metalshow

Piata Europeana de Birouri, Trimestrul 3 2009

Deteriorarea conditiilor pietei continua si in trimestrul 3

BNP Paribas Real Estate publica studiul pietei europene de birouri pentru trimestrul 3 2009. Din sumar:

Toate pietele europene au cunoscut scaderi in trimestrul 3 din 2009 comparativ cu 2008, somajul crescand in intreaga Europa. Fata de primele doua trimestre ale anului, suprafata de birouri ocupata a continuat sa scada in 15 din cele 24 orase analizate. Exceptiile au fos Roma, Amsterdam, Milano si zona centrala a Londeri, unde suprafata ocupata a crescut. De fapt, in Londra spatiile inchiriate au continuat sa creasca pe parcursul ultimelor doua semestre, iar sectorul financiar a devenit mai activ. Totusi, scaderea inregistrata de produsul intern brut al Marii Britanii in trimestrul trei ne determina sa fim precauti in anticiparea unei imbunatatiri reale a situatiei pe termen scurt.

In Madrid suprafata inchiriata a atins cel mai scazut nivel din anul 2000 pana in prezent. In Milano, dupa cel mai scazut nivel inregistrat in primul trimestu al anului, cand au fost inchiriati numai 36,000 mp, activitatea de pe piata birourilor a revenit la un ritm mai alert, datorita catorva tranzactii cu suprafete de mari dimensiuni, realizate la perifieria orasului. In Germania activitatea de inchiriere s-a mentinut la cote stabile pe parcursul acestui an, un nivel mai scazut inregistrandu-se in primul trimestru. Cel mai afectat oras a fost Frankfurt, acesta mentinandu-se sub valorile inregistrate in Berlin pentru al doilea trimestru consecutiv, desi sectorul financiar a fost foarte activ pe piata. In Munchen cererea s-a mentinut in general la acelasi nivel, inregistrand valori mari pe segmentul spatiilor mai mici de 1.000 mp.

Chiriile pentru birourile de clasa A au fost stabile, in special in Londra si Paris. Cea mai mare scadere a fost inregistrata in Madrid, unde oferta se afla inca in crestere, iar rata de neocupare a ajuns la 12,5% comparativ cu anul trecut, cand aceasta era 8%. In orasele germane chiriile pentru birourile de calitate au scazut cu mai putin de 10% anual, avand in vedere ca in zona dedicata de afaceri oferta de spatii de clasa A este inca foarte scazuta.

In ansamblu, la nivel european scaderea chiriilor si suprafetelor ocupate pare sa se apropie de sfarsit, chiar daca mai sunt posibile scaderi pe anumite piete si in urmatoarele trimestre. Este inca prea devreme sa anticipam cresteri ale acestor indici. Pentru ca acest lucru sa se intample, este necesara revenirea economiei la un nivel de crestere sustenabil, insa aceasta redresare se estimeaza abia in anul 2011. 

In Bucuresti relocarile au reprezentat principala sursa a cererii active, aceasta fiind generata de companiile mici si medii din domenii precum consultanta, servicii media si sectorul financiar. Cel mai activ segment a fost zona centrala, unde sunt amplasate 45% din spatiile ocupate, urmata de zona de nord a orasului, unde s-a inchiriat 40% din suprafata totala inchiriabila.

Bucuresti, 18.11.2009

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *