metalshow

Parteneriat româno-norvegian pentru dezvoltarea voluntariatului seniorilor din România

Asociaţia Habilitas, împreună cu partenerul său norvegian CBNRM Networking, derulează proiectul „Reţeaua de Voluntari Seniori în acţiune: Schimb de experienţă România – Norvegia”.

Prin acest proiect, cei doi parteneri îşi doresc să consolideze, pe de o parte, relaţiile de colaborare româno-norvegiene, iar pe de altă parte îşi propun să contribuie, în continuare, la dezvoltarea voluntariatului la vârsta a treia în România.

După ce au înfiinţat prima Reţea a Voluntarilor Seniori la nivelul capitalei, prin intermediul unui alt proiect implementat împreună, ca urmare a feedback-ului pozitiv primit de la membrii reţelei, cei doi parteneri şi-au propus să identifice noi modalităţi de a atrage mai mulţi seniori în activităţi voluntare.


Un prim pas pentru realizarea acestui obiectiv a fost organizarea unei vizite de studiu a partenerului român în Norvegia, țară cu o tradiţie îndelungată în domeniul voluntariatului, în care sectorul neguvernamental se bazează cu precădere pe voluntari.

„Să încercăm să aplicăm întocmai modelul norvegian în România ar fi o greşeală. În primul rând realitatea economică şi socială nu ne permite să facem acest lucru. Pornind de la situaţia din România, putem să învăţăm de la partenerii noştri norvegieni urmărind obiective concrete, punctuale. O măsură pe care putem să o implementăm este aceea a recrutării voluntarilor seniori chiar din câmpul muncii, cu puţin timp înainte de pensionare. De asemenea, norvegienii au incluse, în programa şcolară, ore de educaţie pentru voluntariat, începând de la vârsta de 14 ani. Aceasta este încă o măsură punctuală pe care o putem prelua în şcolile româneşti”, a declarat Rodica Căciulă, Manager de proiect.


În timpul vizitei, partenerii români au aflat că vârstnicii norvegieni se implică foarte mult în activităţi voluntare din domenii precum sănătate sau stil de viaţă, dar şi în activităţi educative prin care îi învaţa pe imigranţi limba norvegiană. De asemenea, seniorii voluntari se implică în organizarea unor activităţi sportive periodice, la care ei înşişi participă.

„Norvegienii pun foarte mult accent pe o viaţă şi implicit o bătrâneţe activă, iar acesta este un comportament pe care încercăm să-l încurajăm şi în România. În ceea ce priveşte Reţeaua Voluntarilor Seniori din Bucureşti, ne dorim să o dezvoltăm şi să formăm un nucleu de voluntari care să coordoneze activitatea reţelei. Aşteptăm solicitări de la Direcţiile de Asistenţă Socială şi dorim să încheiem colaborări cu Cluburile de Pensionari din Bucureşti. De asemenea, pornind de la modelul norvegian, ne propunem să extindem serviciile de îngrijire la domiciliu, oferite în prezent de Asociaţia Habilitas, prin implicarea voluntarilor seniori în această activitate”, a declarat Aurelia Olaru, Coordonatorul Reţelei de Voluntari Seniori din Bucureşti.

Proiectul „Reţeaua de Voluntari Seniori în acţiune: Schimb de experienţă România – Norvegia” reprezintă o continuare a proiectului „Seniorii – Resurse în comunitate: Voluntariat la vârsta a treia”, care a vizat creşterea participării civice a persoanelor vârstnice prin activităţi de voluntariat. Proiectul este implementat de Asociaţia Habilitas – Centru de Resurse şi Formare Profesională în parteneriat cu CBNRM (Community-Based Natural Resource Management Network) Networking – Norvegia, şi  este realizat cu sprijinul financiar al Fondului ONG în România, program finanţat de Granturile SEE şi administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *