free download 78 travel guides written by experts

Elemente structurale pentru cresterea economica

Conform unei analize facute de BCR Cercetare au fost identificate cateva domenii prioritare pentru Romania – lipsa unei reţele de autostrăzi, subdezvoltarea mediului rural şi infrastructura portuară.

• România îşi valorifică din ce în ce mai bine poziţia geografică, în pofida dezvoltării modeste a reţelei rutiere. Ne aşteptăm până în 2030 la investiţii de până la 24 miliarde de euro pentru construcţia a 480 km de autostrăzi şi 2.400 km de drumuri expres.
• Portul Constanţa a devenit cel mai mare port de cereale din Europa, anticipând viitoarea poziţionare a României în acest sector economic.
• Obiectivul de a transforma România într-o ţară independentă energetic va declanşa investiţii semnificative atât în sectorul energiei tradiţionale (rezervele de gaze naturale din Marea Neagră), cât şi în producţia de energie nucleară.
• Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, începând cu 2015, vizează creşterea productivităţii în agricultură (în prezent 50% din media UE) prin încurajarea exploatărilor agricole de dimensiuni medii, ceea ce va permite diversificarea extinsă a culturilor si a exportului de produse alimentare prelucrate
• Sectorul IT/telecomunicaţii îşi va păstra dinamica pozitivă datorită educației universitare de calitate în domeniul IT, cererea de specialişti IT fiind dublă faţă de numărul anual de absolvenţi.

Aceste prioritati se suprapun peste cele identificate de BCR in cadrul intalnirilor avute cu aproape 1.000 de antreprenori locali din principalele 7 orase ale tarii:
· Cluj – “Ai carte, ai parte!“ Dublarea numărului de studenţi odată cu crearea unor centre de practică
· Iasi – “Adio Dorel!“ – Educaţie, agricultură şi IT, dar mai ales schimbarea mentalităţii că investiţiile vor veni fără niciun efort din partea autorităţilor locale
· Timisoara – “Smart & Green City!“ Dezvoltarea infrastructurii IT si dezvoltarea urbana ecologica pentru a mentine specialistii in Romania
· Brasov – “Meseria – bratara de aur“ – Educaţia, turismul şi dezvoltarea unei noi generaţii de antreprenori
· Sibiu – “Inapoi la scoala bine facuta“ – Investiţiile în şcolile profesionale si reforma sistemului de educaţie la nivel de profesori
· Pitesti – “Dezvoltarea clusterului auto“ – Dezvoltarea clusterului auto prin educatie si cercetare
· Constanta – “Bursa regionala de cereale!“ – Crearea unui cluster nevigabil pentru agricultura si a unui cluster industrial pentru energie eoliana.

Totodata, intr-un raport facut de Erste Group se identifica cinci factori cheie pentru viitoarea creştere a Europei Centrale şi de Est.

• Investiţii în domenii prioritare: infrastructură, securitate energică & apărare, eficienţă energetică
• Restructurarea instituţiilor publice şi combaterea corupţiei
• Stimularea sectorului IT&C
• Limitarea riscului de diminuare a populaţiei în vârstă de muncă: creşterea ratei de participare a femeilor la forţa de muncă şi prelungirea duratei medii de muncă
• Îmbunătăţirea educaţiei pentru integrarea pe piaţa muncii.

Bucuresti, 11.12.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *