free download 78 travel guides written by experts

Plăcerea în detalii explicite

Licitația “Shunga. Arta erotică a stampelor ukiyo-e” organizată de Artmark joi, 21 aprilie.

Noua expoziție Artmark provoacă publicul să descopere o colecție fascinantă de stampe Ukiyo-e, interzise în Japonia secolului XX, dar care au fascinat și inspirat artiști precum Toulouse-Lautrec, Beardsley, Rodin sau Picasso. 

Școala de artă Ukiyo-e este recunoscută pentru opere denumite shunga (“imaginile primăverii” și un eufemism frecvent pentru “sex”) în care este abordată în culori aprinse plăcerea sexuală în toate formele și posibilitățile. Cele mai apreciate lucrări de către specialiștii internaționali sunt cele realizate de artiștii Utamaro, Hokusai și Kunisada, prezenți de altfel și în Licitația Artmark.


Având ca model expoziția de “Shunga – sex și plăcere în arta japoneză” realizată de British Museum în perioada 3 octombrie 2013 – aprilie 2014, Artmark propune iubitorilor de artă o licitație în premieră în România, detabuizată, neîngrădită de clișee și prejudecăți, liberă  și cu o întoarcere la imaginarul japonez explicit din secolele XVIII – XX, care a continuat să influențeze formele moderne ale artei japoneze. Alături de artiștii menționați (aceiași ca la British Museum) se regăsesc și Terukata Ikeda, Katsukawa Schuncho, Keisai Eisen, Utagawa Kunitora, Torii Kiyonaga, Utagawa Toyokuni I, Utagawa Kunimaru, Utagawa Kuniyoshi, Toshihide Migiata. Prețurile de pornire încep de la 250 – 300 euro și pot ajunge până la 900 euro. La Sotheby’s Londra, o operă shunga de Hokusai, de dimensiuni asemănătoare cu cele din licitația Artmark,  a ajuns chiar și la 11.000 euro.

Printre opere reprezentative se regăsesc:
 · Scena erotică (Shunga), reprezentând un cuplu acoperit de o plasă de ţânţari verde, cca. 1770-1790, de Katsukawa Shuncho (preț de pornire: 800 euro)
 · Scena erotică (Shunga), realizată cu pigmenţi metalici, reprezentând un cuplu într-o încăpere intimă, stampă rară, cca. 1835, de Katsushika Hokusai (preț de pornire: 900 euro)
 · Scenă erotică (Shunga), cu un diavol separând doi iubiți, cca. 1830 – 850 euro, de Utagawa Kuniyoshi (preț de pornire: 750 euro)
 · Scenă erotica (Shunga), surprinzând un moment ulterior episodului erotic, 1827, de Utagawa Kunisada (preț de pornire: 700 euro).

Expoziția poate fi vizitată până joi, 21 aprilie, când va avea loc și licitația la ora 19:30, la sediul Artmark – Palatul Cesianu-Racoviță. Atenție! Conținut erotic explicit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *