Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Grupul MOL anunţă rezultatele pentru trimestrul al treilea al anului 2016

· MOL şi-a îmbunătățit estimarea privind rezultatul operațional (clean CCS EBITDA) aferent anului 2016 la aproximativ 2,2 miliarde USD
· În segmentul Upstream, rezultatul EBITDA a revenit pe creștere pentru prima dată după 2011, cu un ritm de 12% față de același trimestru al anului anterior
· Profitabilitatea segmentului Downstream a rămas constantă la nivel trimestrial, în contextul unor lucrări majore de mentenanță programată în Ungaria
· Grupul a generat în primele trei trimestre un flux solid de numerar liber disponibil, de aproximativ 1 miliard USD

Budapesta, 4 Noiembrie 2016 – Grupul MOL a anunţat astăzi rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea al anului 2016. Rezultatul operațional (clean CCS EBITDA – profit înainde de dobânzi, deprecieri și amortizări, excluzând elementele excepționale și fluctuațiile de prețuri) a fost de 165 miliarde HUF (590 milioane USD). Având în vedere performanţa solidă din primele nouă luni (cu un rezultat operațional de 1,68 miliarde USD), MOL şi-a îmbunătățit estimarea privind profitabilitatea la nivelul întregului an 2016, majorând nivelul previzionat al rezultatului operațional (clean CCS EBITDA) la circa 2,2 miliarde USD.


MOL a derulat, conform planificării, un program amplu de lucrări de mentenanță periodică la rafinăria Dunărea şi la combinatul petrochimic Tiszaujvaros, ceea ce a avut o influență asupra rezultatelor segmentului Downstream (rafinare și marketing). Rezultatul operaţional (CCS EBITDA) în acest segment a fost stabil comparativ cu trimestrul anterior, dar s-a situat sub nivelul record înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Achiziţiile Eni Ungaria şi Eni Slovenia au început deja să contribuie la performanța diviziei Retail, care a obținut cel mai bun rezultat din istoria sa.

Producţia de petrol şi gaze a fost de 107 mii barili echivalent petrol (bep) pe zi în trimestrul al treilea, în creştere cu 6% comparativ cu perioada similară a anului trecut, ca urmare a avansului producţiei de petrol. Pe ansamblul primelor 9 luni, producţia medie a fost de 110 mii bep/zi, astfel că MOL este pe cale să atingă nivelul superior al intervalului țintit privind producția de hidrocarburi în acest an (105-110 mii bep/zi). Datorită creșterii producţiei şi eforturilor permanente ale MOL în domeniul controlului costurilor, rezultatul EBITDA al segmentului Upstream (explorare și producție de hidrocarburi) a urcat cu 12%, aceasta fiind prima creștere consemnată după anul 2011.

Grupul MOL a fost din nou inclus în Dow Jones Sustainability World Index (DJSWI), situându-se astfel, după punctajul în materie de sustenabilitate, între cele mai performante companii integrate de petrol și gaze (în segmentul de 15% de la vârful clasamentului). Totodată, Grupul MOL a câştigat prestigioasa distincţie Petroleum Economist Awards 2016, la categoria Cea Mai Bună Companie Downstream a anului.

Zsolt Hernádi, Președinte – CEO al Grupului MOL, a declarat: “Grupul MOL a continuat să genereze rezultate şi fluxuri de numerar solide în trimestrul al treilea al anului 2016, beneficiind de modelul de afaceri integrat, durabil, precum și de concentrarea permanentă asupra îmbunătățirii eficienţei şi disciplinei costurilor. Acum suntem încrezători că putem nu doar să atingem ci chiar să depășim obiectivele anuale asumate inițial, prin urmare am îmbunătățit estimarea privind rezultatul operațional (clean CCS EBITDA) la aproximativ 2,2 miliarde USD. De asemenea, suntem nerăbdători să împărtășim mai multe detalii despre planurile şi ţintele noastre strategice la evenimentul nostru Capital Markets Day, săptămâna viitoare. Suntem convinși că portofoliul nostru de active eficiente, de înaltă calitate şi modelul nostru de afaceri integrat și durabil, care au fost deja supuse unor condiții externe nefavorabile  și s-au dovedit apte să genereze în mod constant fluxuri puternice de numerar liber disponibil de-a lungul anilor, reprezintă o platformă excelentă pentru implementarea noii noastre strategii pe termen lung (“MOL Group 2030 – Enter Tomorrow”), pe care Consiliul Director a aprobat-o în luna Octombrie”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *