free download 78 travel guides written by experts

Comisarul european pentru protectia consumatorilor, Neven Mimica:

„Romanii trebuie sa fie mai constienti de drepturile lor in calitate de consumatori europeni”

În perioada 5-6 iunie, comisarul european pentru protecția consumatorilor, Neven Mimica, vizitează România în cadrul unei serii de misiuni dedicate consumatorilor în statele membre în care există un potențial ridicat de consolidare a culturii consumatorilor. România este cea de a doua țară vizitată de comisar, după Grecia, unde acesta s-a deplasat la începutul anului. Mesajul principal al acestor misiuni este următorul: pentru a putea beneficia pe deplin de avantajele legislației privind drepturile consumatorilor, cetățenii trebuie să își cunoască drepturile și să le exercite în viața lor de zi cu zi.

Comisarul Mimica a declarat: „Dacă nu îți cunoști drepturile, nu le vei folosi sau pune în aplicare. Atunci când sunt întrebați despre drepturile lor de bază în calitate de consumatori, cetățenii români răspund corect în 51% din cazuri, cu mult sub media UE de 60%. Este esențial să îți cunoști drepturile de consumator și să le aplici pe deplin în viața reală. Din acest motiv, Comisia Europeană a inițiat o nouă campanie de informare privind drepturile consumatorilor, pe care o voi lansa la București săptămâna aceasta.”

Românii sunt din ce în ce mai interesați și mai conștienți de drepturile lor în calitate de consumatori. Ultimul sondaj Eurobarometru1 privind drepturile consumatorilor din România, publicat astăzi de Comisia Europeană, indică faptul că 72% dintre românii din principalele orașe ale țării au îndrăgit mesajul campaniei de informare a UE privind protecția consumatorilor desfășurată în România: „E dreptul tău! Acționează!”.

Cu toate acestea, situația consumatorilor români nu este uniformă. În anumite sectoare, România a înregistrat rezultate bune, cum ar fi, de exemplu, siguranța bunurilor, în care atât autoritățile naționale, cât și comercianții cu amănuntul efectuează mai multe controale decât în multe alte state membre. Cu toate acestea, statisticile arată că majoritatea consumatorilor români nu se simt protejați corespunzător de măsurile de protecție existente. Numărul alarmant al acestora necesită luarea unor măsuri imediate.

În România, comisarul Mimica cooperează cu autoritățile naționale și organizațiile de consumatori, contribuind astfel la capacitarea consumatorilor români. În acest context, discuțiile se concentrează pe modalitățile de îmbunătățire a nivelului de informare a cetățenilor cu privire la drepturile pe care le dețin. Atenția cade, în special, pe noile drepturi de care se vor bucura cetățenii odată cu intrarea în vigoare a Directivei privind drepturile consumatorilor, în data de 13 iunie. Un alt aspect important se referă la modul optim de punere în aplicare a acestor drepturi, de exemplu prin mecanismul de soluționare alternativă a litigiilor sau cel de soluționarea online a acestora.

Comisarul Mimica acordă o importanță deosebită educației tinerilor consumatori. Acesta se va întâlni cu studenți și profesori de la „Colegiul National Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, care a câștigat premiului doi la concursul ConsumerClassroom.eu din acest an. Comisarul va avea astfel ocazia de a asculta ideile tinerilor privind modul în care normele de protecție a consumatorilor pot deservi mai bine interesele noii generații.

Context

Conform unui sondaj realizat la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie 2013, 51% din publicul român își amintește că a întâlnit mesaje referitoare la drepturile consumatorilor și un sfert dintre aceștia își aduc aminte de anumite reclame/articole din ziare care îi îndemnau să își apere drepturile de consumatori. În plus, 82% din persoanele care au văzut aceste informații privind drepturile consumatorilor au spus că le-au găsit utile, în general ușor de înțeles și ușor de reținut.

De la lansarea campaniei în iunie 2012, cetățenii români au fost informați despre drepturile lor în calitate de consumatori atât în țară, cât și în alte state membre ale UE. În cele 12 luni de campanie, televizorul a constituit principala sursă de informare (84%), dar, în ultima parte a campaniei, s-a înregistrat o creștere a importanței mediului online (Internet 26%, rețele sociale 10%).

Pe lângă publicitatea TV, în presă și online, în cadrul campaniei de comunicare, românii au avut posibilitatea de a consulta pagina de internet www.consumatoreuropean.ro, de a accesa o platforma de comunicare socială și de a participa la o serie de mese rotunde cu reprezentanții mediului de afaceri, precum și la acțiuni de informare desfășurate în aeroporturi, centre comerciale, supermarketuri și universități.

1 Eurobarometru Flash 333 “DREPTURILE CONSUMATORILOR ÎN ROMÂNIA – AL TREILEA VAL”
//ec.europa.eu/public_opinion/archives/flash_arch_344_330_en.htm#333-3

Pagini Utile

  • Rezumatul sondajului și raportul integral

  • Prezentarea comisarului Mimica (București, 6 iunie 2014)

  • Mai multe detalii despre campanie și drepturile consumatorilor:

  • Informații suplimentare despre Directiva privind drepturile consumatorilor

  • Urmărește-ne pe Twitter: @EU_Consumer și @MimicaEU

Bucuresti, 06.06.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *