free download 78 travel guides written by experts

Dupa doua saptamani de proiectii, caravana Guerilla Verde soseste la Cluj

Caravana educationala de film eco Guerilla Verde a ajuns in cea de a treia saptamana de proiectii. Maine elevii si studentii clujeni sunt asteptati la Liceul Waldorf si la Universitatea de Medicina «Iuliu Hatieganu» pentru film si dezbateri. Proiectul se deruleaza in perioada 1 – 25 martie. Guerilla Verde a plecat din Bucuresti si se opreste in Timisoara, Cluj-Napoca si Constanta. Tinerii vor primi sfaturi practice prin intermediul filmului documentar ”No Impact Man” – un experiment extrem, in care o familie incearca sa traiasca timp de un an cu un impact minim asupra mediului. Printre masurile luate se numara renuntarea la electricitate, mijloace de transport, lift, cosmetice, lame de ras sau scutece de unica folosinta, cumparaturile se reduc la mancare luata doar de la producatorii locali – si vor avea ocazia sa dezbata pe aceasta tema impreuna cu reprezentanti ai ONG-urilor de mediu, invitati la aceste proiectii eveniment. Caravana Guerilla Verde se deruleaza sub egida Ministerului Mediului si Padurilor si a Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Cea de a doua saptamana a caravanei Guerilla Verde i-a adus pe organizatori, din nou, in Timisoara. Studentii Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului au avut ocazia sa vizioneze documentarul «No Impact Man» si sa discute cu invitatii speciali. EcoClub Timisoara le-a prezentat proiectele dezvoltate de asociatie in oras de-a lungul timpului si i-a invitat sa li alature, in incercarea de a le oferi timisorenilor un oras mai curat si mai verde. Fundatia Verde 2 000, reprezentata de domnul profesor Nicolae Diminescu, le-a oferit studentilor toate argumentele pentru a-i convinge ca natura e casa noastr, a tuturor, si metaforic spus, e frumos sa ne descaltam la intrare. Asa cum muntele slefuieste caractere, munca in echipa, excursiile in natura, razele de soare si fiecare firicel de iarba pot aduce verdele atat de aproape de noi. Profesorul a subliniat rolul fundamental al educatiei in convingerea tinerilor ca protectia mediului inseamna actiune si nu doar vorbe frumoase spuse la clasa si uitate imediat dupa aceea.

In a doua zi de proiectie, a fost randul elevilor Colegiului Banatean sa urmareasca filmele oferite si sa discute cu asociatiile de mediu invitate. Filmele i-au sensibilizat pe cei din sala, care au inceput sa impartaseasca din experientele proprii. Mai mult de jumatate din elevii claselor a V a au marturisit ca au biciclete si ca se deplaseaza frecvent cu ele. Foarte multi era deja familiarizati cu excursiile la munte, dar, in acelasi timp, dezamagiti de felul in care turistii trateaza natura, necuratand in urma lor. Elevii, atat cei de gimnaziu, cat si cei de liceu, au declarat ca doresc sa participe la actiunile de plantare si la cele de ecologizare despre care au vorbit invitatii. Asociatia Verde pentru Biciclete a vorbit despre importanta acestui mijloc de locomotie pentru sanatatea noastra, pentru mediu si nu in ultimul rand, pentru o stre psihica de confort.

Cea de a cincea editie a caravanei educationale de film eco «Guerilla Verde» a inceput pe 1 martie la Bucuresti. 500 de tineri au participat la proiectii si au discutat cu organizatorii si cu invitatii acestora despre sansele reale de protejare a mediului. Evenimentele Guerilla Verde au continuat saptamana trecuta in Timisoara.

Liceeni si studentii au vizionat documentarul «No Impact Man». In 2006 scriitorul Colin Beaven a demarat proiectul «No Impact Man», in cadrul caruia si-a propus ca, timp de un an, sa traiasca intr-o maniera cat mai putin daunatoare mediului inconjurator. “No Impact Man” este un experiment extrem in care o familie incearca sa traiasca timp de un an cu un impact minim asupra mediului. Printre masurile luate se numara renuntarea la electricitate, mijloace de transport, lift, cosmetice, lame de ras sau scutece de unica folosinta, etc. Cumparaturile se reduc la mancare (luata doar de la producatorii locali si numai sortimente de sezon) si nu se mai produc deseuri. Timp de un an, Colin Beavan si familia s-au deconectat de la electricitate si de la consumatorismul haotic, n-au produs gunoi, au calatorit doar cu bicicleta sau pe jos, si nu au cumparat nimic, cu exceptia mancarii. La final au constatat ca traiul simplu nu ajuta doar mediul dar si ei au devenit mai sanatosi, mai fericiti si mai avuti in feluri pe care nu si le imaginasera.

Caravana va continua saptamana aceasta la Cluj-Napoca, cu proiectii dedicate atat celor mici, cat si celor mari. Iata programul :
15 martie: 12.00 – 13.00 – Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu”
15 martie: 13.00 – 15.00 – Liceul “Waldorf”, Sala de Festivitati

Printre noutatile acestei editii se numara lansarea Clubului Guerilla Verde la care se pot inscrie atat cadrele didactice, cat si elevii. Prima actiune a clubului este organizarea unei biblioteci cu cat mai multe titluri despre ecologie, in fiecare unitate de invatamant. Prima proiectie din cadrul caravanei are loc astazi, incepand cu ora 18.00, in Amfiteatrul «Simion Mehedinti», din cadrul Facultatii de Geografie a Universitatii Bucuresti. Caravana Guerilla Verde se deruleaza sub egida Ministerului Mediului si Padurilor si a Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Proiectiile vor fi organizate in cadrul unitatilor de invatamant partenere, pentru a asigura transmiterea cat mai eficienta a mesajului. Asa cum ne-a obisnuit, Guerilla Verde imbina din nou educatia ecologica,filmul, dialogul liber si jucatorii activi din sectorul de mediu intr-un context neconventional si relaxat.

«De la an la an ne convingem ca initiativa noastra este necesara si eficienta. Tocmai de aceea oferim de acum inainte atat cadrelor didactice, cat si elevilor posibilitatea de a interactiona si de a se implica in proiecte comune prin intermediul Clubului Guerilla Verde. Primul proiect de pe agenda clubului este formarea de biblioteci care sa contina un numar cat mai mare de titluri legate de ecologie, carti si multimedia, in fiecare unitate de invatamant prin care va trece caravana Guerilla Verde. Incepand cu aceasta editie vom avea si un jurnal al caravanei, asa ca veti putea afla intamplarile si accesand blogul Guerilla Verde», declara Nicoleta Talpes, organizator.

Ecopaparazzi, concursul foto-video de ”politie verde a bunului simt” care s-a transformat intr-o adevarata platforma de socializare pentru cei interesati de ecologie, insoteste din nou caravana. Pentru participarea la concurs, doritorii trebuie sa surprinda imagini de pe strada, din scoala, liceu, campus sau imagini din calatorii, care sa reflecte modul in care comunitatile locale respecta, sau nu, mediul inconjurator si sa le incarce pe www.ecopaparazzi.ro . Castigatorii vor fi desemnati in functie de numarul de vizualizari. Detalii despre regulament pot fi gasite pe www.ecopaparazzi.ro. Platforma Ecopaparazzi.ro este dezvoltata impreuna cu Trilulilu, UPC Romania si Asociatia Environ.

Urmatoarea «oprire» a caravanei Guerilla Verde vor fi la Constanta, dupa cum urmeaza :

Constanta
22 martie: 10.00 – 12.00 – Liceul Teoretic Ovidius, Sala de Festivitati
23 martie: 13.30 – 15.30 – Academia Navala “Mircea cel Batran” , Sala de festivitati

Parteneri

Caravana Guerilla Verde este un proiect sustinut de Ministerul Mediului si Padurilor, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, UPC Romania, Danone Romania, Asociatia Environ, Tetra Pak, primariile din orasele aflate pe traseu (Timisoara, Cluj-Napoca, Constanta), Universitatea Bucuresti – Facultatea de Geografie si Facultatea de Litere, Asociatia Studentilor Geografi, Scoala nr.75 «Leonardo da Vinci», Colegiul National ‘«Matei Basarab» Bucuresti, Gradinita Elite, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, Colegiul National Banatean Timisoara, Universitatea de Medicina si Farmacie «Iuliu Hatieganu» Cluj-Napoca, Liceul Waldorf Cluj-Napoca, Liceul Teoretic «Ovidius» Constanta, Academia Navala «Mircea cel Batran» Constanta, ECDL, Eurolines, Hotel Voila Constanta, Pensiunea Mellis Cluj-Napoca.

Partenerii ONG care s-au alaturat sunt: Reper 21, Verde pentru Biciclete, Young Innitiative, Eco Club Timisoara, Apis Tomitana, ARET, TVR Timisoara Se poarta Verdele, Asociatia Tinerilor pentru Excelenta, Voluntari Garda de Mediu Constanta, Generatia Verde, Asociatia CharityGift.

Transportatorul caravanei este Fiat, brandul cu cele mai mici emisii de CO2 din Europa.

Partenerii media ai proiectului sunt: Radio ZU, TVR, TVR Timisoara, RFI, Adevarul, Discovery Channel, Revista Ecologic, Revista Terra Magazin, Revista Stiinta si Tehnica, newstimisoara.ro, banatsport.ro, Constanta TV, Radio Constanta, Radio Sky, studentie.ro, calificativ.ro, bucuresteni.ro, tion.ro, clon.ro, constanteanul.com, roportsl.ro, Societal, CSR Romania, PR Romania.

Bucuresti, 14.03.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *