free download 78 travel guides written by experts

Este oficial: Romanii NU vor cianura

Conform unui sondaj naţional de opinie comandat de Coaliţia „România fără cianuri!”, 67% dintre români vor ca deputaţii lor să interzică folosirea cianurilor în minerit.

Coaliţia „România fără cianuri!” s-a format în urmă cu un an, ca reacţie la numărul din ce în ce mai mare de proiecte miniere private ce intenţionează să folosească cianura. Această ameninţare asupra sănătăţii mediului şi oamenilor a fost recunoscută de către doi Senatori din Cluj, Gheorghe Funar (PRM) şi Peter Eckstein Kovacs (UDMR) care au propus un proiect de lege pentru interzicerea cianurii în minerit. Folosirea acestei metode de extracţie a avut rezultate dezastruoase în trecut, după cum o demonstrează multe accidente precum cele de la Baia Mare şi Baia Borşa din 2000. În acest sens, coaliţia sprijină eforturile celor doi senatori. In ciuda unei susţineri considerabile a proiectului de lege din partea populaţiei, acesta s-a împiedicat de scuzele unor legislatori şi deputaţi care s-au lăsat uşor influenţaţi de lobby-ul companiilor miniere străine.

În consecinţă, Coaliţia „România fără cianuri!” a comandat un sondaj de opinie la nivel naţional pentru a măsura cât de răspândită este susţinerea cetăţenilor pentru o lege ce interzice folosirea cianurii în minerit. Rezultatul sondajului realizat de IMAS în martie 2008 arată că 66% dintre cei 1,249 de români chestionaţi sunt pentru interzicerea cianurii, în timp ce doar 8% sunt împotrivă. Sondajul a fost desfăşurat în toate cele 41 de judeţe ale României, inclusiv Bucureşti, pe un eşantion al populaţiei de diferite vârste, profesii, educaţie şi nivel de trai. La a doua întrebare din sondajul de opinie, 67% dintre participanţi au răspuns că doresc ca politicienii lor să voteze DA pentru proiectul de lege împotriva folosirii cianurii în minerit, doar 8% fiind împotrivă.

Aceste rezultate au fost prezentate în cadrul unor conferinţe de presă organizate în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Miercurea Ciuc. La conferinţa de presă din Bucureşti au participat Deputatul Mircea Ciopraga (PNL) şi Florin Chilian, ambii susţinători declaraţi ai iniţiativei legislative de interzicere a cianurii în minerit. La Miercurea Ciuc invitat al Fundaţiei pentru Parteneriat a fost Ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Korody Attila. La conferinţa de presă din Cluj, organizată de şase ONG-uri locale, au participat Senatorul Peter Eckstein Kovacs (UDMR), Senatorul Gheorghe Funar (PRM), Mihnea Blidariu (Luna Amară) şi Ştefan Nagy (Semnal M).

„Dorinţa românilor este cât se poate de clară: 66% spun NU folosirii cianurii în minerit; susţinerea proiectului vine din partea cetăţenilor de toate vârstele, indiferent de contextul social sau regiunea din care fac parte. Sper ca politicienii să ia în seamă dorinţa alegătorilor şi să acţioneze în consecinţă, aprobând proiectul de modificare a Legii Minelor cât mai curând”, a declarat Eliza Teodorescu, director executiv al Asociaţiei ALMA-RO, organizaţie membră a Coaliţiei.

„Oficial, toate partidele politice cu reprezentare în Parlament şi-au exprimat susţinerea pentru proiectul de lege. Însă este evident că realitatea nu este aceeaşi. În loc să respecte dorinţa alegătorilor, prea mulţi politicieni par să evite aprobarea acestei legi, pentru a proteja interesele diverselor companii miniere. Dacă legea nu este aprobată, înseamnă că, de fapt, politicienii promovează alte interese decât cele ale alegătorilor”, a concluzionat Ioana Ciută, director executiv al Fundaţiei TERRA Mileniul III.

Daciana Sârbu, europarlamentar şi unul dintre cei mai mari susţinători ai campaniei anti-cianuri, a declarat: „Semnalele din ce în ce mai puternice din partea societăţii civile sunt esenţiale, fiindcă vor semnala decidenţilor poziţia societăţii: aceea că nu există o singură cale de urmat – cea a eficienţei economice – pentru că mai sunt şi alţi factori de luat în calcul, iar ei sunt cel puţin la fel de importanţi: mediul şi oamenii. Cei care îşi vor asuma verdictul final vor şti că trebuie să răspundă în faţa societăţii pentru el. Votul Parlamentului împotriva legii anti-cianuri devine un vot al responsabilităţii în faţa întregii Românii.”

Bucuresti, 13.06.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *