free download 78 travel guides written by experts

HBO Romania – mai 2011

PREMIERE

ADAM (2009)
Regia: Max Mayer
Cu: Hugh Dancy, Rose Byrne, Peter Gallagher, Amy Irving, Frankie Faison
Comedie, SUA 2009
10,29

O comedie romantică emoţionantă despre un bărbat intrigant şi atrăgător care a dus o existenţă protejată până în momentul în care a întâlnit o tânără frumoasă, cosmopolită, care îl ademeneşte în lumea de afară cu rezultate amuzante, înduioşătoare şi complet neaşteptate.

AURORA (2010)
Regia: Cristi Puiu
Cu: Cristi Puiu, Clara Voda, Valeria Seciu, Luminiţa Gheorghiu, Catrinel Dumitrescu
Dramă, România 2010
1,4,13,21,30

Apartamentul de bloc în a cărui bucătărie un bărbat şi o femeie discută despre bunica Scufiţei Roşii, având grijă să n-o trezească pe fetiţa care doarme în camera alăturată.

Remorcile abandonate pe terenul viran – aflat între casele de la marginea oraşului – din spatele cărora bărbatul pândeşte ceea ce pare a fi o familie.

Oraşul pe care îl traversează acelaşi bărbat, după ce a recuperat cele două percutoare artizanale necesare armei de vânătoare pe care o are acasă.

Bărbatul are 42 de ani, se numeşte Viorel şi, stăpânit de gânduri incerte, traversează oraşul de la un capăt la altul, către un obiectiv numai de el ştiut.

“Nu există ucigaşi, ci doar oameni care ucid”. Cu aceste cuvinte, regizorul Cristi Puiu (autorul capodoperei Moartea domnului Lăzărescu) îşi descrie filmul, un studiu extrem de atent lucrat şi profund zguduitor al societăţii româneşti contemporane şi al banalităţii crimei.

PERCY JACKSON & THE OLYMPIANS: THE LIGHTNING THIEF
Regia: Chris Columbus
Cu: Logan Lerman, Brandon T. Jackson, Alexandra Daddario, Sean Bean, Pierce Brosnan
Fantastic, Canada 2010
15,16,18,19,21

Percy (apelativ familiar de la Perseu!) Jackson este nimeni altul decât fiul celebrului Poseidon, zeul mărilor. Conceput cu o muritoare şi, prin urmare, semi-zeu, timidul Percy va fi implicat fără să vrea într-o ciorovăială între zei şi titani, pe care o va rezolva într-un mod foarte original. După ce descoperă că este fiul lui Poseidon, puştiul porneşte într-o aventuroasă călătorie pentru a pune mâna pe fulgerele lui Zeus, de furtul cărora îi este acuzat tatăl.

SHUTTER ISLAND
Regia: Martin Scorsese
Leonardo Dicaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Michelle Williams, Max Von Sydow
Dramă, SUA 2010
29

Teddy Daniels, executor al agenţiei federale US Marshals, ajunge împreună cu partenerul său Chuck pe mica insulă Shutter, unde se află un ospiciu pentru tratarea condamnaţilor cu tulburări mentale. Cei doi investighează evadarea unei criminale, dar nimic în acest ospiciu nu este ceea ce pare. Şi nici Teddy Daniels nu este. Se află acolo pentru a găsi o pacientă disparută? Sau a fost trimis pentru a investiga zvonurile care denunţă practici extreme de tratare a bolnavilor? Pe măsura ce Teddy şi Chuck se apropie de adevăr, acesta este din ce în ce mai greu de surprins, iar cei doi încep să se teamă că nu vor mai părăsi niciodată Shutter Island. Pentru că cineva încearcă să-i facă să-şi piardă minţile… O altă capodoperă năucitoare, vizual ameţitoare, provocătoare şi exagerată despre nebunia socială şi individuală, de la maestrul Scorsese.

Filmul se bazeaza pe romanul omonim scris de Dennis Lehanne.

UP IN THE AIR
SUS, IN AER
Regia: Jason Reitman
Cu: George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick, Jason Bateman, Danny Mcbride
22,23,25,26,28

Ryan Bingham lucrează ca expert în resurse umane la o companie de consultanţă din Omaha – Nebraska, călătoreşte cu avionul din oraş în oraş pentru a-i anunţa pe salariaţi că sunt concediaţi şi îşi doreşte să ajungă la 10 milioane de mile de zbor. Planurile lui sunt compromise atunci când şeful său o angajează pe tânăra Natalie Keener, care propune reducerea cheltuielilor prin implementarea unui program de disponibilizare a angajaţilor prin intermediul unor videoconferinţe pe internet. Temându-se că ideea noii colege ar putea pune capăt excursiilor lui pe tot teritoriul SUA, Ryan Bingham porneşte împreună cu Natalie într-o călătorie de afaceri pentru a-i demonstra acesteia avantajele sistemului său de concedieri. În barul unui hotel, Ryan Bingham o întâlneşte pe Alex, o femeie enigmatică, care îşi petrece cea mai mare parte a vieţii pe drumuri şi care se implică în relaţii amoroase de o singură noapte cu necunoscuţi. Ceea ce porneşte ca o aventură pasageră, s-ar putea transforma într-o relaţie serioasă, cu condiţia ca lui Ryan Bingham să mai fie lăsat să mai călătorească cu avionul, iar Alex să nu ascundă un secret care să schimbe totul. O comedie în cea mai bună tradiţie clasică, cu dialoguri brici şi o chimie detonantă între cele două staruri, dar şi cu o doză de modernitate ce o face relevantă, Up in the Air pune din nou în evidenţă şarmul irezistibil al George Clooney

WHEN IN ROME (2010)
AMOR LA ROMA
Regia: NMark Steven Johnson
Cu: Kristen Bell, Josh Duhamel, Will Arnett, Jon Heder, Danny Devito
8,9,11,12,14
Comedie, SUA

Exact atunci când nu mai credea în existenţa unei relaţii perfecte, Beth (Kristen Bell) găseşte dragostea adevărată!

Beth este o tânără ambiţioasă din New York, cu un program extrem de încărcat. Atunci când sora ei o anunţă că se mărită cu un italian pe care îl cunoscuse de doar două săptămâni, este destul de sceptică, dar lasă totul la o parte şi pleacă la Roma. De fapt, Beth abia aştepta să părăsească New Yorkul, fiind deziluzionată de tot ceea ce a avut parte până acum din punct de vedere sentimental şi este convinsă că viaţa nu îi va oferi niciodată o relaţie perfectă.

Domnişoară de onoare la nunta surorii ei, Beth se simte atrasă de jurnalistul Nick (Josh Duhamel), cavalerul de onoare. În ciuda eforturilor de a-l cuceri, seara se termină cu o mare dezamăgire pentru ea: îl vede pe Nick în compania unei italience focoase. Nervoasă, Beth declară război iubirii şi fură, în chip de sfidare a destinului, câteva monede din celebra fântână a dragostei din Roma.

Inexplicabil, toţi cei care aruncaseră acele monezi în acea fântână, sperând în îndeplinirea dorinţelor, se îndrăgostesc la nebunie de Beth. Prin urmare, femeia care credea că nu va întâlni niciodată dragostea, are parte de mai mult decât poate duce. Printre "pretendenţi" se numără un magnat din industria cârnaţilor – Al Russo (Danny DeVitto), un magician de stradă – Lance (Jon Heder), un pictor – Antonio (Will Arnett) şi un model încrezut – Gale (Dax Shepard). Aceştia o copleşesc cu daruri şi atenţia la care nu sperase niciodată. Pe toţi îi respinge fără să stea pe gânduri, însă adevăratele probleme apar atunci când Nick începe să îi facă şi el curte. Oare această dragoste este reală sau doar o consecinţă a gestului ei nesăbuit?

ONE HOUR PHOTO
OBSESIA
Regia: Mark Romanek
Cu: Robin Williams, Connie Nielsen, Michael Vartan, Gary Cole, Dylan Smith
Thriller, SUA 2002
23

Văzută prin intermediul fotografiilor, viaţa noastră pare una mult mai voioasă, relaxată şi lipsită de probleme. Sau cel puţin aşa i se pare lui Sy Parrish (Robin Williams) care duce – dimpotrivă – o existenţă retrasă şi se ocupă de laboratorul foto dintr-un mare magazin. El reuşeşte să evadeze din apăsătoarea realitate înconjurătoare cu ajutorul fotografiilor de familie ale frumoasei Nancy Yorkin (Connie Nielsen). Admiraţia lui pentru familia Yorkin se transformă însă, progresiv, în obsesie şi el începe să-şi imagineze că ar fi unchiul Sy al micuţului Jake (Dylan Smith), fiul lui Nancy. Judecata lui e tot mai umbrită de noua şi nesănătoasa sa preocupare, astfel că ajunge să-şi piardă slujba pe care o avea de zece ani. Pe măsură ce timpul trece, el developează mai multe fotografii care dezvăluie o aventură extraconjugală a soţului lui Nancy (Michael Vartan). Deja dezechilbrat, Sy concepe un plan sinistru şi perfect calculat pentru a readuce “valorile familiale” în sânul căminului Yorkin.

O mare parte din film se petrece în interiorul unui magazin universal gen Wal-Mart, scăldat într-un albastru glacial. Ambianţa rece conturează un cadru tot mai izolat pentru tulburatul Sy Parrish. Williams îşi joacă personajul cu o detaşare melancolică, fiind aici (pentru prima dată, înainte de Insomnia) la polul opus faţă de ataşantele sale roluri comice. Regizorul Mark Romanek (Static), care şi-a facut un nume în lumea videoclipurilor muzicale, lucrând cu nume mari, printre care Michael şi Janet Jackson, David Bowie şi Jay-Z, a reuşit un thriller psihologic extrem de bine articulat, profund stilizat şi minimalist (la antipodul clipurilor sale de mare buget) cu foarte puţină violenţă directă. Filmul are însă o atmosferă apăsătoare, teribil de disconfortantă şi chiar înspăimântătoare, ce se datorează integral neliniştitorului său protagonist. E într-un fel ilustrarea perfectă a unuia dintre marile coşmaruri urbane contemporane – străinul cu o faţă perfect comună, pe care nu-l remarci chiar dacă îl vezi în fiecare zi şi care îţi poate întoarce pe dos viaţa, dintr-un simplu capriciu.

SPANGLISH
Regia: James L. Brooks
Cu: Adam Sandler, Téa Leoni , Paz Vega, Cloris Leachman, Shelbie Bruce
Comedie, SUA 2004
9,15

John Clasky (Adam Sandler) este un tată devotat care, datorită talentului de bucătar, a putut asigura familiei sale (Tea Leoni, Cloris Leachman) o viaţă foarte bună: are o casă de vacanţă în Malibu şi pe Flor (Paz Vega) o nouă menajeră care îţi taie respiratia.

Aceasta, împreună cu fiica sa au emigrat de curând din Mexic în L.A. în căutarea unei vieţi mai bune. Când se mută cu familia Clasky pe timpul verii, Flor trebuie să lupte pentru sufletul fiicei sale, deoarece descoperă că viaţa într-o nouă ţară poate fi periculoasă…mai ales atunci când eşti sub tutela unei familii americane înstărite şi excentrice!

THE LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMEN
Regia: Stephen Norrington
Cu: Sean Connery, Shane West, Stuart Townsend, Richard Roxburgh, Peta Wilson
Acţiune, SUA 2003
16,29

Allan Quatermain (Sean Connery), cel mai vestit aventurier al lumii, are o echipã pe cinste, compusã din: Cãpitanul Nemo (Naseeruddin Shah), vampira Mina Harker (Peta Wilson), omul invizibil Rodney Skinner (Tony Curran), agentul secret american Tom Sawyer (Shane West), Dorian Gray (Stuart Townsend) şi dr. Jekyll/Mr. Hyde (Jason Flemyng). Toţi aceşti temerari au fost recrutaţi în Ligã de un personaj misterios, cunoscut ca "M" (Richard Roxburgh).

Membrii Ligii sunt nişte individualişti veritabili, cu trecuturi pline de evenimente neplãcute, fiecare având un har care le este în acelasi timp calitate si povarã. Ei trebuie sã înveţe sã aibã încredere unul în altul şi sã coopereze ca o adevãratã echipã, pentru binele omenirii. Fãrã multe pregãtiri, ei vor fi transportaţi de submarinul Cãpitanului Nemo, vestitul "Nautilus", în prima linie a luptei – Veneţia. Acolo, un nebun mascat cunoscut sub numele de Fantom plãnuieste sã saboteze o conferintã a liderilor mondiali, punând la cale o serie de explozii puternice şi scufundând oraşul. Miza este uriasã, catastrofa pluteşte în aer. Liga celor sapte are la dispozitie doar 96 de ore pentru a salva lumea.

GENTLEMEN BRONCOS
Regia: Jared Hess
Michael Angarano, Jennifer Coolidge, Jemaine Clement, Mike White, Sam Rockwell
Comedie, SUA 2009
28

Benjamin e un tânăr timid care a fost crescut de o mamă foarte excentrică. El e pasionat de scris şi reuşeşte să conceapă un roman SF de calitate. Îl prezintă unui autor prestigios al genului care-l înşală, furându-i munca şi publicând-o ca fiind a sa. Acum Benjamin vrea să se răzbune, dar hoţul are toate mijloacele să-i facă viaţa grea. Viaţa lui devine şi mai complicată după ce romanul e transformat într-un film penibil de către un regizor ratat.

MANOLETE
Regia: Menno Meyjes
Cu: Adrien Brody, Penélope Cruz, Santiago Segura, Ann Mitchell, Juan Echanove
Romantic, Spania 2007
21

Povestea unei pasiuni care a făcut vâlvă, cea dintre celebrul matador spaniol Manuel Rodriguez Sanchez, cunoscut drept Manolete, şi o frumoasă actriţă divorţată, Lupe Sino. O relaţie tumultuoasă, uneori mai plină de riscuri şi mai captivantă decât confruntările cu bestiile din arenă, dragostea dintre Manolete şi Lupe a şocat tradiţionalista şi habotnica Spanie aflată la începutul perioadei franchiste. Vor reuşi cei doi să rămână împreună când societatea şi chiar soarta sunt împotriva lor?

THE LAST SONG
ULTIMUL CANTEC
Regia: Julie Anne Robinson
Cu: Miley Cyrus, Greg Kinnear, Bobby Coleman, Liam Hemsworth, Kelly Preston
Romantic, SUA 2010
7

Ronnie (Miley Cyrus, la primul ei rol in afara universului Hannah Montana) petrece câteva săptămâni alături de tatăl ei înstrăinat după divorţul părinţilor. Deşi viaţa lui Ronnie nu va fi deloc uşoară în noua ei casă, adolescenta îşi va da curând seama că sângele apă nu se face şi va descoperi, desigur, şi fiorii dragostei…

TRESOR
UN CADOU PENTRU EA
Regia: Claude Berri, François Dupeyron
Cu: Alain Chabat, Mathilde Seigner, Fanny Ardant, Isabelle Nanty, Hélène Vincent
Comedie, Franţa 2009
3,28

Jean-Pierre şi Nathalie sunt împreună de cinci ani. Pentru a celebra această aniversare, Jean-Pierre decide să-i cumpere soţiei sale un cadou foarte special: un buldog englez. De îndată ce Nathalie zăreşte noul său amic canin, e dragoste la prima vedere. Botezat “Comoara” de către stăpâna adoratoare, câinele ocupă rapid un loc de frunte în familie şi nu durează mult până când Jean-Pierre îşi dă seama că s-a căpătuit cu un rival serios la inima soţiei.

VALHALLA RISING
Regia: Nicolas Winding Refn
Cu; Mads Mikkelsen, Maarten Stevenson, Gordon Brown, Andrew Flanagan, Gary Lewis
Aventură, Danemarca 2009
14, 19

În anul 1000 după Hristos, un războinic mut cu un singur ochi poreclit One-Eye este ţinut prizonier de către căpetenia de trib scandinav Barde şi folosit pe post de concurent în lupte similare cu cele de gladiatori. Ajutat de către un sclav pe nume Are, eroul cu puteri supranaturale reuseşte să îl ucidă pe Barde şi sa evadeze, îmbarcându-se pe o corabie vikingă unde îl intâmpină un grup de pelerini creştini conduşi de către Kare si Gudmund, al căror scop este să recupereze pământul sfânt…

BEHIND ENEMY LINES 3: COLOMBIA
ÎN SPATELE LINIILOR INAMICE 3: COLUMBIA
Regia: Tim Matheson
Cu: Joe Manganiello, Mr. Kennedy, Keith David, Channon Roe, Yancey Arias
Acţiune, SUA 2009
6, 10, 18

Forţele SEALS ale marinei americane pun la cale un atac asupra forţelor speciale columbiene, operaţiunea având ca obiectiv salvarea unui ostatec şi refacerea imaginii puşcaşilor…

DELGO
Regia: Marc F. Adler, Jason Maurer
Animaţie, SUA 2008
7,29

Acest film de animaţie se centrează în jurul unui tânăr aventurier puţin cam naiv pe nume Delgo . El este cel care trebuie să îşi adune toţi prietenii, unii dintre ei nu foarte de încredere, pentru a proteja lumea lor în conflictul dintre populaţia terestra Lockni, care se ocupă cu înţelegerea magiei pământului şi populaţia zburătoare Nohrin, care domină cerurile. Ei trăiesc într-o lume în care domină o pace foarte fragilă. Dar această pace dispare atunci când lui Delgo îi este înscenată o crimă pe care nu a comis-o. După ce scapă dintr-o închisoare a Nohrilor, Delgo descoperă că Imhoff se află în pericol, aşa că el trebuie să unească ambele rase împotriva unui inamic comun.

FAB FIVE: THE TEXAS CHEERLEADER SCANDAL
SCANDALUL MAJORETELOR
Regia: Tom Mcloughlin
Cu: Tatum O’Neal, Ashley Benson, Jenna Dewan, Jessica Heap, Aimee Spring Fortier
Dramă, SUA 2008
16,30

Pelicula e bazată pe o scandaloasă poveste adevărată care s-a întâmplat la un liceu din McKinney, Texas, în 2006. Cinci majorete adolescente şi-au terorizat şcoala şi au jucat doar după propriile lor reguli, pentru că directoarea era mama uneia dintre ele.

NATALEE HOLLOWAY
Regia: Mikael Salomon
Cu: Tracy Pollan, Grant Show, Catherine Dent, Amy Gumenick, Jacques Strydom
Dramă, SUA 2009
17

Inspirat de misterul nerezolvat care a înconjurat dispariţia lui Natalee Halloway din 2005, regizorul Mikael Saloman povesteşte căutarea disperată a unei familiii. Natalee Holloway (Amy Gumenick), o adolescentţă din Alabama, era într-o excursie cu clasa la Aruba atunci când a dispărut fără urmă. De-a lungul următorilor patru ani, mama ei Beth şi tatăl ei vitreg, George, ajutaţi şi de buna lor prietenă, Carol, vor presa fără încetare autorităţile din Aruba ca să le dea răspunsuri, fără să abandoneze speranţa că Natalee ar putea fi încă în viaţă.

THE WRONGED MAN
CONDAMNAT PE NEDREPT
Regia: Tom Mcloughlin
Cu: Julia Ormond, Mahershalalhashbaz Ali, Lisa Arrindell Anderson, Bruce Mckinnon, Omar J. Dorsey
Dramă, SUA 2010
14

Calvin Willis (Mahershalalhashbaz Ali) a petrecut mai bine de 20 de ani în închisoare, condamnat pe nedrept pentru violul unei fete de 10 ani. Convinsă de nevinovăţia clientului său, Janet, secretara unui avocat, munceşte neobosită ca să se facă dreptate în această captivantă poveste inspirată de un caz adevărat.

CRAZY IN ALABAMA
NEBUNIE ÎN ALABAMA
Regia: Antonio Banderas
Cu: Melanie Griffith, David Morse, Lucas Black, Cathy Moriarty, Meat Loaf
Dramă, SUA 1999
2

Debutul regizoral al lui Antonio Banderas începe cu o incursiune în vara anului 1965, când toata lumea din Alabama a înnebunit, mai ales stralucitoarea Lucille (Melanie Griffith), mătuşa lui Peejoe, un baieţel în vârsta de 12 ani. Hotarâta sa nu-i dea voie soţului ei abuziv să stea în calea visurilor ei de a deveni stea de televiziune, ea scapă de el intr-un mod foarte ciudat şi îl lasă pe Peejoe (Lucas Black) cu o mulţime de intrebări şi cu un secret exploziv. Însoţită de cutia ei de pălării şi de misteriosul ei conţinut, Lucille încearcă să scape şi de poliţişti şi de proprii demoni în hilara ei călătorie către Hollywood, în timp ce Peejoe rămâne cu unchiul lui (David Morse) în Alabama. Încercând să se ferească de iscusitul şerif, Peejoe află ce secret trebuie păstrat şi care trebuie spus, în această comedie despre preţul libertăţii.

THE PRINCE OF PENNSYLVANIA
PRINTUL DIN PENNSYLVANIA
Regia: Ron Nyswaner
Cu: Fred Ward, Keanu Reeves, Bonnie Bedelia, Amy Madigan, Joseph De Lisi
Comedie, 1988
24

Plasată într-un oraş minier din statul Pennsylvania, acţiunea acestei comedii neobişnuite urmăreşte prietenia aparent nesănătoasă dintre o hippioată trecută de a doua tinereţe şi un punkist deprimat că toată lumea îl consideră un paria. Tatăl băiatului, un individ cam sărit de pe fix, contribuie cel mai mult la starea de depresie a fiului său.

Când acesta din urmă începe să conspire cu prietena sa să-l răpească pe părintele insuportabil în speranţa de-a pune mâna pe averea familiei, situaţia devine dramatică.

FOOD INC
Regia: Robert Kenner
Cu: Michael Pollan, Eric Schlosser
Documentar, SUA 2008
26

Nu vei mai privi niciodată la fel în farfurie.

Metodele folosite astăzi în industria alimentară sunt, în mare parte, răspunsul la creşterea rapidă a industriei fast-food din anii ’50. Producţia de alimente, în întregul ei, s-a schimbat drastic de atunci, aşa cum nu s-a schimbat niciodată în mii de ani. Controlată de o mână de corporaţii multinaţionale, politicile de producţie şi prelucrare a alimentelor urmăresc, ca pe un cod nescris, scoaterea pe piaţă a unor cantităţi imense de produse, cu costuri de producţie reduse (cel mai des fiind, de fapt, minime). Rezultatul este, bineînţeles, un profit uriaş; profit ce, la rândul lui, permite coloşilor din industrie să controleze direct aprovizionarea globală cu produse alimentare.

ROMAZSARUK (AKA. ROMA COPS)
POLITISTI ROMI
Regia: Sándor Csukás, Kata Oláh
Cu: Sándor Turgyán, Mihály Lólé, Beatrix Szűcs
Documentar, Ungaria 2010
19

Acest documentar original HBO Ungaria povesteşte despre dificultăţile pe care le întâmpină trei rromi din trei regiuni diferite ale ţării care vor să fie poliţişti. Ce au aceste veritabile personaje în comun? Un vis pe care puţini rromi îl pot împlini.

CALIFORNICATION
Cu: David Duchovny, Natascha Mcelhone, Pamela Adlon, Madeleine Martin, Evan Handler
Serial, SUA 2010

Faimosul romancier Hank (David Duchovny), un newyorkez get beget, s-a mutat la Los Angeles după ce una dintre cele mai de success cărţi ale sale a fost cumpărată de Hollywood pentru o ecranizare. Numai că a fost nevoit să vadă cum mult iubita carte i se transformă într-o îngrozitoare comedie romantică. De atunci, s-a tot luptat că-şi salveze cariera şi relaţia complicată cu iubita lui, Karen (Natascha McElhone), în acelaşi timp chinuindu-se să-şi crească fiica adolescentă, pe rebela Becca. Însă viciile îi stau în cale – băutura, drogurile şi femeie – slăbiciuni pe care le recunoaşte cu onestitate şi candoare. Încearcă să se menţină pe linia de plutire, deşi simte că se scufundă. Va putea Hank să navigheze pe apele tulburi ale vieţii sale şi să iasă, din nou, la lumină?

GAME OF THRONES
UREZALA TRONURILOR
Serial, SUA 2011

Cu: Sean Bean, Mark Addy, Peter Dinklage, Lena Headey, Michelle Fairley

Într-un ţinut unde verile se intind pe decenii şi iernile pot dura o viaţă, duşmăniile sunt într-o fierbere continuă. De la sudul cel perfid, la estul cel sălbatic, de la nordul îngheţat, la vechiul zid ce protejează regatul de întunecimea din jur, două familii puternice sunt implicate într-un joc mortal de-a şoarecele şi pisica pentru control şi dominaţie. În timp ce trădarea, păcatul, intriga şi forţele supranaturale zguduie toate cele patru colţuri ale împărăţiei, lupta lor sângeroasă pentru Tronul de Fier va avea consecinţe nevăzute şi inimaginabile. Un serial original HBO inspirat de cartea-fenomen A Song of Ice and Fire de George R.R. Martin.

CARRYOVER MOVIES

PRINCE OF PERSIA: THE SANDS OF TIME
PRINŢUL PERSIEI: NISIPURILE TIMPULUI
Regia: Mike Newell
Cu: Jake Gyllenhaal, Gemma Arterton, Ben Kingsley, Alfred Molina, Steve Toussaint
Aventură, SUA 2010

Inspirat dintr-un faimos joc video, Prinţul Persiei ne poartă în antichitate, unde un prinţ persan se aliază cu o prinţesă dintr-un imperiu rival pentru a dejuca planurile unui rege care vrea să provoace o furtună de nisip în stare să distrugă lumea întreagă. Pentru a câştiga, prinţul trebuie să învingă o serie de fiinţe fantastice, ajutat şi de Pumnalul Timpului, o armă în stare să controleze timpul: să-i încetinească scurgerea sau să-l dea înapoi.

Un mare spectacol “made in Hollywood”, unde acţiunea care-ţi taie respiraţia se îmbină cu exoticul vechilor mituri şi cu extraordinarele efecte speciale.

TOY STORY 3
POVESTEA JUCARIILOR 3
Regia: Lee Unkrich
Animaţie, SUA 2010

Studiourile Disney şi Pixar redeschid cufărul cu jucării pentru o nouă capodoperă animată, o superbă, palpitantă şi profund emoţionantă aventură a personajelor din deja legendara franciză Toy Story. De data aceasta Buzz, Woody şi întreaga gaşcă sunt nevoiţi să facă faţă unei probleme cu totul deosebite. Stăpânul lor, Andy pleacă la facultate, iar jucăriile se trezesc într-o creşă plină de bebeluşi şi copii mici care abia aşteaptă să pună mânuţele pe marfă nouă, pe care să o rupă, să o murdărească şi să o roadă după bunul plac.

Atât adulţii, cât şi copiii, se vor delecta cu o comedie inedită şi savuroasă bazată pe un scenariu scris de Michael Arndt, laureat al premiului Oscar pentru scenariul filmului “Little Miss Sunshine”. Regizorul filmului, Lee Unkrich, a făcut parte din echipele care au realizat binecunoscutele filme de animaţie ”Finding Nemo” (câştigător al unui premiu Oscar) şi ”Monsters Inc”.

În varianta originală, o întreagă pleiadă de vedete Hollywood dau glas personajelor din Toy Story 3, printre aceştia numărându-se Tom Hanks (Woody), Tim Allen (Buzz), Joan Cusack (Jessie the Yodeling Cowgirl), Timothy Dalton, Jeff Garlin sau Whoopi Goldberg (Caracatiţa Stretch).

THE BOOK OF ELI
CARTEA LUI ELI
Regia: Albert Hughes, Allen Hughes
Cu: Denzel Washington, Gary Oldman, Mila Kunis, Ray Stevenson, Jennifer Beals
Acţiune, SUA 2010

În viitorul nu foarte îndepărtat, la vreo 30 de ani după un război catastrofal, un om străbate singur întinderile pustii ale ceea ce fusese altădată America. Oraşe pustiite, şosele distruse, pământ pârjolit—tot ce-l înconjoară poartă semnele apocalipsei. Nu mai există nicio urmă de civilizaţie, sau lege. Drumurile aparţin unor bande de tâlhari care sunt în stare să omoare un om pentru pantofii lui, pentru o cană de apă, sau…chiar pentru nimic. Dar ei nici nu se compară cu acest călător solitar.

Eli (Denzel Washington), un luptător de nevoie şi nu de plăcere, nu doreşte decât pacea, dar dacă e provocat, el îşi distruge atacatorul înainte ca el să-şi dea seama ce greşeală fatală a făcut. El nu-şi apără atât viaţa, cât speranţa de viitor; o speranţă pe care a apărat-o în toţi aceşti ani şi pe care este hotărât s-o împlinească. Mânat de această hotărâre şi condus de credinţa în ceva mai presus de el, Eli face tot ceea ce e nevoit să facă pentru a supravieţui şi pentru a continua pe drumul său.

Eli trebuie să meargă înainte pentru a-şi împlini destinul şi pentru a da ajutor oamenilor năpăstuiţi.

THE LOVELY BONES
DIN RAIUL MEU
Regia: Peter Jackson
Cu: Mark Wahlberg, Rachel Weisz, Susan Sarandon, Stanley Tucci, Saoirse Ronan
Fantastic, SUA 2009

Bazat pe un bestseller extrem de apreciat de critică al scriitoarei Alice Sebold, şi regizat de Peter Jackson (câştigător al premiului Oscar pentru monumentala trilogie Lord of the Rings) pornind de la un scenariu scris de Jackson & Fran Walsh & Philippa Boyens, Din Raiul meu (The Lovely Bones) este povestea unei fete de numai 14 ani, Susie Salmon (Saoirse Ronan), ucisă cu sălbăticie de un criminal rămas nedescoperit.

Acum, fata e prinsă între cele două lumi – nu e nici în viaţă, dar nici nu a plecat definitiv, şi veghează din Raiul ei personal pentru ca familia ei să nu mai sufere, încercând să-i ajute pe cei dragi rămaşi în urma ei să-l găsească pe cel care a ucis-o, dar şi să-şi regăsească liniştea pierdută odată cu această tragedie.
O distribuţie impresionantă i se alătură lui Rachel Weisz în acest thriller profund emoţionant: Mark Wahlberg, Susan Sarandon, Stanley Tucci, Michael Imperioli şi Saoirse Ronan.

BUDDENBROOKS PART 1
CASA BUDDENBROOK, PRIMA PARTE
Regia: Heinrich Breloer
Cu: Armin Mueller-Stahl, Jessica Schwarz, August Diehl, Mark Waschke, Iris Berben
Dramă, Germania 2008

BUDDENBROOKS PART 2
CASA BUDDENBROOK, A DOUA PARTE
Regia: Heinrich Breloer
Cu: Armin Mueller-Stahl, Jessica Schwarz, August Diehl, Mark Waschke, Iris Berben
Dramă, Germania 2008

Filmul portretizează, cu detalii pline de compasiune şi ambiţii de frescă cinemtografică, ascensiunea şi declinul unei familii de negustori ce fac parte din aristocraţia din Lübeck: consulul Jean, fiica sa Tony şi fii săi Thomas şi Christian. Cu toţii se luptă şi se sacrifică pentru supravieţuirea economică a familiei şi tânjesc la fericire şi la dragoste imposibilă. O adaptare cinematografică captivantă şi minuţioasă a romanului lui Thomas Mann din 1900, câştigător al premiului Nobel, o saga despre trei generaţii într-o societate în schimbare, ale cărei valori familiale par sortite dispariţiei.

CARRIERS
PURTĂTORII
Regia: David Pastor, Alex Pastor
Cu: Lou Taylor Pucci, Chris Pine, Piper Perabo, Emily Vancamp, Christopher Meloni
Horror, SUA 2009

Patru puşti gonesc prin deşert încercând să găsească drumul către plajă, iar feţele lor exprimă orice numai nu bucurie: nu este vacanţa de vară. Grupul încearcă să fugă din calea dezastrului. În horror-ul Carriers, nimeni nu este imun în faţa pandemiei ce ameninţă să şteargă omenirea de pe faţa pământului. Determinaţi să eludeze virusul, Danny (Lou Taylor Pucci), fratele lui, Brian (Chris Pine), iubita acestuia, Bobby (Piper Perabo) şi colega de şcoală a lui Danny, Kate (Emily Vancamp) caută cu disperare o zonă de posibilă siguranţă.

În cursul a patru zile, grupul se confruntă cu decizii morale pe care niciun om nu ar trebui forţat să le ia vreodată. Cei patru descoperă că cel mai mare inamic al lor nu este virusul care atacă omenirea ci răul din ei înşişi.

CASE 39
CAZUL 39
Regia: Christian Alvart
Cu: Renée Zellweger, Jodelle Ferland, Ian Mcshane, Bradley Cooper, Callum Keith Rennie
Horror, SUA 2009

Cazul 39 prezintă o poveste intensă despre teroarea psihologică trăită de o asistentă socială ce descoperă o forţă a răului mai mare decât oricine şi-ar fi putut imagina, atunci când încearcă să salveze o copilă care refuză să mai vorbească.

Emily Jenkins (Renee Zellweger) este o asistentă socială foarte devotată şi cu experienţă, care îşi închipuie că le-a văzut pe toate – minciuni, neglijenţă nepăsare, abuzuri de tot felul. Vine ziua în care trebuie să preia Cazul 39: o fetiţă de 10 ani, Lilith Sullivan (Jodelle Ferland), abandonată de familie, tulburată şi în stare de şoc. Intervine Emily. Zguduită de singurătatea şi inocenţa fetiţei, femeia decide să facă ceea ce nu şi-a mai îngăduit niciodată în trecut: să se implice personal. Cu speranţa că face ceea ce e corect, Emily îi oferă lui Lilith un cămin fericit pînă să îi poată găsi o familie adoptivă.

Dar abia acum începe adevărata teroare.

Ce a împins familia lui Lilith spre punctul distrugerii? De ce oricine vine în contact cu Lilith pare să îşi piardă subit minţile? Cum va putea supravieţui Emily groazei devastatoare ce o macină în secret? Pentru a descoperi adevărul, Emily trebuie să lase la o parte raţiunea şi să se confrunte cu cele mai îngrozitoare coşmaruri, din clipa în care păşeşte într-un tărâm supranatural, unde răul iese la vânătoare de oameni.

Acum, singurul lucru de care trebuie să se teamă cu adevărat Emily este frica devastatoare din lăuntrul ei.

FURRY VENGEANCE
BRIGADA PESTRIŢĂ
Regia: Roger Kumble
Cu: Brendan Fraser, Brooke Shields, Matt Prokop, Ken Jeong, Angela Kinsey
Comedie, 2010

Ambiţiosul dezvoltător imobiliar Dan Sanders se mută din Illinois în Oregon împreună cu soţia lui, Tammy, şi fiul lor, Tyler, pentru a coordona şi a supraveghea lucrările de construcţie a unui ansamblu de locuinţe într-o regiune rurală de o frumuseţe sălbatică. Întrucât lucrările ameninţă habitatul animalelor mari şi mici din pădure, un grup inedit de sconcşi, veveriţe, şoricei, bursuci, ratoni, urşi şi păsări decide să obstrucţioneze cu orice preţ activitatea dezvoltatorului şi să îi predea acestuia o lecţie despre consecinţele dramatice ale intervenţiei omului în natură.

Transformând întreaga zonă într-un câmp de luptă de proporţii epice, animalele furioase atacă cu bolovani maşina de teren a lui Dan Sanders, îl îndeasă pe bărbat într-o cabină de toaletă ecologică şi îl urcă într-un copac, îl împroaşcă cu găinaţ de pasăre, îi perforează cutiile cu lapte pentru micul-dejun sau îi retează frânele de la jeep. Dornice să protejeze mediul înconjurător, animalele conduse de către un raton extrem de inteligent îl învaţă pe Dan Sanders despre importanţa conservării naturii.

LETTERS TO JULIET
SCRISORI CĂTRE JULIETA
Regia: Gary Winick
Cu: Amanda Seyfried, Christopher Egan, Vanessa Redgrave, Gael García Bernal, Franco Nero
Acţiune, SUA 2010

O superbă comedie romantică, Scrisori către Julieta ne poartă către însoritele şi magnificele ţinuturi ale Italiei, acolo unde Sophie (Amanda Seyfried), o tânără scriitoare americană, se bucură de o vacanţă care îi va schimba viaţa pentru totdeauna.

Aflată în Verona, oraşul marilor iubiri şi al legendarilor Romeo şi Julieta, Sophie este de-a dreptul fascinată de mitul scrisorilor către Julieta, aşa că se hotărăşte să ajute miile de îndrăgostiţi care an de an vin şi cer sfaturi pentru a-şi rezolva problemele sentimentale.

După ce face primul pas şi se alătură unui grup de voluntari, Sophie găseşte o scrisoare rătăcită, veche de 50 de ani. De-a dreptul emoţionată de acest mesaj, tânăra scriitoare pregăteşte un răspuns pe măsură, fără să ştie că scrisoarea ei va atrage o reacţie imediată din partea destinatarei, Claire (Vanessa Redgrave), care va porni într-o aventură spectaculoasă prin Italia, în căutarea iubirii pierdute.

Din acest moment vom asistă la o emoţionantă şi amuzantă poveste despre dragoste, prietenie şi mai mult decât oricând despre destin.

FREE WILLY: ESCAPE FROM PIRATE’S COVE
ELIBERAŢI-L PE WILLY 4: EVADAREA DIN GOLFUL PIRAŢILOR
Familial, SUA 2010
Regia: Will Geiger
Cu: Bindi Irwin, Beau Bridges, Bongo Mbutuma, Siyabulela Ramba, Stephen Jennings

Atunci când tatăl văduv al lui Kirra, o fetiţă de 11 ani, e rănit, ea trebuie să părăsească Australia contra voinţei sale pentru a trăi cu bunicul ei înstrăinat la un parc de distracţii aproape abandonat din Africa de Sud. Totuşi, după ce o furtună prinde în capcană un pui de balenă în bazinul parcului, vizitatorii încep să curgă. Între Kirra şi balena pe care o botează Willy se înfiripă o uluitoare prietenie.

INKHEART
INIMĂ DE CERNEALĂ
Regia: Iain Softley
Cu: Brendan Fraser, Paul Bettany, Helen Mirren, Jim Broadbent, Andy Serkis
Fantastic, SUA 2008

În această peliculă fantastică, un tată și fiica lui care împărtășesc pasiunea pentru cărți sunt în primejdie.

Pericolul este acela că, în momentul în care un personaj dintr-o carte de fabule pentru copii este adus la viață, tatăl dispare undeva între paginile cărții.

Oare cum ar fi dacă, de fiecare dată când rostești cu voce tare, povestea devine reală? Inkheart este inspirat de bestseller-ul pentru copii semnat de Cornelia Funke, o povestea fără vârstă a imaginației și aventurii. Eroina centrală a poveștii este Meggie (Eliza Hope Bennett), o fetiță al cărei tată, Mortimer “Mo” Folchart (Brendan Fraser), are un uluitor talent secret. Este vorba despre abilitatea de a aduce la viață personajele din cărți atunci când citește povestea cu voce tare. Însă, un personaj negativ dintr-o carte rară de fabule pentru copiii îi răpește părintele, iar Maggie împreună cu prietenii ei pornesc într-o aventură incredibilă pentru a-l salva pe tatăl captiv.

JUSTICE LEAGUE: CRISIS ON TWO EARTHS
LIGA DREPTĂŢII: CRIZĂ PE CELE DOUĂ PĂMÂNTURI
Regia: Sam Liu, Lauren Montgomery
Animaţie, SUA 2009

O versiune eroică a lui Lex Luthor (Chris Noth) dintr-un univers paralel apare într-un alt univers pentru a recruta "Liga Justiţiei" ca să-l ajute să-şi salveze propriul Pământ din mâinile "Sindicatului Crimei" , o versiune malefică a Ligii. În timp ce majoritatea Ligii merge să-l ajute pe Luthor, Batman rămâne în urmă pentru a termina de reconstruit Turnul.

SUPERMAN/BATMAN: PUBLIC ENEMIES
SUPERMAN / BATMAN: INAMICI PUBLICI
Regia: Sam Liu
Animaţie, SUA 2009

Lex Luthor a fost ales preşedintele Statelor Unite, a legat un asteroid de criptonită de Pământ şi a pus o recompensă de 1 miliard de dolari pe capetele lui Superman şi Batman. Acum, cei doi eroi trebuie se facă echipă pentru a salva atât planeta, cât şi propriile piei. Dar nu pot s-o facă singuri, iar găsirea de ajutoare nu e deloc uşoară, pentru că fiecare erou şi ticălos de pe planetă vrea să încasese recompensa apetisantă. După ce află că ambiţiile criminale ale lui Luthor se intind dincolo de graniţele Americii de Nord, Superman şi Batman îşi dau seama că reputaţia ar trebui să fie ultima lor problemă.

THE LOST
VICTIMELE
Regia: Bryan Goeres
Cu: Armand Assante, Dina Meyer, Lacey Chabert, Sergi Mateu, Jorge Bosch
Thriller, SUA 2009

Kevin (Armand Assante) este un psiholog care renunţă să mai profeseze, dedicându-se scrisului. Primeşte o propunere ciudată din partea Mirei (Dina Meyer), aceea de a o ajuta pe sora ei, Jane, fostă pacientă a lui, care este acum internată la un ospiciu. Supus unui şantaj, Kevin acceptă şi se hotăreşte să demonstreze că Jane merită să fie eliberată. După o serie de discuţii cu pacienta, doctorul descoperă că Jane ascunde mai multe personalităţi ce nu-şi găsesc liniştea, victime probabile ale unui criminal. Încercarea lui de a o ajuta pe Jane devine acum o investigaţie pentru găsirea celui care a curmat viaţa acelor femei.

THE MINISTERS
JURĂMÂNT DE RĂZBUNARE
Regia: Franc. Reyes
Cu: John Leguizamo, Harvey Keitel, Florencia Lozano, Diane Venora, Wanda De Jesus
Thriller, SUA 2009

Micuţa Celeste assistă la asasinarea tatălui ei, la frageda vârstă a adolescenţei. Tatăl ei a fost un bun poliţist, precum şi un partener demn de încredere pentru Bruno. Asasinii au lăsat la locul crimei, chiar în mâna fetei, o cărticică cu citate din Biblie. Anii trec. Celeste devine poliţistă. Partenerul ei este acelaşi Bruno. El încearcă să o protejeze cât mai mult, dar, în momentul când asasinii cu Biblia revin în lumea crimei, presimte că totul va degenera. Celeste între timp, se va îndrăgosti, chiar la uşa bisericii, de Dante, care pare să fie iubitul ideal. Însă Dante şi fratele său sunt mult prea implicaţi să-l găsească pe asasin.

UNE SUITE POUR 2 (AKA. A SUITE FOR 2)
APARTAMENT PENTRU DOI
Regia: Didier Albert
Cu: Cristiana Réali, Richard Berry, Tasha De Vasconcelos, José Paul, Laurent Ournac
Comedie, Franţa 2008

O poveste despre o familie de condiţie mijlocie care câştigă un sejur într-un hotel de lux şi trebuie să se lupte cu un fotograf faimos care pretinde că a rezervat aceeaşi cameră.

MISSION TO MARS
MISIUNE PE MARTE
SF, SUA 2000
Regia: Brian De Palma
Cu: Gary Sinise, Tim Robbins, Don Cheadle, Connie Nielsen, Jerry O’Connell

Puşi pe jar de mesajul primit de la echipa de pe Marte, cei de la NASA pregãtesc în grabã o misiune de salvare care sã meargã la fata locului pentru investigatii si care sã-i aducã înapoi pe eventualii supravietuitori. Comandantul Woody Blake (Tim Robbins), Jim McConnell (Gary Sinise), medicul Terri Fisher (Connie Nielsen) si cercetãtorul Phil Ohlmyer (Jerry O’Connell) pornesc într-o cãlãtorie eroicã de 6 luni pe Marte.

"MISIUNE PE MARTE" este povestea captivantã a astronautţilor din misiunea de recuperare, a pericolelor aproape insurmontabile pe care le au de înfruntat aceştia în timpul cãlãtoriei în spatiu si a descoperirii uimitoare pe care o fac odatã ajunşi pe Marte.

THE INCREDIBLES
INCREDIBILII
Regia: Brad Bird
Animaţie, SUA 2006

O superbă producţie Pixar despre un grup de super-eroi care sunt nevoiţi să renunţe la acţiunile de salvare a celor aflaţi în pericol şi obligaţi să ducă o viaţă liniştită într-o suburbie… Dar inevitabilul se produce, şi ei vrând-nevrând trebuie să salveze lumea încă o dată…

Mr. Incredible a fost un supererou, pâna când o serie de procese intentate de persoanele salvate i-au fortat pe toţi supereroii să se înscrie în programe de protecţie pentru a putea trăi vieţi normale, sub anonimat. Acum el este cunoscut ca Bob Parr şi trăieşte împreuna cu Helen, fosta Elastigirl şi cei trei copii ai lor, Violet, Dash si Jack . Lucrează ca specialist în asigurări şi e stresat de şeful care îl împinge întotdeauna de la spate; dar soţia lui s-a străduit prea mult pentru a crea o viaţa normală pentru familia ei, pentru ca el să fie nostalgic după zilele de supererou. Când i se oferă şansa să joace din nou acest rol, el acceptă numaidecât, căzând însă într-o capcană pusă la cale de un vechi duşman. Acum întreaga familie trebuie să-i vină în ajutor pentru a-l salva atât pe el, cât şi alte numeroase victime inocente.

TRUE STORIES
POVEŞTI ADEVĂRATE
Regia: David Byrne
Cu: John Goodman, Annie Mcenroe, Swoosie Kurtz, Spalding Gray, Pops Staples
Comedie, SUA 1986

O comedie spumoasă în care vă veţi amuza copios pe seama unor femei (leneşe sau simpatice) şi a unor bărbaţi (burlaci sau vraci…), toţi locuitori ai unui orăşel din Texas.

Pelicula regizată de David Byrne este plasată într-un mic oraş din Texas. Urmăriţi un şir de poveşti care se pretind a fi adevărate, o comedie localizată într-un univers urban foarte pitoresc. Aflaţi despre o femeie, pare-se cea mai lenesa din lume, care nu s-a mai dat jos din pat de ani întregi, despre un burlac la fel de neobişnuit, despre un valet cu puteri de tămăduitor şi despre o mulţime de alte ciudaţenii.

RETURN MOVIES

(500) DAYS OF SUMMER
500 DE ZILE CU SUMMER
Regia: Marc Webb
Cu: Joseph Gordon-Levitt, Zooey Deschanel, Geoffrey Arend, Chloe Grace Moretz, Matthew Gray Gubler
Comedie, SUA 2009

500 Days of Summer este povestea lui Summer si a relaţiei ei cu Tom. Summer e o rebelă cinică şi nu crede în dragostea adevărată, în suflete pereche şi în “Făt Frumos”. Tom, în schimb, este un romantic incurabil care nu renunţă la fantasme nici in ruptul capului. Aşa că el şi-a pus în cap s-o trezească la realitate pe Summer, să o convingă că dragostea scrisă-n stele există. Povestea celor doi "îndrăgostiţi" se desfăşoară pe o perioada de 500 de zile şi este văzută din punctul de vedere al lui Tom, un băiat cam prea influenţat de versurile siropoase ale muzicii pop.

O comedie romantică proaspătă şi delicioasă, (500) Days of Summer o are în centru pe Summer, o femeie care nu crede în basme, şi pe Tom, tânărul care se îndrăgosteşte nebuneşte de ea. 2 nominalizări la Globul de Aur .

10 THINGS I HATE ABOUT YOU
10 chestii nu-mi plac la tine
Comedie romantică, SUA, 1999
R: Gil Junger
D: Heath Ledger, Julia Stiles, Joseph Gordon-Levitt, Larisa Oleynik, David Krumholtz

Variaţie modernă pe tema shakespeariană prezentă în Îmblânzirea scorpiei. Kat, o tânără frumoasă, dar distantă, refuză orice băiat care îndrăzneşte să se apropie de ea. Obişnuitele petreceri ale colegilor, la care sora mai mica Bianca tânjeşte de mult, sunt pentru Kat plictisitoare. Conform hotărârii tatălui lor, Bianca nu poate ieşi din casă decât dacă este însoţită de Kat. Bianca şi câţiva colegi pun la cale planul îmblânzirii ei. Este nevoie de un băiat de care Kat să se îndrăgostească. Dar joaca lor este luată de Kat în serios.

3 NEEDLES
SECVENŢĂ FINALĂ
Regia: Thom Fitzgerald
Cu: Chloë Sevigny, Shawn Ashmore, Lucy Liu, Stockard Channing, Olympia Dukakis
Dramă, Canada 2005

O perspectivă asupra crizei mondiale SIDA: în Montreal, un actor de filme porno plănuieşte să scape de testul obligatoriu; o tânără calugăriţă face un sacrificiu personal pentru binele unui sat din Africa de Sud; în China rurală, un muncitor de pe piaţa neagră care se dă drept un asistent autorizat de catre Guvern pentru a recolta sânge, pune în pericol siguranţa unui intreg sat.

44 INCH CHEST
RĂZBUNAREA
Regia: Malcolm Venville
Cu: John Hurt, Tim Roth, Ray Winstone
Dramă, SUA 2009

Colin Diamond (Ray Winstone) descoperă aventura tinerei sale soţii cu un francez chipeş (Melvil Poupaud). Atunci când prietenii săi il sechestreaza pe cel din urmă, Colin trebuie să-şi răzbune orgoliul rănit şi să lupte cu propriile sentimente de ură, remuşcare si autocompatimire.

A RAISIN IN THE SUN
STRUGURI ÎN SOARE
Dramă, SUA, 2008
Regia: Kenny Leon
Cu: Sean Combs, Phylicia Rashad, Audra Mcdonald, Sanaa Lathan, John Stamos

Visele pot să contureze o viaţă ce merită trăită, dar pot fi adumbrite şi de decizii greşite. Aceasta este răscrucea la care se află acum familia Younger, dupa ce tatăl lor moare şi le lasă 10 000 de dolari, în bani de asigurare. Oare ar trebui să folosească banii ca să cumpere o nouă casă de familie ? Sau un magazin de băuturi alcoolice ? Sau mai degrabă să achite cu ei taxele pentru Facultatea de Medicină ? Nu există alegeri simple, dar viaţa în zona de sud a orasului Chicago, în anii 1950, este cu adevărat grea.

Avându-i ca protagonişti pe Sean Combs; Sanaa Lathan, nominalizată la premiul Tony; Audra McDonald, de patru ori laureată a premiului Tony; si Phylicia Radhad, câştigătoare a Premiului Tony, filmul este o adaptare a nemuritoarei piese de teatru scrise de Lorraine Hansberry.

ADVENTURELAND
Regia: Greg Mottola
Cu: Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Martin Starr, Bill Hader, Kristen Wiig
Comedie, SUA, 2009

În vara lui 1987, James, un absolvent de colegiu cam tocilar, este nevoit să accepte o slujbă degradantă pentru a-şi realiza călătoria visurilor: un tur al Europei care sa bifeze, obligatoriu, marile capitale culturale. La parcul de distracţii unde se angajează James primeste salariul minim, dar puştiului altceva i se pare mai supărător: toţi angajaţii îl idolatrizează pe Connell, un tânăr cu veleitaţi de star rock.

Bine-aţi venit la Aventureland, acolo unde cea mai proastă slujbă din lume va fi pretextul unei veri care va schimba totul. După marele succes al lui Superbad, scenaristul şi regizorul Greg Mottola se întoarce cu o comedie umană, semi-autobiografică, despre un tânăr prea educat şi prea închistat a cărui nouă „carieră” patetică îi va conduce la cea mai sălbatică perioadă a vieţii sale – o călătorie memorabilă alături de copii care vomită, colegi plini de angază şi un triunghi amoros ameţitor, în decursul căreia el învaţă să-şi confrunte viitorul cu tupeu şi optimism.

AIR FORCE ONE
Regia: Wolfgang Petersen
Harrison Ford, Gary Oldman, Glenn Close, Wendy Crewson, Jürgen Prochnow
Acţiune, SUA 1997

Harrison Ford joacă rolul lui James Marshall, un veteran al razboiului din Vietnam care a ajuns preşedintele Statelor Unite ale Americii. În timpul unei vizite în fosta Uniune Sovietica, Marshall îi infierează, într-un discurs fără precedent, pe teroriştii din fostul bloc comunist, referindu-se, în special, la Ivan Korshunov (Gary Oldman), un criminal de razboi din Kazakhstan.

Pe ruta de întoarcere spre SUA, la bordul lui Air Force One, cel mai sigur avion din lume, Marshall şi staff-ul său descoperă cu stupoare că unul dintre jurnaliştii care îi însoţeşte este nimeni altul decât Korshunov, deghizat în reporter. Alături de trei complici, Korshunov deturnează avionul, luându-l ostatic pe preşedinte, precum şi pe soţia şi fiica acestuia. Marshall trebuie să-şi păstreze stăpânirea de sine, sângele rece şi să dea dovadă de inteligenţă pentru a dejuca planurile teroriştilor.

Între timp, la sol, vice-preşedintele (Glenn Close), ministrul Apararii (Dean Stockwell) şi procurorul general sunt pregătiţi să intervină cu maxima precauţie pentru a salva viaţa preşedintelui şi a familiei sale.

Scenele pline de suspans de la bordul avionului, distribuţia de excepţie, efectele speciale şi tensiunea psihologică au facut din acest film un mare succes de box-office în 1997.

ALICE IN WONDERLAND
Alice în Ţara Minunilor
Fantastic, SUA, 2010
R: Tim Burton
D: Johnny Depp, Mia Wasikowska, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Crispin Glover

Alice are 19 ani şi se află la o petrecere unde descoperă că urmează să fie cerută în căsătorie de un bărbat bogat. Fata fuge şi, prin vizuina Iepurelui Alb, cade în Ţara Minunilor, un loc pe care ştie că l-a vizitat cu ani în urmă, doar că nu-şi mai aduce deloc aminte de el. Iepurele Alb îi spune că s-a întors după ea, pentru că e singura în stare să-l ucidă pe Jabberwock, monstrul care apără regatul Reginei de Inimă-roşie. Va reuşi Alice să salveze Ţara Minunilor şi să se întoarcă în lumea reală?

După Edward Maini-de-foarfece, Charlie şi Fabrica de Ciocolată, Legenda călăreţului fără cap sau Sweeney Todd, regizorul Tim Burton si Johnny Depp fac din nou echipă într-una din cele mai excentrice producţii Disney, Alice în Ţara Minunilor. Interpretarea unică a poveştii, venită de la vizionarul Burton, distribuţia impresionantă, creaturile fabuloase şi efectele digitale incredibile sunt motive de extaz cinefil.

Inspirat din volumele "Aventurile lui Alice în Ţara Minunilor" şi "Aventuri în Ţara Oglinzii" ale lui Lewis Caroll, filmul demontează tot ceea ce ştiam – sau credeam că ştim – despre cunoscuta poveste, pentru a o recrea pe cât de excentric, pe atât de captivant.

AMERICA (2009)
AMERICA
Regia: Yves Simoneau
Cu: Rosie O’Donnell, Philip Johnson, Ruby Dee, Raquel Castro, Jade Yorker
Dramă, SUA 2009

Maureen Brennan este specialist în psihiatrie infantilă. Cel mai nou pacient al ei este America, un tânăr care a avut parte de o copilărie traumatizantă. Luat cu forţa de către autorităţi din grija mamei lui dependente de droguri, micuţul îşi petrece prima parte a copilăriei la orfelinat. După mai mulţi ani petrecuţi printre străini, copilul reuşeşte să se întoarcă la mama lui. Dar curând femeia îl părăseşte şi America devine din nou al nimănui. După o copilărie marcată de abuzuri sexuale şi de lipsurile celor mai elementare nevoi umane, tânărul încearcă să se sinucidă. Aşa ajunge în grija doctorului Brennan, care va încerca tot ce-i stă în putere pentru a-l ajuta. Dar unele răni sunt prea adânci că să se mai vindece vreodată…

ANGELES S.A. (AKA. ANGELS, INC.)
Îngeri S.R.L.
Comedie, Spania, 2007
R: Eduard Bosch
D: María Isabel, Pablo Carbonell, Silvia Marsó, Anabel Alonso, Dario Paso

Carlos, un tată fericit, se pregăteşte pentru o excurise de afaceri în China, unde intenţionează să stea pentru patru luni. Nu are nicio idee că nu se va mai întoarce niciodată. În Paradis, află că fiicei sale de 12 ani, Maria Isabel, nu i s-a repartizat un înger păzitor la naştere. Pierderea tatălui a însemnat pentru ea şi pierderea singurului ei protector. Pentru că nu doreşte să asiste din ceruri, neputincios, la suferinţa fiicei sale, Carlos decide să acţioneze. În ciuda unui început sumbru, Angels Inc. e o comedie nebună şi colorată cu melodii cântate de superstarul Maria Isabel, aflat la un strălucitor debut în cinema.

ARMORED
TRANSPORT BLINDAT
Regia: Nimród Antal
Cu: Columbus Short, Matt Dillon, Laurence Fishburne, Jean Reno, Skeet Ulrich
Poliţist, SUA 2009

Un grup de angajaţi ai unei firme de securitate îşi riscă vieţile atunci când încep să pună la cale un jaf a cărui victimă este propriul angajator! Înarmaţi cu un plan aparent fără cusur, bărbaţii au de gând să fure o întreagă avere fără a provoca vreo victimă, dar când un martor se trezeşte fără voie amestecat în stratagema lor, iadul se dezlănţuie. Vor supravieţui hoţii cursei contracronometru în care fiecare este pe cont propriu?

ASTRO BOY
Astro Boy
Animaţie, Hong Kong, 2009
R: David Bowers
D: Kristen Bell

În Metro City, într-un oraş din viitor, omul de ştiinţă Tenma (vocea lui Nicolas Cage) creează un robot cu puteri supranaturale. După pierderea prematură a propriului fiu, robotul Astro Boy devine un înlocuitor al acestuia, bătrânul împrumutându-i cât mai multe trăsături umane. Însă, deşi Astro Boy este superdotat cu puteri fantastice: forţă, viteză incredibilă, posibilitatea de a zbura, vedere X-Ray, are mai presus de toate şi propria personalitate. Incapabil să îndeplinească asteparile exagerat de mari ale savantului său tată, Astro Boy hotărăşte să plece într-o călătorie iniţiatică pentru a se descoperi pe sine şi a fi acceptat şi iubit aşa cum este. Devenit un Super Erou acesta îşi dă seama că a fost proiectat să salveze lumea, întorcăndu-se în oraşul său natal pentru a-l salva, dar şi pentru a se împăca cu propriul tată. Astro Boy este un film din care nu vor lipsi aventurile palpitante, scenele bine construite de animaţie sau umorul.

AUSTRALIA
Australia
Documentar, România 2009
Claudiu Mitcu

Documentarul Australia spune povestea echipei naționale de fotbal a persoanelor fără adăpost (homeless) din România și a participării acesteia la Homeless World Cup Melbourne din decembrie 2008. Relatarea se concentrează pe șapte personaje, toți oameni fără adăpost din Timișoara, adunați de un profesor de sport care crede că îi poate transforma în sportivi, în ciuda statutului lor social.

Filmul este o producție originală HBO România și urmărește această echipă inedită până în momentul în care ajunge să își reprezinte țara pe îndepărtatul continent australian.

BAARIA
Regia: Giuseppe Tornatore
Cu: Francesco Scianna, Margareth Madé, Nicole Grimaudo, Angela Molina, Lina Sastri
Dramă, Italia, 2009

Baarìa este un lungmetraj autobiografic ce urmăreşte vieţile a trei generaţii de locuitori ai satului sicilian din provincia Palermo, Sicilia, în care regizorul Tornatore a văzut lumina zilei. În tumultul haotic de după cel de-al doilea război mondial, Peppino (Francesco Scianna) se alătură Partidului comunist. Pentru că provine dintr-o familie sărăcă şi a fost martorul umilinţelor la care au fost supuşi sătenii din partea latifundiarilor locali, simte că socialismul e drumul spre o lume mai dreaptă.

Însă atunci când se îndrăgosteşte până peste cap de frumoasa Mannina (Margareth Madè), parinţii ei nu sunt de acord cu orientarea sa politică. Pe măsură ce Peppino se maturizează, succesul se împleteşte cu eşecul şi durerea cu fericirea. În Baarìa, viaţa poate fi simpla sau complicată, plină de umor sau de tristeţe, dar nu e niciodată neinteresantă: pur şi simplu, se scurge.

Tornatore e îndrăgostit de lumea sa, de personaje şi de peisaj. Totul se însufleţeşte sub atingerea sa. Posedă o abilitate inegalată de a zugrăvi visele şi aspiraţiile unui tânăr care se luptă pentru idealurile sale, în acelaşi timp infuzând ficare cadru de exuberanţa şi de comedia existenţei. BAARÌA captează uimirea unei vieţi pline.

BEAT THE DRUM
BATE TOBA!
Regia: David Hickson
Cu: Junior Singo, Owen Sejake, Mary Twala, Adelaide Shabalala, Lennox Matheboe
Dramă, Africa de Sud 2003

Tânărul Musa rămâne orfan după ce o boală misterioasă îi loveşte satul natal. Ca să-şi ajute bunica şi să-şi găsească ceva de muncă, Muca se îndreaptă spre Johannesburg cu ultimul dar primit de la tatăl lui. Călătoria îl confruntă cu realităţile dure ale vieţii urbane, însă spiritul său nu cedează niciodată; se va reîntoarce cu adevăruri şi cu o înţelepciune pe care părinţii lui n-au fost în stare să i-o lase moştenire.

BITTER/SWEET
DULCE-AMĂRUI
Regia: Jeff Hare
Cu: Kip Pardue, James Brolin, Mamee Napakpapha Nakprasit, Spencer Garrett, Kalorin Supalak Nemayothin
Comedie, Thailanda, 2009

Bitter/Sweet e o comedie romantică, povestea unui expert american în cafea pe nume Brian Chandler care, aparent, are o viaţă perfectă şi a lui Ticha, o directoare de PR din Bangkok care-şi sacrifică viaţa amoroasă pentru o carieră promiţătoare.

La rugămintea părinţilor săi cultivatori de cafea, Ticha îl duce pe Brian pe plantaţiile din Southern Krabi, reconciliindu-se cu trecutul ei.

CAPTIVITY
CAPTIVITATE
Regia: Roland Joffé
Cu: Elisha Cuthbert, Daniel Gillies, Pruitt Taylor Vince, Michael Harney, Laz Alonso
SUA, Horror 2007

Fotomodel de succes, Jennifer Tree le are pe toate: frumusete, faimă, bani şi putere. Figura ei apare pe copertele a sute de reviste. La apogeul carierei, Jennifer este preferata Americii: toata lumea o iubeşte şi-o visează. Toata lumea o doreşte. Dar cineva o urmăreşte şi stă la pândă. Când pleacă singură de la un eveniment de caritate din Soho, Jennifer este rapită.

Ţinută prizonieră într-o celulă, Jennifer este victima unei serii de torturi înfricoşătoare, imaginate de cea mai sadică dintre minţi. Aflată singură în celula ei, Jennifer vede cum zilele se transformă în săptămâni…

COURAGE UNDER FIRE
CURAJ ÎN LINIA ÎNTÂI
Regia: Edward Zwick
Cu: Denzel Washington, Meg Ryan, Lou Diamond Phillips, Michael Moriarty, Matt Damon
Dramă, SUA 1996

Ianuarie 1991. A început războiul din Golf. Zi şi noapte, milioane de ochi urmăresc CNN-ul, pentru a vedea adevărata faţă a războiului: viaţa sau moartea. Capitanul Karen Walden, pilotul unui elicopter de salvare moare cu puţin timp înainte de salvarea echipajului său. Locotent-colonelul Serling este însărcinat cu anchetarea cazului şi încercă să dovedească faptul că Walden merită să fie prima femeie care primeşte, din păcate post mortem, medalia de onoare. Ceea ce descoperă provoacă un imens scandal. Nathaniel Sterling, cel ce se luptă cu proprii demoni, trecuse printr-o situaţie asemănătoare. Pe când lupta în Golful Persic pe post de comandant al unei unităţi de tancuri, Sterling a dat ordin să se tragă în ceea ce a crezut, la momentul respectiv, a fi tanc inamic. Când fumul exploziilor s-a împrăştiat, a constatat cu stupoare că distrusesera unul din propriile tancuri, omorând mai mulţi soldaţi. Autorităţile au clasat cazul, considerându-l un accident, dar Sterling a fost trecut la munca de birou, ajungând din erou combatant, un simplu funcţionar. Sterling refuză să predea un dosar incomplet. Într-o cursă contracronometru, el nu trebuie doar să descopere adevărul ci să-şi păstreze, în ciuda tuturor, onoarea nepătată…

Curaj în linia intâi este un film inteligent, intens, distins cu numeroase premii pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu, cea mai buna regie. În rolul lui Nathaniel Serling îl avem pe Denzel Washington, câstigatorul premiului Oscar pentru cel mai bun actor. Din distribuţie mai fac parte Meg Ryan, Lou Diamond Phillips, Matt Damon, Scott Glen.

D-TOX (AKA. DETOX) (AKA. THE OUTPOST)
CLINICA
Regia: Jim Gillespie
Cu: Kris Kristofferson, Sylvester Stallone, Charles S. Dutton, Polly Walker
Horror, SUA 2002

Stallone interpretează un poliţist care e devastat psihic după ce asistă la o scenă brutală în timpul serviciului. Se internează într-o clinică de reabilitare specializată în tratarea oamenilor legii. Curând, descoperă că pacienţii încep să fie ucişi unul după altul.

DARK STREETS
STRĂZI ÎNTUNECATE
Regia: Rachel Samuel
Cu: Gabriel Mann, Bijou Phillips, Elias Koteas, Izabella Miko, Toledo
Thriller, SUA 2008

Atunci când un playboy naiv investighează moartea bogatului său tată, viaţa lui privilegiată de propietar al celui mai hot club de noapte din oraş o ia complet razna. O combinaţie răutăcioasă şi fierbinte de muzică, seducţie, halucinaţie şi crimă, Dark Streets are numere muzicale cu o coregrafie uluitoare şi un soundtrack original intepretat de unele dintre cei mai aclamate legende blues, jazz şi R&B.

DID YOU HEAR ABOUT THE MORGANS?
CE-O FI CU SOŢII MORGAN?
Regia: Marc Lawrence
Cu: Hugh Grant, Sarah Jessica Parker, Sam Elliott, Mary Steenburgen, Elisabeth Moss
Comedie, SUA 2009

Comedia Ce-o fi cu soţii Morgan? are în centru un cuplu de succes din Manhattan, Paul şi Meryl Morgan (Hugh Grant şi Sarah Jessica Parker), a cărui viaţă aproape perfectă nu are decât un singur cusur – mariajul lor e pe cale să se destrame. Dar tensiunea din viaţa lor conjugală aproape că nici nu mai contează în comparaţie cu ceea ce urmează să li se întâmple: ei sunt martorii unei crime, iar în curând vor deveni ţinta unui ucigaş plătit. Agenţii federali vor să-i protejeze pe aceşti unici martori, aşa că-i transferă pe Morgani din New York într-un mic orăşel din Wyoming, în Munţii Stâncoşi. Aici, relaţia lor conjugală s-ar putea încheia definitiv… dacă ei nu vor reuşi, în noua lor viaţă din sălbăticie, să încetinească declinul şi să reaprindă scânteia dragostei.

DISGRACE
DEZONOARE
Regia: Steve Jacobs
Cu: John Malkovich, Jessica Haines, Eriq Ebouaney, Fiona Press, Antoinette Engel
Dramă, Australia 2008

În această superbă adaptare a capodoperei lui J.M Cotzee, premiată cu prestigiosul premiu Pulitzer, John Malkovich îl interpretează pe David Lurie, un profesor de 52 de ani de literatură care ia o tânără studentă sub aripa lui şi în patul său. Pentru David, aventura e un flirt inofensiv, dar pentru că ne aflăm în Africa de Sud post-apartheid şi pentru că studenta în chestiune e o metisă, erupe un scandal care-l forţează pe să-şi abandoneze profesia şi universul său confortabil, plin de presupuneri cinice despre sine şi despre lumea în care trăieşte.

Dizgraţiat, părăseşte oraşul pentru o fermă în pustietatea deşertului, acolo unde Lucy, fiica sa nonoconformistă, duce o viaţă rustică necomplicată. Totuşi, nici David şi nici Lucy nu pot scăpa de realităţile societăţii contemporane. Atunci când cad victime unui atac brutal săvârşit de trei bărbaţi de culoare, ei descoperă că definiţia victimei şi a agresorului, a oprimatului şi a asupritorului, a sclavului şi a latifundiarului s-au schimbat pentru totdeauna.

EINSTEIN AND EDDINGTON
EINSTEIN SI EDDINGTON
Regia: Philip Martin
Cu: David Tennant, Andy Serkis, Jim Broadbent, Lucy Cohu, Rebecca Hal
Dramă, SUA 2008

Einstein and Eddington, în regia lui Philip Martin, ne oferă o perspectivă foarte atent documentată asupra teoriei relativitatii dezvoltate de Albert Einstein şi a relaţiei lui cu omul de ştiinţă britanic Sir Arthur Eddington, primul fizician care i-a inţeles ideile.

EVERYBODY’S FINE
CU TOŢII SUNT BINE
Regia: Kirk Jones
Cu: Robert De Niro, Drew Barrymore, Kate Beckinsale
Dramă, SUA 2009

De Niro interpretează rolul unui văduv care, după moartea soţiei sale, îşi dă seama că nu ştie nimic despre copiii săi. El pleacă în căutarea lor, descoperind că aceştia au vieţi departe de a fi perfecte sau normale.

Remake al filmului italian Stanno tutti bene din anul 1990, Everybody’s fine urmăreşte experienţele neplăcute şi bulversante ale unui bărbat văduv pe nume Frank, care descoperă cu stupoare ca soţia decedată era singura conexiune pe care o avea cu copiii săi înstrăinaţi şi că nu ştie prea multe amanunte despre modul în care aceştia îşi câştigă traiul de zi cu zi. Frank decide astfel să se urce într-un autobuz şi să călătoreasca de-a curmezişul Statelor Unite ale Americii, de la New York până la Las Vegas, cu scopul de a se reuni cu fiecare dintre fiii şi fiicele sale şi a observa cu ochii lui dacă veştile care răzbat până la el în legătură cu modul de viaţă al acestora corespund adevărului sau nu sunt altceva decât nişte minciuni pe care i le-au spus copiii pentru a-i lăsa impresia că se descurcă foarte bine pe cont propriu.

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ABOUT TIME TRAVEL
ÎNTREBĂRI FRECVENTE DESPRE CĂLĂTORIA ÎN TIMP
Regia: Gareth Carrivick
Cu: Chris O’Dowd, Marc Wootton, Dean Lennox Kelly, Anna Faris, Meredith Macneill
Comedie, 2009

Scenariul, scris de Jamie Mathieson, urmăreşte trei tineri antisociali – doi tocilari şi un cinic – care încearcă să călătorească în timp cu ajutorul unei ghicitori, chiar din mijlocul unui pub aglomerat. Adorabila Faris interpretează rolul unei tinere din viitor, cea care, de altfel, pune întreaga aventură în mişcare.

G-FORCE
G-FORCE: SALVATORII PLANETEI
Regia: Hoyt Yeatman
Cu: Bill Nighy, Will Arnett, Zach Galifianakis, Kelli Garner, Tyler Patrick Jones
Familial, SUA 2009

Producătorul Jerry Bruckheimer aduce pe marele ecran primul său film 3D, G-Force, Salvatorii Planetei, o combinaţie de comedie şi de film de aventuri despre un program guvernamental derulat sub acoperire pentru a dresa diverse animale ca să lucreze ca spioni.

Înarmaţi cu cele mai performante dispozitive de spionaj, nişte cobai superinstruiţi descoperă că soarta întregii lumi se află în lăbuţele lor. “Salvatorii planetei” sunt: cobaii Darwin (vocea lui Sam Rockwell), liderul echipei, decis să reuşească, indiferent care ar fi preţul victoriei; Blaster (vocea lui Tracy Morgan), un expert în arme cu o atitudine hotărâtă şi mare iubitor de chestii extreme; şi Juarez (vocea lui Penélope Cruz), o profesionistă sexy a artelor marţiale; alături de Mooch, un expert în misiuni de recunoaştere, şi Speckles (vocea lui Nicolas Cage), o specie de cârtiţă cu nasul “în formă de stea”, specialistul în computere şi informatică al echipei.

“Salvatorii planetei” îşi poartă publicul într-o cursă de senzaţie, demonstrând o dată pentru totdeauna că lumea are nevoie de nişte eroi mici în stat şi mari în spirit.

HAPPY-GO-LUCKY
DESPRE FERICIRE ŞI ALTE NIMICURI
Regia: Mike Leigh
Cu: Sally Hawkins, Eddie Marsan, Alexis Zegerman, Samuel Roukin, Andrea Riseborough
Marea Britanie, comedie 2008

Poppy traieşte fiecare clipă cu o intensitate incredibilă.

Este ea puţin nebună şi iresponsabilă?

Sau este absolut sănătoasă şi sensibilă?

Oricare ar fi raspunsul, toţi cei din jur se îndrăgostesc imediat de ea.

Oare cât de dificil e să fii fericit? În această comedie efervescentă a veteranului Mike Leigh (Vera Drake, Secrets & Lies), Sally Hawkins o interpretează pe Popppy, o profesoară zănatică, un spirit liber ce infuzează fiecare situaţie cu un râs contagios şi un optimism imbatabil. Filmul ne oferă o explorare emoţionantă, adevărată şi plină de viaţă a uneia dintre cele mai misterioase şi mai eluzive calităţi umane: fericirea.

HE’S JUST NOT THAT INTO YOU
Despre bărbaţi şi nu numai…
Comedie, SUA, 2009
R: Ken Kwapis
D: Ben Affleck, Jennifer Aniston, Drew Barrymore, Jennifer Connelly, Kevin Connolly

O privire din mai multe unghiuri asupra relațiilor din zilele noastre şi a ceea ce se poate întâmpla atunci când cei implicați nu înțeleg problemele celuilalt, ale sexului opus.

Adaptarea romanului de succes He’s Just Not That Into You (o carte semnată de Greg Behrendt şi Liz Tuccillo) este realizată de Ken Kwapis și are în centrul său mai mulți indivizi din Baltimore. Gigi (Ginnifer Goodwin) este o tânără care încercă să înțeleagă semnalele amestecate pe care la primește de la omul cu care se întâlnește. Alături de ea în acest demers este proprietarul unui bar (Justin Long), cel care face el însuși eforturi în a desluși limbajul nescris şi foarte complicat al întâlnirilor amoroase. Colega lui Gigi, Janine (Jennifer Connelly), este foarte implicată într-un proiect de redecorare împreună cu soțul ei, Ben (Bradley Cooper), fără să știe că partenerul ei are o relație extraconjugală cu Anna (Scarlett Johansson), o femeie atrăgătoare care încearcă să-și clădească o carieră de succes în muzică. O altă prietenă de-a lui Gigi este Beth (Jennifer Aniston), care trăiește o poveste foarte frumoasă cu Neil (Ben Affleck), dar norii par să se strângă amenințător și deasupra lor, deoarece bărbatul nu pare a avea vreun gând să se căsătorească.

HOUSE PARTY
Petrecere acasă
Comedie, SUA, 1990
R: Reginald Hudlin
D: Christopher Reid, Christopher Martin, Robin Harris, Tisha Campbell, Martin Lawrence

Tânărul Kid a fost invitat la o petrecere în casa amicului său Play. Însă după o bătaie la şcoală, tatăl său nu-i mai dă voie să iasă din casă. Cu toate astea, Kid se strecoară afară atunci când părintele său adoarme. Dar băiatul nu ştie că trei dintre hoţii de la şcoală au decis să-i de o lecţie de bună purtare. Un comedie clasică, trasnită şi spumoasă, a anilor 90.

IMAGINE THAT
PUTEREA IMAGINAŢIEI
Regia: Karey Kirkpatrick
Cu: Eddie Murphy, Thomas Haden Church, Yara Shahidi, Nicole Ari Parker, Ronny Cox
Comedie, SUA, 2009

Un om de afaceri (Eddie Murphy), care pare să nu poată ieşi din spirala descendentă a carierei sale, este invitat de către fiica sa în lumea ei imaginară. Aici soluţionarea problemelor mai poate aştepta.Tot în această lume îşi dă seama de importanţa familiei, pentru că renunţă la slujbă ca să meargă la spectacolul fiicei sale.

INTO THE STORM
ÎN FURTUNĂ
Biografie, SUA 2009
Regia: Thaddeus O’Sullivan
Cu: Brendan Gleeson

Winston Churchill a jucat un rol uriaş în înfrângerea naziştilor în cel de-al doilea război mondial, autoritatea şi retorica sa inspirând milioane de soldaţi să lupte împotriva Germaniei hitleriste până la ultima suflare. Această urmare a filmului HBO multipremiat, The Gathering Storm, îl urmăreşte pe Churchill din 1940 în 1945, în timp ce ghidează o naţiune în derivă de-a lungul cumpliţilor ani de război şi încearcă să-şi salveze căsnicia de la destrămare.

JACKASS: THE MOVIE
Jackass: Filmul
Comedie, SUA, 2009
R: Jeff Tremaine
D: Johnny Knoxville, Bam Margera, Chris Pontius, Steve-O , Ryan Dunn

Johnny Knoxville şi echipa sa de masochişti mari iubitori de distracţie îşi transpun gagurile pe mariele ecran în această adaptare a popularei şi foarte controversatei emisiunii MTV, Jackass.

O echipă de tineri dispuşi să facă totul pentru a fi scandaloşi, performează o varietate casadorii stranii, dureroase şi, de cele mai multe ori umilitoare pentru amuzamentul celor din jur sau al lor propriu. Câteva exemple: se tăvălesc de-a lungul a zeci de capcane de şoareci cu un machiaj adecvat de rozătoare, se rostogolesc de-a lungul pistei de bowling cu skateboard-urile, se întrec în maşini de golf de-a lungul unei piste dezafectate, îşi fac găuri în piele cu perforatorul de hârtie, construiesc bulgări de zăpadă amestecaţi cu urină, se atârnă de frânghii deasupra unor crocodili vii, vând desfundătoare de WC-uri într-un magazin de hardware, terifiiază pietonii japonezi îmbrăcaţi în costume panda şi câte şi mai câte idioţenii hilare. Johnny Knoxville, creatorul şi starul emisiunii, este conducătorul această gaşti debile din care mai fac parte guest-star-urile Henry Rollins, Tony Hawk şi Spike Jonze.

JOE’S PALACE
PALATUL LUI JOE
Regia: Stephen Poliakoff
Cu: Michael Gambon, Danny Lee Wynter, Rupert Penry-Jones, Kelly Reilly, Rebecca Hall
Dramă, Marea Britanie 2007

Acest film de televiziune e construit în jurul locuinţei sumbre şi pline de atmosferă deţinută de Elliott, un londonez bogat şi excentric, şi în jurul relaţiei sale cu Joe, tânarul fiu al menajerei casei. Parte mesager, parte protejat, Joe devine singura legătură a miliardarului cu lumea exterioară şi cu ceea ce se întâmplă în propria-i locuinţă.

JONAS BROTHERS: THE 3D CONCERT EXPERIENCE
FRAŢII JONAS ÎN CONCERT
Regia: Bruce Hendricks
Cu: Kevin Jonas, Joe Jonas, Nick Jonas, Demi Lovato, Taylor Swift
Muzical, 2009

Acest film dă ocazia fanilor să intre în intimitatea vieţilor lui Kevin, Joe şi Nick şi îmbină imagini din turneul Burning Up, unde fraţii Jonas au cântat alături de invitaţi supriză iluştri, cu reportaje behind-the-scenes luate la cald şi secvenţe din afara concertului, toate pigmentate cu urletele admiratorilor şi cu umorul specific al celor 3 băieţi.

JULIE & JULIA
JULIE ŞI JULIA
Regia: Nora Ephron
Cu: Meryl Streep, Amy Adams, Stanley Tucci, Chris Messina, Linda Emond
Comedie, SUA

Julia este femeia care a schimbat pentru totdeauna modul de a găti al americanilor. Dar în 1948, Julia Child (Meryl Streep) nu era decât o americană şi o soţie obişnuită care trăia în Franţa şi care dorea să-şi găsească o ocupaţie.

După cincizeci de ani, Julie Powell (Amy Adams) se află într-un impas. Pentru că se apropie de 30 de ani, trăieşte în Queens şi lucrează într-un mediu cenuşiu, în timp ce prietenele ei obţin succese uluitoare, ea se hotărăşte să urmeze un plan care să-i valorifice toate energiile. Julie decide ca într-un an să încerce toate cele 524 de reţete din cartea de bucate a Juliei Child: Mastering the Art of French Cooking (pe care Child o scrisese împreună cu Louise Bertholle şi Simone Beck) – şi să scrie pe blog despre experienţele ei culinare.

Regizoarea, scenarista şi producătoarea Nora Ephron combină cu iscusinţă cele două poveşti adevărate, într-o comedie ce demonstrează că atunci când foloseşti proporţiile potrivite de pasiune, obsesie şi unt, poţi să-ţi schimbi viaţa şi să-ţi împlineşti visul.

JUST PECK
PECK
Regia: Michael A. Nickles
Cu: Keir Gilchrist, Brie Larson, Adam Arkin, Camryn Manheim, Kyle Kaplan
Comedie, SUA 2009
O comedie neagră despre Michael Peck (Keir Gilchrist), un elev de liceu cam tocilar care e torturat de profesorii şi de colegii lui dar, mai cu seamnă de proprii părinţi (Marcia Cross şi Adam Arkin) care îl forţează să semneze contracte cu ei pentru orice activitate din afara şcolii.

KINKY BOOTS
CIZME DEOCHEATE
Regia: Julian Jarrold
Cu: Joel Edgerton, Chiwetel Ejiofor, Linda Bassett, Ewan Hooper, Chiwetel Ejiofor
Comedie, SUA 2005

Având la bază o poveste adevărată amuzantă, această comedie reconfortantă şi proaspătă vine de la echipa de succes care ne-a adus si Calendar Girls. Timp de mai multe generaţii, familia Price a confecţionat pantofi bărbătesti cât se poate de clasici şi de practici. Dar pentru a salva afacerea de la un inevitabil faliment, tânărul Charlie Price apelează la un consilier de creaţie dubios: un cântăret de cabaret travestit al cărui stil avangardist şi ale cărui schiţe originale reprezintă un suflu proaspăt pentru acest magazin vechi si prăfuit. Haios şi original, iată un film pe care trebuie să îl ai în colectie pentru că demonstrează în cel mai bun mod că pentru a te adapta trebuie să iesi în evidenţă!

L’EMMERDEUR (AKA. A PAIN IN THE ASS)
PACOSTEA
Regia: Francis Veber
Cu: Richard Berry, Patrick Timsit, Pascal Elbé, Virginie Ledoyen, Michel Aumont
Comedie, Franţa 2008

O prietenie neobişnuita şi improbabilă se leagă între un asasin plătit şi un tip cu tendinţe suicidale, amândoi cazaţi din motive diferite la acelaşi hotel.

LAURAS STERN UND DER GEHEIMNISVOLLE DRACHE NIAN
Steaua Laurei şi misteriosul dragon Nian
Animaţie, Germania, 2009
R: Piet De Rycker, Thilo Rothkirch

Povestea magică a început atunci când Laura, o fetiţa de 7 ani, s-a împrietenit cu o micuţă stea cazătoare care a aterizat pe trotuarul din faţa casei ei. Pentru că steluţa şi-a rupt un picior, Laura a ajuta-o să se vindece. Acum, povestea Laurei şi a iubitei sale stele continuă, pentru că perechea călătoreşte spre exotică şi îndepărtata China şi întâlnesc un dragon misterios pe nume Nian.

LE PREMIER CERCLE (AKA. INSIDE RING)
PRIMUL CERC
Regia: Laurent Tuel
Cu: Jean Reno, Gaspard Ulliel, Vahina Giocante, Sami Bouajila, Isaac Sharry
Poliţist, Franţa 2009

Clanul Malakian este o familie de gangsteri de origine armeană care controlează lumea interlopă din sudul Frantei. Gangsterul Milo Malakian (Jean Reno) este mândru de familia sa şi ţine la tradiţii, sperând că într-o bună zi fiul său îi va călca pe urme. Cu toate acestea, Anton (Gaspard Ulliel) viseaăa la o altă viaţă alături de Elodie (Vahina Giocante), o tânară asistentă care nu are nicio legatură cu aceasta lume. Când Milo află despre deciziile lui Anton, devine suficient de furios cât să înceapă un război cu propriul său fiu. Le premier Cercle este povestea unui june care trebuie să aleagă între dragoste şi familie, încercând să treacă peste hotărârile tatălui sau, pentru care familia are cel mai important rol. Jean Reno (,,Leon””, ,,Pantera roz”, ,,Codul lui Da Vinci”, ,,Vizitatorii în America”) reuşeîte să încânte publicul şi de această dată, într-un film în care decorurile pariziene superbe creează o atmosfera idilică.

MARȚI, DUPĂ CRĂCIUN (AKA. TUESDAY, AFTER CHRISTMAS)
Regia: Radu Muntean
Cu: Mimi Branescu, Mirela Oprisor, Maria Popistasu, Victor Rebengiuc, Dragos Bucur
Dramă, Romania, 2010

Paul Hanganu e căsătorit cu Adriana de zece ani. Au o fetiţă de opt ani, Mara. De şase luni, Paul are o relaţie extra-conjugală cu Raluca, o dentistă de 27 de ani. Bărbatul, care se chinuie să găsească timp pentru Raluca, familie şi goana după cumpărături, hotărăşte să-şi ducă fiica la dentist încă o dată înainte de Crăciun. O schimbare neaşteptată în programul Adrianei le aduce pe cele două femei în aceeaşi încăpere pentru prima oară. Întîlnirea îl obligă pe Paul să ia o decizie dificilă. Unul dintre cele mai celebrate şi mai premiate filme româneşti ale lui 2010.

MEDALIA DE ONOARE (AKA. MEDAL OF HONOR)
MEDALIA DE ONOARE
România, SUA 2009
Regia: Calin Peter Netzer
Cu: Victor Rebengiuc, Camelia Zorlescu

La 75 de ani, Ion îndură tăcerea grea a soţiei şi indiferenţa fiului său, în prezent stabilit în Canada, care încă îi poartă pică pentru că l-a denunţat la securitate ca să nu poată pleca din România. Într-o bună zi, Ion are surpriza să primească o medalie de onoare din partea Ministerului Apărării Naţionale. Să fi săvârşit oare fapte eroice în cel de-al doilea război mondial? Nu îşi poate aminti foarte clar, dar această medalie îi oferă şansa nesperată de a recâştiga respectul familiei sale. Şi se va strădui din toate puterile, îndurând supliciul până la capăt. Rareori o tragicomedie post-comunistă a avut puterea să-ţi zdrobească inima cu asemenea lovituri delicate. Victor Rebengiuc e pur şi simplu sublim în rolului partiarhului patetic, dar infinit de empatic.

MONSTERS VS. ALIENS
MONŞTRI CONTRA EXTRATEREŞTRI
Animaţie, SUA 2009
Regia: Rob Letterman, Conrad Vernon

Susan Murphy (vocea lui Reese Witherspoon), o tânără din California, este lovită în ziua nunţii de un meteorit. Efectul? Susan se transformă într-un monstru de 15 metri înălţime, pe care armata se grăbeşte să-l captureze. Dar Susan evadează şi, alături de alţi monştri la fel de simpatici, încearcă să protejeze Terra de atacurile unui grup de extratereştri răuvoitori, conduşi de fiorosul Gallaxhar.

MR. NOBODY
DOMNUL NIMENI
Regia: Jaco Van Dormael
Cu: Toby Regbo, Linh Dan Pham, Noa Costanzo
Dramă, Canada 2008

Un băieţel stă pe peronul unei gări. Trenul mai are puţin şi pleacă. Ar trebui să meargă cu mama lui sau să rămână cu tatăl? Posibilităţi nenumărate depind de această decizie. Dar, dacă nu alege, totul este posibil. Fiecare viaţă merită trăită…

NOT EASILY BROKEN
LA BINE ŞI LA RĂU
Regia: Bill Duke
Cu; Morris Chestnut, Taraji P. Henson, Jenifer Lewis, Kevin Hart, Maeve Quinlan

Regizorul Bill Duke adaptează romanul lui T.D. Jakes despre un cuplu proaspăt căsătorit a cărui uniune e ameninţată de presiuni care implică familia, credinţa şi finanţele. În timpul celor mai grele momente, sfatul preotului care i-a cununat de a-l păstra mereu pe Dumnezeu în centrul căsătoriei lor, e singurul lucru care îi va ţine uniţi.

NOTORIOUS (AKA. NOTORIOUS B.I.G.)
NOTORIOUS
Regia: George Tillman Jr.
Cu: Jamal Woolard, Angela Bassett, Derek Luke, Anthony Mackie, Antonique Smith
Biografie, 2009

Notorious urmăreşte ascensiunea remarcabilă a lui Christopher “The Notorious B.I.G.” Wallace – care, în doar câţiva ani, a ajuns de pe străzile dure ale oraşulu Brooklyn, la înălţimile unei legende hip-hop. Investigând imaginea mitică a rapper-ului, la 11 ani după moartea sa tragică, Notorious revelează vârfurile şi abisurile călătoriei tumultoase şi prea scurte a unui tânăr uluitor de talentat şi teribil de determinat. Poveştile sale rap despre viaţă urbană americană, de un adevăr crud şi cu rime-imagini extrem de vii, au devenit emblematice pentru o întreagă generaţie confruntată cu o realitate brutală, care visa la o evadare din ghetou.

OBSERVE AND REPORT
FII PE FAZĂ ŞI RAPORTEAZĂ
Regia: Jody Hill
Cu: Seth Rogen, Anna Faris, Ray Liotta, Michael Pena, Dan Bakkedahl
Comedie, SUA 2008

Ronnie Barnhardt (Seth Rogan), șeful celor care asigură paza la Forest Ridge Mall, locuiește împreună cu mama sa, o femeie alcoolică şi este îndrăgostit de Brandi (Anna Faris).

Visele de mărire ale lui Ronnie sunt puse la grea încercare în momentul în care mall-ul cade pradă unui exhibiționist. Deși Barnhardt vrea să-i prindă pe infractori, el nu are deloc abilități de investigator, așa că tot ceea ce reușește este să facă acuzații foarte grave. Prin urmare, cel care este trimis să rezolve acest caz este detectivul Harrison (Ray Liotta). Pentru Ronnie, asta este o provocare, deoarece va încerca să fie el cel care îl va prinde pe exhibiționist. Dacă planul îi reușește, aceasta ar putea fi șansa lui de a deveni polițist și atuul pentru a câștiga inima lui Brandi. Singurul obstacol care îi stă în cale pare să fie acest polițist care chiar știe ce are de făcut pentru a soluționa ancheta.

PANDORUM
SF, SUA 2009
Regia: Christian Alvart
Cu: Dennis Quaid, Ben Foster, Cam Gigandet, Cung Le, Antje Traue

Peste 500 de ani în viitor, nişte astronauţi sunt captivi într-o navă spaţiala pierdută în cel mai îndepărtat colţ al galaxiei şi sunt o pradă uşoară pentru un monstru nevăzut!

În Pandorum, groaza capătă dimensiuni cosmice: la bordul unei nave spatiale aparent părăsite, doi astronauţi îşi revin dintr-un somn profund. Fără amintiri, complet dezorientaţi, cei doi nu îşi mai cunosc identităţile si nici misiunea care i-a adus acolo. În intunericul camerei, singurele zgomote pe care astronauţii le disting sunt nişte bubuituri îndepărtate, undeva în bordul navei.

În timp ce locotentul Payton (Dennis Quaid) îl ghidează prin staţia radio, caporalul Bower (Ben Foster) se aventurează în intuneric şi, pe măsura ce înainteaza, el descoperă o situaţie tragică: o entitate necunoscută a început vânătoarea împotriva lor. Uniţi de povestea bizară în care s-au trezit şi neavând prea multe indicii despre ce s-a intâmplat, se văd nevoiţi să lupte împotriva forţei care încearcă să-i extermine. Odată cu elucidarea secretelor sinistre ale navei, astronauţii încep să înţeleagă faptul că specia umană este într-un mare pericol şi că totul depinde de supravieţuirea lor.

POPE JOAN
PAPESA IOANA
Regia: Jeff Hare
Cu: Kip Pardue, James Brolin, Mamee Napakpapha Nakprasit, Spencer Garrett, Kalorin Supalak Nemayothin
Dramă, Germania 2008

O femeie de origine engleză din secolul IX, născută în oraşul german Ingelheim, se deghizează în bărbat şi urcă în ierarhia Vaticanului.

PREDATOR
Regia: John Mctiernan
Cu: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Elpidia Carrillo, Bill Duke, Jesse Ventura
Acţiune, 1987

Arnold Schwarzenegger îl interpretează pe neînfricatul luptător de combat Dutch Schaefer, trimis de guvernul SUA într-o misiune extrem de periculoasă într-o junglă plină de capcane dintr-o ţară a Americii Centrale. Acolo trebuie să salveze nişte diplomaţi americani capturaţi de o guerilă sângeroasă. Deşi vrea să lucreze împreună cu oamenii săi de încredere, Pentagonul îi bagă pe gât o echipă de la CIA, condusă de adversarul lui Schaefer, un tip pe nume Dillon.

Un elicopter îi paraşutează clandestin la marginea junglei infernale pe Schaefer şi Dillon, precum şi pe restul echipei: Hawkins, Mac, Blain, Billy şi Ponch. În timp ce survolează zona, ei descoperă zeci de cadavre măcelărite ale unor luptători din cadrul Beretelor Verzi. Imaginea e şocantă, trupurile neînsufleţite ale acestora fiind spânzurate de copaci, dupa ce, în prealabil, pielea le-a fost jupuită.

Prezenţa Beretelor Verzi şi cumplita moarte a luptătorilor săi nu fac decât să adânceasca misterul junglei. Schaefer îşi dă seama că Dillon are alte interese decât salvarea diplomaţilor, moment în care începe prăpădul, iar echipa decide să se retragă. Dillon găseşte o fată speriată, pe nume Anna şi o ia cu el. În acest moment, apare Predator, o maşină de ucis oameni. Un vânător feroce venit aparent dintr-o altă lume, el începe să-i sfârtece pe americani, unul câte unul.

Rând pe rând, Mac, Dillon, Blain, Billy si Poncho sunt omoraţi bestial de către monstruosul Predator. În viaţă rămâne doar Schaefer. Folosindu-şi din plin ingeniozitatea, caliltăţile de luptător şi ştiinţa camuflajului, Schaefer reuşeşte să-şi mutileze inamicul. Însă acesta pare a avea mai multe vieţi şi este dispus să lupte până la arderea ultimului circuit.

PREDATOR 2
Regia: Stephen Hopkins
Cu: Kevin Peter Hall, Danny Glover, Gary Busey, Rubén Blades, Maria Conchita Alonso
Acţiune, 1990

1997. Locotenentul detectiv Mike Harrigan împreună cu întreaga poliţie declară război deschis traficanţilor de droguri şi bandelor de criminali viciosi din jungla urbană a Los Angeles-ului.

Depaşiţi ca număr şi ca dotare cu armament, Harrigan şi echipa lui încep să piardă controlul asupra străzilor.

Deodată, se petrece ceva teribil şi inexplicabil. Unul câte unul, capii bandelor sunt ucişi de un adversar îngrozitor şi misterios care loveşte cu o cruzime fără margini şi cu o putere ce pare supranaturală.

Harrigan se hotăraşte să-l prindă şi să-l predea justiţiei pe acest ucigaş brutal, până ce-şi dă seama că el şi poliţiştii pe care-i conduce nu mai sunt urmăritorii: Predator a început să-i urmărească şi să-i ucidă. Politia a devenit prada lui actuală, vânatul pe care-l urmareşte.

În acelaşi timp, o echipă federală cu însărcinari speciale, condusă de agentul federal Peter Keynes, face o anchetă proprie şi ordonă poliţiei să nu se amestece.

PRIDE AND GLORY
MÂNDRIE ŞI GLORIE
Regia: Gavin O’Connor
Cu: Edward Norton, Colin Farrell, Jon Voight, Noah Emmerich, Jennifer Ehle
Thriller, SUA 2009

Un detectiv din New York primeşte misiunea de a face investigaţii într-o circumscripţie condusă de fratele său, care este cercetat pentru corupţie.

Acţiunea acestui thriller încărcat de suspans este plasată în New York, unde detectivul Ray Tierney (Eduartd Norton) primeşte o misiune foarte delicată. El trebuie să facă investigaţii în circumscripţia condusă de fratele său mai mare (Noah Emmerich), care ar putea fi unul dintre cei corupţi. Povestea nu se opreşte aici, căci Jimmy Egan (Farrell), cel mai bun prieten al lui Ray, este şi el poliţist în aceeaşi circumscripţie şi nu este deloc străin de faptele fratelui mai mare al detectivului. Pe măsură ce ancheta avansează, Ray găseşte probe care dovedesc implicarea celor doi în cazul pe care îl cercetează. Mai mult, este foarte posibil ca prietenul lor, poliţistul, să fie omul care a orchestrat multe dintre crimele pe care el le investighează.

Oare care este răspunsul la întrebarea: “Ce înseamnă loialitatea?”

REACH FOR ME (AKA. TEMPTING HYENAS)
NICIODATĂ NU E PREA TÂRZIU
Regia: Levar Burton
Cu: Seymour Cassel, Alfre Woodard, Johnny Whitworth
Comedie, SUA 2008

Alvin nu vrea decât linişte şi pace dar Kevin, tânărul său coleg din rezerva aflată într-un “hospice” (o instituţie unde sunt internaţi bolnavii terminali), s-a hotărât să trăiască din plin fiecare moment care i-a mai rămas. Iubita acestuia, Sarah, e hotărâtă să-i facă ultimele zile amuzante şi emoţionante, ceea ce-l forţează şi pe Alvin să reflecteze asupra propriei sale vieţi şi asupra unei căsătorii eşuate. LeVar Burton scrie, regizează şi interpretează în această dramă despre doi pacienţi care îşi dau seama cum să trăiască şi să iubească, abia când sunt pe patul de moarte.

REMEMBER ME (2010)
AMINTEŞTE-ŢI DE MINE
Regia: Allen Coulter
Cu: Robert Pattinson, Emilie De Ravin, Chris Cooper, Lena Olin, Pierce Brosnan
Romantic, SUA 2009

Robert Pattinson este Tyler, un tânăr al cărui frate s-a sinucis. Tragedia i-a despărţit părinţii, iar pe Tyler l-a făcut să-şi piardă orice dorinţă de a trăi. Lucrurile se schimbă în momentul în care tânărul o întâlneşte pe Ally, şi ea marcată de o tragedie: la numai 10 ani, mama sa a fost ucisă chiar in fata ei. Ally, o fire ambiţioasă, se îndrăgosteşte de Tyler, un tânăr aparent lipsit de simţul realităţii, aflat într-un conflict cu tatăl său, un om de afaceri care, în opinia fiului, îsi neglijează familia, sau ce-a mai rămas din ea, şi pe care tânărul rebel îl consideră vinovat de moartea fratelui său. Finalul este cât se poate de neaşteptat, aducând în prim-plan poate cel mai important eveniment din istoria modernă a Statelor Unite ale Americii…

RENT: FILMED LIVE ON BROADWAY
CHIRIA
Regia: Michael John Warren
Cu: Will Chase, Shaun Earl, Eden Espinosa, Renée Elise Goldsberry, Andrea Goss
Muzical, SUA 2008

Roger (Adam Pascal) este un cântăreţ frumos şi melancolic care a scăpat dintr-o lungă luptă cu heroina.

Mimi (Rosario Dawson), vecina lui de la etajul inferior, o dansatoare exotică spectaculos de frumoasaă, a pus ochii pe Roger, însă el nu vrea să se deschidă emoţional. E firesc să fie precaut, deoarece ea încă mai cochetează cu drogurile. Însă, atunci când descoperă că amândoi sunt seropozitivi, decid să trăiască împreună.

Acest muzical tragic este unul dintre cele mai mari succese moderne de pe Broadway.

ROCKNROLLA
Acţiune, SUA 2008
Regia: Guy Ritchie
Cu: Gerard Butler, Tom Wilkinson, Thandie Newton, Mark Strong, Idris Elba

“RocknRolla” este o poveste din Londra despre sex, huligani și rock ‘n roll.

O peliculă din care nu lipsesc umorul şi acțiunea și în care îl veți recunoaște pe Guy Ritchie, cel care a regizat, printre altele, Lock, Stock and Two Smoking Barrels și Snatch.

Acțiunea peliculei are loc în zilele noastre, în capitala Marii Britanii, unde afacerile imobiliare au devenit mai importante decât traficul de droguri, iar delincvenții cu bani sunt cei mai entuziaști anteprenori. Astfel, în clipa în care un mafiot rus pune la cale o înșelătorie imobiliară, toți dubioșii din Londra vor să pună mâna pe acțiuni. Din acest moment, lăcomia devine limbajul universal, iar Lenny Cole (Tom Wilkinson), unul dintre șefii crimei, inteligentul One Two (Gerard Butler), Stella (Thandie Newton) și imprevizibilul Johnny Quid (Toby Kebbell), par să comunice fluent folosindu-l. Din clipa în care gloanțele încep să zboare, abia numai după ce fumul armelor de foc se va fi ridicat, vom afla cine este cel care a scăpat cu viață și cine a câștigat lozul cel mare.

STAR TREK VI: THE UNDISCOVERED COUNTRY
STAR TREK VI: TĂRÂMUL NEDESCOPERIT
Regia: Nicholas Meyer
Cu: William Shatner, Leonard Nimoy, Deforest Kelley
SF, SUA, 1991

Enterprise conduce o luptă pentru pace în cea mai spectaculoasă aventură Star Trek a tuturor timpurilor! După ani întregi de războaie, Federaţia şi Imperiul Klingonian se pregătesc pentru discuţii de pace. Însă perspectiva unui glasnost de proporţii cosmice între duşmani înrăiţi este alarmantă pentru Amiralul Kirk (William Shatner). ”Avem de-a face cu nişte animale!” avertizează el.

Atunci când o navă klingoniană este atacată, iar Enterprise este considerată vinovată, demonii războiului îşi arată din nou colţii, iar cele două tabere se pregătesc pentru ceea ce ar putea fi întâlnirea lor finală, pe viaţă şi pe moarte. În regia lui Nicholas Meyer, acesta este un film de acţiune şi aventură de proporţii galactice.

STAR TREK X: NEMESIS
STAR TREK: NEMESIS
Regia: Stuart Baird
Cu: Patrick Stewart, Jonathan Frakes, Brent Spiner
SF, SUA, 2002

În acest film facem cunoştiinţa cu remanii, o castă nedorită din Imperiul Romulan, folosită ca sclavi în minele de dilitiu de pe planeta lor. Hotărâţi să-şi recapete libertatea şi, în acelaşi timp, să-si satisfacă ambiţiile de cuceritori, remanii, conduşi de pretorul Shinzon, pun la cale distrugerea Imperiului Romulan si a Federatiei! Dupa crearea unei arme biologice şi a unei nave cu potenţial ofensiv uriaş, remanii trec la punerea în aplicare a cumplitului lor plan!

Acest nou film cu echipajul navei Enterprise ne va rezerva câteva surprize plăcute: vom face cunoştiinţă cu fratele geaman al lui Data, cu un nou inamic al Capitanului Picard şi… va avea loc o nuntă de mult asteptată: cea a consilierului Deanna Troi cu comandantul William Riker!

TALK TO ME
VORBEŞTE CU MINE
Regia: Kasi Lemmons
Cu: Don Cheadle, Chiwetel Ejiofor, Cedric The Entertainer, Taraji P. Henson, Mike Epps
Dramă, SUA 2007

Don Cheadle, nominalizat la premiile Oscar, îl interpretează pe Ralph Waldo "Petey" Greene, Jr, o personalitate iconică a radioului american. În timp ce Washington-ul anilor 60 explodează sub impactul muzicii soul vibrante şi al unei noi conştiinţe sociale, Petey profită de ocazie ca să spună lucrurilor pe nume.

THE BOONDOCK SAINTS II: ALL SAINTS DAY
RĂZBUNAREA GEMENILOR 2
Regia: Troy Duffy
Cu: Sean Patrick Flanery, Norman Reedus, Billy Connolly, Clifton Collins Jr., Julie Benz
Acţiune, SUA 2009

Fraţii MacManus duc o viaţă simplă şi liniştită în Irlanda, alături de tatăl lor, dar când află că respectatul şi iubitul lor preot a fost ucis de mafie, cei doi se întorc în Boston pentru a-i pedepsi pe responsabili.

Sequel al filmului independent The Boondock Saints din 1999, Boondock Saints II: All Saints Day îi are în centrul acţiunii pe fraţii gemeni Murphy şi Connor MacManus care au îmbrăţişat misiunea de a salva planeta de oamenii răi şi de a-i răzbuna pe cei care au căzut victime Mafiei din Boston. Fraţii MacManus pornesc o cruciadă sângeroasă şi violentă împotriva crimei organizate din statul nord-american Massachusetts, cu scopul de a reinstaura justitia.

THE CON ARTIST
HOŢUL DE MAŞINI
Regia: Risa Bramon Garcia
Cu: Rossif Sutherland, Rebecca Romijn, Donald Sutherland, Sarah Roemer, Russell Peters
Comedie, Canada, 2010

Vince (Rossif Sutherland) e un fost pungaş eliberat după cinci ani de închisoare din cauza unui jaf care a degenerat. Încearcă să se îndrepte, însă fostul său boss şi cămătar, periculos de bizarul Kranski (Donald Sutherland), îi aminteşte fără ocolişuri că are de plătit o datorie imensă şi că, până nu şi-o onorează, nu va fi liber.

THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON
STRANIA POVESTE A LUI BENJAMIN BUTTON
Regia: David Fincher
Cu: Brad Pitt, Cate Blanchett, Taraji P. Henson, Julia Ormond, Jason Flemyng
Dramă, SUA 2008

"M-am născut în condiţii neobişnuite."

Aşa începe Strania poveste a lui Benjamin Button, o adaptare după nuvela lui F. Scott Fitzgerald din anii 1920, despre un băiat care s-a născut pe la 80 de ani şi care, în loc să îmbătrânească, întinereşte: un om ca oricare altul, care nu poate ţine timpul în loc. Filmul începe la New Orleans, la sfârşitul primului război mondial, în 1918, şi continuă până în pragul secolului 21, descriind viaţa lui Benjamin ce urcă în sens invers– dinspre bătrâneţe înspre tinereţe. Povestea unei fiinţe ieşite din comun, a oamenilor şi locurilor pe care le descoperă de-a lungul acestui parcurs, a iubirilor şi despărţirilor pe care le trăieşte, a bucuriilor vieţii şi tristeţii morţii, şi a lucrurilor ce dăinuie dincolo de timp. Simultan epic în ambiţie şi intim în detaliu, The Curious Case Of Benjamin Button e cel mai emoţional film al lui David Fincher. Însă nu scenariul şi nici interpretările excelente nu sunt cele mai impresionante realizări aici; efectele speciale şi machiajul folosite ca să-i îmbătrânească pe Benjamin şi pe iubita lui, Daisy ating nivel de artă. Însă triumful tehnologiei serveşte doar ca să sublinieze frumuseţea peliculei şi a poveştii de iubire din inima lui.

THE DAY THE EARTH STOOD STILL (AKA. D.T.E.S.S.)
ZIUA ÎN CARE S-A OPRIT PĂMÂNTUL
Regia: Scott Derrickson
Cu: Keanu Reeves, Jennifer Connelly, Jon Hamm, Kathy Bates, Jaden Smith
SF, SUA 2008

Un OZN gigantic aterizează pe Pământ. Deloc ostil, aşa cum se aşteptau forţele armate ce înconjoara rapid vehiculul, extraterestrul este purtătorul unui mesaj de pace. El este însoţit de un robot cu puteri supreme şi au o misiune precisă: să comunice oamenilor că, dacă societatea lor nu reuşeşte să menţină pacea, ea va fi distrusă de o necruţătoare rasă de roboţi, aparatori ai galaxiei.

Omenirea e fascinată de multă vreme de posibilitatea existenţei vieţii pe alte planete. Literatura şi filmele ştiinţifico-fantastice au servit nu numai ca divertisment, ci şi ca răspuns imaginativ la întrebările noastre, la speranţele şi temerile despre viaţa extraterestră. Astfel de speculaţii au captivat imaginaţia noastră colectivă şi au inspirat dezvoltarea de noi tehnologii pentru a explora cele mai îndepărtate colţuri ale universului nostru în speranţa că nu suntem singuri. Filmul de faţă e o updatare epatantă atât din punct de vedere tehnlogic cât şi vizual a peliculei SF cult din 1951 cu acelaşi titlu.

THE FINAL DESTINATION (AKA. FINAL DESTINATION 4)
DESTINAŢIE FINALĂ 4
Regia: David R. Ellis
CU: Bobby Campo, Shantel Vansanten, Mykelti Williamson, Nick Zano, Haley Webb
Horror, SUA 2009

Nick O’Bannon (Bobby Campo) are o premoniţie îngrozitoare în legătură cu ceea ce ar fi trebuit să fie o zi de distracţie la curse, în care o succesiune ciudată de evenimente declanşează o avalanşă de accidente cu maşini zdrobite şi de rămăşiţe de automobile care zboară peste spectatori în tribune, ucigându-i prietenii şi dislocând un planşeu care se prăbuşeşte asupra sa. Când îşi revine din groaznicul coşmar, Nick intră în panică şi o convinge pe iubita lui, Lori (Shantel VanSanten), şi pe prietenii lor, Janet (Haley Webb) şi Hunt (Nick Zano), să fugă…scăpând de moarte doar cu câteva secunde înainte ca îngrozitorul coşmar să devină realitate.

Crezând că au păcălit moartea, grupul de prieteni speră într-o îmblânzire a sorţii, dar din păcate pentru Nick şi Lori, acesta e doar începutul.

THE GIRL WHO KICKED THE HORNET’S NEST (AKA. LUFTSLOTTET SOM SPRANGDES)
CASTELUL DIN NORI S-A SFĂRÂMAT
Regia: Daniel Alfredson
Cu: Anders Ahlbom, Noomi Rapace, Michael Nyqvist
Thriller, SUedia 2009

Bazat pe ultimul volum al trilogiei Millennium a jurnalistului suedez Stieg Larsson, filmul Luftslottet som sprängdes urmăreşte tentativa lui Lisbeth Salander de a-şi demonstra nevinovăţia în sala de judecată şi de a demasca oficialii corupţi din instituţiile guvernamentale din Stockholm, care nu îi protejează pe inocenţi de abuzuri şi violenţe. Lisbeth este internată în spital în stare gravă după ce tatăl ei, Alaxander Zalachenko (un fost agent KGB a cărui afacere cu trafic de carne vie este acoperită de corupţii din serviciile secrete suedeze) a încercat să o îngroape de vie. În timp ce zace în salonul de terapie intensivă cu un glonţ în cap, sub strictă supraveghere întrucat este acuzată de trei crime şi o tentativă de omor, Lisbeth Salander nu ştie că tatăl ei este internat în acelaşi spital din pricina rănilor provocate chiar de ea. Pentru a o determina să tacă, guvernul suedez convinge un procuror să obţină un ordin judecătoresc prin care să o trimită pe tânără la un ospiciu, singurii oameni pe care se poate bizui Lisbeth fiind jurnalistul Mikael Blomkvist şi un doctor care nu crede zvonurile potrivit cărora fata ar fi o lesbiană satanistă.

THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO (AKA. MAN SOM HATAR KVINNOR)
BĂRBAŢI CARE URĂSC FEMEILE
Regia: Daniel Alfredson
Cu: Michael Nyqvist, Sofia Ledarp, Lena Endre
Thriller, Suedia 2009

Cu patruzeci de ani în urmă, Harriet Vanger a dispărut de la o întrunire de familie pe insula stăpânită şi locuită de puternicul clan Vanger. Cadavrul ei nu a fost găsit niciodată, totuşi unchiul ei este convins că a fost crimă şi că ucigaşul este un membru al propriei lui familii strâns unită şi, totuşi, disfuncţională. Acesta îl angajează pe Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist), un jurnalist căzut în dizgraţie şi pe tatuata şi turmentata dar ingenioasa hackeriţă Lisbeth Salander (Noomi Rapace) pentru a investiga dispariţia. Când perechea face legătura între dispariţia lui Harriet cu un număr de crime groteşti de acum patruzeci de ani, cei doi încep să dezvăluie o poveste de familie cumplită. Dar Vanger este un clan secretos, iar Blomkvist şi Salander vor trebui, în primul rând, să se protejeze pe ei înşişi.

Autorul Stieg Larsson, care a murit subit în 2004, a lăsat în urmă trei romane nepublicate, cunoscute drept trilogia “Millenium”, care au devenit o senzaţie globală. Bărbaţi care urăsc femeile este una din cele mai mari poveşti de succes literar al deceniului, cu vânzări de peste 8 milioane de exemplare în întreaga lume, iar filmul are cea mai mare încasare pentru un film suedez din istorie şi cele mai mari încasări din Europa în anul 2009. Fenomenalul succes al cărţilor şi al filmului au făcut din Lisabeth Salander o eroina ultra-cool pentru noile vremuri. Fascinanta Liz e o victimă, dar nu are mentalitatea uneia. Dimpotrivă, e dată dracului, e o “bad-ass” în toată regula. În ciuda tuturor lucurilor îngrozitoare prin care a trecut, nu s-a lăsat înfrântă şi călcată în picioare şi acest lucru o face letală. Nu respectă convenţiile sociale şi nu are scrupule în a scăpa de cei ce-i stau în cale. Este vehicolul ideal (un soi de Miss Marple neo-gotică/high tech) pentru o acţiune ce îmbină intriga tradiţională poliţistă “whodunnit” cu o sondare unică în pântecele putred al lumii suedeze subterane. Actriţa Noomi Rapace s-a transformat repede într-un star internaţional, graţie personajului său care-i vine ca turnat şi e greu de anticipat cum un remake american şi o nouă protagonistă (în versiunea de peste ocean ea este debutanta Rooney Mara) i-ar putea re-edita amestecul excitant de fragilitate şi de duritate psihică.

THE HANGOVER
MAREA MAHMUREALĂ
Comedie, SUA 2009
Regia: Todd Phillips
Cu: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Heather Graham, Justin Bartha

Cu două zile înainte de nuntă, Doug şi trei prieteni ai lui merg până la Las Vegas pentru o binemeritată petrecere a burlacilor. După o noapte de pomină, din care nu-şi mai aduc aminte nimic, prietenii găsesc în baie un tigru, iar în şifonier un bebeluş de şase luni! Cu un Doug dat dispărut, cei trei vor fi nevoiţi să reia traseul din noaptea trecută pentru a-şi da seama ce s-a întâmplat şi pentru a-l face pe mire să ajungă la timp la nuntă. Comedia-şoc a anului 2009, o combinaţie originală, irepetabilă şi scandaloasă de Memento şi Petrecerea burlacilor. Mahumureala n-a fost niciodată mai amuzantă.

THE IMAGINARIUM OF DOCTOR PARNASSUS
DR. PARNASSUS
Regia: Terry Gilliam
Cu: Johnny Depp, Heath Ledger, Colin Farrell, Jude Law
Fantastic, Franţa 2009

În zilele noastre, doctorul Parnassus, un bărbat care pe vremuri a câştigat un pariu cu însuşi Diavolul, are darul de a controla imaginaţia altora. După ce s-a jucat o dată cu soarta, doctorul are curajul de a-şi încerca încă o dată norocul şi tot cu forţele întunecate. Într-o înţelegere cu misteriosul domn Nick, Parnassus obţine nemurirea, dar preţul e mare: primul său născut va fi luat de Nick în ziua aniversării a 16 ani. Timpul a trecut, iar fiica lui Parnassus, Valentina, se află acum într-un pericol de moarte, doar că doctorul are o soluţie: îl provoacă pe Nick la o întrecere pe care acesta n-o poate refuza…

O poveste fantastică, situată la limita inimaginabilului, DR. PARNASSUS te invită într-o captivantă şi explozivă cursă împotriva timpului alături de deja legendarul Heath Ledger (în ultimul său rol), Johhny Depp, Jude Law, Colin Farrel şi Christopher Plumer.

Înfruntă-ţi imaginaţia şi acceptă noua provocare a celebrului regizor Terry Gilliam: DR. PARNASSUS, o capodoperă modernă.

THE SECRET LIFE OF BEES
VIAŢA SECRETĂ A ALBINELOR
Regia: Gina Prince-Bythewood
Cu: Dakota Fanning, Queen Latifah, Jennifer Hudson, Alicia Keys, Sophie Okonedo
Dramă, SUA 2008

Lilly Owens este o adolescentă care trăieşte la o fermă de piersici împreună cu tatal ei abuziv. Rosalene este o femeie de culoare angajată ca mamă surogat de tatal lui Lilly, mama ei naturală fiind decedată. După ce femeia insultă câţiva dintre cei mai înverşunaţi rasişti din oraşelul lor, Lilly fuge cu Rosalene în orasul în care crede că mama ei a locuit cândva…

THE STEPFATHER
TATĂL VITREG
Regia: Nelson Mccormick
Cu: Dylan Walsh, Sela Ward, Penn Badgley, Amber Heard, Sherry Stringfield
Thriller, SUA, 2009

Michael Harding (Penn Badgley) se întoarce acasă de la şcoala militară şi îşi găseşte mama (Sela Ward) nu numai foarte îndrăgostită, dar şi locuind împreună cu noul său iubit, David (Dylan Walsh). În timp ce bărbaţii încep să se cunoască, Michael devine din ce în ce mai suspicios în legătură cu David, cel care vrea tot timpul să dea o mână de ajutor. Este acesta cu adevărat bărbatul potrivit pentru mama lui sau ascunde şi o parte întunecată?

THE NAKED GUN 2 1/2: THE SMELL OF FEAR
UN POLIŢIST CU EXPLOZIE ÎNTÂRZIATĂ 2 ½
Comedie, SUA 1991
Regia: David Zucker
Cu: Leslie Nielsen, Priscilla Presley, Ricardo Montalban, George Kennedy, O.J. Simpson

In seara de Crăciun, Leslie Nielsen face senzaţie în rolul cunoscutului detectiv Drebin, care revine pentru a salva din nou lumea în comedia Un politist cu explozie intarziata 2 ½. Un om de ştiinţă renumit (Dr. Mainheimer) este pe punctul de a publica un raport despre rezervele de energie ale viitorului. Deoarece lucrurile nu stau tocmai bine pentru furnizorii tradiţionali de petrol, carbune şi energie nucleară, acestia il răpesc pe Mainheimer şi îi inlocuiesc raportul acestuia cu unul mult mai favorabil pentru afacerile lor.

Drebin este insarcinat să îl găsească şi să îl salveze pe Mainheimer, ajutat fiind de secretara acestuia, Jane, o mai veche iubire a locotenentului nostru buclucaş.

THE TENTH CIRCLE
ACUZAŢIA
Regia: Peter Markle
Cu: Kelly Preston, Ron Eldard, Brittany Robertson, Jamie Johnston, Michael Riley
Dramă, Canada 2008

Ecranizare a unui best-seller american, The Tenth Circle spune povestea unei familii ale cărei secrete bine păstrate ies la iveala după ce fiica îşi acuză fostul iubit de viol.

THE UGLY TRUTH
ADEVĂRUL GOL-GOLUŢ
Regia: Robert Luketic
Cu: Katherine Heigl, Gerard Butler, Bree Turner, Eric Winter, Nick Searcy
Comedie, SUA 2009

Lupta dintre sexe se încinge în Adevărul gol-goluţ, o comedie isteaţă şi sexy despre bărbaţi, femei şi prăpastia dintre felurile în care gândim unii despre ceilalţi, visăm, sau ne încercăm puterea de seducţie asupra sexului opus. Între Katherine Heigl (Knocked Up, “Grey’s Anatomy”) şi Gerard Butler (300) ies scântei pentru că ei sunt doi colegi care par sortiţi să se dispreţuiască veşnic. Ea e hotărâtă să-şi găsească partenerul ideal, scornit de visele ei. El vrea să le transmită femeilor mesajul că trebuie să fie mai realiste şi să admită că bărbaţii nu au decât un singur scop. Dar exact atunci când el se decide să o ajute pe Abby să obţină ceea ce vrea, cei doi îşi dau seama cu stupoare cât de tare se pot atrage firile opuse.

Abby Richter (Heigl) este ambiţioasa producătoare a unui talk-show matinal de televiziune A.M. Sacramento, care se mândreşte cu faptul că poate rezolva pe loc orice problemă – orice problemă în afara statutului ei de femeie singură şi nefericită. Când vine vorba de întâlniri şi cunoştinţe, Abby se transformă dintr-o femeie de succes, într-o ghinionistă.

Când rating-ul show-ul ei începe să cadă, Abby este forţată să se asocieze cu proaspătul corespondent special Mike Chadway (Butler), un tip care o irită nespus. Emisiunea lui, Adevărul gol-goluţ, promitea că va dezvălui secretele bărbaţilor. Dar emisiunea lui provocatoare, cam şovinistă şi deşănţată, o ofensează pe Abby, care simte c-o ia razna când vede că show-ul face rating-uri fulminante pecetluindu-i lui Mike statutul de angajat favorit al postului de televiziune.

Apoi Abby îl întâlneşte pe Colin, vecinul ei, care e doctor şi neînsurat! El este întruchiparea opusului lui Mike Chadway – e suav, politicos şi nici pe departe o brută – iar Abby nu vrea să mai rateze de data asta. Deşi nu-i convine să recunoască, ea are nevoie acum de expertiza lui Mike în materie de preferinţele bărbaţilor, pentru ca ea să n-o mai dea în bară şi de data asta. În timp ce Mike o consiliază pe Abby, iar ea pune în aplicare tacticile lui de seducţie, ei vor descoperi că sunt victimele unei mari ironii: oricât de diferiţi ar fi, bărbaţii şi femeile împărtăşesc aceleaşi sentimente.

THE YARDS
LEGEA TĂCERII
Regia: James Gray
Cu: Mark Wahlberg, Joaquin Phoenix, Charlize Theron, James Caan, Ellen Burstyn
Poliţist, SUA 2000

Legea tăcerii este o dramă a cărei acţiune e plasată în vastele ateliere de reparaţii ale metroului newyorkez. Dupa ce a stat la închisoare plătind pentru nişte prieteni, Leo Handler (Mark Wahlberg) nu-şi doreşte decât o viaţă cuminte. Aşa că se îndreaptă spre singurul loc în care, crede el, va fi in siguranţă – acasă. Se angajează la unchiul său Frank (James Caan), un om influent, cu relaţii foarte sus puse şi îi regăseşte pe vechiul sau prieten Willie Guttierez (Joaquin Phoenix) şi pe iubita acestuia, Erica (Charlize Theron). Dar în atelierele metroului, unde unchiul e cel ce trage sforile, numai în siguranţă nu se trăieşte. Fără să-şi dea seama, Leo intră într-o lume a sabotajelor, a tăcerilor cumpărate şi chiar a crimei. Iar secretul pe care îl descoperă îl va face să fie vânat de cea mai crudă familie din oraş … a sa proprie. El va trebui ca, în numele dreptăţii, să faca tot ce-i stă în puteri ca să îi biruie.

UNIVERSAL SOLDIER: THE RETURN
SOLDATUL UNIVERSAL: ÎNTOARCEREA
Regia: Mic Rodgers
Cu: Jean-Claude Van Damme, Heidi Schanz, Bill Goldberg
Acţiune, SUA, 1999

Filmul continuă epopeea lui Luc Deveraux, personajul iconic interpretat de Van Damme, soldatul de neoprit care, la sfârşitul primei parti era singurul erou rămas in viaţă. Povestea se continuă câţiva ani mai târziu când Luc, acum în ipostaza unui tată rămas văduv, este angajat ca expert tehnic la un proiect guvernamental destinat producerii unui nou tip de soldat sofisticat, inteligent şi agil.

UP
DEASUPRA TUTUROR
Regia: Pete Docter, Bob Peterson
Animaţie, SUA 2009

Hărţuit de constructorii care-i înconjoară casa cu zgârie-nori, Carl, un septuagenar, îşi ia zborul cu tot cu casă, susţinut în aer de o mulţime de baloane multicolore. Planul bătrânului, care vrea să-şi ţină şi o promisiune făcută soţiei lui decedate, aceea de a explora lumea întreagă, are o singură hibă: în momentul "decolării", pe prispa casei lui se află şi un entuziast puşti de opt ani.

Încă un pariu aventuros pentru genialele creiere ale casei de film Pixar, soldat cu un rezultat deja scontat: o nouă capodoperă, emoţionantă, tulburătoare, înălţătoare, memorabilă.

VAN WILDER – FRESHMAN YEAR
VAN WILDER: PRIMUL AN DE FACULTATE
Regia: Harvey Glazer
Cu: Jonathan Bennett, Kristin Cavallari, Jerry Shea, Nestor Aaron Absera, Kurt Fuller
Comedie, SUA 2009

Van Wilder – Freshman Year este al treilea film din seria Van Wilder. Pentru că este student în primul an la Coolidge, Van Wilder e pregătit de dezmăţ şi de petreceri. Chiar dacă terminarea facultăţii a devenit o tradiţe de familie, Van Wilder este mai încântat de fetele pe care le întâlneşte acolo şi de posibilitatea de a se distra. Din păcate pentru el, toate fetele din facultate par să fi depus un jurământ de castitate, iar decanul conduce facultatea cu o listă de reguli foarte stricte care nu permit petrecerile, relaţiile amoroase sau consumul de alcool şi de narcotice. Wilder se îndrăgosteşte de Kaitlin, o frumuseţe a campusului şi încearcă să o cucerească. Pe lângă aceasta, tânărul îşi propune să elibereze şcoala de regulile stricte care nu permit nimănui să se amuze în niciun fel.

ZOOLANDER
Regia: Ben Stiller
Cu: Ben Stiller, Owen Wilson, Will Ferrell, Christine Taylor, Milla Jovovich
Comedie, SUA

Zoolander este o comedie excentrică despre rivalităţile din lumea modelingului masculin. Într-o atmosferă foarte “haute-style & fashion”, Derek Zoolander (Ben Stiller) şi debutantul très en vogue Hansel (Owen Wilson) îşi dispută premiul Modelul Masculin al Anului. Pe care Derek, zdrobit în mândria lui de mascul-model premiat cu coroniţă timp de trei ani la rând, îl pierde. Nesuportând un jignitor titlu de second-best, Derek ia hotărârea să îşi redescopere rădăcinile de miner şi se întoarce acasă în New Jersey, dar tatăl lui (Jon Voight) îl convinge repejor să facă cale-ntoarsă în Manhattan. Pe tăram familiar, Derek îl provoacă pe Hansel la o defilare style-to-style şi man-to-man care se lasă cu o mare prietenie. Apoi e atras într-o capcană, iar creierul lui suferă o mică intervenţie, căci pe lângă marile prietenii, lumea modei are şi uscăturile ei. O! Cine şi-ar fi imaginat!

DOCUMENTARE

CHRAMY TELA (AKA. BODY TEMPLES)
TRUPUL MEU E UN TEMPLU
Regia: Ivan Pokorný
Documentar, Cehia 2010

Trăim într-o epocă în care obsesia îmbunătăţirii aspectului fizic prin exerciţiu a dobândit un statut cult, un fenomen care se manifestă în feluri pozitive, curioase, dar şi foarte bolnave. Iniţial, documentarul conduce spectatorul în lumea suprarealistă a Campionatului internaţional de culturism ca, după aceea, să îi ofere o perspectivă mai intimisă asupra scenei cehe de bodybuilding.

THE SEPTEMBER ISSUE
NUMĂRUL PE SEPTEMBRIE
Regia: R.J. Cutler
Cu: Anna Wintour, Grace Coddington, Thakoon Panichgul

Numărul din septembrie 2007 al ediţiei americane a revistei Vogue a avut 800 de pagini şi a cântărit 2 kilograme şi jumătate, stabilind un record mondial. Cutler urmăreşte pe parcursul a două luni munca depusă de legendara Anna Wintour (cea mai puternică şi mai polarizantă figură din modă) şi echipa sa pentru realizarea numărului care va defini tendinţele din următorul sezon.
Excelentul The September Issue duce spectatorul într-o lume pe care acesta crede că o cunoaşte şi i-o dezvăluie dintr-o perspectivă unică.

The Shukar Collective Project
România 2010
Regia: Matei-Alexandru Mocanu

La răscrucea dintre tradiţie şi modernitate, dintre high-life şi şi stilul de viaţă marginal, dintre artă şi improvizaţie, dintre muzica electro şi cea ţigănească, se află The Shukar Collective Project, un video eseu exploxiv şi plin de culoare ce aminteşte de Crossing the Bridge al lui Fatih Akin.

TYSON
Regia: James Toback
Cu: Mike Tyson
Documentar, SUA, 2008

Copil sărac din Brooklyn, crescut într-un anturaj îndoielnic ("puţini dintre ei au ajuns acum adulţi normali"), Tyson îşi aminteşte că era un puşti de 12 ani la casa de corecţie, când antrenorul Cus d’Amato i-a devenit tată adoptiv, crescându-l pe Mike alături de familia lui şi formându-l ca boxer. Tyson a fost un elev sârguincios: studia obsesiv vechile filme cu boxeri, a învăţat latura spirituală a luptei şi "s-a abţinut de la sex pentru aproape cinci ani". Unul dintre cele mai bune documentare sportive din istorie, o bucată glorioasă de cinema, suprinzător de răvăşitoare, în care Tyson, mereu în prim plan, îşi narează viaţa şi se relevează a fi şi un campion inegalabil, dar şi o figură tragică.

SHORTFILM

Caviar (Icre Negre)
România 2009
Regia: Răzvan Săvescu
Cu: Andi Vasluianu, Oana Ioachim, Ana Radu.

O felie de viaţă din seria tematică „părinţi şi copii”, inaugurată cu mult succes de Lampa cu căciulă a lui Radu Jude – un tată văduv vine din Tulcea la Bucureşti ca să aducă de sărbători nişte icre negre unei doamne foarte pricopsite, în speranţa cu greu mărturisită de a-i face un viitor artistic fetiţei sale.

Lord
România 2009
Regia: Adrian Sitaru
Cu: Sergiu Costache, Andreea Samson, Adrian Titieni.

Un tânăr trăieşte din mici escrocherii – fură căţei de prin parcuri şi apoi pretinde răscumpărare. Uneori îi merge, alteori nu. Un lucru e, însă, cert – dincolo de atitudinea dură de băieţaş de cartier trecut prin multe, se ascunde un suflet delicat.

RETURN SPECIALS

Documentare

PROIECTUL ALZHEIMER EP. 1: CASETELE
Regia: Nick Doob, Shari Cookson

THE ALZHEIMER’S PROJECT 02: GRANDPA, DO YOU KNOW WHO I AM?
PROIECTUL ALZHEIMER EP. 2: BUNICULE, ŞTII CINE SUNT?
Regia: John Watkin, Eamon Harrington
Documentar, SUA 2009

Se preconizează că, în următorii ani, prevalenţa cumplitei boli Alzheimer va deveni copleşitoare. În SUA, acest lucru are potenţialul de a ruina un sistem deja fragil de sănătate. Din punct de vedere social, va trebui depăşit stigmatul asociat maladiei. Ştim despre boala Alzheimer că e progresivă, fatală şi nu are leac. În ciuda acestor fapte îngrijorătoare, există progrese. Progrese care trebuie neapărat să continue. Pentru ca cercetarea să poată avansa, e nevoie, însă, de bani mulţi, de fonduri care nu pot veni decât dacă boala e mai bine popularizată. Trebuie să auzim despre ravagiile cumplite ale maladiei de la oameni care trăiesc cu ea, de la prieteni, familie, figuri publice şi celebrităţi.

Seria de documentare HBO îşi propune exact acest lucru, iar eforturile au fost răsplătite cu premii Emmy. The Memory Loss Tapes captează viaţa a şapte indivizi aflaţi în diferite stadii ale bolii, iar Grandpa, Do You Know Who I Am? cu Maria Shriver," încearcă să arate ce înseamnă să fii copilul sau nepotul cuiva cu Alzheimer.

Bucuresti, 18.04.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *