free download 78 travel guides written by experts

Noua SKODA Fabia: pur si simplu mai mult automobil

› Atrăgătoare: design curat, proporții sportive, culori vii, gamă de jante distinctive
› Conexiuni inteligente: primul model ŠKODA care beneficiază de tehnologiile MirrorLink™ și SmartGate
› Practic: dimensiuni exterioare compacte, interior spațios pentru pasageri și bagaje; capacitate portbagaj 330 l – cea mai mare din această clasă
› Tehnologie: sisteme de asistență MQB (Modularer Querbaukasten = Matrice modulară transversală) pentru îmbunătățirea siguranței și confortului
› Ecologic: având o greutate de 980 kg și o nouă gamă de motoare MQB EU6, este cu până la 17% mai eficientă, cele mai mici emisii de CO2 de 82 g/km
› Individualitate: noi combinații de culori și un concept interior inovator

› Specific ŠKODA: 19 dotări practice ‘Simply Clever’, dintre care zece sunt noi
› Bestseller: începând cu anul 1999 au fost vândute aproape 3,5 milioane de automobile ŠKODA Fabia
› ŠKODA Fabia hatchback debutează în luna noiembrie 2014, urmată de ŠKODA Fabia Combi la începutul anului 2015

Dragoste la prima vedere – la un automobil, designul este cel care stârnește emoții. Atât în versiunea hatchback cât și în cea combi, a treia generație Fabia impresionează prin proporțiile sportive combinate cu un limbaj de design mult mai clar, mai dinamic și mai emoțional. ŠKODA introduce acum sisteme inovatoare de siguranţă, confort şi infotainment în segmentele de automobile compacte, sisteme care erau rezervate anterior doar segmentelor auto superioare. O dotare specială: puteți acum conecta Fabia la smartphone prin tehnologiile MirrorLink™ și SmartGate. În ciuda caracteristicilor tehnice superioare şi a dotărilor mai generoase, această nouă versiune este cu aproape 65 kg mai ușoară și cu până la 17% mai eficientă decât modelul precedent. Cel mai ușor model Fabia cântărește doar 980 de kg. În maniera specifică ŠKODA, automobilul oferă extrem de mult spațiu, beneficiind de cea mai mare capacitate a portbagajului din clasa sa și de o funcționalitate optimă prin cele 19 caracteristici ”Simply Clever”. Noua ŠKODA Fabia va fi disponibilă în versiunea hatchback începând din luna noiembrie, urmată de modelul Combi la începutul anului 2015.

“Noua ŠKODA Fabia este mașina ideală pentru mobilitatea urbană modernă. Este compactă și oferă mult spațiu pentru pasageri și bagaje, iar designul modern curat și eficiența și siguranța excelente reunesc toate valorile mărcii ŠKODA,” a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie ŠKODA, Prof. Dr. h.h. Winfried Vahland. ”Scopul nostru la proiectarea celei de-a treia generații a fost să aducem tehnologii inovatoare în segmentul automobilelor compacte. Ne-am concentrat pe protecţia mediului, eficiența consumului de combustibil, siguranță și confort. Cea de-a treia generație a noii ŠKODA Fabia va avea un impact vizual prin limbajul de design mai sportiv și foarte emoțional. Faptul că putem oferi acest autovehicul la un preț accesibil dovedește puterea mărcii noastre. Credem că acest automobil extraordinar va scrie un nou capitol în povestea de succes Fabia și va atrage noi grupuri de clienți către această marcă”, a afirmat Vahland

Modelul Fabia este pe locul doi în topul vânzărilor ŠKODA, imediat după ŠKODA Octavia. De la debutul modelului din 1999, fabricantul auto de origine cehă a vândut până în prezent aproape 3,5 milioane de maşini Fabia la nivel mondial (până la data de 31 august 2014).

Încă de la început, ŠKODA Fabia a întruchipat toate calitățile ŠKODA: spațiu generos cu dimensiuni exterioare compacte, o gamă largă de soluții pentru confort, un consum eficient de combustibil, tehnologie fiabilă și un raport preţ/valoare excelent. Tocmai această combinație a făcut din Fabia unul dintre cele mai populare automobile din clasa sa.

Numărul mare de premii prestigioase a confirmat acest succes. De exemplu, cea de-a doua generație Fabia a câștigat o listă impresionantă de premii naționale și internaționale începând cu anul 2007. Printre cele mai importante premii internaționale se numără și ”Red Dot Design Award”. În Germania, premiile au inclus ‘Golden Steering Wheel’, ‘Company Car of the Year’ şi ‘Sensible Car’ (Fabia Combi), Fabia fiind numită ”Cea mai accesibilă mașină” în cadrul ”AutoTrophy” și cel mai bun automobil importat din clasa automobilelor compacte în cadrul competiției ”Best Cars”. În Marea Britanie, printre altele, Fabia a câștigat premiul ”Cea mai bună mașină cu preț mai mic de 16.000 de lire” oferit de Caravan Club și ”Mașina mică a anului” oferit de Grupului Scoțian al Jurnaliștilor Auto.

Emoție pură: un design clar, sportiv

“Designul noii ŠKODA Fabia reprezintă evoluția limbajului de design ŠKODA,” a declarat Dr. Frank Welsch, Membru al Consiliului de Administraţie ŠKODA, responsabil pentru Dezvoltare Tehnică. ”Pentru prima dată, un automobil ŠKODA încorporează elemente de design ale studiului de design VisionC. Datorită proporțiilor sportive, ŠKODA Fabia este modernă, curată și dinamică. De asemenea, am transferat o parte din genele mașinilor noastre de raliu pentru a crea cel mai emoțional model Fabia din istorie”, a declarat Dr. Welsch.

Proporțiile echilibrate, formele cristaline, o interacțiune distinctă între lumină și umbră, liniile precise și muchiile ascuțite scot în evidență noua generație ŠKODA Fabia, după cum o demonstrează în mod impresionant charisma emoțională intensificată a mărcii. Noua ŠKODA Fabia este cu 8 mm mai scurtă, cu 90 mm mai lată și cu 31 mm mai joasă decât predecesoarea sa (ŠKODA Fabia Combi cu 10 mm mai lungă, cu 90 mm mai lată și cu 31 mm mai joasă). Partea frontală prezintă un aspect mult mai sigur și impunător datorită lățimii suplimentare și elementelor distinctive precum farurile late și ascuțite, sticla cristalină, grila cu lamele caracteristică și sigla mărcii aplicată în partea centrală din faţă a capotei. Designerii au evidențiat unitatea grafică a grilei radiatorului și farurilor, marcând precis toate liniile și muchiile, ca în cazul celor două pliuri distincte dispuse de la exteriorul spre interiorul capotei.

Linia clară specifică numită „tornado” și așa numita „wing-line” marchează partea laterală a automobilului și subliniază aspectul dinamic al modelului Fabia. Montanţii subțiri, contrastul dintre lumină și umbre întunecate, precum și gama complet nouă de jante completează aspectul distinctiv al acestuia.

Partea din spate a modelelor Fabia și Fabia Combi emană putere și siguranță. Este conturată clar și curajos cu un nou accent pe liniile orizontale. La fel ca în cazul tuturor modelelor ŠKODA, designerii au acordat o atenție deosebită modelării blocurilor optice din spate, acestea fiind acum redesenate cu o bordură întunecată și contrastantă. În stilul tradițional ceh de prelucrare a sticlei, fiecare detaliu a fost lustruit pentru a obține o luminozitate briliantă. Desigur, blocurile optice spate ale noii Fabia au păstrat forma litrei C, specifică mărcii ŠKODA.

O premieră pentru ŠKODA este reprezentată de gama largă de posibilităţi de individualizare a modelului Fabia atât la interior cât și la exterior. Spre exemplu, clienții hatchback pot alege dintre patru culori pentru plafon, carcasele oglinzilor și jante. Interiorul complet nou al automobilului frapează prin calitate, prelucrare precisă, accentul pe orizontalitate și o gamă largă de culori și combinații de culori.

Primul model ŠKODA cu MirrorLink™ și SmartGate

Sistemele de infotainment ŠKODA Fabia sunt concepte complet noi, bazate pe tehnologia MIB Volkswagen (matrice modulară de infotainment). Acestea permit implementarea unei game largi de aplicații atractive indisponibile până acum pentru segmentul auto compact, inclusiv un afișaj tactil cu funcţie de tip swipe. Clienții pot alege între trei sisteme radio.

Noua Fabia ŠKODA este primul model ŠKODA care oferă opțiunea de conectare facilă cu dispozitivele smartphone, în baza tehnologiei MirrorLink™, care permite afişarea şi operarea anumitor aplicații de pe smartphone pe ecranul sistemului de infotainment Bolero. De asemenea, noua ŠKODA Fabia dispune de funcția SmartGate, care permite afișarea, stocarea și utilizarea anumitor date ale autovehiculului. Un exemplu este propria aplicație ŠKODA Drive, care arată șoferilor eficiența cu care aceştia au condus în orice călătorie parcursă. Aplicația MFA Pro permite utilizatorilor să afișeze funcțiile computerului de bord și conținutul display-ului multifuncțional (MFA) pe dispozitivele smartphone. În viitor, numărul aplicaţiilor disponibile va creşte tot mai mult.

Standarde noi de eficiența și emisii de la 82 g CO2 per km

Inginerii au făcut progrese uriașe în cazul noii ŠKODA Fabia în ceea ce privește eficiența consumului de combustibil și emisiile. Rezultatul este o reducere a consumului de combustibil la 3,1 l/100 km și emisii de CO2 de doar 82g/km pentru ŠKODA Fabia GreenLine (disponibilă din anul 2015). Aceste îmbunătățiri remarcabile reprezintă rezultatul unei generații complet noi de motoare pe benzină și diesel, al reducerii radicale a greutății la 980 kg și al caracteristicilor aerodinamice îmbunătățite.

Clienții pot alege dintr-un total de patru motoare pe benzină (ŠKODA Fabia Combi: trei) și trei motoare diesel. Toate motoarele respectă normele de poluare EURO 6 și sunt dotate cu sistemul Start-Stop și sistemul de recuperare a energiei de frânare. Puterea motoarelor pe benzină variază de la 44 kW (60 CP) la 81 kW (110 CP). Noua gamă de propulsoare diesel cu trei cilindri oferă între 55 kW (75 CP) și 77 kW (105 CP). Transmisiile sunt cutii de viteze moderne manuale sau automate DSG.

Șasiu confortabil

Noul șasiu al modelului ŠKODA Fabia a fost proiectat având în vedere un confort sporit și o stabilitate optimă în mers. Interacțiunea fin reglată între noua direcție electro-mecanică, noile motoare și suportul de montaj reconceput al motorului au permis designerilor să îmbunătățească semnificativ configurația șasiului. Nu în ultimul rând, modelul beneficiază de un ecartament mai mare (30 mm) atât în partea din față cât și în partea din spate și de un ampatament mai lung cu 4 milimetri. Structura noii Fabia se bazează pe un concept modular, inspirat în mare măsură din tehnologia MQB Volkswagen, de ex. motoarele, direcția electro-mecanică și o mare parte din componentele electrice (arhitectura electrică precum ECU-urile, instrumentele de bord, sistemele de infotainment și asistență).

În ciuda plusului de tehnologie și confort, designerii au reușit să reducă semnificativ greutatea autovehiculului. Comparativ cu a doua generație, noul model ŠKODA Fabia este cu până la 65 kg mai ușor (în funcție de configurația maşinii). Modelul ŠKODA Fabia cu motor 1,0 MPI cu trei cilindri are o masă proprie (fără șofer) de numai 980 kg.

Siguranță optimă: tehnologie preluată de la clasele auto superioare

Noul model Fabia este dotat cu sisteme de siguranță de ultimă generație, rezervate anterior numai claselor superioare de automobile. Funcția opțională Front Assistant cu funcția integrată City de frânare de urgenţă, care frânează automat maşina până la oprire, reduce riscul de coliziuni cu un vehicule aflat în faţa propriei maşini. Sistemul de frânare Multi-Collision Brake va încetini automat automobilul după un accident pentru a preveni o coliziune ulterioară. Sistemul Driver Activity Assistant (detectorul de oboseală) va detecta oboseala șoferului, în timp ce Speedlimiter (limitatorul de viteză) poate preveni depășirea vitezei presetate pentru automobil. Hill Hold Control va ajuta șoferii să pornească din rampă. De asemenea, noul model Fabia este echipat cu un sistem electronic de monitorizare a presiunii din pneuri ca dotare standard pentru țările din UE.

Noua ŠKODA Fabia dispune de XDS+, un diferenţial blocabil electronic îmbunătăţit, inclus în dotarea standard. Sistemul maximizează tracțiunea în viraje.

Dotările de siguranță pasivă includ șase airbag-uri ajustate fin pentru interacțiunea cu centurile de siguranță cu prindere în trei puncte ale automobilului.

Confortul reprezintă o prioritate

O premieră pentru ŠKODA Fabia este funcția KESSY (Keyless Entry Start and Exit System – Sistem de intrare, pornire și ieșire fără cheie), un sistem de blocare și pornire automată. De asemenea, senzorii de parcare față și spate debutează pentru acest model de Fabia. Anterior, această tehnologie era disponibilă numai pentru partea din spate a mașinilor Fabia.

Sistemul Rain-Light Assistant asigură vizibilitate optimă cu senzori integrați pentru ploaie și lumini. Senzorul de ploaie controlează automat frecvența ștergătoarelor de parbriz, în timp ce senzorul de lumină pornește și oprește faza scurtă în funcție de condițiile de luminozitate.

Un alt debut pentru ŠKODA Fabia este reprezentat de noul sistem C-EPS (Column-Electric Power Steering), care economisește din greutate și combustibil și înlocuiește servodirecția electro-hidraulică utilizată anterior.

Pentru prima dată, clienții pot comanda Fabia dotată cu un plafon panoramic vitrat care creează o atmosferă plăcută la bordul mașinii.

Spațiu generos, 19 dotări ‘Simply Clever’

Atât varianta hatchback cât și cea combi a noii ŠKODA Fabia impresionează prin spațiul generos și funcționalitate. Gama de modele Fabia pune la dispoziție 19 dotări ”Simply Clever”.

Niciun alt automobil din segmentul compact nu oferă spațiul amplu oferit de ŠKODA Fabia. Versiunea hatchback poate transporta 330 de litri (1.150 de litri cu scaunele din spate rabatate), în timp ce portbagajul noului model ŠKODA Fabia Combi dispune de o capacitate de până la 530 de litri (1.395 litri).

Compartimentul pentru pasageri este cu 21 mm mai lat (în partea din față) și cu 8 mm mai lung. Pasagerii de pe scaunul din față se bucură de un interior mai spațios în zona capului, deși noul model Fabia are per ansamblu o înălţime mai mică.

Cele 19 dotări ‘Simply Clever’ fac din noua ŠKODA Fabia unul din cele mai practice autovehicule din acest segment. Noile dotări pentru Fabia includ: o racletă pentru gheață în clapeta rezervorului de combustibil, un suport multimedia amplasat în suportul pentru pahar de pe consola centrală, un compartiment suplimentar pentru depozitarea vestei reflectorizante, un recipient pentru resturi în portieră, plase de depozitare pe marginile interioare ale scaunelor din față, suporturi pentru sticle pe ușile din spate, adecvate pentru sticle de 0,5 litri, sistemele MirrorLink™ și SmartGate precum și o podea dublă reglabilă în portbagajul versiunii ŠKODA Fabia Combi. În plus, un spațiu dedicat unei sticle de 1 litru este acum disponibil în torpedou.

De asemenea, automobilul dispune de o gamă largă de detalii adiţionale, cum ar fi diferite suporturi, cârlige și plase în portbagaj.

Mladá Boleslav/Paris / Bucuresti, 01.10.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *