free download 78 travel guides written by experts

Comisia lanseaza o campanie privind laptele in scolile din UE

Comisarul european pentru agricultură, Mariann Fischer Boel, va lansa astăzi în Cipru o campanie la nivel comunitar pentru promovarea relansării programului de distribuire a laptelui în şcoli. Sub sloganul „Milk – Drink it up!” („Bea lapte”), campania de informare are scopul de a atrage atenţia asupra beneficiilor consumului de lapte şi asupra disponibilităţii de fonduri comunitare pentru şcoli. Pe parcursul unei zile dedicate dietei echilibrate şi obiceiurilor alimentare sănătoase, organizată de elevii şcolii Panagia Triherousa din Limasol, Comisarul Fischer Boel, Comisarul pentru sănătate Androulla Vassiliou şi dr. Michalis Polynikis, ministrul agriculturii din Cipru, vor demara o serie de manifestări distractive şi educative. În cadrul acestei campanii, tinerii vor fi invitaţi să participe la un concurs de fotografii cu tema „Puterea laptelui”.

„Copii îşi formează obiceiurile alimentare la o vârstă fragedă şi, deseori, aceste obiceiuri vor constitui factori decisivi pentru sănătatea lor de-a lungul întregii vieţi. Scopul programului european de distribuire a laptelui în şcoli este de a promova sănătatea copiilor noştri, de acum şi de mai târziu, ajutând şcolile să ofere elevilor produse lactate şi încurajând copiii să urmeze o dietă sănătoasă”, a declarat Comisarul Fischer Boel.

Comisarul pentru sănătate Androulla Vassiliou şi-a exprimat convingerea că a da tinerilor posibilitatea de a consuma alimente şi băuturi sănătoase în şcoli reprezintă o etapă pozitivă şi necesară în combaterea obezităţii cu care se confruntă Europa în prezent. „Aceasta face parte dintr-o abordare integrată vizând implementarea unor politici de încurajare şi promovare a alimentaţiei sănătoase şi a activităţilor sportive în toate sectoarele; de la alimente, agricultură şi consumatori, la sport, educaţie şi transporturi”, a declarat comisarul pentru sănătate.

Tinerii din UE se confruntă în prezent cu probleme legate de obezitate, supraponderabilitate şi obiceiuri alimentare nesănătoase. În Cipru, peste 20% dintre copiii cu vârste cuprinse între 7 şi 11 ani sunt obezi sau supraponderali. Problema se datorează în mare parte obiceiurilor alimentare nesănătoase şi activităţii fizice insuficiente care, pe termen lung, pot duce la creşterea riscului de boli cardiace, diabet, accidente vasculare cerebrale şi alte probleme de sănătate.

În acest context, UE şi-a făcut o prioritate din sprijinirea dezvoltării unor obiceiuri alimentare şi nutriţionale sănătoase.

Programul comunitar, recent extins, de distribuire a laptelui în şcoli vizează să încurajeze copiii să consume produse lactate, în cadrul unei diete echilibrate, şi pune la dispoziţie subvenţii pentru distribuirea produselor lactate în şcoli şi în alte instituţii de învăţământ. Un nou regulament, publicat la 11 iulie 2008, prevede lărgirea seriei de produse care pot beneficia de subvenţie, răspunzând astfel solicitărilor exprimate de Parlamentul European şi de Consiliu.

Pe lista acestor produse se află laptele, inclusiv variantele cu arome (precum şi băuturi pe bază de lapte fără lactoză), o gamă mai largă de brânzeturi (inclusiv brânzeturi cu conţinut scăzut de grăsimi), iaurturi şi produse fermentate din lapte, cum ar fi laptele bătut şi chefirul. În prezent, şcolile gimnaziale beneficiază de acelaşi acces integral şi garantat la program ca şi şcolile primare şi grădiniţele. Noile reguli ale programului au intrat în vigoare la începutul anului şcolar 2008-2009.

După modelul programului de distribuire a laptelui în şcoli, Comisia Europeană a propus recent introducerea unui program comunitar prin care să se ofere în mod gratuit şcolarilor fructe şi legume. Pe lângă distribuirea de fructe şi legume, statele membre participante la program ar urma să stabilească strategii naţionale care să includă iniţiative educaţionale şi de sensibilizare, precum şi schimburi de bune practici. Acest program va fi implementat în 2009, de îndată ce va fi adoptat de către Consiliu.

Împreună, aceste două scheme vor contribui la îmbunătăţirea sănătăţii şi nutriţiei, astfel cum se prevede în Cartea albă „Strategie pentru Europa privind problemele de sănătate legate de alimentaţie, excesul de greutate şi obezitate”.

Bruxelles, 17 Octombrie 2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *