Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Documentar Al Jazeera, in exclusivitate la Sinteza Zilei

Mihai Gâdea a prezentat aseară, în emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3, un documentar realizat de televiziunea Al Jazeera, despre supravieţuirea securităţii în România, în care se arată faptul că dosarul de securitate al preşedintelui Traian Băsescu a fost distrus. Pe tot parcursul materialului sunt prezentate mai multe personaje cheie, din diferite oraşe şi domenii de activitate, care afirmă că România de azi se află încă sub influenţa Securităţii din perioada comunistă.

Căderea dictaturii comuniste, de acum peste 20 de ani, a fost un punct de turnură pentru ţară şi pentru blocul estic. Dar ce s-a întâmplat cu Securitatea care a susţinut funcţionarea comunismului? Emisiunea realizată de Al Jazeera investighează cum temuta Securitate controlează încă România din umbră.

Constantin Bucur, fost căpitan de securitate SRI, spune că supravegherea din partea statului a crescut. „Nimeni nu se gândeşte că este o restrângere a drepturilor omului. A asculta telefonul înseamnă să-ţi intre în casă, să-ţi intre în intimitatea ta, a familiei tale, a relaţiilor tale”, afirmă Constantin Bucur. „Vor să controleze, să ştie totul despre noi (…). Să ştie detalii, să aibă informaţii, să mă şantajeze, să mă ameninţe”, spune scriitorul Stelian Tănase.

Germina Nagat este de 10 ani şefa investigatorilor, dar încă o şochează arhivele. „Este tragic, este monstruos, detaliile sunt, de cele mai multe ori, nişte monstruozităţi. Şi e foarte greu de a le accepta ca fiind reale”, spune Nagat. Ea a trimis peste o mie de cazuri la procurorul general, dar până azi nimeni nu a fost condamnat. Cel puţin nu încă, deoarece sistemul de justiţie rămâne împânzit cu foşti ofiţeri de securitate. „Dacă veţi vedea lista cu persoanele pe care le-am trimis Curţii Judecătoreşti, veţi observa că unele nume din listă sunt ofiţeri de securitate în sistemul judiciar. Unii dintre ei au fost asimilaţi imediat după revoluţie”, declară Germina Nagat.

Nu puţini sunt cei care cred că însuşi preşedintele Traian Băsescu a lucrat pentru securitate. Dosarul lui personal a fost distrus, însă numele lui apare în alte documente oficiale ale securităţii.

„Niciodată nu este prea târziu pentru adevăr. Asta este esenţa. Nu contează altceva, să încercăm să aflăm ce s-a întâmplat cu cei ucişi”, povesteşte istoricul Marius Oprea, cel care a infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, de la conducerea căreia a fost demis de preşedintele Băsescu, de teama a ceea ce va găsi. „Am avut încredere în el, că va scăpa ţara de securişti. Nu numai că i-a pus din nou la guvernare, dar m-a şi dat afară”, continuă Marius Oprea.

Mai multe informatii sunt disponibile în video-ul de mai jos.

Bucuresti, 20.11.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *