metalshow

Forex update: USD salta binisor pe ritmurile Fed

de John J Hardy, Head of FX Strategy

Întâlnirea FOMC (Comitetul Federal pentru Piață Liberă) a fost într-un ton mai apropiat de ”porumbei” decât de ”șoimi”, în sensul în care creșterea dobânzii a fost relativ mică, evitând inhibiția apetitului de risc. Cel din urmă este un aspect critic al situației, pentru că demonstrează capabilitatea pieței de a absorbi creșterea de dobândă, pe de o parte, și permite Rezervei Federale să răspundă la datele economice fără să se îngrijoreze prea mult de efectele asupra piețelor.

În cadrul conferinței de presă, USD s-a așezat mai temeinic pe cursul de creștere după ce președinta Fed, Janet Yellen, a răspuns unei întrebări legate de piața de titluri junk. A fost, în mod evident, foarte bine pregătită pentru această întrebare, mai ales că am asistat recent la dizolvarea fondului de titluri Third Avenue.

Răspunsul ei a sugerat că Rezerva Federală nu este îngrijorată de riscurile pentru stabilitatea financiară provocate de piața de bonduri junk și că prăbușirea fondului Third Avenue este o situație unică. Această manifestare de încredere așează creșterea dolarului SUA înapoi pe drumul creșterii. Dacă va suna la fel cum a sunat, cândva, în cazul lui Bernanke care a spus că ”riscurile sub-prime sunt sub control” rămâne de văzut.

Iată câteva idei despre declarații și proiecții:

• În declarație, limbajul economic, în special cel legat de locurile de muncă, a fost foarte pozitiv
• Fed a eliminat propoziția în care nota că monitorizează evoluțiile globale – un semnal important că nu îi mai pasă de devalorizarea CNY, deocamdată, sau pur și simplu transmite mesajul că se concentrează pe economia internă
• Ajustările proiecțiilor economice au fost mult prea mici pentru a fi luate în seamă (tendința centrală de șomaj a fost scăzută cu 0.1%, iar inflația pe 2016 a fost ajustată în minus cu 0.1%), dar împărțirea în patru etape a creșterii dobânzii nu a reușit să ”păcălească” analiștii în ceea ce privește acțiunea fermă a Rezervei Federale, iar piața abia reușise să absoarbă cam două etape și jumătate azi dimineață. Prognoza medie pe 2017 a fost doar un pic ajustată în jos, deci irelevant
• Declarația FOMC menționează explicit că nu va mai reinvesti securitățile care au atins maturitatea, ”până când nivelul dobânzii la fondurile Fed nu se vor fi normalizat”

Una peste alta, am asistat la discursul care sprijină dolarul în cel mai optimist mod cu putință, deși parcursul de aici înainte nu e în întregime clar, pentru că trebuie să luăm în calcul și politica Băncii Centrale Europene care, prin recenta sa reuniune, a generat sell-off-uri semnificative. Sau poate că sunt doar mișcări ale investitorilor din piață care vor să ”repare” ceea ce au făcut greșit la începutul lunii, după ce au primit aceste semnale de la Fed.

Bucuresti, 17.12.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *