free download 78 travel guides written by experts

„Educatie pentru o bucurie sfanta” – Eveniment de promovare „Alege Scoala”

În cadrul proiectului „Alege Școala” derulat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei în parteneriat cu Patriarhia Română a avut loc astăzi, 24 septembrie 2015, un nou eveniment de prezentare și promovare. Acesta s-a desfășurat în prezența reprezentanților autorităților locale din județul Prahova, a preoților implicați în activitățile catehetice, a cadrelor didactice și a beneficiarilor din cele patru centre educaționale „Alege Școala!” din Arhiepiscopia Bucureștilor – județul Prahova. Evenimentul a fost moderat de pr. dr. Constantin Naclad, manager proiect.

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române cu ocazia promovării proiectului „Alege Școala” la Ploiești a fost citit de pr. dr. Florin Marica, coordonator proiect. „Provocările actuale cer o acţiune susţinută nu numai din partea statului sau a instituţiilor lui abilitate pentru probleme socio-culturale, ci şi din partea familiei, a Bisericii și a societății civile, printr-o implicare constantă în primirea unei educaţii integratoare de valori ştiinţifice şi spirituale, naţionale şi universale.”, se arată în mesajul Preafericirii Sale.

Rodica Paraschiv, prefect Prahova, în alocuțiunea sa a militat pentru echilibru în actul educațional prin implicarea tuturor factorilor cu cea mai mare responsabilitate. „Ne aflăm astăzi la un eveniment important. Educația trebuie înțelească ca un proces de lungă durată care are mai mulți factori implicați: școala, familia și societate. Spiru Haret vorbea despre vocația de cultură pe care Biserică și școala le aduc în societate, o vocație de care avem în continuare nevoie. Parteneriatul dintre școală și Biserică vine să dezvolte această vocație prin care ne pregătim viitorul pentru a fi mai mult sau mai puțin luminat. Credem că modelul copiilor și tinerilor trebuie să fie preotul, învățătorul, cei care conduc comunitățile”.

În continuarea, Iolanda Bazavan, viceprimar al orașului Ploiești a făcut referire la „educația pentru o bucurie sfântă” manifestând deschiderea totală a autorităților locale pentru implicarea în acest proiect. „Doar împreună putem forma o echipă pentru a duce la un rezultat bun pentru copiii noștri. Avem nevoie de o bună colaborare pentru ca viitorul copiilor noștri să fie unul solid, construit pe valorile creștine”. La rândul său, Cristina Petre, inspector activitate educativă formală și informală în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Prahova, a vorbit despre beneficiile educației pentru dezvoltarea societății românești.

Pr. dr. Constantin Naclad, manager proiect, a făcut prezentarea proiectului în care a vorbit despre obiectivele și realizările de până acum din acest proiect. „Copiii și tinerii au beneficiat de un program mult mai intens datorită faptului că acest proiect se va încheia la finalul lunii noiembrie din acest an. Cu toate acestea, cu toții au mers în tabără la Mănăstirea Sfânta Cruce – Caraiman unde au participat la activități creative și recreative. Acolo și-au descoperit noi abilități pe care sunt sigur că le vor folosi în viitor. Trebuie menționat că programul Hristos Împărtășit copiilor a generat proiectele «Alege Școala» prin care ne dorim să-i apropiem pe copiii și tineri de valori perene și nu de modele care le distrug viața”.

În Arhiepiscopia Bucureștilor – județul Prahova au fost înființate patru centre „Alege Școala” la Cocorăști Grind, Câmpina, Urlați și Valea Plopului. Marius Bogatu, coordonator regional, a făcut prezentarea activităților desfășurate în aceste centre declarând că „activitățile prevăzute în proiect au pus accentul pe nevoile specifice fiecărui copil”.

Proiectul „Alege Școala” derulat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei în parteneriat cu Patriarhia Română în perioada martie – noiembrie 2015 are ca obiectiv menținerea în sistemul de educație a 850 de copii și tineri expuși riscului de abandon școlar, precum și dezvoltarea unor acțiuni prin care 100 persoane să-și reia studiile.

Bucuresti, 24.09.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *