free download 78 travel guides written by experts

In ce investim pana la sfarsitul anului?

Saxo Bankde John J. Hardy, Head of FX Strategy

Cât va dura actualul moment de slăbiciune a EURO?
Mă aștept să văd acest efect de “slăbire“ pe toată perioada de relaxare cantitativă desfășurată de BCE, care va fi, probabil, extinsă și după reuniunea Băncii din decembrie până la jumătatea lui 2017, sau poate chiar până spre finalul lui 2017. Cel puțin așa arată indiciile transmise de președintele BCE, Mario Draghi, la cea mai recentă ședință.

Cum va arăta perechea valutară EURUSD până la finalul lui 2015? Evoluția va depinde, în mare parte, de întrebarea dacă datele macro ce vor veni din SUA în următoarele două runde vor susține posibilitatea unei creșteri a dobânzii Fed la întâlnirea FOMC de la 16 decembrie a.c. Presupunând că vom vedea cea mai mică urmă de creștere a inflației și a salariilor după o perioadă de două luni slabe – august și septembrie – atunci cred că este posibil să vedem o “mișcare“ (din partea Fed, n.r.) în decembrie, ceea ce ar însemna că perechea EURUSD ar putea încheia anul aproape de zona 1.0500, poate chiar mai jos, dacă datele venite din SUA sunt foarte pozitive. Al doilea lucru de luat în calcul este mărimea și impactul a orice va anunța BCE la reuniunea Băncii de la 3 decembrie, deși cred că programul de relaxare cantitativă și-a cam consumat perioada de influențare a prețului, iar factorii cei mai importanți pentru determinarea valorii EURUSD rămân USD și ședința FOMC (Comitetul Federal pentru Piața Liberă).

Ce valute sunt, prin urmare, considerate a fi acum o investiție bună?
Dacă piețele vor plonja din nou așa cum au făcut în august, când China și-a devalorizat yuanul, atunci ar trebui să ne așteptăm ca piețele să nu mai susțină teoria unei creșteri de dobândă Fed, ci să sprijine moneda unică euro și yenul japonez.

Bucuresti, 30.10.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *