free download 78 travel guides written by experts

Generatia mortii/Generation Kill

un serial original la HBO România

Din 7 noiembrie, în fiecare vineri, de la ora 20.00 câte două episoade în premieră

Inspirat de multi-premiatul roman non-fictiv omonim al lui Evan Right, un jurnalist prezent în primul Humvee al celui de-al doilea pluton de recunoaştere al companiei Bravo, miniseria oferă o relatare precisă a primelor săptămâni ale campaniei militare americane, din perspectiva celor din teren, adică ofiţerii şi comandanţii de pluton ce au deschis drumul spre Bagdad.  

În serialul producţie originala HBO sunt relatate evenimente reale şi sunt folosite numele adevărate ale celor implicaţi. Pe cât posibil, filmul foloseşte exact dialogul consemnat de Wright, corespondentul Rolling Stone ataşat pe lângă primul batalion de cercetaşi marini, în timpul ultimelor săptămâni petrecute de aceştia în Kuwait. Creatorii miniseriei au făcut tot posibilul să dea viaţă cât mai exact relatării lui Wright despre călătoria batalionului de la graniţa cu Kuwaitul şi până în mahalalele Bagdadului.

Miniseria relatează primele 40 de zile ale invaziei din 2003 în Irak, aşa cum a fost ea văzută de primul batalion de cercetaşi marini, care au condus forţele americane pe lungul şi pustiul drum spre Bagdad, de multe ori lucrând în condiţii nesigure şi slab protejaţi, cu excepţia Humvee-urilor lor uşor blindate. Fiind “vârful de suliţă” al invaziei, soldaţii au dat piept cu ceea ce avea să însemne invazia: provizii insuficiente, ordine contradictorii, strategie militară, inamic necunoscut, insurgenţă şi civili prinşi la mijloc. Oamenii din compania Bravo şi din compania-soră Alpha s-au adaptat situaţiei prin îndemânare, hotărâre, umor subversiv, stoicism şi, uneori, credinţă oarbă.

Reporterul Rolling Stone Evan Wright a fost ataşat pe lângă primul batalion de cercetaşi chiar înainte de invazia americană în Irak, în primăvara lui 2003. Vreme de şapte săptămâni, el a călătorit cu cei din batalionul de recunoaştere, mai tot restul reprezentanţilor media se aflau la spatele convoiului, împreună cu artileria grea.

Wright a scris trei articole despre cele trei săptămâni petrecute cu puşcaşii marini din plutonul Bravo 2, şi, mai târziu, şi-a dezvoltat relatarea în cartea “Generaţia morţii”, publicată în 2004.

Cartea lui Wright, care a câştigat premiul Los Angeles Times, un premiu PEN Faulkner şi premiul General Wallace M. Greene pentru cea mai bună relatare despre puşcaşii marini, e considerată una dintre cele mai importante relatări de război şi a fost comparată cu tiluri clasice precum “Dispatches” a lui Michael Herr şi “Martyr’s Day” a lui Michael Kelley. Articolele sale din care s-a inspirat pentru carte au fost premiate cu prestigiosul premiu National Magazine pentru Excelenţă în Reportaj.

Revista People a declarat cartea “una dintre primele 10 cărţi ale anului”. The Boston Herald a descris-o drept “viscerală, uneori şocantă… o relatare brutal de onestă a celei mai noi generaţii de americani care a fost martora cruntelor realităţi ale războiului”. Publisher’s Weekly a descris cartea drept “o descriere cu multă personalitate, uşor de citit şi plină de substanţă a primei luni de război în Irak din perspectiva puşcaşilor marini… portrete şocante… o imagine vie, bine conturată”.

“Generaţia morţii” e co-produs şi co-scris de David Simon and Ed Burns, cu contribuţii la scenarii din partea lui Wright, care a fost şi consultant de specialitate în timpul producţiei şi montajului. Miniseria a fost filmată în sudul Africii, în colaborare cu Blown Deadline Productions, compania lui Simon, şi Company Pictures, compania londoneză responsabilă pentru miniseria HBO câştigătoare a premiului Emmy, “Elizabeth I”.

Miniseria e produsă şi de George Faber, Charles Pattinson, Anne Thomopoulos, Nina K. Noble şi Andrea Calderwood.

Regizat de Susanna White (“Bleak House”) şi Simon Cellan Jones (“The Trial of Tony Blair”), distribuţia din “Generaţia morţii” îi include pe Alexander Skarsgård, James Ransone, Lee Tergesen, Jon Huertas şi Stark Sands. Eric Kocher, Jeffrey Carisalez şi Rudy Reyes, puşcaşi ai primului batalion menţionaţi în carte, au fost consultanţi şi au jucat în serial. Consultantul militar principal Kocher joacă tot un puşcaş, în timp ce Reyes îşi joacă propriul rol. Carisalez joacă în partea a 4-a un personaj-compozit.

Bucuresti, 28.10.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *