free download 78 travel guides written by experts

Magia muzicii lui Liszt renaste la Sala Radio

Un eveniment Radio România Muzical

Unicul post românesc clasic, jazz & more, Radio România Muzical, vă invită la recitalul susţinut de pianista Luiza Borac, sâmbătă, 8 octombrie, ora 19.00, la Sala Radio.

Recitalul face parte din proiectul „Liszt – 200” al Uniunii Europene de Radio (organizaţia care reuneşte radiodifuziunile publice europene, având membri asociaţi şi de pe alte continente), un proiect la care participă radiodifuziunile din ţările în care a concertat Franz Liszt de-a lungul vieţii sale. Cum Liszt a întreprins o serie de turnee în 1846-1847 în Ardeal, dar şi în Principatele Române, era deci firesc ca şi România să fie reprezentată în acest context select, iar propunerea Radio  România Muzical a fost un recital al uneia dintre cele mai importante pianiste române din diaspora, Luiza Borac.

Programul recitalului include transcripţii de Franz Liszt după lieduri de Franz Schubert, „Venezia e Napoli” din ciclul „Ani de pelerinaj” şi „Réminiscences de Don Juan” – lucrări semnate de Franz Liszt.

Recitalul Luizei Borac este transmis în direct de Radio România Muzical şi Radio România Cultural, fiind, de asemenea, înregistrat şi de TVR Cultural. Totodată, 8 radiodifuziuni şi-au anunţat deja intenţia de a prelua recitalul Luizei Borac.

Proiectul „Liszt – 200” al Uniunii Europene de Radio înseamnă mai bine de 12 ore de transmisiuni directe şi înregistrări ale unor evenimente organizate în locuri emblematice pentru viaţa şi cariera lui Franz Liszt: Raiding – localitatea unde s-a născut în 22 octombrie 1811, Budapesta, Weimar – oraşul unde a îndeplinit funcţia de director muzical al Marelui Duce, Bayreuth – locul unde s-a stins din viaţă în 31 iulie 1886, şi chiar Vatican – în semn de omagiu faţă de caracterul profund religios al compozitorului, în ultimii lui ani de viaţă.

Radio România Muzical transmite în 23 octombrie cele mai interesante 4 concerte din proiectul „Liszt – 200” al Uniunii Europene de Radio: cele preluate de la Budapesta (orele 12.00-14.55), Raiding (orele 15.00-15.55), Weimar (orele 17.00-18.55) şi Bayreuth (orele 20.30-22.00). Recitalul Luizei Borac din 8 octombrie va fi de asemenea redifuzat în 23 octombrie, între orele 15.55-17.00.

Magia muzicii lui Franz Liszt reînvie la Sala Radio, sub degetele uneia dintre cele mai bune pianiste ale momentului. Luiza Borac, actualmente stabilită în Germania, concertează frecvent în Europa şi Statele Unite ale Americii; discografia ei bogată a fost distinsă cu numeroase premii şi a fost apreciată de critica muzicală internaţională. Este suficient să amintim premiul BBC pentru discul ei cuprinzând lucrări pentru pian de George Enescu. Ultimul ei disc, lansat în august 2010, „Frühlingsglaube”, relevă şi o altă dimensiune a binecunoscutei pianiste românce: fondurile obţinute în urma vânzării lui au fost redirecţionate către un centru medical pentru copii cu dizabilităţi din România.

Biletele sunt disponibile în reţeaua www.eventim.ro, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Humanitas şi Cărtureşti, dar şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Organizator: Radio România Muzical

Coproducător: TVR Cultural

Parteneri media: 7 seri, Observator cultural, Suplimentul de cultură, metropotam.ro, port.ro, Agerpres, Zeppelin.

Bucuresti, 03.10.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *