metalshow

Mircea Cartarescu prezinta volumul „Nasterea. Istorii traite”, coordonat de Mihaela Miroiu si Ot

Editura Polirom vă invită joi, 4 martie, la ora 17.30, la lansarea volumului Naşterea. Istorii trăite (Polirom, 2010), coordonat de Mihaela Miroiu şi Otilia Dragomir. Evenimentul va avea loc în Holul Mare al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (Strada Povernei nr. 6-8) şi va fi moderat de Oana Boca. Prezintă, alături de autoare şi de coordonatoare: Ioana Nicolaie, Oana Băluţă şi Mircea Cărtărescu.  

Partenerii evenimentului: revista Avantaje şi Centrul FILIA.

Douăzeci de femei, de vîrste şi profesii diferite, au curajul să ne ofere mărturia celor mai zguduitoare şi mai intime momente din viaţă, în care şi-au adus pe lume copiii. Povestirile lor încep din clipa în care au aflat că vor fi mame sau chiar din cea în care şi-au propus să fie mame şi se încheie cu sfîrşitul lăuziei sau cu înţărcarea pruncului. Momentele de fericire paradiziacă alternează, de exemplu, cu oroarea maternităţilor româneşti (pentru contrast, există şi cîteva poveşti din maternităţile de „dincolo“), uneori chiar mai greu de suportat decît durerile travaliului. Punctul culminant în toate aceste istorii de agonie şi extaz: prima întîlnire „afară“ cu cea sau cel care nouă luni a fost carne din carnea lor. Naşterea. Istorii trăite este o carte unică şi necesară despre un subiect rămas pînă nu demult tabu.

Mihaela Miroiu este prof. univ. dr. la Facultatea de Ştiinţe Politice SNSPA, Bucureşti. Coordonează colecţia „Studii de gen” a Editurii Polirom. A publicat : Gîndul umbrei. Abordări feministe în filosofia contemporană (1995), Jumătatea anonimă. Antologie de filosofie feministă (1995), România. Starea de fapt (în colaborare, 1997), Societatea retro (1999), Etica profesională (coautoare, 2000), Politici ale echităţii de gen (2003). La Editura Polirom, a editat Lexicon feminist (în colaborare cu Otilia Dragomir, 2002), Patriarhat şi emancipare în istoria gîndirii politice româneşti (în colaborare cu Maria Bucur, 2002) şi a publicat Învăţământul românesc azi (în colaborare, 1998), Convenio. Despre natură, femei şi morală (2002), Drumul către autonomie. Teorii politice feministe (2004), R’Estul şi Vestul (în colaborare cu Mircea Miclea, 2005), Nepreţuitele femei. Publicistică feministă (2006) şi Dincolo de îngeri şi draci. Etica în politica românească (2007). Publică sistematic în revistele 22 şi aLtitudini, precum şi în cotidianul România liberă.

Otilia Dragomir a fost cercetătoare la Institutul „Iorgu Iordan“ al Academiei Române, apoi lector univ. dr. la Facultatea de Ştiinţe Politice, SNSPA, MA în studii de gen, SNSPA, specialistă în analiza discursului şi studii de gen, membră fondatoare a Centrului de Studii de Gen FILIA. Titulară a cursurilor de introducere în studii de gen şi limbaj, gen şi putere în cadrul masteratului de studii de gen, SNSPA. La Editura Polirom a mai publicat Lexicon feminist (în colaborare, 2002) şi Femei, cuvinte şi imagini. Perspective feministe (în colaborare, 2002). În prezent lucrează la Parlamentul European, la Luxembourg.

Bucuresti, 03.03.2010

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *