free download 78 travel guides written by experts

ENEL si ELECTRICA

semnează contractul de privatizare pentru ELECTRICA MUNTENIA SUD

ENEL şi ELECTRICA SA, societatea deţinută în totalitate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, au semnat astăzi contractul pentru privatizarea pachetului majoritar al filialei de distribuţie şi furnizare Electrica Muntenia Sud, care deţine şi operează reţeaua de electricitate din Bucureşti.

La evenimentul semnării contractului au fost prezenţi Preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, şi Directorul General Executiv al ENEL Romania, Matteo Codazzi.

Prin această tranzacţie, în valoare totală de 820 de milioane euro, Enel va cumpăra direct de la Electrica, contra sumei de  aproximativ 395 milioane euro, 50% din acţiuni, urmând să dobândească 67,5%[1] din companie după ce va subscrie noi titluri în cadrul unei majorări de capital în sumă de 425 milioane de euro. Suma de 425 milioane euro va fi folosită pentru a finanţa planul de investiţii al companiei (1 miliard euro pentru urmatorii 15 ani).

Contractul de privatizare, aşa cum a fost propus de Guvernul României si acceptat de ENEL va fi publicat după semnare.
„Privatizarea Electrica Muntenia Sud este o afacere bună pentru statul român din cel puţin două perspective: pe de o parte AVAS a obţinut un preţ foarte bun pentru tranzacţie: 820 mil. EURO, iar pe de altă parte AVAS a găsit un investitor strategic, în persoana ENEL, care şi-a dovedit capacitatea şi seriozitatea prin achiziţia Electrica Banat şi Electrica Dobrogea. Marele câştig este, însă, pe termen lung şi de acesta vor beneficia în special consumatorii finali, bucureştenii. Am asigurat viitorul energetic al capitalei, în domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice, prin găsirea unui investitor capabil de un management performant dar şi de realizarea investiţiilor necesare, ceea ce va conduce la un raport competitiv între preţ şi calitatea serviciilor oferite.”, a declarat preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu.

Începând cu data de 7 iunie 2007 şi până la momentul efectiv al transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor către ENEL, Electrica SA va controla şi conduce în continuare Electrica Muntenia Sud, în timp ce ENEL va participa la conducerea companiei ca observator, în concordanţă cu prevederile contractului de privatizare (aşa numita perioadă de management interimar). ENEL va conduce operaţiunile companiei numai după transferul dreptului de proprietate.

Matteo Codazzi, director general executiv al Enel România, a declarat că “Semnarea contractului de privatizare pentru EMS este, în mod cert, un pas înainte în direcţia dezvoltării şi liberalizării sectorului de distribuţie a electricităţii din România, în concordanţă cu politicile Uniunii Europene. Prin achiziţia Electrica Muntenia Sud, Enel îşi dublează dimensiunea operaţiunilor pe piaţa din România. Muntenia joacă un rol important în strategia noastră de dezvoltare pentru România. Gestionând reţeaua de electricitate din Banat, Dobrogea şi acum în Muntenia, intenţionăm să folosim capacitatea financiară, know-how-ul şi tehnologia noastră pentru a contribui la dezvoltarea economică a ţării. Enel are un plan de afaceri solid de creştere a calităţii serviciilor şi de modernizare a reţelei Electrica Muntenia Sud, pentru care a prevăzut investiţii care se ridică la 1 miliard de euro pentru următorii 15 ani. Aceste investiţii masive vor conduce, pe termen mediu, la o creştere semnificativă a gradului de siguranţă a reţelei, îmbunătăţind calitatea serviciilor şi reducând întreruperile în furnizarea energiei electrice. Dorim, de asemenea, să devenim un furnizor de servicii integrate, participând la privatizările din sectorul de producţie de electricitate.”

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat “Investiţiile în sectorul energetic românesc se vor ridica la aproximativ 30 de miliarde de euro până în 2020. Din această sumă, aportul statului, prin companiile de stat sau de la buget, va fi de 20 – 30%. Modernizarea sectorului energetic depinde de investiţiile private. Dacă România va reuşi să aibă în funcţie, în 2015, patru reactoare nucleare, complexele energetice şi să majoreze capacitatea hidro, ţara noastră va putea să producă cu 70 – 80% mai multă electricitate decât în prezent şi să exporte de trei ori mai mult”.

Informaţii de background

Electrica Muntenia Sud

Electrica Muntenia Sud este unicul distribuitor de electricitate pentru consumatorii din Bucureşti, din zonele rezidenţiale şi industriale limitrofe capitalei, judeţul Ilfov şi judeţul Giurgiu. Electrica Muntenia Sud distribuie electricitate în Bucureşti, zona cu cea mai mare concentrare urbană.

Electrica Muntenia Sud este cea de-a cincea companie de distribuţie privatizată de statul român, dintre cele opt companii regionale de distribuţie a electricităţii.

Compania înregistra, la sfârşitul anului 2006, un număr total de 2.000 de angajaţi, acoperind o zonă geografică de 5.350 km.

Numărul total al clienţilor Electrica Muntenia Sud se ridică la aproximativ 1,1 milioane, cu o reţea de peste 45.000 km.

În 2006, Electrica Muntenia Sud a distribuit circa 4,7 TWh de electricitate şi a înregistrat vânzări de peste  450 milioane Euro.

ENEL

Enel este cea mai mare companie energetică din Italia şi a treia companie de utilităţi din Europa în privinţa capitalizării de piaţă. Listată la Bursele din Milano şi New York din anul 1999, Enel una dintre companiile europene cu cel mai mare număr de acţionari, care se ridică la aproximativ 2,3 milioane. Are o capitalizare de piaţă de circa 52.5 miliarde euro la preţurile actuale.

Enel produce, distribuie şi comercializează energie electrică în Europa, America de Nord şi America Latină. În industria energetică, Enel are o capacitate de producţie de 50.776 MW, reţele de distribuţie de 1.179.000 km şi deserveşte 32 milioane de consumatori.

Compania are 58.548 de angajaţi şi operează o gamă largă de centrale hidroelectrice, termoelectrice, nucleare, geotermale, eoliene şi fotovoltaice. În 2006, Enel a înregistrat venituri de 38,5 miliarde euro, 8 milioane euro EBITDA şi un profit net de 3 miliarde de euro.

Producând 19.000 MW în centrale care utilizează surse de energie regenerabilă (hidro, geotermală, eoliană, solară şi biomasă) în toată lumea, Enel este unul dintre liderii mondiali în acest domeniu.

Bucuresti, 11.06.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *