metalshow

Deschiderea stagiunii simfonice 2014 – 2015

Începem stagiunea cu una dintre cele mai frumoase simfonii din istoria muzicii…

Joi, 2 octombrie 2014 ora 19, Filarmonica „George Enescu” inaugurează stagiunea simfonica 2014 – 2015 cu un concert extraordinar în cadrul căruia Orchestra şi Corul Filarmonicii „George Enescu”, soliştii Irina Iordăchescu, Aura Twarowska, Marius Vlad Budoiu, Marius Boloş şi dirijorul Christian Badea vor interpreta Simfonia nr. 9 de Beethoven. Concertul se va relua si vineri, 3 octombrie la aceeaşi oră.

„Începem stagiunea cu una dintre cele mai frumoase simfonii din istoria muzicii, o lucrare monumentală, care dovedeşte genialitatea lui Beethoven. Așa cum spunea și Sergiu Celibidache, Beethoven, fiind surd atunci când a scris partitura, a avut nevoie de o mare putere de spiritualizare pentru a compune această simfonie” declară Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti.

„De obicei, prin tradiţie deschidem sau închidem stagiunea cu Simfonia nr. 9, de Beethoven, aflată în repertoriu de pe vremea maestrului George Georgescu. E o lucrare foarte iubită de public, o capodoperă de o expresivitate deosebită, cu Oda bucuriei devenită imn european. E cu adevărat o bucurie să începem stagiunea cu o simfonie de o asemenea amploare” adaugă maestrul Nicolae Licareţ, directorul artistic al Filarmonicii „George Enescu”.

Joi, 2 și vineri 3 Octombrie 2014, 19:00 – 20:00
Ateneul Român, Sala mare

Deschiderea stagiunii simfonice 2014 – 2015
Orchestra şi Corul Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor: CHRISTIAN BADEA
Dirijorul corului: IOSIF ION PRUNNER
Solişti: IRINA IORDĂCHESCU, AURA TWAROWSKA, MARIUS VLAD BUDOIU, MARIUS BOLOŞ

Program:
Ludwig van Beethoven
Simfonia nr. 9

Biletele se pot cumpara de la casa de bilete a Ateneului Român.
Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

„Prezenţa maestrului Christian Badea la pupitrul orchestre simfonice a Filarmonicii „George Enescu” este o garanţie pentru înalta performanță artistică şi o certitudine că ţinta propusă poate fi atinsă. Alăturându-l pe Christian Badea celorlalți doi dirijori principali, maeştrii Horia Andreescu şi Camil Marinescu care deţin şi ei remarcabile performanţe artistice, consider că formula acestui trio de muzicieni de elită va permite împlinirea dorinţei noastre ambiţioase care este plasarea orchestrei simfonice şi a corului Filarmonicii în ierarhia de vârf a muzicii europene”, apreciază Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti.

Christian Badea, dirijor aclamat în cele mai prestigioase săli de concert şi în celebre teatre lirice din Europa, America de Nord şi Asia, a studiat vioara la Conservatorul de muzică din Bucureşti şi dirijat de orchestră la Bruxelles. A continuat studiile de dirijat la Mozarteum din Salzburg, sub îndrumarea maestrului Herbert von Karajan şi s-a perfecţionat la Juilliard School din New York, unde principalul său mentor a fost Leonard Bernstein. Vastul său repertoriu alătură cele mai diverse epoci şi stiluri. Christian Badea a dirijat peste 160 de spectacole la Metropolitan Opera din New York, performanţă ce l-a propulsat definitiv pe maestru în elita baghetelor lumii muzicale internaţionale.

În 2006, după o lungă absenţă, Christian Badea a revenit în România la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio. Au urmat colaborari numeroase cu Filarmonica “George Enescu”. Din stagiunea 2012 – 2013 Christian Badea este dirijor principal al acestei orchestre.

Christian Badea este distins cu Ordinul Meritul Cultural decernat de către Preşedinţia României. În 2008, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa. Pe lângă activitatea concertistică, Christian Badea predă cursuri de măiestrie la Montreal, Copenhaga, Stockholm şi în SUA.

Sponsori: Cognistudio
Parteneri: Art Act Magazine, Romania Insider, City Compass, B-Smart
Parteneri media: Sapte Seri, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Autoexpert, Yachtexpert, Port.ro, Revista Tango, Pro Video, orasul.meu

Bucuresti, 30.09.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *