free download 78 travel guides written by experts

Europa trebuie sa aplice solutii umane pentru animalele fara stapan

Conferinta de presa la Parlamentul European privind solutiile alternative aplicabile in locul campaniilor de exterminare

Europarlamentarul italian Tiziano Motti, membru al Grupului Partidului Popular European, a prezentat ieri, la Strasbourg, documente video continand imagini necenzurate privind conditiile oribile din adaposturile pentru animalele fara stapan in unele tari europene, inclusiv din Romania. Europarlamentarul a mai prezentat dovezi privind cazuri de exterminare prin metode violente a cainilor fara stapan, uneori cu aprobarea sau participarea autoritatilor. Este vorba de cazuri din Romania, Spania si Ucraina. 

Ucraina, tara gazda a meciurilor din Campionatul European de Fotbal 2012, are cu aceasta ocazie o mare sansa de a ajunge in atentia intregii lumi, insa a inceput cu piciorul stang. In perspectiva inceperii campionatului, autoritatile din aceasta tara au declansat o „curatenie generala” violenta, dovezi stand imagini video tragice cu caini ucisi prin metode extrem de violente.

Potrivit lui Tiziano Motti, continutul materialelor video din tarile enumerate pune in discutie, dincolo de lipsa de moralitate a unor astfel de solutii violente, o problema legala: Este vorba despre aplicarea, in statele membre, a articolului 13 din Tratatul de la Lisabona, care statuteaza faptul ca animalele sunt fiinte simtitoare. Cu toate acestea, atrage atentia Motti, ONG-urile pentru protectia animalelor obtin in continuare dovezi privind cruzimile aplicare animalelor strazii.

„Conventia Europeana pentru Protectia Animalelor de Companie din 13 noiembrie 1987 a indicat deja faptul ca sterilizarea este singura metoda de prevenire a inmultirii necontrolate a animalelor fara stapan. Nu toate statele membre ale Consiliului Europei au semnat aceasta conventie, insa Tratatul de la Lisabona a fost semnat si ratificat de toate tarile membre, inclusiv Romania si Spania, unde, cu toate acestea, se continua exterminarile in masa”, a atras atentia europarlamentarul italian.

Dupa difuzarea materialelor video, care vor putea fi accesate si pe Internet, Tiziano Motti a mai spus ca numai prin adoptarea unor strategii comunitare de gestionare a populatiei canine si de promovare a masurilor de protectie a animalelor se va putea tine situatia sub control.

„Exista 120 de milioane de animale fara stapan in Europa. Acestea au devenit o prada usoara pentru laboratoarele care fac teste in scopuri stiintifice, gratie prevederilor noii Directive 63/2010. Numeroasele semnaturi stranse in Italia si in alte tari europene in sprijinul animalelor demonstreaza ca europenii doresc o viata mai buna pentru animale, iar Parlamentul European are obligatia de a transmite aceasta dorinta, prin aplicarea unor masuri preventive de sterilizare, pe care toate statele membre vor trebui sa le adopte, atat sub presiunea opiniei publice, cat si sub presiunea deschiderii de proceduri de infringement”, a incheiat europarlamentarul Tiziano Motti.

Bucuresti, 20.04.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *