Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Cum sa cresti un copil fericit. Strategii pozitive de educatie parentala

Cum sa cresti un copil fericit. Strategii pozitive de educatie parentalaElizabeth Hartley-Brewer
Sian Moms

Cei mai multi parinti isi doresc sa le asigure o viata cat mai buna copiilor lor, iar acest nu se realizeaza/masoara in numarul jucariilor sau al concediilor. Elizabeth Hartley-Brewer subliniaza, inca de la inceput, cat de important este ca toti copiii sa aiba incredere in ei si sa fie fericiti.

Dar ce ii face pe cei mici sa fie fericiti? Iata o intrebare la care pare ca uneori este dificil sa se raspunda cand, in fapt, este destul de simplu.

Elizabeth Hartley-Brewer arata cat de importanta este relatia parinte-copil si subliniaza faptul ca, chiar si atunci cand s-au facut greseli, relatia poate fi „reparata”. Cu alte cuvinte, un mod de educare/purtare in relatia cu copilul care se dovedeste a fi nociv pentru acesta (pedepse corporale, umilinta in public, lipsa stimularii increderii in sine etc.) poate fi corectat, mai ales ca, asa cum multi isi dau seama, copiii sunt unele dintre cele mai iertatoare si ingaduitoare fiinte.
Incluzand idei vehiculate de ani de zile in carte – precum aceea de a critica/lauda actiunea, nu persoana, importanta utilizarii unor cuvinte/expresii care sa stimuleze, importanta renuntarii la pedepsele corporale care nu aduc, in esenta, rezultatele dorite etc. – autoarea ofera in „Cum sa cresti un copil fericit. Strategii pozitive de educatie parentala” o seama de elemente deosebit de importante si utile pentru oricine isi doreste sa isi ajute copilul pentru viitor. Cartea este scrisa intr-un limbaj accesibil si este usor de urmarit. Mai mult, exista segmente cu intrebari de ajutor pentru parinti sau casute unde isi pot nota cate ceva. In plus, exista sinteze si o multime de exemple, la fiecare capitol, menite a ajuta orice parinte in incercarea de a avea un copil fericit.

„Copiii – la fel ca adultii – au cele mai bune rezultate atunci cand se simt bine in propria piele. Iar ei se simt bine cand li se spune ca au facut ceva bine, ca sunt simpatici, ca sunt o companie placuta. Un copil isi va dezvolta respectul de sine si va deveni o persoana increzatoare, independenta si fericita numai daca este ferm convins de dragostea si aprecierea parintilor lui.”

Pornind de aici, autoarea arata ca nu exista nicio relatie perfecta si nici o reteta panaceu pentru cresterea copiilor. Exista insa elemente si modalitati prin care cei mici pot fi ajutati sa aiba incredere in ei, iar Elizabeth Hartley-Brewer ofera o multime de exemple despre cum se pot utiliza laudele in educatie, despre cum se pot creste copiii care sa aiba incredere in ei, fapt ce ii va ajuta pe viitor. Sunt incluse si exemple de replici/expresii care pot fi utilizate, moduri de a actiona in anumite situatii etc.

Se pune accent si pe persoana parintelui – pe faptul ca si acesta trebuie sa aiba o viata a sa, sa se simta bine, implinit si sa aiba incredere in sine, tocmai pentru a fi un bun exemplu pentru copil.

Lucrarea se adreseaza tuturor parintilor sau celor care doresc sa devina parinti si care vor sa inglobeze in procesul de crestere si educare a celor mici o atitudine pozitiva. Veti gasi exemple si recomandari pentru copii de diverse varste – de la cei foarte mici si pana spre adolescenta.

Va invitam la o discutie pornind de la tema acestei carti – si v-o oferim si ca premiu – pe blogul Loredanei, aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *