free download 78 travel guides written by experts

iNES-IPTV pregateste lansarea primului pachet de programe HD

în România

Singurul provider de servicii IPTV, doreşte să introducă în a doua parte a anului primul pachet de posturi de televiziune în format HD (High Deffinition)

După ce la sfârşitul anului 2006, iNES a lansat serviciul IPTV, providerul de internet, telefonie şi televiziune se pregăteşte să introducă primul pachet de programe HDTV. Prin această decizie, iNES-IPTV încearcă să impună pe piaţa românească cel mai înalt standard de calitate în transmisiunea TV existent la ora actuală în lume.
Televiziunea de înaltă definiţie a fost dezvoltată pentru prima dată de către Hoso Kyokai, care a prezentat această tehnologie în anul 1969. Cu toate acestea, sistemul nu a devenit funcţional până în anii 1990.

La nivel internaţional, această tehnologie a început să fie dezvoltată la începutul anilor 2000, perioadă în care unii operatori au propus câteva variante de standarde HD (High-Definition), pentru introducerea lor către pieţele de nişă, interesate de o calitate superioară a transmisiei.

Standardele HDTV sunt în prezent definite de către International Telecommunication Union. Acestea includ 1080i (1080 linii active suprapuse), 1080p (1080 linii progresiv scanate) şi 720p (720 de linii progresiv scanate). Toate standardele folosesc formatul 16:9, fapt care duce în anumite cazuri la confuzia de a echivala televiziunea widescreen cu cea de tip HDTV.

“Ne-am propus ca în a doua jumătate a anului să lansăm primul pachet de programe premium de tip HDTV pe piaţa românească, în oferta IPTV pusă la dispoziţie de iNES Group. Această decizie vine după ce am observat un interes crescut al abonaţilor iNES-IPTV în legătură cu noul standard HDTV. Dacă în 1969 eram bucuroşi să vedem primul om pe lună în imagini alb-negru, în prezent a privi la televizor înseamnă mai mult decât un mod de relaxare sau de a fi informat. Utilizatorii serviciului iNES IPTV nu doresc doar diversitate şi programe cât mai interesante, ci aşteaptă şi cea mai înaltă calitate a imaginii şi a sunetului. Vom satisface aceste cerinţe prin introducerea în grila noastră de programe a canalelor care emit în HD şi prin folosirea celor mai moderne echipamente de recepţie şi transmitere de date.” declară Radu Rusu, Manager – IPTV Division Ines Group.

Formatul HDTV este capabil să redea “calitatea de cinematograf” şi din puct de vedere audio datorită faptului că aceasta foloseşte standardul Dolby Digital (AC-3) pentru a permite difuzarea surround 5.1. Programele sunt filmate direct în format HD, folosindu-se camere speciale. Deşi HDTV reprezintă cel mai înalt standard de calitate, acesta va putea fi implementat de către majoritatea televiziunilor doar după investiţii importante. Deasemenea, difuzarea acestor programe de catre operatorii de cablu sau IP va necesita existenta unor retele extrem de performante, capabile sa suporte transportul catre utilizatori a fluxurilor de date specifice stream-urilor de HD.

Bucuresti, 25.06.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *