free download 78 travel guides written by experts

Lansarea cartii “SUSPECT. Dosarul meu de la Securitate”

Jan Willem Bos va asteapta maine, 6 iunie 2013, ora 18.00, la Libraria Bastilia (Piata Romana nr. 5, sector 1, Bucuresti), la evenimentul de lansare a volumului Suspect. Dosarul meu de la Securitate, publicat de Editura Trei.

Alaturi de Jan Willem Bos se vor afla Ana Blandiana, scriitoare, Matthijs van Bonzel, Ambasadorul Olandei, Stelian Tanase, scriitor, si Magdalena Marculescu, director editorial Grupul Editorial Trei.

Suspect. Dosarul meu de la Securitate ofera, prin intermediul unei povesti personale, o analiza percutanta si lipsita de incrancenare a uneia dintre cele mai intunecate perioade din istoria noastra.

Jan Willem Bos este traducatorul in limba neerlandeza a peste 15 autori romani, printre care Mircea Cartarescu, Ana Blandiana, Marin Sorescu si Urmuz. A studiat limba si literatura romana la Universitatea din Amsterdam. In timpul studentiei, a facut mai multe vizite in Romania. In perioada 1978-1979 primeste o bursa din partea statului roman pe baza acordului cultural care exista intre Romania si Olanda. In timpul acestei specializari, locuieste la caminele din Grozavesti, fiind coleg de camera cu Steinar Lone, un cunoscut traducator norvegian de literatura romana.

Intre 1982 si 1984, Jan Willem Bos revine in Romania in calitate de lector la Catedra de neerlandeza a Universitatii Bucuresti.

Considerat un potential element ostil la adresa regimului comunist, este luat in vizor de catre masinaria diabolica a Securitatii, iar toate activitatile sale sunt atent monitorizate.

In 2007, Jan Willem Bos depune o cerere prin care solicita sa-si vada dosarul intocmit de politia secreta si, un an mai tarziu, intra in posesia acestui document care acopera peste un deceniu si reflecta paranoia unui regim criminal.

A aflat ca este urmarit de la un foarte bun prieten al sau pe care l-a cunoscut in prima calatorie in Romania, in 1974. In 1979, prietenul sau a fost cooptat de Securitate pentru a da o serie de note informative despre studentul olandez venit la specializare. Cei doi au convenit sa accepte cererea Securitatii, insa informatiile respective erau lipsite de orice fel de continut. Extrasele din dosare frizeaza adesea absurdul, reveland paranoia si megalomania regimului Ceausescu.

Va invitam la un dialog incitant cu Jan Willem Bos la Libraria Bastilia din Bucuresti.

Bucuresti, 05.06.2013
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *