free download 78 travel guides written by experts

Masina de talie mica, tehnologie de talie mare: conectivitate optima

› Prima ŠKODA cu tehnologiile MirrorLink™ și SmartGate: folosirea tehnologiei moderne MIB (Modular Infotainment Baukasten) permite interconectarea mașinii cu smartphone-ul
› Pentru noua ŠKODA Fabia sunt acum disponibile sisteme de infotainment absolut noi

Noua ŠKODA Fabia oferă tehnologii inovatoare impresionante. Atât versiunea hatchback cât și cea Combi sunt disponibile cu sisteme moderne de infotainment bazate pe tehnologia MIB, de ultimă oră, a Grupului Volkswagen. Noua Fabia este de asemenea prima ŠKODA echipată cu funcțiile MirrorLink™ și SmartGate care asigură conectarea smarphone-ului cu mașina.

Clienții pot alege dintre 3 sisteme de infotainment noi. Tehnologia lor inovatoare se bazează pe cea de-a doua generație a platformei modulare de infotainment (MIB) a Grupului Volkswagen. Modelele din vârful de gamă oferă funcții precum recepţia radio digitală (DAB), operarea de tip zoom şi swipe, asemănătoare cu cea a unui smartphone, conectarea telefoanelor prin Bluetooth și atracțiile principale: afișarea conținutului de pe smartphone prin intermediul MirrorLink™, folosirea aplicațiilor inteligente pentru autovehicule prin intermediul SmartGate și sistemul de sonorizare ŠKODA Surround.

Blues, sistemul de bază, este dotat cu un display TFT monocrom rotund. Pe lângă funcțiile de bază ale radioului, inclusiv RDS, Blues mai oferă și o conexiune USB și una AUX-IN, pentru a conecta facil, de exemplu, dispozitive MP3-Player. Un slot pentru carduri SD este de asemenea disponibil. Un total de patru difuzoare aflate în ușile din față asigură un sunet echilibrat.

Sistemul Swing dispune de un ecran TFT tactil color de 5 inch și o rezoluție de 400×240 pixeli. Swing are un radio AM/FM cu sistem RDS, patru difuzoare în ușile față, conexiuni USB și AUX-IN și un slot pentru carduri SD. Câte trei butoane aflate pe fiecare parte a ecranului permit controlarea funcţiilor Radio, Media, Phone, Setup, Sound şi Car. Butonul Car este folosit pentru anumite setări ale autovehiculului și pentru afișarea informațiilor suplimentare. Printre altele, pot fi personalizate funcţiile Front Assistant, ale asistenței la parcare, ale computerului de bord, luminilor, ștergătoarelor de parbriz și sistemului de monitorizare a presiunii din pneuri. Opțional, sistemul poate fi extins cu sistemul hands-free cu Bluetooth, recepţia radio digitală DAB, precum și cu sistemul de sonorizare ŠKODA Surround (vezi mai jos).

Sistemul de infotainment al vârfului de gamă pentru noua ŠKODA Fabia este Bolero, prevăzut cu un ecran TFT tactil color de 6,5 inch, oferind o rezoluție impresionantă de 800×480 pixeli. Sistemul include un radio AM/FM cu sistem RDS, image-viewer, Bluetooth pentru telefon și afișarea pe ecran a mesajelor de tip SMS. Cu MirrorLink™ (vezi mai jos), aplicațiile smartphone-ului pot fi afișate pe ecranul tactil, permițându-i șoferului să își conecteze telefonul la mașină.

Patru difuzoare situate în partea din față a maşinii și încă două în spate, alături de sistemul de sonorizare ŠKODA Surround, cu optimizare digitală a sunetului, asigură o experiență audio optimă.

MirrorLink™ transformă noua ŠKODA Fabia într-un smartphone pe roți

Noua Fabia este prima ŠKODA care, folosind tehnologia MIB în combinaţie cu sistemul Bolero, oferă o conexiune elegantă între smartphone și mașină, acest lucru fiind posibil cu ajutorul tehnologiei MirrorLink™.

Cu MirrorLink™ pot fi afişate în paralel aplicaţii de pe smartphone-urilor compatibile MirrorLink™ pe ecranul sistemului de infotainment Bolero, prin intermediul căruia pot fi de asemenea controlate. Astfel se urcă o nouă treaptă în calitatea utilizării sistemului de navigație sau a ascultării muzicii preferate. Conexiunea se stabilește rapid şi simplu: cu un cablu USB, trebuie doar conectat smartphone-ul cu sistemul Bolero, activat modul MirrorLink™ de la sistemul radio şi apoi aplicaţiile certificate MirrorLink™ vor fi „oglindite” pe ecranul sistemului de infotainment (engl. mirror = oglindă).

Indiferent dacă alegeți să ascultați muzică de pe smartphone, să primiți instrucțiuni la fiecare schimbare de direcție sau să căutați prin lista de contacte din agenda telefonică, toate aceste funcţii sunt afișate pe ecranul sistemului de infotainment. Din motive de siguranță, unele aplicații vor fi disponibile doar când autovehiculul va staționa. Lista de contacte din agenda telefonică și muzica vor fi însă disponibile şi când mașina se află în mișcare.

În momentul lansării noii Fabia, vor fi disponibile următoarele aplicații MirrorLink™: Sygic (navigație), Weather Pro! (prognoză meteo), AUPEO! (radio personal), Audioteka (audio-book-uri) și Parkopedia (informații cu privire la parcări). Vor urma ulterior mai multe aplicații.

La lansarea noii ŠKODA Fabia este posibilă utilizarea tehnologiei MirrorLink™ cu sistemele de operare compatibile ale smartphone-urilor care suportă versiunea 1.1 MirrorLink™.

Foarte utilă este şi o altă funcţie, SmartGate, care permite transferul anumitor date ale autovehiculului către aplicații specifice de pe smartphone, în vederea stocării și utilizării mobile a datelor. Transferul de date se face fără fir, cu ajutorul tehnologiei WiFi.

Spre exemplu, noua aplicație ŠKODA Driver App îi arată şoferului cât de eficient a fost stilul său de condus în oricare călătorie efectuată. În plus, aplicația va afișa diferite valori, printre care consumul de combustibil, viteza medie, costurile și alte informaţii pentru fiecare drum parcurs. Utilizatorii își vor putea revedea călătoria pe o hartă şi o vor putea posta pe Facebook.

Portalul special ŠKODA Drive Portal oferă statistici utile, reprezentări grafice și comparații între diverși utilizatori, bazate pe datele transferate pe portal. O funcție extrem de utilă în anumite situații este şi noua aplicație ŠKODA Service.

Pe lângă acestea, mai sunt disponibile și următoarele aplicații:
· G Meter: redarea accelerației (valoarea G), a vitezei, a procesului de frânare, a presiunii aplicate pe pedalele de acceleraţie, etc.
· MFA Pro: funcţii extinse ale computerului de bord, respectiv aplicaţii extinse ale display-ului multifuncţional MFA
· Performance: urmărirea, afișarea și memorarea datelor de călătorie, cum ar fi viteza, turația, accelerația, presiunea aplicată pe pedalele de acceleraţie și durata frânării.

Sistemul de sunet ŠKODA Surround

Sistemul de sunet ŠKODA Surround este pentru prima dată disponibil pentru ŠKODA Fabia, fiind o dotare opțională pentru sistemul radio Swing şi o dotare standard pentru Bolero.

Sistemul dispune de procesor digital de sunet, fără latență sau pierderea calității.

Software-ul său creează două difuzoare virtuale suplimentare și astfel calitatea sunetului este îmbunătățită încă o data. Poate fi simulat de asemenea un subwoofer virtual pentru başi mai accentuați. Rezultatul este un sunet tri-dimensional excepțional din șase difuzoare (patru în față, două în spate).

Mladá Boleslav/Paris / Bucuresti, 02.10.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *