metalshow

Licitatia de Orientalism: Sfarsitul de sezon in piata de arta confirma trendul de crestere

accelerata al cotatiilor artei de patrimoniu

Prima dintre licitaţiile Artmark ce se desfăşoară în afara Bucureştiului, Licitaţia de Orientalism, o licitaţie de 5 stele, într-un concept inedit, s-a bucurat de un succes marcant. Licitaţia a fost o ocazie de întâlnire a publicului iubitor de artă din Constanţa cu spectacolul inedit al licitaţiei, la exigenţele Casei Artmark.

Tema aleasă pentru licitaţia de la Pontul Euxin a fost Orientalismul, o temă ce se regăseşte la mulţi dintre marii pictori ai lumii şi care a pătruns în arta românească odată cu descoperirea de către impresioniştii români a zonei Dobrogene, în special a Balcicului. Fascinaţia pe care acest „colţ de Orient” a trezit-o în imaginaţia artiştilor români reiese şi astăzi din lucrările lor, care formează un capitol aparte al creaţiei. Artmark a reușit să aducă în licitaţie câteva dintre expresiile cele mai notabile ale orientalismului în pictura românească: de la Odaliscele lui Iser, Interioarele lui Alexandru Satmari, Peisajele din Egipt ale lui Leon Biju şi Scenele magrebiene ale lui Mützner, la impresionantul portret de evreu al lui Luchian şi natura statică cu recuzită orientală a lui Pallady.

Înainte de a fi puse in licitaţie la Hotelul Vega, operele au putut fi admirate câteva zile în expoziţie la Muzeul de Artă Constanta, unul dintre partenerii Artmark în organizarea Licitaţiei de Orientalism.

Participarea numeroasă a fost una dintre surprizele serii, terasa hotelului care a gazduit licitaţia, devenind neîncăpătoare încă cu o ora înainte de începerea spectacolului. În număr foarte mare au fost şi participările prin telefon, din afara Constanţei şi a litoralului. Atmosfera a fost adeseori incandescentă, iar multe strigări de adjudecare au fost urmate de aplauze. Printre cele mai apreciate lucrări, pentru care prețurile au urcat semnificativ peste valoarea estimată, au fost Interior oriental de Alexandru Satmari, Tătăroaice și Odalisca în șalvari galbeni de Iosif Iser, semn că preferinţele publicului se situează în zona artiştilor consacraţi, operele lor fiind investiţii sigure pe termen lung, după cum o dovedesc ratele de creştere ale randamentelor anuale, măsurate în Indexul pieţei româneşti de artă.

Totalul vânzărilor: 388.880 euro
Rata de adjudecare: 75,41 % din numărul loturilor
Numărul de loturi oferite: 61
Loturi adjudecate: 46

Preţuri maxime atinse în Licitaţie:
1. „Nud în iatac I ” de Nicolae Tonitza, adjudecată la valoarea de 67.500 euro
2. „Natură statică cu narghilea” de Theodor Pallady, adjudecată pentru 60 .000 euro
3. „Evreul” de Ștefan Luchian, adjudecată pentru 50.000 euro

Câteva dintre noile recorduri de autor:
· „Evrei de vorbă în Târgu Cucu” de Octav Băncilă, adjudecată la valoarea de 13.000 euro
· „Plecarea la pescuit” de Dimitrie Florian, adjudecată pentru 4.750 euro
· „Uliţă dobrogeană” de Lucian Grigorescu, adjudecată la valoarea de 30.000 euro
· „Interior oriental” de Alexandru Satmari, adjudecată la valoarea de 20.000 euro
· „ Şalul rosu” de Ipolit Strâmbu , adjudecată pentru 8.500 euro

Pentru o imagine completă asupra rezultatelor Licitaţiei de Orientalism, vă invităm să accesaţi site-ul Artmark.

Bucuresti, 19.07.2010

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *