bucharest tech week 2021

Concerte dedicate Reginei Maria la finalul editiei Festivalului de Film Istoric de la Rasnov

Felicia Donceanu a compus special pentru editia 2010 a Festivalului de Film Istoric de la Rasnov doua piese pe versuri extrase din povestea Ciobanul si domnita scrisa de Regina Maria a Romaniei: Doina si Cantecul paraiasului.

Ele vor fi aduse in atentia publicului in prima auditie de catre mezzosoprana Claudia Codreanu si pianista Inna Oncescu, duminica, 15 august, de la ora 12.30, in cinematograful din Rasnov. Muzica celor doua piese este foarte romantica pentru ca si povestile Reginei Maria sunt pline de romantism, a precizat Donceanu. Spectacolul va cuprinde si o poveste scrisa de Regina Maria, lecturata de Ilinca Tomoroveanu.

Concertul dedicat implinirii a 135 de ani de la nasterea Reginei Maria, Salve Regina, va avea loc de la ora 16.30, la biserica Evanghelica din Rasnov. Programul va include piese precum: Salve Regina de Puccini, Pieta Signore de Alessandro Stradella, Vergin tutto amor de Francesco Durante, Ave Maria de Schubert, Ave Maria din opera Othello de Giuseppe Verdi, 4 piese de orga solo de Bach si Salve Regina compusa de Felicia Donceanu. Salve Regina este un imn religios, o rugaciune in limba latina, transmisa din generatie in generatie. Am compus muzica in memoria mamei mele care avea un cult pentru Sfanta Maria, cum de altfel am si eu, a declarat Felicia Donceanu.

Potrivit Claudiei Codreanu Festivalul de Film Istoric de la Rasnov pune in valoare arta cinematografica intr-un cadru inspirat. Rasnovul este un loc ce are de oferit multe, iar publicul merita sa isi indrepte serios atentia spre el.

Claudia Codreanu si Inna Oncescu pot fi ascultate si in spectacolul Fabule si alte istorisiri ce va avea loc in Bucuresti, la Sala Mica a Ateneului Roman, in data de 19 octombrie 2010. Cu acest prilej Valeria Seciu va recita fabule de La Fontaine.

Gradina Cetatii Rasnov invita publicul incepand cu ora 20.30 la un recital de harpa celtica sustinut de Roxana Moisanu. Programul propus se doreste a fi o calatorie imaginara de-a lungul Europei, printr-o suita de dansuri de curte, balade si cantece, incepand din Spania secolului al XIII-lea si ajungand pana in Transilvania secolului al XVII-lea.

Suita de concerte dedicate Reginei Maria se va incheia cu un program oferit de Ansamblul Einuiea in Gradina Cetatii Rasnov, incepand cu ora 21.30: Home Is Where The Heart Is: casele de vis ale Reginei Maria. Scrierile Reginei Maria vor fi si aici prezente prin vocea Crengutei Hariton de la Teatrul Nottara. Selectia textelor ce vor fi citite pe parcursul intregii zile a fost facuta din: Capitole tarzii din viata mea, Casele mele de vis si Insemnari zilnice.

Publicul se va bucura de un spectacol nocturn în aer liber, de proiectia unui slideshow cu peisaje ale pictorilor romani interbelici, ilustrate de epoca si fotografii de azi din locurile in care Regina Maria a construit sau a amenajat cateva dintre domeniile cele mai dragi inimii sale: Cotroceni, Pelisor, Bran si Balcic. Imaginile vor fi insotite de muzica live a ansamblului Einuiea, cu piese extrase din albumele Povestiri bizantine si Noa. Repertoriul ansamblului cuprinde muzica veche traditionala de pe teritoriul Romaniei si compozitii originale, scrise in spiritul muzicii arhaice din Balcani. Formatia foloseste drept resurse muzicale diferite culegeri si manuscrise de epoca, integrand in stilul sau influente turcesti si ebraice, dar inspirandu-se in egala masura din folclorul autentic romanesc si din muzica veche de curte sau oraseneasca.

Bucuresti, 14.08.2010

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *