free download 78 travel guides written by experts

Solutionarea disputelor internationale

Zamfirescu Racoţi Predoiu, unul dintre liderii pieţei avocaturii din România, şi renumita societate internaţională Skadden, Arps, Slate,  Meagher & Flom LLP and Affiliates, cu 23 de birouri în centrele economice şi financiare din întreaga lume, au organizat seminarul „Soluţionarea disputelor internaţionale”, pe data de 12 iunie 2008, la JW Marriott Grand Hotel Bucureşti. Creşterea numărului investiţiilor străine în România, fenomen înregistrat în etapa de preaderare a României la Uniunea Europeană şi care a continuat după recenta aderare a tarii noastre la forul european, precum şi existenţa unui număr tot mai mare de societăţi române care decid extinderea afacerilor dincolo de graniţele României, au făcut ca soluţionarea disputelor internaţionale să devină unul dintre cele mai importante sectoare ale pieţii de servicii juridice din România.

Nemulţumirea părţilor faţă de modul în care instanţele de stat funcţionează şi soluţionează disputele dintre ele şi necesitatea existenţei unui mecanism juridic perfect adaptat, în măsură sa rezolve rapid şi într-o manieră adecvată diferendele dintre părţi, a condus, în urmă cu câteva zeci de ani, la apariţia conceptului de „metode alternative de soluţionare a disputelor”. Este vorba de acele cazuri în care legea permite părţilor să excludă competenţa instanţelor de drept comun şi să utilizeze un mecanism juridic si un „judecator” ales de ele sau într-un mod agreat de părţi, în vederea rezolvării disputei. Dacă mai adăugăm neîncrederea firească pe care fiecare cetăţean sau societate comercială o are faţă de sistemul de drept al unui alt stat, apare ca evidentă importanţa pe care o au metodele alternative de soluţionare în cazul disputelor internaţionale.

În acest context, seminarul a analizat principalele instituţii şi tendinţe ale practicii internaţionale şi locale în materie. Având o orientare practică, seminarul şi-a propus să răspundă principalelor întrebări privind soluţionarea disputelor internaţionale, cu un accent deosebit asupra arbitrajului.

Participanţii la seminar au aflat care sunt principalele metode alternative de soluţionare a disputelor, ce reprezintă medierea, renegocierea contractelor sau negocierea amiabilă a înţelegerilor. De asemenea, a fost prezentată orientarea şi evoluţia practicii internaţionale şi a celei româneşti în materie, poziţia Uniunii Europene faţă de modalităţile alternative de soluţionare a disputelor, în afara competenţei instanţelor de drept comun, precum şi influenţa integrării în Uniunea Europeană asupra practicii în această materie.

Arbitrajul reprezintă, din toate punctele de vedere, cea mai importantă modalitate de soluţionare a disputelor internaţionale. Ca atare, două secţiuni ale seminarului au fost dedicate arbitrajului, pentru a clarifica probleme precum: ce este arbitrajul, de ce şi când trebuie ales arbitrajul ca modalitate de soluţionare a disputelor dintre părţi, care sunt costurile pe care le implică, care sunt principalele tipuri de arbitraj, care sunt particularităţile procedurii arbitrale sau care sunt efectele, consecinţele practice în ipoteza în care părţile recurg la arbitraj.

Disputele dintre investitori şi statele gazde ale investiţiei reprezintă o categorie aparte, având anumite particularităţi şi presupunând un mecanism specific de soluţionare a disputelor. Având în vedere importanţa acestei teme şi creşterea numărului de cazuri în care astfel de dispute au apărut între investitorii străini, o secţiune a seminarului a analizat problemele specifice acestui domeniu.

Întrebări precum ce reprezintă tratatele de protejare a investiţiilor, care sunt particularităţile arbitrajului în cazul disputelor referitoare la investiţii, care e regimul juridic aplicabil sau protecţia investitorilor străini în România, sau care e regimul de care se bucură investitorii români în străinătate, şi-au găsit răspunsul în cadrul ultimei secţiuni a seminarului. Exemplele practice oferite au facilitat înţelegerea problemelor specifice şi a tendinţelor practicii în acest domeniu.

Zamfirescu Racoţi Predoiu este unul dintre liderii pieţei de avocatură de business din România. Fuziunea din anul 2006 dintre Călin Zamfirescu şi Asociaţii şi Racoţi Predoiu şi Asociaţii a condus la crearea unei firme care oferă servicii juridice complete în domeniul dreptului afacerilor, excelând în domenii precum litigiile, arbitrajul şi recuperarea creanţelor, fuziuni şi achiziţii, finanţări, piaţa de capital, drept comercial şi consultanţă corporatistă, energie, real estate, faliment şi insolvenţă, proprietate intelectuală sau dreptul muncii.

Ajunsă la un număr de 15 avocaţi, echipa de litigii a Zamfirescu Racoţi Predoiu, coordonată de partenerii Călin Andrei Zamfirescu, Stan Tîrnoveanu şi Cosmin Vasile, oferă servicii juridice complete în ceea ce priveşte soluţionarea litigiilor interne şi internaţionale, precum şi arbitraj intern şi internaţional.
  
De peste 13 ani, Călin Zamfirescu şi Asociaţii şi ulterior Zamfirescu Racoţi Predoiu reprezinta un lider al pieţei din România în ceea ce priveşte soluţionarea litigiilor şi arbitrajul, fapt confirmat de ediţia din 2008 a reputatului catalog internaţional Chambers Europe sau de recunoaşterea şi premiile oferite de The Diplomat în mai 2007 ("Best Team in Litigation/ Arbitration") sau de Finmedia în cadrul Galei Avocaţi de Top. 

Prin intermediul unei echipe ce depăşeşte 2.000 de avocaţi care activează în 23 de sedii situate pe patru continente, Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP (“Skadden, Arps” sau “Skadden”) oferă o inegalabilă şi extrem de variată practică juridică, furnizând clienţilor noştri asistenţa juridică de care au nevoie pentru a concura eficient în mediul de afaceri actual.  De 60 de ani, Skadden furnizează o gamă largă de servicii juridice comunităţilor corporatiste, industriale, financiare şi guvernamentale de pe întreg mapamondul, în cadrul multora dintre cele mai importante tranzacţii şi dispute corporatiste. Clienţii noştri variază de la societăţi mici, nou înfiinţate, la un număr considerabil de 500 cele mai mari corporaţii din SUA şi o multitudine de societăţi importante la nivel mondial.  Mai mult, Skadden a primit în 2007 Premiul Chambers Global  “Client Service Law Firm of the Year,” una dintre cele mai importante distincţii acordate de Chambers Global. 
Departamentul Arbitraj şi Dispute Internaţionale al Skadden contribuie, prin experienţa şi cunoştinţele vaste de care dispune, la soluţionarea disputelor internaţionale, incluzând acţiuni de expropriere şi alte dispute între investitori şi stat. 

Avocaţii Skadden au o bogată experienţă în gestionarea disputelor internaţionale care implică mai mult de o jurisdicţie sau un for de soluţionare a disputelor şi au participat la importante cazuri internaţionale mediatizate în faţa instanţelor de judecată inferioare şi a curţilor de apel din Statele Unite ale Americii şi Anglia. Au furnizat asistenţă consultanţilor juridici din multe alte jurisdicţii în care cazurile locale au necesitat o înţelegere sofisticată a dreptului public şi privat şi au organizat în mod eficient şi au prezentat dosare care reprezintă, în prezent, baza unor complexe dispute comerciale.  Departamentul Arbitraj şi Dispute Internaţionale al Skadden a reprezentat persoane fizice şi societăţi din diverse industrii, cum ar fi industria energetică, a metalelor şi mineritului, petrolului şi gazelor, construcţiilor, producţiei, telecomunicaţiilor, industria bancară şi a valorilor mobiliare.  În mod frecvent, Skadden consiliază clienţi în dispute împotriva exproprierilor de către state şi tratament neloial în baza contractelor internaţionale, precum acorduri de liber schimb (FTA), tratate bilaterale de investiţii (BIT) şi Acordul de Liber Schimb Nord – American (NAFTA).

Bucuresti, 13.06.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *