bucharest tech week 2021

CINEMAX – Premiere filme septembrie 2010

A LITTLE BIT OF SOUL
Un pic de suflet

7, 8, 12, 20, 23
Comedie, Australia, 1998
R: Peter Duncan
D: Geoffrey Rush, David Wenham, Frances O’Connor, Heather Mitchell, John Gaden

În dragoste, știință și politică, totul este permis și posibil dacă ești dispus să renunți la “Un pic de suflet”. După “Children of the Revolution” (1996), Peter Duncan revine, realizând “A little bit of Soul” (1998), o comedie australiană despre imortalitate, știință și politică.

Cercetătorul Richard Shorkinghorn (David Wenham) este la un pas de a descoperi cheia procesului de îmbătrânire, dar, chiar în acest moment rămâne fără bani. Totuși, pare să aibă o șansă de a ieși din impas, iar asta grație lui Grace Michael (Heather Mitchell) de la Michael Foundation, cea care îl invită pe Richard la casa ei de la țară. După ce sosește aici, Richard este surprins și iritat în același timp în momentul în care descoperă că fosta lui asistentă și iubită, Kate (Frances O’Connor), fusese și ea invitată și avea un proiect asemănător. În vreme ce amândoi se străduiau să intre în grațiile lui Grace, soțul acesteia, Godfrey Usher (Geoffrey Rush), se dovedește a fi o gazdă cel puțin neobișnuită. Acest weekend petrecut departe de iureșul din oraș îi va determina pe Richard și Kate să ia cea mai importantă decizie din viața lor. Povestea ia o tutnură cu totul neobișnuită după ce invitații află cu stupoare faptul că Grace și Godfrey sunt amândoi sataniști.

Rolul interpretat de Geoffrey Rush în pelicula “A Little Bit of Soul” i-a adus acestuia o nominalizare din partea Australian Film Institute la categoria cel mai bun actor în rol secundar.

A NIGHTMARE ON ELM STREET 5: THE DREAM CHILD
Coşmarul de pe Elm Street 5: Copilul din vis

3, 23
Horror, SUA, 1988
R: Renny Harlin
D: Robert Englund, Lisa Wilcox, Kelly Jo Minter, Danny Hassel, Erika Anderson

Freddy Krueger dă din nou lovitura, iar de această dată creatura malefică vrea să se folosească de un copil nenăscut pentru a se reîncarna.

Ți-ai putea închipui că există o creatură îngrozitoare care îi băntuie pe oameni în vis? Ei bine, puștii din Elm Street nu au nevoie de imaginație pentru asta, deoarece chiar sunt bântuiți atunci când visează. Monstruoasa creatură vrea să se răzbune cu orice preț, căci fusese desfigurată și omorâtă de părinții unui copil. Numele acestui coșmar este Freddy Krueger (Robert Englund), iar de această dată el întrevede posibilitatea de a se reîncarna. Alice (Lisa Wilcox) credea câ a scăpat pentru totdeauna de monstrul care îi făcuse viața un calvar, însă Freddy este acum interesat de copilul pe care ea acum îl poartă în pântece, așa că începe să îi bântuie din nou visele.

ADAM’S WALL
Zidul lui Adam

9, 13, 17, 21, 22, 26
Dramă, Canada, 2008
R: Michael Mackenzie
D: Jesse Aaron Dwyre, Flavia Bechara, Paul Ahmarani, Maxim Roy, Gabriel Gascon

O poveste în care un adolescent evreu din Montreal se îndrăgosteșe de o tânără libaneză.

Adam Levy (Aaron Dwyre) se pregătea pentru școala de muzică atunci când în viața lui a apărut frumoasa Yasmine Gibran (Flavia Bechara), o fată libaneză care participa la un miting de protest. În momentul în care demonstrația scapă de sub control, cei doi ajung împreună în clădirea unei școli evacuate. Adam ar putea rata admiterea, căci nu are cum să ajungă să dea proba, dar are șansa de a o fi întâlnit pe fata visurilor lui. El este arătos, dar timid, iar Yasmine este rafinată și pasională și amândoi simt imediat intensitatea atracției dintre ei. Pe măsură ce timpul trece, sentimentele devin tot mai puternice, dar și sitauția se complică pe măsură. Adam se teme că bunicul lui, un rabin ortodox și cel care avea grijă de el de când părinții îi fuseseră uciși, nu se va opri de la nimic pentru a pune punct acestei relații pe care el o avea cu fata de origine arabă.

Întrebarea este dacă cei doi îndrăgostiți vor putea doborî pănă la urmă zidul care îi separă?

AMREEKA
America

5, 10, 14, 15, 20, 25
Dramă, SUA, 2009
R: Cherien Dabis
D: Nisreen Faour, Melkar Muallem, Hiam Abbass, Alia Shawkat, Yussuf Abu-Warda

“Amreeka” este pelicula de debut a regizoarei Cherien Dabis, cea care a realizat și scriptul, și prezintă cu umor călătoria universală a unei familii de emigranți. Atenția se oprește și asupra adolescenților, cei care sunt prinși undeva la mijloc, între tradiții și lumea nouă, cea în care trăiesc acum, unde caută locul pe care să îl poată considera ACASĂ.

Personajul central al poveștii este Muna Farah (Nisreen Faour), o mamă singură care decide să plece din West Bank împreună cu Fedi (Melkar Muallem), fiul ei adolescent, sperînd că vor putea începe o viață nouă în Illinois. În America, cei doi înfruntă realitatea crudă a Tărâmului Făgăduinței, fiind nevoiți să supraviețuiască în condiții-limită.

ATONEMENT
Ispăşire

25, 29
Dramă, Marea Britanie, 2007
R: Joe Wright
D: Keira Knightley, James Mcavoy, Romola Garai, Vanessa Redgrave, Brenda Blethyn

Tot ceea ce poți face este să-ți imaginezi care este adevărul.

Uniți de iubire. Despărțiți de spaimă. Izbăviți prin speranță. Sfâşiați de trădare. Separați de război. Legați prin dragoste.

Într-o zi fierbinte din vara lui 1935, o familie din înalta societate britanică face ultimele pregătiri pentru o petrecere care urmează să aibă loc la casa aflată pe domeniul său. Deocamdată, nimic nu avea să prevestească ceea ce va urma. Iadul se dezlănțuie după ce Briony Tallis (Saoirse Ronan), o fetiță răutăcioasă în vârstă de 13 ani, îl acuză pe Robbie (James McAvoy), iubitul surorii ei mai mari, Cecilia (Keira Knightley), de un viol pe care, de fapt, acesta nu îl comisese. Afirmațiile ei vor schimba dramatic și pentru totdeauna destinele celor din jurul său. Astfel, Robbie ajunge să fie închis pentru mulți ani, în ciuda faptului că era nevinovat și, după ce își ispășește pedeapsa, acesta face tot posibilul să meargă mai departe cu viața lui.

Filmul a primit șase nominalizări și un premiu Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră; mai multe nominalizări și două premii BAFTA; cinci nominalizări și două premii la ceremonia decernării premiilor Globurile de Aur (cel mai bun film și cea mai bună coloană sonoră), precum și premii și nominalizări la London Critics Circle Film Awards, San Diego Film Critics Society Awards, Satellite Awards, Teen Choice Awards și la Festivalul de Film de la Veneția.

AYNEH (AKA. THE MIRROR)
Oglinda

13, 14, 26
Dramă, Iran, 1997
R: Jafar Panahi
D: Mina Mohammad Khani, Kazem Mojdehi, Naser Omuni, M. Shirzad, T. Samadpour

Pelicula “Ayneh” este a doua din trilogia lui Jafar Panahi, alături de “The White Balloon” și “The Circle”. Toate cele trei pelicule au în centrul lor personaje feminine aflate în situații-limită. De acesată dată, este vorba despre Mina, o fată care iese de la școală și constată că mama ei nu este acolo să o aștepte. Școlărița sună acasă, dar nimeni nu răspunde apelului ei, așa că, deși nu știe adresa, ea se urcă într-un autobuz pentru a merge singură acasă. După ce cursa ajunge la capăt, iar toți copiii coboară, ea realizează că se îndreaptă către o direcție greșită și intră în panică. Șoferul este un tip prietenos și încearcă să o ajute. Brusc, fata se oprește și fără nici o legătură cu ceea ce se întâmplă, are o replică care ne ajută să înțelegem că, de fapt, este vorba despre un film despre realizarea altui film.

BADKONAKE SEFID (AKA. THE WHITE BALLOON)
Balonul alb

6, 7, 12, 16, 24
Dramă, Iran, 1995
R: Jafar Panahi
D: Aida Mohammadkhani, Mohsen Kafili, Fereshteh Sadr Orfani, Anna Borkowska, Mohammad Shahani

Se apropie Anul Nou, iar Razieh (Aida Mohammadkhani), o fetiță în vârstă de șapte ani, este hotărâtă să cumpere un peștișor auriu, care, în cultura tradițională iraniană, este un simbol al vieții. Ea reușește să-și convinga mama să-i dea bani pentru asta, iar apoi merge singură la magazin. Astfel, Razieh se bucură de emoția primei experiențe departe de părinții săi. Deși are parte de momente delicate atunci când își dă seama că a pierdut banii, iar asta se întâmplă chiar de două ori, spiritul ei întreprinzător o va ajuta să iasă din situație de fiecare dată.

BIRDMAN OF ALCATRAZ
Păsărarul din Alcatraz

14, 17, 20, 26, 29, 30
Biografic, SUA, 1962
R: John Frankenheimer
D: Burt Lancaster, Karl Malden, Thelma Ritter, Neville Brand, Betty Field

Pelicula lui John Frankenheimer este inspirată de o poveste reală. Robert Stroud (Burt Lancaster) este condamnat pentru crimă de două ori, iar asta pentru că, după prima faptă, omoară și un gardian. Astfel, el ajunge la Alcatraz, alegându-se cu o pedeapsă în urma căreia va petrece 43 de de ani complet singur. La un moment dat, după ce are grijă de o vrabie bolnăvicioasă care ajunsese în celula sa, el începe să studieze păsările, devenind un expert.

În roluri secundare, veți întâlni nume importante ale cinematografiei, actori care realizează niște personaje remarcabile. Este vorba despre Thelma Ritter, Telly Savalas și Karl Malden.

Pelicula a primit cinci nominalizări la Oscar (cel mai bun actor în rol principal- Burt Lancaster-; cel mai bun actor în rol secundar- Telly Savalas-; cea mai bună actriță în rol secundar- Thelma Ritter- cel mai bun film), două nominalizări la Globurile de Aur (cel mai bun actor în rol principal- Burt Lancaster-; cel mai bun actor în rol secundar- Telly Savalas-), precum și alte premii și nominalizări la festivaluri importante din industrie.

BROKEN LINES (AKA. THERE FOR ME)
Alături de mine

18, 23, 29
Dramă, Marea Britanie, 2008
R: Sallie Aprahamian
D: Doraly Rosa, Dan Fredenburgh, Paul Bettany, Olivia Williams, Harriet Walter

Doi oameni care sunt deja implicați într-o altă relație se simt foarte atrași unul de altul și se gândesc dacă nu cumva asta ar putea fi pentru fiecare dintre ei șansa de a trăi, în sfțrșit, adevărata iubire.

Jake (Dan Fredenburgh) este un tânăr evreu care se bucură de succes în carieră. Foarte influent ca dezvoltator în domeniul imobiliar, el locuiește în zona de suburbie împreună cu logodnica sa, Zoe (Olivia Williams). Moartea tatălui său constituie un moment de cumpănă pentru eroul poveștii, determinîndu-l să se întrebe ce relație are, de fapt, cu ceilalți oameni din viața sa. Preocupat de asta, el se întoarce în cartierul în care copilărise, acolo unde tatăl lui deținuse un atelier de croitorie. Astfel, Jake are ocazia să se întâlnească cu Becca (Doraly Rosa), care lucrează la o cafenea la care el obișnuiește să meargă și de care se simte foarte atras. Femeia are o relație cu Chester (Paul Bettany), un fost boxer care a devenit dependent de ea. Totuși, cei doi sunt puși în situația de a lua în calcul atracția unuia față de celălalt, deoarece aceasta ar putea fi pentru ei șansa de a găsi adevărata fericire.

CAIRO TIME
Dragoste la Cairo

11, 15, 20, 23, 26
Dramă, Canada, 2009
R: Ruba Nadda
D: Patricia Clarkson, Alexander Siddig, Elena Anaya, Tom Mccamus, Amina Annabi

Cu prilejul unei vacanțe în capitala Egiptului, o ziaristă căsătorită se îndrăgostește de un bun prieten de-al soțului ei.

Juliette (Patricia Clarkson) lucrează la o revistă și are un mariaj fericit cu Mark (Tom McCamus), un diplomat canadian. Copiii lor sunt deja mari, așa că părinții pot acum să-și plănuiască o vacanță binemeritată. Locul ales de ei este Cairo, dar Mark nu mai poate ajunge, fiind în misiune în teritoriile palestinene, așa că Juliette trebuie să plece singură în capitala Egiptului. Pentru a se asigura că soția lui este la adăpost de orice pericol, Mark îi cere prietenului său de-o viață, Tareq (Alexander Siddig), să fie ghidul ei. Nimeni, nici măcar Tareq și Juliette, nu și-ar fi imaginat că cei doi se vor îndrăgosti unul de altul și, cu cât petrec mai mult timp împreună, cu atât realizează cât de puternică este atracția dintre ei.

CLUB PARADISE
Clubul Paradis

1, 26
Comedie, SUA, 1986
R: Harold Ramis
D: Robin Williams, Peter O’Toole, Rick Moranis, Jimmy Cliff

Sunteți invitați într-o vacanță pe care nu veți reuși să o uitați niciodată. Nu contează cât de mult v-ați strădui!…

Jack Moniker (Robin Williams), un pompier din Chicago care fusese rănit în timp ce se afla la datorie decide să-și folosească banii primiți pentru infirmitatea dobândită la datorie pentru a deschide un resort în Caraibbe. Printre primii săi clienți se numără Barry Nye (Rick Moranis) și Barry Steinberg (Eugene Levy), Phillipa Lloyd (Twiggy) și Terry Hamlin (Joanna Cassidy) și Linda White (Andrea Martin). În vreme ce turiștii se hârjoneau în complexul cam prăpădit al lui Jake, pe insulă adie vânt de revoluție, și, cu această ocazie își fac apariția în peisaj revoluționarul Ernest Reed (Jimmy Cliff) și guvernatorul britanic Anthony Cloyden Hayes (Peter O’Toole) și premierul Solomon Gundy (Adolph Caesar).

DAYEREH (AKA. THE CIRCLE)
Cercul

20, 21, 29
Dramă, Iran, 2000
R: Jafar Panahi
D: Fereshteh Sadr Orfani, Fatemeh Naghavi, Nargess Mamizadeh, Mojgan Faramarzi, Maryam Parvin Almani

O poveste dintr-un unives straniu pentru noi, europenii. Este vorba despre o lume în care bărbații sunt superiori, femeile au drepturi restrânse, iar încercările acestora de a depăși limitele impuse sunt aspru pedepsite.

Ne aflăm într-un loc în care o femeie nu poate cumpăra nici măcar un billet de autobuz pentru a pleca din oraș și nici măcar nu se gândește la situația de a accepta să se urce într-o mașină alături de un bărbat. Aici, Arezou (Maryiam Parvin Almani), Nargess (Nargess Mamizadeh) și Pari (Fereshteh Sadr Orafai) sunt lăsate să plece singure după ce ies dintr-o instituție penală iraniană. Arezou și Nargess vor să plece din oraș, dar trebuie să treacă de un impas: cumpărarea biletelor către alt oraș. Pari se află intr-o situație chiar mai delicată, deorece tocmai a aflat că este însărcinată, iar legea spune că poate să renunțe la sarcină doar cu acordul soțului legitim. Urmăriți aventurile acestor femei care vor vedea câte alte suflete disperate ca și ele se află pe străzile iranieine.

EL HOMBRE DE ARENA (AKA. THE SANDMAN)
Omul de nisip

26, 30
Dramă, Spania, 2007
R: José Manuel Gonzalez
D: Hugo Silva, María Valverde, Irene Visedo, Alberto Jiménez, Samuel Le Bihan

O poveste din Spania anilor ’60, vremea regimului Franco.

Suntem la sfârșitul anilor ’60, în Spania lui Franco. La Extremadura Psychiatric Hospital, trăiesc izolat, mai mulți oameni care cad pradă măsurilor neglijentului Burgos, directorul spitalului. Cea care se străduiește mereu să apere interesele celor de aici este Lola (María Valverde), o femeie care are și ea o mulțime de probleme, fiind supusă abuzurilor sexuale de către bărbatul din viața ei. Din momentul în care aici sostește Mateo (Hugo Silva), un tânăr idealist, vântul schimbării începe să adie și la Extremadura Psychiatric Hospital.

FALLEN ANGELS (2006)
Îngeri căzuţi

17
Horror, SUA, 2007
R: Jeff Thomas
D: Michael Dorn, Adrianne Curry, Bill Moseley, Kevin Mccarthy, Michael Berryman

Șapte păcate de moarte… șapte demoni care aduc moartea… încă șapte îngrozitoare moduri de a muri…

Șapte demoni care reprezintă cele șapte păcate de moarte ies din adâncuri și le fac viața amară celor de la CSI care tocmai au în derulare o anchetă undeva într-o închisoare veche. Cei din echipa de investigație descoperă în pivnița acestui loc sumbru rămășițele mai multor copii asasinați. Pe măsură ce ancheta avansează, cei implicați în acest caz ajung în situația de a recurge la gesturi disperate pentru a reuși să supraviețuiască.

FOR A FEW DOLLARS MORE (AKA. PER QUALCHE DOLLARO IN PIU)
Pentru câţiva dolari în plus

27, 30
Western, coproducție, 1965
R: Sergio Leone
D: Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Gian Maria Volonté, Josef Egger, Klaus Kinski

Undeva în Vestul Sălbatic, din motive complet diferite, doi bărbați care fuseseră inamici până atunci își undesc forțele și pornesc pe urmele unui infractor periculos care tocmai evadase din închisoare.

“For a Few Dollars More” este cel de-al doilea film din trilogia lui Sergio Leone, alături de “The Good” și “The Bad and the Ugly”. Man with No Name (Clint Eastwood) face echipă cu uchigașul profesionist Mortimer (Lee Van Cleef). Cei doi urmăresc să încaseze recompensa pusă pe prinderea lui Indio (Gian Maria Volonte), un bandit periculos. The Man With No Name este sigur pe el, mânuiește foarte rapid arma și este strict interesat de banii puși în joc pe capul celui vizat. Celălalt, Colonenlul Mortimer, are motive personale să se implice în această capturare. Pelicula este inserată cu multe flashback-uri cu ajutorul cărora reușim să ne dăm seama care sunt motivele pentru care Colonel Mortimer este furios și este atât de dornic de răzbunare.

HANG ‘EM HIGH
Spânzuraţi-i!

27
Western, SUA, 1968
R: Ted Post
D: Clint Eastwood, Inger Stevens, Ed Begley, Pat Hingle, Ben Johnson

Povestea unui om care, fiind confundat cu altcineva, ajunge să vadă moartea cu ochii și, după ce se pune pe picioare, are de gând să le plătească celor vinovați cu vârf și îndesat pentru nedreptatea pe care o îndurase.

L-au ciuruit cu gloanțe și l-au lăsat să moară, dar au făcut două greșeli fatale: au atacat pe cine nu trebuia și nu au terminat ceea ce începuseră. Povestea începe în Oklahoma, 1873, când Jed Cooper (Clint Eastwood), este confundat cu un criminal și cade pradă găștii lui Wilson (Ed Begley). Însă, după ce Wilson și ai lui părăsesc zona, rămâne un foarte important detaliu de care aceștia nu se ocupaseră, căci Jed Cooper era încă în viață. El este salvat de către Rachel care îl îngrijește până când acesta reușește să se pună pe picioare. Însetat și îndreptățit să se răzbune, acesta pune la cale un plan gândit în cele mai mici detalii și astfel, cei care l-au nedreptățit vor plăti fiecare în parte, până la ultimul.

HARD TIMES
Luptătorul din New Orleans

22, 25, 28
Acțiune, SUA, 1975
R: Walter Hill
D: Charles Bronson, James Coburn, Jill Ireland, Strother Martin, Michael Mcguire

Anii ’30, Marea Depresiune, vremuri grele pentru America, când viața de zi cu zi era înțesată cu teste de anduranță.

Suntem în SUA, la New Orleans, în 1933, iar în aceste zile cuvintele nu spun prea mult. Este Marea Depresiune, vorbim despre vremuri grele, când viața de zi cu zi ajunge să fie înțesată cu teste de anduranță. Eroul poveștii lui Walter Hill este Chaney (Charles Bronson), un bătăuș de stradă care reușește să facă rost de banii de care are nevoie pentru a supraviețui din participarea la meciuri ilegale de box. Viața lui Chaney se schimbă după ce îl întâlnește pe Speed (James Coburn), un șmecher care reușește să îl convingă pe acesta că va face o grămadă de bani pentru amândoi. Într-adevăr, Chaney reușește să învingă în câteva meciuri ilegale, însă nepăsarea lui Speed în ceea ce privește banii câștigați precum și datoriile față de o gașcă de cartier îl obligă pe Chaney să intre în ring pentru a lupta cu Street, un adevărat monstru.

LENNY
Lenny

3, 13, 26
Biografic, SUA, 1974
R: Bob Fosse
D: Dustin Hoffman, Valerie Perrine, Jan Miner, Stanley Beck, Gary Morton

Viața unuia dintre cei mai controversați actori de stand-up comedy din America, cel care și-a pierdut mai întâi publicul, iar apoi și-a găsit sfârșitul în urma unei supradoze.

Adaptare a lui Julian Barry după propria sa piesă de pe Broadway, filmul biografic regizat de Bob Fosse îl are în centru său pe Lenny Bruce (Dustin Hoffman), un celebru actor de stand-up comedy al anilor ’60. După ce acesta moare în urma unei supradoze viața controversatului actor devine subiectul unui reporter de interviuri nevăzut. Într-o serie de flashback-uri, oamenii care l-au cunoscut pe Bruce spun povestea acestui om straniu care își începuse cariera ca un comic obișnuit, iar apoi a renunțat la convențional, folosind actul artistic drept o cutie de rezonanță pentru satira sarcastică. Pe măsură ce timpul a trecut, Bruce a folosit un limbaj sexual din ce în ce mai explicit și a început să piardă controlul asupra materialului său.

Pelicula a primit șase nominalizări la Oscar (cel mai bun actor în rol principal- Dustin Hoffman-; cea mai bună actriță în rol principal- Valerie Perrine-; cea mai bună imagine, cel mai bun regizor, cel mai bun film; cel mai bun scenariu.); nominalizări și un premiu BAFTA pentru cel mai bun debut în rol principal: Valerie Perrine, nominalizări la Globurile de Aur și la Festivalul de Film de la Cannes.

MR. HOLLAND’S OPUS
Viaţă pentru muzică

17, 25, 28, 29
Dramă, SUA, 1995
R: Stephen Herek
D: Richard Dreyfuss, Glenne Headly, Jay Thomas, Olympia Dukakis, William H. Macy

Povestea unui muzician care, deși visase să devină un compozitor care să completeze istoria muzicii, își descoperă menirea la catedră, în fața elevilor cărora reușește să le insufle pasiunea pentru această artă.

Când ești tânăr, viața, visele, speranțele, toate sunt înaintea ta, iar planurile de viitor par așa de clare și de posibile… Însă, așa cum se întâmplă pe măsură ce înaintezi în viață, nici Glenn Holland (Richard Dreyfuss) nu ar fi putut să bănuiască ce întorsătură formidabilă va lua viața lui, din momentul în care, cu inima îndoită, acceptă slujba de profesor de liceu.

Holland își trăiește cu intensitate pasiunea pentru muzică, iar ceea ce-și dorește cel mai mult este să reușească să compună un fragment muzical memorabil, ceva care să nu lase ca existența lui să fi fost una banală și neînsemnată. Cu toate acestea, destinul îi pregătește altceva împătimitului muzician din clipa în care el acceptă să devină profesor. Astfel, el își descoperă adevărata vocație, este vorba de succesul pe care îl are în rândul elevilor săi, cărora reușește să le insufle dragostea pentru această artă. Tinerii reacționează la această pasiune contagioasaă a lui Holland și, pe măsură ce anii trec, Glenn realizează că moștenirea sa ar putea fi una cu adevărat importantă, mult mai importantă decât aceea la care se gândise inițial.

NACHT VOR AUGEN (AKA. A HERO’S WELCOME)
Noaptea din faţa ochilor

16, 22
Dramă, Germania, 2008
R: Brigitte Bertele
D: Hanno Koffler, Petra Schmidt-Schaller, Jona Ruggaber, Margarita Broich, Wolfram Koch

Deși este primt ca un erou după ce se întoarce din Afganistan, un tânăr de douăzeci și cinci de ani nu reușește să mergă mai departe cu viața lui, fiind chinuit de coșmarul întâmplărilor din locul în care fusese în misiune.

David este un soldat german de douăzeci și cinci de ani care tocmai s-a întors acasă dintr-o misiune în Afganistan. În Black Forest, el este primit cu mare căldură de către mama sa, de Kirsten, iubita lui, și de către fratele lui de opt ani, un puști timid care își privește fratele cu admirație. Însă, David de acum nu mai este cel de odinioară. Brusc, el nu mai este comunicativ. La scurt timp după sosire, el primește recunoașterea faptelor sale eroice. Este vroba despre faptul că asasinase un afgan, fiind în legitimă apărare, salvînd astfel viața celor din unitate. Treptat, situația pare să se normalizeze. David își reia slujba de paramedic și se mută împreună cu Kirsten. Însă, el nu poate dormi noaptea, fiind chinuit de coșmarul întâmplărilor din Afganistan. Astfel, viața eroului scapă de sub control.

În cele din urmă, David le va mărturisi apropiaților faptul că, în actul lui eroic din Afganistan, el împușcase un băiat de opt ani. Consecințele acestei dezvăluiri vor apărea imediat, deoarece o parte dintre ei îi vor întoarce spatele și își va pierde și slujba.

OF MICE AND MEN
Oameni şi şoareci

24, 27, 30
Dramă, SUA, 1992
R: Gary Sinise
D: John Malkovich, Gary Sinise, Ray Walston, Casey Siemaszko, Sherilyn Fenn

Erau vremuri grele care furau speranțele oamenilor și îi lăsau fără demnitate. Atunci se întâmplă povestea acestor doi bărbați legați de o prietenie cum nu a mai fost alta, povesta a doi oameni care își găsesc speranța într-un vis care devine al amândurora. Obosiți și murdari, ei merg împreună pe un drum prăfuit care duce la o fermă.

Gary Sinese este cel care regizează această peliculă înspirată de romanul classic al lui John Steinbeck, tot el fiind și acela care îl interpretează pe George Milton, unul dintre cele două personaje-cheie ale poveștii. Plasată în perioada Marii Recesiuni, adică în anii ’30, filmul începe cu o secvență în care cei doi, George (Sinese) și Lennie (John Malkovich) fug de o femeie care are rochia sfâșiată. Aceasta pusese o gașcă de bandiți pe urmelel lor pentru ca cei doi să fie alungați dincolo de graniță. După o nesfârșită cursă cu autobuzul și încă zece mile de mers pe jos, George și Lennie ajung la o fermă din San Joaquin Valley, California, loc unde își caută ceva de muncă. George visează să pună împreuă cu Lennie ceva bani deoparte pentru a cumpăra o bucată de pământ unde să își poată construi o casă și este încrezător că își vor realiza visul în California. Din păcate pentru ei, cel care conduce această fermă este Curley (Casey Siemaszko). Iar Lennie pare a fi favoritul familiei Curley, deoarece șeful se distrează chinuindu-l, în vreme ce nevasta frustrată a acestuia (Sherilyn Fenn) îi făcea avansuri. George îl avertizează pe Lennie, să stea departe de nevasta lui Curly, însă acesta nu îl ascultă, ci o urmărește pe femeie într-un bar, iar aici are loc o tragedie. În consecință, toate visele și speranțele celor doi se duc pe Apa Sâmbetei într-o secundă.

Pelicula i-a adus lui Gary Sinese o nominalizare la Golden Palm, la Festivalul Internațional de Film de Cannes.

ONE WEEK
O săptămână

19, 23, 29, 30
Dramă, Canada, 2008
R: Michael Mcgowan
D: Joshua Jackson, Liane Balaban, Campbell Scott, Fiona Reid, Emm Gryner

Un tânăr care este diagnosticat cu cancer, în loc să înceapă imediat tratamentul, își cumpără o motocicletă și pornește într-o călătorie prin țară.

“O săptămână” spune povestea lui Ben Tyler (Joshua Jackson), un tânăr de douăzeci și cinci de ani care este diagnosticat cu cancer. Dramatic este faptul că șansele lui de supraviețuire sunt de doar 10%. Deși trebuie să înceapă tratamentul imediat, Ben alege să își cumpere o motocicletă și să plece într-o călătorie care începe la Toronto și se va sfârși la Tofino. Samantha (Liane Balaban), logodnica sa, găsește că acesta este un gest nesăbuit, așa că refuză să-l însoțească, iar Ben realizează că ceva a lipsit întotdeauna din relația lor, însă abia acum și-a dat seama de asta. Printre alte neîmpliniri ale sale se numără și slujba lui de profesor de engleză și faptul că are un manuscris pe care nimeni nu vrea să-l publice. În timpul călătorie sale, Ben va întâlni mulți oameni care îl vor ajuta să înțeleagă ce este ceea ce-și dorește de fapt. În cele din urmă, întâlnirea cu Tracey (Emm Gryner) îl va face să fie sigur de faptul că nu este îndrăgostit de Samantha, așa că atunci când va sosi momentul va pune capăt relației. El face un legământ să trăiscă fiecare zi la intensitate maximă și, în loc să se întoarcă la Toronto pentru tratament, alege să continue călătoria. Însă, starea lui de sănătate se înrăutățește, așa că este pus în situația de a-și reconsidera decizia. Foarte bolnav și slăbit, Ben nu este deloc sigur în ce direcție să o ia.

RIEN DE PERSONNEL (AKA. THE ORDINARY PEOPLE)
Nimic personal

4, 21
Comedie, Franța, 2009
R: Mathias Gokalp
D: Jean-Pierre Darroussin, Denis Podalydes, Mélanie Doutey, Pascal Greggory, Zabou Breitman

Când zvonurile ajung la rangul de informație sigură și realitate imediată, haosul pune stăpânire pe tot ceea ce se întâmplă într-o companie farmaceutică importantă.

O importantă companie farmaceutică organizează o conferință la un muzeu. Aici, membrii echipei de management ar trebui să învețe metode noi de rezolvare a problemelor, lucrînd ca o echipă. Cu toate acestea, unii dintre angajați sunt de părere că adevăratele motive ale acestei conferințe sunt cu totul altele. Așa încep să circule zvonuri în legătură cu președintele companiei, Philippe Muller (Pascal Greggory), care intenționează să vândă firma și are de gând să dea afară treizeci de directori. Cea care află despre propunerea de reducere de personal este Natacha (Melanie Doutey), iar aceasta se dovedește a nu fi foarte bună în a păstra un secret. Imediat, toată lumea aflase despre ceea ce ar urma să se întâmple, așa că acum fiecare dintre cei de aici încearcă să demonstreze că este neprețuit în firmă și de neînlocuit în ceea ce face.

SEE YOU IN THE MORNING
Ne vedem dimineaţă

23, 24, 29
Romantic, SUA, 1989
R: Alan J. Pakula
D: Jeff Bridges, Alice Krige, Farrah Fawcett, Drew Barrymore, Lukas Haas

O comedie romantică din care aflăm povestea a două familii care se află în confuzia pricinuită de divorț și recăsătorie.

Larry Livingston (Jeff Bridges), un psihiatru din New York, are o soție foarte frumoasă, Jo (Farrah Fawcett), o soacră foarte înțelegătoare, Neenie (Frances Sternhagen), și doi copii care îl iubesc foarte mult. Este imaginea unui mariaj perfect, însă magia este spulberată de Jo care rostește cuvintele care sunt semnalul că o relație se află în punctul terminus: “We need to tack” (Trebuie să vorbim).

În mai puțin de un an de la acest moment, discuțiile, dar și mariajul sunt încheiate. Jo își ia copiii și pleacă, urmându-și cariera de succes în televiziune. Astfel, Larry o poate vedea în fiecare seară, prezentînd un nou parfum la televizor. Golul din viața lui este umplut cu muncă și prieteni precum Sidney (Linda lavin), o femeie care îl înțelege pe Larry și este convinsă că atunci când va întâlni pesoana potrivită acesta își va recăpăta încrederea în dragoste. Astfel, ea i-o prezintă pe Beth Goodwin (Alice Krige), care este un fotograf talentat și își crește singură cei doi copii. În ciuda faptului că sunt stânjeniți de avântul de pețitoare al lui Sidney, atracția dintre cei doi este evidentă. Povestea se întâmplă până la urmă firesc, iar cei doi se îndrăgostesc și decid să se căsătorească. Acum, pe lângă faptul că trebuie să stabilească o relație cu cei doi copii ai soție sale, el trebuie își facă timp și pentru copiii lui de care îi este foarte dor.

STELLA’S OORLOG (AKA. STELLA’S WAR)
Războiul Stellei

12, 25, 30
Dramă, Olanda, 2009
R: Diederik Van Rooijen
D: Maartje Remmers, Javier Guzman, Thijs Römer, Teun Kuilboer, Juda Goslinga

După moartea fratelui său în Afganistan, o femeie din Olanda realizează că motiul asasinării acestuia este altul, așa că este decisă să afle adevărul și începe un război pe cont propriu.

O dramă zguduitoare al cărei personaj principal este o femeie, Stella, o mamă care muncește pentru a-și crește fiica. Soțul și fratele acesteia sunt trimiși într-o misiune internațională în Afganistan. În clipa în care fratele ei este ucis într-o acțiune de către talibani, soțul ei se întoarce acasă pentru a se ocupa de înmormântarea cumnatului său. Însă, curând, Stella descoperă un indiciu care o face să creadă că motivul asasinării fratelui ei a fost probabil altul, iar soțul ei și camarazii acestora păstează tăcerea. În clipa în care își dă seama că nu mai are nimic de pierdut, Stella pornește într-o acțiune pe cont propriu, fiind decisă să afle adevărul despre moartea fratelui său.

THE EXORCIST
Exorcistul

10, 28
Horror, SUA, 1973
R: William Friedkin
D: Ellen Burstyn, Max Von Sydow, Lee J. Cobb, Kitty Winn, Jack Macgowran

William Friedkin realizează acest film care este unul dintre cele mai înspăimîntătoare care au fost realizate vreodată.

Din clipa în care o încântătoare fetiță de doisprezece ani preia caracteristicile și vocea alteia, medicii spun că ei nu pot face nimic pentru a îndrepta situația. Însă, când oamenii încep să moară, mama fetei realizează că fiica ei este posedată de diavol. Astfel, ea este de părere că, pentru a-și recăpăta copilul, speranța este în ajutorul a doi preoți care pot oficia ritualul de exorcizare.

Plicula are la bază romanul best-seller al lui William Peter Blatty.

THE MANCHURIAN CANDIDATE (1962)
Candidatul din Manciuria

10, 15, 21, 25
Thriller, SUA, 1962
R: John Frankenheimer
D: Frank Sinatra, Laurence Harvey, Janet Leigh, Angela Lansbury, Henry Silva

Povestea unor soldați din Coreea care, într-o amuscadă, ajung în mâinile trupelor coreene. La scurtă vreme după ce se întorc acasă, devine evident faptul că, după ce fuseseră capturați de către coreeni, Show și oamenii lui fuseseră supuși unui program de spălare de creier înaintea eliberării lor.

Un neobișnuit thriller politic inteligent încărcat de tensiune, “Candidatul din Manciuria” este un film cu mult înaintea tipului său. Printre temele pe care le ia în discuție, controlul ideilor, asasinatul politic, conspirațiile internaționale. Toate acestea nu erau preocupări la îndemână în 1962.

Pelicula începe cu un grup de soldați într-un bar din Coreea. În timp ce aceștia petreceau, superiorul lor Raymond Shaw (Laurence Harvey), vine să îi anunțe că trebuie să se întoarcă la datorie. Desigur, soldații nu îl simpatizează pe Shaw și nici acesta nu simte nici un fel de empatie pentru subalternii săi. În timp ce patrulau, Shaw și oamenii lui sunt prinși într-o ambuscadă de trupele coreene. Câteva luni mai târziu, Show are parte de o primire memorabilă la întoarcerea acasă și urmează să primească Medalia de Onoare, iar câțiva dintre soldații care fuseseră sub comanda sa vorbesc despre el ca despre cel mai curajos bărbat pe care l-au văzut în viața lor. Destul de repede, devine evident faptul că, după ce fuseseră capturați de către coreeni, Show și oamenii lui fuseseră supuși unui program de spălare de creier înaintea eliberării lor. Deși mulți dintre ei sunt tulburați după această experiență traumatizantă, cel mai afectat dintre toți pare a fi căpitanul Bennett Marco (Frank Sinatra). În timp, Marco reușește să facă o reconstituire a celor întâmplate.

TRUE CONFESSIONS
Un păcat de moarte

29
Dramă, SUA, 1981
R: Ulu Grosbard
D: Robert De Niro, Robert Duvall, Charles Durning, Ed Flanders, Cyril Cusack

Doi dintre cei mai importanți actori ai timpului nostru, Robert De Niro și Robert Duvall, sunt capete de afiș în acest film pe care trebuie neapărat să-l vedeți. Pelicula spune povestea a doi frați a căror relație este deteriorată de o crimă brutală săvârșită în 1940, la Los Angeles.

Un preot romano-catolic săvârșește mai multe nelegiuiri, deoarece se visează cardinal, dar sfârșește prin a-și trăi ultimele clipe într-o capelă aflată undeva în deșert.

Des Spellacy (Robert De Niro) este un preot romano-catolic, un prelat influent cu ambiții politice. Fratele său, Tom Spellacy (Robert Duvall), este polițist. Relația lor era una foarte bună, până când se petrece o crimă care tulbură apele. Victima asasinatului este o prostituată, o femeie pe care preotul o întâlnise atunci când aceasta făcea autostopul. În acel moment, în mașină se mai afla Jack Amsterdam (Charles Durning), un om de afaceri important în comunitate. Ideea este că dacă s-ar afla despre prostituată, imaginea prelatului ar avea de suferit. Tom suspectează faptul că Amsterdam este implicat în acesată crimă și face presiuni asupra fratelui său. Sperînd că va ajunge să fie urmașul cardinalului, Des face o mulțime de alte nereguli care îl au în atenție pe părintele Seamus Fargo, care ajunge la o capelă în desert. Însă, Tom își acuză fratele că, nevorbind, îl protejează pe Amsterdam, care este un criminal. Ani mai târziu, Tom merge la capela din deșert unde fusese trimis fratele său, aceeași unde ajunsese și părintele Seamus Fargo. Das este pe moarte, suferind de cancer, dar este resemnat în legătură cu soarta sa și cu faptul că nu ajunsese să aibă puterea. Frații se împacă, deși distanța dintre ei rămâne una de neînvins.

Pelicula i-a adus lui Robert Duvall premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Veneția.

WOLFEN
Spiritele

24
Horror, SUA, 1981
R: Michael Wadleigh
D: Albert Finney, Diane Venora, Edward James Olmos, Gregory Hines, Tom Noonan

O extraordinară poveste a terorii care iese la lumină în clipa în care un detectiv din New York începe să investigheze o serie de crime care arată cam la fel.

Detectivul Dewey Wilson investighează mai multe crime stranii care au avut loc în New York. Toate victimele arată ca și când au fost mutilate de animale sălbatice. Ancheta îl aduce pas cu pas în preajma unor nativi americani care îi spun despre legenda unei specii superioare care popula odinioară zona și care acum trăiește și vânează în mahalalele din New York.

CINEMAX RETURN MOVIES SEPTEMBRIE 2010

A PASSAGE TO INDIA
Călătorie în India

Dramă, Marea Britanie, 1984
R: David Lean
D: Judy Davis, Victor Banerjee, Peggy Ashcroft, James Fox, Alec Guinness

Tensiunile dintre indieni și coloniștii britanici ating nivelul maxim după ce o femeie care se afla în vacanță acolo susține că a fost violată de un medic indian.

Regizată de David Lean, pelicula de Oscar “Călătorie în India” se inspiră din romanul lui E. M. Forster, acțiunea fiind plasată în India anilor ‘20. Adela Quested (Judy Davis), o femeie britanică educată, sosește în orașul Chandrapore, sperînd ca aici va avea ocazia să cunoască stilul de viață autentic indian. Ea nu călătorește singură, ci împreună cu Mrs. Moore (Peggy Ashcroft), o femeie mai învârstă. Aici, Adela se împrietenește cu Dr. Aziz (Victor Banerjee), un indian care nu purta haine tradiționale și, în ciuda tabuurilor sociale care existau de multă vreme, el reușea să aibă acces foarte ușor în cercurile britanicilor. Într-una dintre zile, Aziz, Adela și doamna Moore merg să viziteze peșterile Marabar. Din acest moment, viața organizată a doctorului se dă peste cap iremediabil, deoarece Adela îl acuză că o molestase într-una dintre peșteri. Aziz este imediat arestat și, când se afla în spatele gratiilor, află că toată administrația britanică este împotriva lui, dorind să fie găsit vinovat și să fie pedepsit exemplar. În felul acesta, toți indienii aveau să afle ce îi așteaptă dacă molestează un cetățean britanic. Astfel, Aziz va înțelege pe pielea lui motto-ul neoficial al sistemului britanic: “vinovat până la demonstrarea nevinovăției”.

Printre altele, pelicula a obținut două nominalizări și două premii Oscar (pentru cea mai bună coloană sonoră și cea mai bună actriță – Peggy Ashcroft); opt nominalizări și un premiu BAFTA (cea mai bună actriță – Peggy Ashcroft); două nominalizări și trei premii la ceremonia decernării Globurilor de Aur (cel mai bun film străin, cea mai bună actriță – Peggy Ashcroft- și cea mai bună coloană sonoră) și o nominalizare la premiile Grammy.

AANRIJDING IN MOSCOU (AKA. MOSCOW, BELGIUM)
Moscova, Belgia

Dramă, Belgia, 2008
R: Christophe Van Rompaey
D: Barbara Sarafian, Jurgen Delnaet, Johan Heldenbergh, Anemone Valcke, Sofia Ferri

O comedie romantică din care nu lipsește dramatismul. Urmăriți povestea unei femei care, după ce a fost părăsită de soț, și-a crescut singură copiii. Nimic nu va mai fi la fel, după un accident rutier banal care va aduce romantismul în viața eroinei care avea trei copii și era trecută de prima tinerețe.

La 41 de ani, Matty, mamă a trei copii pe care îi crește singură, are parte de o după-amiază plină de întâmplări care vor avea consecințe imediat, dar și pe termen lung. Când se afla la cumpărături, în parcarea supermaketului, ea lovește o altă mașină. În câteva clipe, de la volanul acesteia coboară Johnny, un bărbat de 29 de ani, care este înfuriat la culme de accident, așa că nu o menajează deloc pe femeie. Matty răspunde acestui atac verbal, folosind cuvinte foarte ascuțite. Cearta ajunge atât de departe, încât este nevoie de intervenția poliției pentru a-i liniști pe cei doi șoferi. Când ajunge acasă, tot ceea ce își dorește Matty este să uite ce trăise în ultimele ore, așa că face o baie fierbinte pentru a-și reveni după această zi plină de peripeții. Însă, Johhny are cu totul alte planuri, căci el revine în forță, telefonîndu-i pentru a-și cere scuze pentru felul exagerat în care reacționase. Nervoasă, femeia îl repede, spunîndu-i să stea departe de ea. La scurt timp după, perseverentul Johnny sună la ușă. În ciuda diferenței mari de vârstă dintre cei doi adulți, din această clipă viața femeii și a celor trei copii se va schimba complet.

BLOODBROTHERS
Fraţi de cruce

Dramă, Franța, 2009
R: Robert Mulligan
D: Paul Sorvino, Tony Lo Bianco, Richard Gere, Lelia Goldoni, Yvonne Wilder

Eroul poveștii lui Robert Mulligan este un tânăr sesibil care provenea dintr-o familie de bețivani ce munceau din greu în construcții. După mai multe incidente, el realizează că șansa lui este să rupă tradiția bărbaților din familia sa, construindu-și calea fără să țină cont de insistențele acestora de a merge pe cărarea bătătătorită de ei.
În vara de după terminarea liceului, Stony De Coco (Richard Gere) află că viitorul lui a fost deja plănuit de către familia sa care era din calea-afară de bineintenționată. Cei care puseseră la cale stratagema erau Tommy (Tony Lo Bianco), tatăl băiatului, și unchiul său, Chubby (Paul Sorvino). Cei doi fac presiuni asupra proaspătului absolvent, insistînd ca acesta să urmeze tradiția familiei, adică să muncească din greu, după care să se relaxeze cu femeile, lichiorul și luptele. Însă, mai multe incidente din timpul verii îl ajută pe Stony să priceapă că, ceea ce este potrivit pentru cei doi ”înțelepți” ai familiei, nu este ceea ce își dorește el de la viață.

BROKEN THREAD
Firul rupt

Thriller, Marea Britanie, 2007
R: Mahesh Mathai
D: Linus Roache, Saffron Burrows, Andrea Corr, Roshan Seth, Prem Chopra

Un om de afaceri britanic este vânat de o femeie misterioasă din trecutul lui, iar acest coșmar amenință să aibă un impact direct asupra vieții familiei sale.

Ram (Linus Roache) este un om de afaceri de origine indiană care trăiește în Londra. Existența confortabilă a familiei sale trece prin momente foarte delicate din clipa în care capul familiei este asaltat de imagini pe care el le interpretează ca fiind din trecutul său. Jenny (Saffron Burrows) soția sa, își face griji pentru sănătatea mentală a bărbatului ei și încearcă să îl protejeze pe Sam, fiul adoptiv al celor doi, de teroarea în care trăiesc ei. Moartea tatălui său îi determină pe Ram și Jenny să meargă în India pentru a participa la ceremonia funerară. De fapt, este vorba despre viziuni pentru care Ram nu are nicio explicație. Ceea ce urmează nu este numai o întoarcere în îndepărata Indie, ci un drum în trecut, într-un trecut despre care el nu știa nimic, o călătorie înapoi în timp către răspunsurile pe care le căuta pentru a-și explica ceea ce i se întâmplă și pentru a-și găsi liniștea.

CAPTAIN ABU RAED
Căpitanul Abu Raed

Dramă, Iordania, 2008
R: Amin Matalga
D: Nadim Sawalha, Rana Sultan, Hussein Al-Sous, Udey Al-Qiddissi, Ghandi Saber

Urmăriți o poveste emoționantă despre vise, prietenie, iertare și sacrificiu.

Prin pelicula “Căpitanul Abu Raed“ scenograful și regizorul iordanian Amin Matalqa ne spune povestea unui bătrân care lucrează ca portar la Aeroportul Internțional din Aman. Singuraticul Abu Raed și-a dorit dintotdeauna să vadă lumea, însă nu a avut ocazia să călătorească. Cu toate acestea, el a citit multe cărți în care se vorbea despre locuri îndepăratate. Într-una dintre zile, niște copii dintr-o zonă săracă vin la el și, crezînd că bărbatul este pilot, îl roagă să le povestească despre ceea ce se întâmplă dincolo de Aman. Pentru a nu îi dezamăgi, Abu intră în jocul lor și își lasă imaginația să construiască fel și fel de povești care îi fascinează pe micuții curioși. Fericit de atenția care i se acordă, Raed îi poartă pe copii într-o călătorie imaginară în locuri pline de culoare din lumea largă, iar poveșile sale au menirea de a-i inspira pe micuți, convingîndu-i să aibă încredere în visele și ambițiile lor.

Pelicula “Căpitanul Abu Raed“, prima producție independentă din istoria filmului iordanian, a obținut cinsprezece premii și trei nominalizări la Festivaluri de Film importante. Printre acestea, Dubai International Film Festival, Heartland Film Festival, Image Awards, Palm Springs International Film Festival, Seattle International Film Festival, Sundance Film Festival și Young Artist Awards.

CARRIE
Carrie

Thriller, SUA, 1976
R: Brian De Palma
D: Sissy Spacek, Piper Laurie, John Travolta, Amy Irving, William Katt

O poveste terifiantă în care o adolescentă care își descoperă capacități telekinetice se răzbună pe colegele care îi făcuseră viața grea până atunci.

Regizat de Brian DePalma, filmul “Carrie“ are la bază un roman semnat de Stephen King. Personajul principal al poveștii este o adolescentă timidă cu puteri paranormale.

Acest film horror clasic inspirat de primul roman al lui Stephen King o are în distribuie pe Sissy Spacek, cea care o interpretează pe eroina principală, este vorba despre Carrie White. Adolescenta, o fată timidă și foarte diferită de cei de vârsta sa, era mereu ținta glumelor nesărate ale colegelor ei. După un incident foarte stânjenitor care îi sporesc insuportabil tachinările celor din clasă. În cele din urmă, una dintre profesoare le pune la punct pe cele puse pe șotii, pedepsindu-le cu severitate. În consecință, fetele pun la cale un complot împotriva lui Carrie. Se pare însă că răzbunarea nu este pentru cine se pregătește, deoarece Carrie descoperă că este mai mult decât o simplă adolescentă, iar puterile paranormale de care dispune o vor ajuta să fie ea aceea care face regulile acestui joc teribil.

CARRINGTON
Carrington

Dramă, Marea Britanie, 1995
R: Christopher Hampton
D: Emma Thompson, Jonathan Pryce

Povestea reală a doi tineri nonconformiști, o idilă care nu are nimic de-a face cu ceea ce ne închipuim în mod normal atunci când ne referim la o istorie de viață în doi.

“Carrington” se inspiră dintr-o întâmplare reală, spunînd povestea Dorei Carrington (Emma Thompson), o pictoriță uluitoare, însă urmărită de ghinion. Femeia are o relație cu Lytton Strachey (Jonathan Pryce), un scriitor eminent. Dora este o tânără englezoaică care face parte din Bloomsbury Group, grupare ce reunește scriitori și pictori britanici, printre care și Virginia Woolf și E.M. Forster. Așa se întâmplă să îl întâlnească pe Strachey, care era homosexual și, paradoxal, tânărul începe să fie atras de ea, deoarece o confundă cu un bărbat. Șocat să descopere că este captivat de o femeie, el decide să dea o șansă acestei relații și așa începe totul. După ce se mută împreună, cei doi dau frâu liber instinctelor și au experiențe sexuale cu alți membri ai grupului și, uneori, chiar cu același bărbat, iar Dora ajunge chiar să se căsătorească într-o bună zi cu altcineva.

Astfel, cândva între cele două războaie mondiale, adică pe la începutul anilor ’30, cei doi experimentează un stil de viață care se află dincolo de standardele convenționale ale vremurilor în care trăiau. Din dorința de a avea o existență liberă, departe de orice umbră de prejudecată, eroii poveștii reușesc să înlăture toate tabuurile societății timpului lor. Ei susțin că există diferențe mari între dragostea spirituală și dorința fizică. Oare care este adevărul, de fapt?

CHATTAHOOCHEE
Chattahoochee

Dramă, Marea Brotanie, 1990
R: Mick Jackson
D: Gary Oldman, Dennis Hopper, Frances Mcdormand, Ned Beatty, M. Emmett Walsh

Un american care era veteran de război ajunge, în urma unei tenative de suicid, să fie internat la Chattahoochee State Mental Hospital. Din momentul în care se vede aici, el este convins că are o misiune precisă care îi vizează direct pe pacienții acestei clinici de boli mintale.

Acțiunea peliculei este plasată cândva la jumătatea anilor ’50 și se inspiră dintr-o întâmplare reală, este vorba despre Emmett Foley (Gary Oldman), un bărbat plăcut și timid care are mare încredere în Divinitate. Povestea începe într-un orășel din partea de sud a Floridei, locul unde crescuse eroul. După ce se întoarce din Războiul din Coreea cu merite deosebite care au fost răsplătite cu decorații importante, el are dificultăți în a se acomoda vieții civile din vreme de pace. Depresia prin care trece este atât de serioasă, încât Foley decide să încheie socotelile cu viața aceasta, fiind decis să se sinucidă. Tentativa sa eșuează și așa ajunge să fie internat la Chattahoochee, asta în vreme ce autoritățile se străduiesc să găsească o soluție în ceea ce-l privește.

În această situație, credința în Dumnezeu îl ajută să devină un adevărat misionar, luptînd împotriva nedreptăților cu care se confruntă cei internați acolo. Demersurile lui Emmett Foley nu vor rămâne fără ecou, deoarece ele va schimba fundamental maniera de a-i trata pe oamenii internați în această instituție de boli mintale. În clipa în care va reuși să plece, răspunzînd provocărilor vieții de zi cu zi, acesta va lăsa în urma sa un Chattahoochee reformat.

COLD PLAY
Joc dublu

Thriller, SUA, 2008
R: D. David Morin, Geno Andrews
D: Vanessa Branch, D. David Morin, Geno Andrews, Ignacio Serricchio, Jose Yenque

Un multimilionar își suspectează soția că are o relație extraconjugală, așa că angajează un detectiv particular pentru a afla exact ce se întâmplă.

Milionarul Winston Thorpe (D. David Morin) bănuiește că soția sa, Indigo, (Vanessa Branch) îl înșeală. Astfel, el îl angajează pe Angus Stewart (Geno Andrews), un detectiv particular scoțian, care trebuie să obțină dovada infidelității lui Indigo. Aceasta nu este deloc o idee buna, pentru că Angust și femeia încep o relație, iar ea este de acord să împartă cu detectivul ceea ce va fura de la Winston. Stewart acceptă să o ajute pe Indigo să dispară, dar Thrope va obține foarte curând dovada de care avea nevoie pentru a putea trece la acțiune.

CONTE D’AUTOMNE (AKA. AUTUMN TALE)
Poveste de toamnă

Romantic, Franța, 1998
R: Eric Rohmer
D: Marie Riviere, Béatrice Romand, Alain Libolt, Didier Sandre, Alexia Portal

Cei dragi sar în ajutorul unei femei văduve care nu este prea fericită de viața ei singuratică. Astfel, mulțumită lor, femeia se află la un pas de a se vindeca de singurătate, fiind în ipostaza de a alege între doi bărbați.

La 45 de ani, Magali (Béatrice Romand), o femeia văduvă din Sudul Franței, se simte izolată după ce fiica și fiul ei și-au făcut viața lor departe de casa părintească. Cea mai bună prietenă a ei, Isabelle (Marie Riviere), nu are de gând să lase lucrurile la întâmplare, ci se străduiește să îi găsească un soț, așa că posetează un anunț, fără ca Megali să știe ceva despre asta. Astfel, cel care răspunde acestui anunț este Gérald (Alain Libolt). În același timp, Rosine (Alexia Portal), iubita fiului lui Megali, insistă ca aceasta să îl cunoască pe Etienne (Didier Sandre), fostul ei profesor de filosofie din liceu. Asfel, lui Megali i se pregătește momentul întâlniri cu cei doi bărbați cu prilejul nunții fiicei lui Isabelle. Deși, Etienne nu este deloc pe gustul ei și își dă seama de asta din prima clipă, Megali se simte atrasă imediat de Gérald.

Această pelicula a lui Eric Rhomer a fost prezentat la Telluride Film Festival, la Festivalul de Film de la Veneția și la cel de la New York, în anul 1998.

CONTE D’ETE (AKA. A SUMMER’S TALE)
Poveste de vară

Romantic, Franța, 1996
R: Eric Rohmer
D: Melvil Poupaud, Amanda Langlet, Aurelia Nolin, Gwenaëlle Simon, Aimé Lefevre

În vreme ce spera că Léna va merge împreună cu el în vacanța de vară, Gaspard o cunoaște pe Marot, iar apoi pe Solene. Oare va reuși Gaspard să aleagă pe una dintre cele trei tinere care au pus stăpînire pe inima lui?

Gaspard (Melvil Poupaud) a absolvit recent Facultatea de Matematică și dorește să își petreacă vacanța de vară în Dinard, un oraș de coastă din Marea Britanie, sperînd ca Léna (Aurelia Nolin), iubita sa, va merge împreună cu el. Din păcate, asta nu se întâmplă, astfel încât tânărul rămîne singur și își petrece vremea, compunînd cântece la chitară. Așa o cunoaște pe Marot (Amanda Langlet), o studentă care are un job part time într-o cafenea. Deși petrec din ce în ce mai mult timp împreună, relația celor doi rămîne una platonică. Într-una dintre seri, Margot îl ia pe Gaspard la o petrecere, iar aici, el o întâlnește pe Solene (Gwenaëlle Simon). În cele din urmă, din senin, Léna sosește și ea în Dinard. Oare va reuși Gaspard să aleagă până la urmă pe una dintre cele trei tinere?

COSI COME SEI (AKA. STAY AS YOU ARE)
Rămâi cum eşti

Dramă, Spania, 1978
R: Alberto Lattuada
D: Marcello Mastroianni, Nastassja Kinski, Francisco Rabal, Ania Pieroni, Mónica Randall

Un arhitect de cincizeci de ani se îndrăgostește de o fata de șaiseprezce ani incredibil de frumoasă, directă și extrovertită despre care află că ar putea fi chiar fiica lui.

Giulio (Marcello Mastroianni) este un arhitect de cincizeci de ani care se bucură de succes profesional și este învăluit de șarmul unui bărbat matur. Deși mariajul lui Giulio este foarte aproape de final, soția lui încă îl iubește. În vreme ce lucra la restaurarea unei grădini vechi de lângă Florența, el o cunoaște pe Francesca (Nastassja Kinski), o fata de șaiseprezce ani incredibil de frumoasă, directă și extrovertită. Pentru că atracția este imediată și reciprocă, cei doi decid să petreacă o zi și apoi o noapte împreună. La scurt timp după, el se întâlnește cu Lorenzo (Francisco Rabal), un vechi prieten de-al său, și îi spune despre tânăra pe care o întâlnise. După ce o cunoaște pe Francesca, Lorenzo îi amintește lui Giulio despre aventura pe care acesta o avusese cu mulți ani în urmă cu Fosca, cea care era mama fetei. De fapt, ceea ce insinua Lorenzo era că Francesca ar putea fi fiica lui Giulio, iar acest gând îl dă peste cap complet pe arhitect, care decide să nu o mai vadă pe tânăra. În Florența, Francesca împarte același apartament cu Cecilia (Anja Pieroni), o amică studentă. Pentru că află că relația celor doi nu merge prea bine, Cecilia se gândește să îl cucerească pe Giulio, dar descoperă că acesta este foarte îndrăgostit de colega ei de apartament. În vreme ce Francesca încerca să înțeleagă comportamentul ciudat al lui Giulio, acesta devine obsedat să afle dacă este sau nu fiica lui. După ce îi spune care este motivul pentru care se poartă așa, Francesca este la început șocată, iar apoi îi spune că nu îl poate accepta ca tată, ci doar ca pe bărbatul pe care îl iubește foarte mult.

DOGFIGHT
Petrecerea urâtelor

Dramă, SUA, 1991
R: Nancy Savoca
D: River Phoenix, Lili Taylor, Richard Panebianco, Anthony Clark, Mitchell Whitfield

Cu o noapte înainte de a se îmbarca pentru Vietnam, patru tineri din Marina Americană pun la cale un concurs al cărui câștigător urmează să fie acela care va reuși să vină însoțit de cea mai urâtă fată.

Eroul poveștii lui Nancy Savoca este Eddie Birdlace (River Phoenix), un tânăr de optsprezece ani care se înrolează voluntar în Marina Americană. Suntem în 1963, în San Francisco, cu o noapte înainte ca Eddie și trei alți amici de-ai săi să se îmbarce pentru Vietnam. Pentru că este un pas important în viața lor, ei decid să facă din această seară una de neuitat. Astfel, tinerii pun la cale un concurs al cărui câștigător urmează să fie acela care va reuși să vină însoțit de cea mai urâtă fată. Eddie sosește împreună cu Rose (Lili Taylor), o tânără care se visează solistă folk. Deși nu este ruptă din soare, Rose își dă seama foarte repede care este rolul ei acolo. În ciuda suferinței pe care i-o pricinuiește lui Rose, Eddie descoperă ultimul lucru la care s-ar fi așteptat: IUBIREA. Cei doi devin foarte apropiați, iar de aici până la o emoționantă poveste de dragoste mai rămâne un singur pas.

DOWN BY LAW
Down by Law

Comedie, SUA, 1986
R: Jim Jarmusch
D: Tom Waits, John Lurie, Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Ellen Barkin

“Down by Law”, un film cu Roberto Benigni care i-a adus regizorului o nominalizare la Golden Palm, o comedie în alb-negru care te poartă, pe rând, de la coșmar la poveste.

Zack (Tom Waits) este un disc-jockey șomer care este acuzat de crimă după ce în mașina pe care fusese angajat să o conducă este găsit un cadavru. Jack (John Lurie) este un proxenet pe care riscurile “meseriei” îl aruncă în spatele gratiilor, iar Roberto (Roberto Benigni) e un emigrant italian foarte optimist care chiar omorâse un om. Acești trei condamnați neobișnuiți impart spațiul aceleași celule. Chimia care există între ei este fascinantă. În cele din urmă, ei reușesc să evadeze din închisoare din Louisiana. Obosiți și flămânzi, cei trei decid să o ia fiecare în altă direcție pentru a căuta hrană. Cumva, după ce DJ-ul și proxenetul pleacă fiecare în câte o direcție, italianul își riscă serios pielea, dar are parte și de premiul cel mare, deoarece ajunge în brațele frumoasei italience Nicoletta (Nicoletta Braschi). În plus, el reușește să procure haine pentru camarazii lui care îl privesc înmăruriți.

EASIER WITH PRACTICE
Turneul

Dramă, SUA, 2009
R: Kyle Patrick Alvarez
D: Brian Geraghty, Kel O’Neill, Marguerite Moreau, Jeanette Brox, Jenna Gavigan

Eroul poveștii lui Kyle Patrick Alvarez pornește într-o călătorie care are drept scop promovarea romanului său care nu fuse publicat încă. Însă, viața îi rezervă multe surprize de-a lungul itinerariului, cea mai importantă dintre ele fiind relația virtuală pe care o va avea cu o femeie misterioasă.

În încercarea de a-și promova romanul care nu fuse publicat încă, Davy Mitchell (Brian Geraghty) pregătește o călătorie împreună cu fratele lui mai mic, Sean (Kel O’Neill). Destul de repede după ce pornesc la drum, el realizează că dorința de a avea o relație apropiată cu fratele lui este una care nu i se va împlini prea curând și, în mod cert, nu acum. Într-o noapte, pe când se afla singur într-o cameră de motel, Davy primește un apel de la o femeie misterioasă, care spune că o cheamă Nicole (Kathryn Aselton). Spre surprinderea lui, aceasta îi cere să aibă sex cu ea la telefon. Sperând că dincolo de relația virtuală și factura încărcată de telefon va mai fi și altceva între ei doi, Davy este decis să o întâlnească pe Nicole. În cele din urmă, el va trebui să accepte nu numai adevărul în ceea ce privește relația lor, dar și adevărul despre el însuși.

FIVE MINUTES OF HEAVEN
Cinci minute în rai

Dramă, Marea Britanie, 2009
R: Oliver Hirschbiegel
D: Liam Neeson, James Nesbitt, Anamaria Marinca, Richard Dormer, Andrea Irvine

O poveste cutremurătoare care este foarte posibilă într-o realitate absurdă, o lume în care toleranța religioasă nu numai că nu există, ci, paradoxal, poate fi considerată lașitate.

În anul 1975, Joe Griffin, un puști catolic de 11 ani, este martorul asasinării fratelui său de către protestantul Alistair Little. Impactul acestei crime a dus la distrugerea vieții lui Joe și a familiei sale, deoarece nimeni nu a reușit să se resemneze, să se împace cu drama care se întâmplase în această casă dintr-un oraș din Irlanda de Nord. Little este arestat și condamnat la 12 ani de închisoare. După 30 de ani de la asasinat, criminalul și fratele celui ucis sunt din nou față în față.

FLIRT
Flirt

Dramă, SUA, 1995
R: Hal Hartley
D: Bill Sage, Parker Posey, Martin Donovan, Dwight Ewell, Dominik Bender

Trei povești, trei locații, trei civilizații foarte diferite, dar aceleași elemente de bază: triunghiul amoros, apelul telephonic, un ultimatum, momentul de criză și un foc de armă.

Regizată de Hal Hartley pelicula “Flirt”, este una pe care nu trebuie să o ratați, deoarece poate fi o experiență neobișnuită. Filmul se constituie din trei părți, fiecare dintre ele fiind plasată în câte o locație diferită: New York, Berlin și Tokyo. Fiecare poveste conține aceleași elemente de bază: triunghiul amoros, apelul telephonic, un ultimatum, momentul de criză și un foc de armă. Ceea ce le diferențiază în afară de locație este contextul în care aceste elemente se succed.

Realizând un scenariu care suferă unele modificări în funcție de locul unde este plasată acțiunea și de tipologia sau apartenența personajelor implicate în joc, Hal Hartley realizează o trilogie care ia în discuție natura, motivația anganjamentului într-o relație de cuplu.

GREAT BALLS OF FIRE!
Great Balls of Fire!

Biografic, SUA, 1989
R: Jim Mcbride
D: Dennis Quaid, Winona Ryder, Alec Baldwin, John Doe, Stephen Tobolowsky

Povestea lui Jerry Lee Lewis, controversatul rocker al anilor ’50, a cărui carieră intră în picaj după ce acesta se căsătorește pentru a treia oară cu o rudă de gradul doi care este și minoră,deoarece are numai treisprezece ani.

Un film biografic al cărui erou este Jerry Lee Lewis, controversatul rocker al anilor ’50. Acțiunea peliculei este plasată între anii 1956-1959. Acest interval coincide și cu etapa din viața lui în care a fost căsătorit cu Myra, cea de-a treia soție a sa. Sunt atât de mulți oameni care se căsătoresc de mai multe ori într-o singură viață… Nimic neobișnuit, veți spune! Însă, acest al treilea mariaj nu a fost deloc unul obișnuit, deoarece însurățeii erau rude de gradul doi, iar mireasa avea numai treisprezece ani. Asta aproape că i-a distrus cariera lui Lewis, iar după ceremonia care stârnise atât de multă vâlvă, el a fost nevoit să își anuleze turneul. În film, sunt luate în discuție și alte aspecte ale vieții lui Jerry, cum ar fi relația cu fratele său, Jimmy Swaggart sau competiția acestuia cu rivalul Elvis Presley. Coloana sonoră conține multe dintre piesele lui Lewis, printre care și "Whole Lotta Shakin’ Goin’ On" și "Real Wild Child”.

Pelicula are la bază cartea semnată de Myra Lewis și Murray Silver Jr.

HARRISON MONTGOMERY
Harrison Montgomery

Dramă, SUA, 2008
R: Daniel Dávila
D: Martin Landau, Melora Walters, Octavio Gómez Berríos, Krista Ott, Diane Baker

Un traficant de droguri are ocazia să-și plătească datoriile mai vechi și să se retragă din lumea infractorilor. Însă, trăiește un moment de cumpănă, deoarece are de ales între a plăti propriile datorii și a-și salva prietenii care se află într-o situație disperată.

Eroul peliculei realizată de Daniel Dávila este Ricardo (Octavio Gómez Berríos), un delincvent care se ascunde pentru că nu are cu ce-și plăti datoriile. La scurt timp după ce se mută într-un apartament din San Francisco plasat într-o zonă pauperă, el se împrietenește cu Lattie, o fată a cărei mame era prinsă în capcana unei relații abuzive. Pentru că se întrevede oportunitatea de a face rost de bani, Ricardo trebuie să se gândească bine înainte de a lua o decizie dificilă. El este nevoit să aleagă între a plăti propriile datorii și a-și salva prietenii. Oricare ar fi decizia, cheia planului său este Harrison Montgomery (Martin Landau), unul dintre vecini săi septuagenari care are un secret pe care Ricardo îl află și de care are de gând să se folosească.

HIGH PLAINS DRIFTER
Străinul fără nume

Western, SUA, 1973
R: Clint Eastwood
D: Clint Eastwood, Verna Bloom, Marianna Hill, Mitchell Ryan, Jack Ging

Ajungînd într-un oraș din Vestul Sălbatic, un străin este ultima speranță a localnicilor care sunt amenințați de o bandă de tâlhari în căutare de răzbunare.

După ce străbate deșertul, un pistolar misterios sosește în Lago, un oraș din Vestul Sălbatic, pentru a sta acolo peste noapte. Atmosfera se tensionează, deoarece localnicii se tem că străinul fără nume le va da de lucru, așa încât trei bărbați îi iau urma pentru a-l lichida. Cu toate acestea, ignorînd agitația, străinul decide să petreacă noaptea acolo. Prezența sa în oraș se va dovedi a fi ultima speranță a localnicilor, deoarece niște bandiți care fuseseră recent eliberați au planuri de răzbunare, iar pistolarul este angajat de șerif să îi scape de aceștia.

HOME
Acasă

Dramă, Elveția, 2008
R: Ursula Meier
D: Isabelle Huppert, Olivier Gourmet, Adélaide Leroux, Madeleine Budd, Kacey Mottet Klein

Urmăriți emoționata poveste a unor oameni fericiți cu viața lor tihnită și izolată, oameni care nu vor să renunțe la ceea ce pentru ei înseamnă “Acasă”.

Pelicula regizată de Ursula Meier are în centrul său povestea unor oameni care refuză să-și abandoneze casa. Existența pașnică a unei familii din Franța rurală este amenințată de vestea că pe locul unde acum se află casa lor urmează să se construiască un nou drum. Oamenii din această familie trăiesc izolați, deoarece căminul lor se află într-un loc pustiu. Deoarece refuză orice dialog pe tema mutării lor de acolo, Marthe (Isabelle Huppert), Michel (Olivier Gourmet) și cei trei copii ai lor găsesc fel și fel de soluții foarte inventive care să îi ajute să se adapteze noilor condiții. Cu toate acestea, stresul adus în viața lor de această poveste va aduce tensiuni serioase în această familie care fusese atât de fericită până atunci.

Pelicula a primit trei nominalizări la premiile César, precum și premii și nominalizări la alte festivaluri de film importante.

HUMBOLDT COUNTY
Ţinutul Humboldt

Dramă, SUA, 2008
R: Darren Grodsky, Danny Jacobs
D: Jeremy Strong, Fairuza Balk, Peter Bogdanovich, Brad Dourif, Frances Conroy

Peter Hadley (Jeremy Strong) este un promițător student la Medicină care se afla în pragul absolvirii și la un pas de a-și începe rezidențiatul. Peripețiile lui încep când, după ce pică un examen important, la care profesorul era chiar tatăl lui (Peter Bogdanovich), tânărul merge într-un club de jazz și, după o beție zdravănă, are o legătură de-o noapte cu actrița și cântăreața Bogart (Fairuza Balk) și acceptă să o însoțească acasă la familiei ei. Astfel, cei doi ajung undeva pe Coasta de Nord a Californiei în regiunea “The Lost Coast”, este vorba despre ținutul care este cunoscut geografic sub numele de Humboldt County. În acest loc, fermierii obișnuiți sunt cei care cultivă marijuana. Frustrat și dezamăgit de viața sa, Peter o respinge la început pe excentrica a cărei familie cultiva “iarbă”. Dar, când Bogart dispare fără să spună o vorbă, Hadley este atras de bizara și pitoreasca lume din Humboldt County.

I KNOW YOU KNOW
Ştiu că ştii

Dramă, Marea Britanie, 2008
R: Justin Kerrigan
D: Robert Carlyle, Arron Fuller, David Bradley, Valerie Lilley, Karl Johnson

Relația excepțională dintre un adolescent și tatăl lui trece printr-un moment al adevărului în clipa în care copilul înțelege că, măcar unul dintre ei doi, trebuie să lase copilăriile deoparte și să se maturizeze imediat.

Jamie (Arron Fuller) este un puști de 11 ani care își adoră tatăl. Charlie (Robert Carlyle) îl crește singur pe Jamie și îl treatează ca pe fiul, dar mai ales ca pe cel mai bun prieten al său. Nu la fel stau lucrurile și în ceea ce-i privește pe unchiul Ernie (Karl Johnson) și pe mătușa Lilly (Valerie Lilley), care procedează exact pe dos. Cu toate acestea, Charlie are un secret, este vorba despre faptul că are o viață dublă, lucrînd ca agent sub acoperire pentru guvernul britanic. Din clipa în care Jamie va afla despre asta, relația dintre cei doi va deveni și mai apropiată. La scurt timp, Jamie merge împreună cu Charlie la întâlnirile pe care acesta le are cu domnul Fisher (David Bradley) și chiar îl ajută ocazional pe tatăl său. Totul este extrordinar până în clipa în care Charlie nu respectă întocmai planul într-o misiune, iar Jamie ajunge să se confrunte cu realitățile existenței tatălui lui. În acea clipă, pentru Jamie devine foarte clar faptul că, măcar unul dintre ei, trebuie să lase copilăriile deoparte și să se maturizeze imediat.

IN THE BLEAK MIDWINTER (AKA. A MIDWINTER’S TALE)
În miezul întunecat al iernii

Comedie, Marea Briatnie, 1995
R: Kenneth Branagh
D: Michael Maloney, Richard Briers, Mark Hadfield, Nicholas Farrell, Gerard Horan

Povestea unui actor ambițios și muncitor din Londra, a cărui carieră începe cu adevărat abia când părea că se sfârșise, adică din momentul în care el redescoperă bucuria de a juca teatru.

Joe Harper (Michael Maloney) este un actor foarte ambițios și muncitor din Londra care trece printr-o perioadă dificilă. În scurt timp, el a fost părăsit atât de iubită, cât și de producătoarea sa de la Hollywood, Nancy Crawford. Singura care pare să mai creadă în el și îi rămâne alături este Margaretta D’Arcy, cea care se ocupă de impresarierea sa. Pentru că nu se poate împăca nici în ruptul capului cu gândul că va petrece Crăciunul singur, șomer și trist, el are un plan. Încercându-și norocul care se dovedise cam șchiop în ultima vreme, Harper decide să regizeze producția “Hamlet”, fiind foarte încântat de ideea de a aduce teatrul în comunitate. El se gândește să finanțeze totul din economiile sale și un împrumut de la Margaretta, iar el să fie cel care îl interpretează pe prinț. Din distribuție fac parte morocănosul Henry Wakefield, narcistul Tom Newman, excentricul Carnforth Greville, impertinentul Vernon Spatch, Terry du Bois și zănatica Nina Raymond. Pe măsură ce repetițiile avansează, Joe și actorii din distribuție redescoperă bucuria de a juca teatru, bucurie pe care o pierduseră fiind concentrați pe ideea de a avea o carieră de succes și dorința de a fac bani. În acest moment, ei mai au o singură dilemă: Vor exista spectatori?

Pelicula lui Kenneth Branagh a obținut o nominalizare și un premiu pentru regie la Festivalul de Film de la Veneția, ediția din 1995.

IN THE HEAT OF THE NIGHT
În arşiţa nopţii

Dramă, SUA, 1967
R: Norman Jewison
D: Sidney Poitier, Rod Steiger, Warren Oates, Lee Grant, James Patterson

Un șerif cu prejudecăți rasiale dintr-un orășel din Mississippi va lucra împreună cu un detectiv de culoare pentru a elucida misterul unei crime.

Inspirată de romanul lui John Ball, pelicula “În arşiţa nopţii“ a avut și două urmări, ambele avîndu-I în distribuție pe Sidney Poitier, cel care îi dă viață personajului Virgil Tibbs. În 1987, a fost realizat și un serial cu același titlu, producție în care Gillespie este Carroll O’Connor, iar Tibbs este interpretat de Rollins Howard. “In the Heat of the Night”, pelicula-vedetă la ceremonia Oscar din 1967, este plasată într-un orășel din Mississippi, unde are loc un asasinat neobișnuit înconjurat de mister. În ciuda prejudecăților lui rasiale, Bill Gillespie (Rod Steiger) este șeriful de aici, fiind recunoscut drept un foarte conștiincios om al legii. În clipa în care Virgil Tibbs (Sidney Poitier), un afro-american bine îmbrăcat din Nord, sosește în oraș, Gillespie îl arestează instinctiv, considerîndu-l susepect în acest caz misterios. Dar, surprizele sunt abia la început, căci Tibbs este, de fapt, un detectiv din Philadelphia. După ce neînțelegerile sunt lămurite, ei nu au încotro și vor colabora pentru a rezolva acest caz. Până la urmă, conlucrarea dintre cei doi oameni ai legii va fi cheia elucidării misterului.

Două nominlizări și cinci premii Oscar (pentru, imagine, sunet, scenariu, cel mai bun film, cel mai bun actor în rol principal – Rod Steiger-); două premii și două nominalizări BAFTA; patru premii și trei nominalizări la Globurile de Aur; o nominalizare la premiile Grammy.

INTRUSOS (EN MANASES) (AKA. GOD’S FORGOTTEN TOWN)
Oraşul uitat de Dumnezeu

Thriller, Spania, 2008
R: Juan Carlos Claver
D: Belén López, Armando Del Río, Miguel Ángel Munoz, Marina Gatell, Juan Fernández

Toți locuitorii din Manases, un sat dintr-o zonă de munte, dispar fătă urmă într-o noapte friguroasă a teribilului 1945, după ce un avion nazist se prăbușește în apropiere.

În timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, într-o noapte friguroasă a teribilului 1945, toți locuitorii din Manases, un sat dintr-o zonă de munte, dispar, urmare a prăbușirii unui avion german. După atâția ani, înapoi în zilele noastre, Julia (Belén López), o ziaristă de investigație cunosută, încearcă să înțeleagă ce s-a întâmplat de fapt atunci. Din păcate, explicațiile pe care le căuta nu prea mai sunt de găsit în lumea celor vii…

INVASION OF THE BODY SNATCHERS
Invazia jefuitorilor de trupuri

Horror, SUA, 1978
R: Philip Kaufman
D: Donald Sutherland, Brooke Adams, Leonard Nimoy, Veronica Cartwright, Jeff Goldblum

Terra este invadată de extratereștri, iar monștrii din spațiu pot avea chipul unor oameni pe care îi cunoști, fie că este vorba despre cei dragi din familie, de prieteni sau de vecini.

În acest remake al peliculei horror clasice din 1956, Terra este invadată de extratereștri. Nu va șteptați la un asediu clasic cu nave spațiale din care debarcă făpturi stranii, căci, de această dată, totul este altfel! Undeva în San Fracisco, se întâmplă ceva extrem de ciudat… Dintr-o dată, fără un motiv special, oamenii încep să se poarte neobișnuit. Ei se poartă atât de ciudat, încât devin greu de recunoscut, în ciuda faptului că fizic sunt neschimbați. De fapt, există o explicație logică: ei sunt înlocuiți unul câte unul cu extratereștrii care păstrează numai înfățișarea.

Monștrii din spațiu pot avea chipul unor oameni pe care îi cunoști, fie că este vorba despre cei dragi din familie, de prieteni sau de vecini. Însă, dincolo de înfățișare, ei rămân niște invadatori cruzi al căror singur scop este acela de a-și transforma victimele într-unul de-al lor.

După ce vei vedea acest fim, este posibil să îți pui întrebări în legătură cu oamenii foarte apropiați. Oare ei sunt cu adevărat ceea ce crezi tu? Sau poate că…

KNOCKED UP
Un pic însărcinată

Comedie, SUA, 2007
R: Judd Apatow
D: Seth Rogen, Katherine Heigl, Paul Rudd, Leslie Mann, Jay Baruchel

Spre surprinderea amândurora, o legătură de-o noapte devine ceva mai mult de-atât, deoarece femeia rămâne însărcinată și îl anunță pe partenerul ei că va păstra copilul. Bineînțeles, abia din acest moment începe cu adevărat povestea… Enjoy!

Allison Scott (Katherine Heigl) are 24 de ani, este frumoasă și cu ambiții precise în jobul ei de jurnalist TV. Cu toate acestea, nu le are chiar pe toate, căci nu numai că nu și-a găsit jumătatea, dar nici măcar nu se mai preocupă de asta. Pentru Allison, istoria începe să se scrie după ce află că a fost promovată. Avansarea trebuie sărbătorită, așa că ziarista iese într-un club împreună cu sora ei mai mare. Aglomerație mare aici, dar are noroc să-l cunoască pe Ben Stone (Seth Rogen), care îi oferă ceva de băut. Bărbatul și prietenii lui se împrietenesc cu cele două femei din familia Scott, dar sora mai mare trebuie să plece urgent, Allison și Ben petrec mai departe, iar jurnalista este din ce în ce mai încântată de partenerul ei din ring, fiind cucerită de părul lui buclat. Astfel, seara în oraș se va termina pentru amândoi în pat. Vă gândiți că este foarte norocoasă, dar nu vă grăbiți! Nu e chiar așa, căci vine dimineața, iar singurele care rămân după euforia beției sunt migrena și adevărul crud. Răpitoarea jurnalistă recent promovată și sărbătorită vede că în patul ei zace gol-goluț un grăsunel cârlionțat care nu are vreun gând să se trezească. Dincolo de asta, ea va afla curând că Ben este un canadian care se află în SUA ilegal, nu are bani, nu a avut niciodată un job și nici măcar nu îi poate lăsa un număr de mobil, căci asta l-ar costa niște bani pe care, evident că nu-i are. Ăsta da Făt Frumos! E drept că fără cal alb, căci, ați ghicit, nu și-l poate permite, dar măcar este fruu… În fine…

După 8 săptămâni, vine bomba: Allison are grețuri când realiza un interviu iar zecile de teste de sarcină nu fac decât să confirme iar și iar un adevăr greu de acceptat: Allison este însărcinată cu… Ben!! Și-uite așa, doi oameni care inițial nu au absolut nimic în comun, se străduiesc să clădească o relație de cuplu serioasă, “a committed relationship”. Din etapele care bătătoresc drumul pentru atingerea acestui țel nu va lipsi nici ritualul îngenungherii lui Ben, care are, cum altfel, cutiuța neagră și glăsuiește discursul în care o cere de nevastă. Acum, vă imaginați că Allison măcar a primit inelul la care visase toată viața. Nu chiar… Cutia era goală, căci, ați ghicit din nou, Ben n-avea cu ce… Dar, femeia pare impresionată de gestul emoționant și de sensibilitatea celui care era tatăl copilului ei. Adică, este sensibil și atent la ceea ce știe sigur că ea își dorește…

Oau! Într-adevăr… Rară virtute!

Dacă și copilul va fi la fel de impresionat de cutiile oferite cu multă considerație, dar la fel de goale, atunci “micuțul” Ben chiar a dat lovitura!

Sau poate că viitorul tată decide să se rupă de gașca lui de ratați pentru a schimba ceva?

LA DERNIERE FEMME (AKA. THE LAST WOMAN)
Ultima femeie

Dramă, Franța, 1976
R: Marco Ferreri
D: Gérard Depardieu, Ornella Muti, Michel Piccoli, Renato Salvatori, Giuliana Calandra

“The Last Woman” este povestea unui bărbat fericit care, după ce este părăsit de soție din motive feministe, încearcă să înțeleagă ce-și dorește de fapt femeia modernă a lumii de azi.

Gerard (Gerard Depardieu) are o slujbă bună și o casă frumoasă, în care locuiește împreună cu soția și copilul lor. Dar, cum se întâmplă adeseori, această idilă perfectă nu va dura etern, deoarece, din motive feministe, nevasta își face bagajele și pleacă în lume, lăsîndu-i și copilul de nouă luni în grijă. După ce duce copilul la creșă, Gerard începe să aibă relații intime cu soțiile colegilor lui. Deși încă nu-și revenise complet în urma acestei întâmplări, el pune ochii pe Valérie (Ornella Muti), educatoarea de la creșa la care se află fiul lui. Ea se îndrăgostește de Gerard, iar bărbatul se gândește să transforme o legătură pe care o credea de-o noapte, într-o relație de durată. Dar nu este deloc simplu, căci el are nevoie de comunicare și afecțiune, iar tot ceea ce Valérie își dorește este sex. În vreme ce totul pare să se prăbușească în jurul lui, lăsîndu-l confuz și în imposibilitatea de a mai comunica, Gerard se afundă tot mai mult în băutură, fiind convins că toate femeile vor, de fapt, un singur lucru: sex.

LA LEGGENDA DEL PIANISTA SULL’OCEANO
(AKA. THE LEGEND OF 1900)
Povestea pianistului de pe ocean

Dramă, Italia, 1998
R: Giuseppe Tornatore
D: Tim Roth, Pruitt Taylor Vince, Bill Nunn, Clarence Williams Iii, Mélanie Thierry

Povestea unui băiat care s-a născut pe un vas aflat în larg, a fost abandonat și tot aici a devenit un virtuos al pianului a cărui faimă ajunge pe uscat, acolo unde el nu va călca niciodată, dar unde va fi recunoscut drept cel mai talentat pianist de jazz.

Urmăriți povestea unui băiețel care a fost abandonat pe un pachebot și a primit numele anului în care se născuse, Novecento (1900). Cel care descoperă bebelușul este la bord este Danny Boodmann (Bill Nunn), mecanicul transatlanticului, iar acesta decide să îl păstreze pe micuț. Astfel, copilul crește aici fără ca cineva să știe de existența lui. Prezența lui pe vas este remarcată numai după ce Danny își pierde viața într-un accident. Tânărul Novecento (Tim Roth) reușește să se ascundă din nou, asta în ciuda amenințărilor căpitanului. Pasionat de muzică, el învață să cânte la pian fără să cunoască notele și devine destul de repede faimos pe navă pentru talentul său. Până și cunoscutul pianist de jazz Jelly Roll Morton (Clarence Williams III) alege acest vas numai pentru a-l întâlni pe cel despre care auzise că este cel mai bun pianist din lume care trăiește pe ape. Cel care redă această emoționantă și uimitoare poveste este Max Tooney, vechiul prieten al lui Novocento. El povestește despre acest incredibil pianist care nu a pus niciodată piciorul pe uscat și a trăit numai pentru și prin arta sa.

Nominalizare la Globurile de Aur pentru cea mai bună coloană sonoră, premii și nominalizări la David di Donatello Awards, European Film Awards și Satellite Awards.

LA RINA (AKA. THE PIT)
Pe viaţă şi pe moarte

Acțiune, Brazilia, 2008
R: Marcelo Galvao
D: Leonardo Miggiorin, Elder Torres, Mayte Piragibe, Paola Oliveira, Christiano Cochrane

Inspirată de o poveste reală, pelicula regizată de Marcelo Galvao îi are în centrul ei pe tinerii care sunt copiii protipendadei din Brazilia.

Aceasta este prima sâmbătă a lunii și nu este o zi ca oricare alta, deoarece în această seară copiii elitei din Sao Paolo se întâlnesc la o petrecere opulentă. Aici, cocaina, heroina și marihuana sunt servite pe tăvi de argint, iar băuturile sunt pentru toate gusturile. Invitații de bază ai acestei sindrofii exclusiviste și secrete sunt fii de ambasadori, președinți și demnitari, toți îmbrăcați în ținute rafinate.

LAST EMBRACE
Ultima îmbrăţişare

Thriller, SUA, 1979
R: Jonathan Demme
D: Roy Scheider, Janet Margolin, Christopher Walken, Sam Levene, John Glover

Un thriller în tradiția marelui Alfred Hitchcock în care veți avea din belșug suspans, dramatism, ceva romantism și multe întâmplări bizare sau situații în care ceea ce se întâmplă nu este ceea ce pare.

Această peliculă încărcată de suspans și dramatism a lui Jonathan Demme vă va aminti de peliculele regizate de Hitchcock . Agentul CIA Harry Hannan (Roy Scheider) nu mai este el însuși de când și-a pierdut soția, care fusese asasinată. După tragedie, el a suferă o cădere nervoasă și, în consecință, ajunge să fie internat într-un sanatoriu. Însă, adevăratele momente de confuzie și panică încep pentru Harry abia după ce este lăsat să plece de acolo. Considerînd că a depășit momentul de criză, el se întoarce la job și nu reușește să înțeleagă dacă suferă de paranoia indusă sau, într-adevăr, unul dintre colegii lui încearcă să îl omoare. Situația va deveni și mai confuză pentru agentul CIA după ce o cunoaște pe Ellie Fabian (Janet Margolin), o absolventă de facultate pe care o găsește locuind în apartamentul lui. Coaloana sonoră a peliculei este realizată de Miklos Rosza.

MOLLY (AKA. RESCUE ME)
Molly

Dramă, SUA, 1999
R: John Duigan
D: Elisabeth Shue, Aaron Eckhart, Jill Hennessy, Thomas Jane, D.W. Moffett

În această poveste, un bărbat primește custodia surorii lui care suferea de autism în clipa în care aceasta este eliberată din clinica fusese tratată de la vârsta de trei ani. După o intervenție chrurgicală experimentală, tânăra este vindecată, iar ceea ce urmează este revelația faptului că ea este un geniu.

Molly McKay (Elisabeth Shue), o femeie cu probleme psihice care suferea de autism din copilărie, fiind instituționalizată de la vârsta de trei ani. Acum, ea are 28 de ani și este dată în custodia fratelui ei, Buck (Aaron Eckhart), pe care nu îl mai văzuse din copilărie. Deși Buck își iubește sora, adevărul este că, din multe puncte de vedere, ea este o străină pentru el. În plus, el avea oricum sufiecient de multe probleme în viața lui chiar înainte de venirea lui Molly. În clipa în care medicii îi spun lui Buck despre o riscantă intevenție chirurgicală care i-ar putea vindeca sora, acesta își dă acordul. Operația este un succes care duce la o dezvăluire de proporți, căci Molly se dovedește a fi o tânără cu o minte sclipitoare, un geniu chiar. Însă, pentru Buck conviențuirea cu sora lui de acum nu este cu mult mai ușoară decât viața pe care o aveau înainte de operația ei.

MOTHER NIGHT
Fantomele trecutului

Dramă, SUA, 1996
R: Keith Gordon
D: Nick Nolte, Sheryl Lee, Alan Arkin, John Goodman, Kirsten Dunst

Pelicula lui Keith Gordon (“A Midnight Clear”) ai căror eroi sunt interpretați de Nick Nolte, Sheryl Lee, Alan Arkin, John Goodman și Kirsten Dunst este o comedie neagră cu accente de thriller.

Suntem în Israel, anul 1961. Într-o închisoare umedă, un criminal de război nazist își amintește viața lui de american în slujba lui Hitler și de agent dublu. Howard W. Campbell Jr. (Nick Nolte) este un scriitor american care, la scurt timp după ce SUA a intrat în Cel De-al Doilea Război Mondial, s-a mutat în Germania. Deși este apolitic, uneori se află în preajma liderilor naziști, asta deoarece ei erau VIP-urile acelor timpuri. La un moment dat, Howard este abordat de Frank Wirtenan (John Goodman), un agent secret american care îi face o ofertă neobișnuită. Acesta îi propune postul de comentator de radio în emisiunile de propagandă nazistă. De fapt, este vorba despre transmiterea de informații codificate care să vină în sprijinul eforturilor americanilor. Campbell acceptă propunerea, dar își ia jobul atțt de tare în serios încât, la sfârșitul războiului, îi este imposibil să îi convingă pe oameni că nu a fost niciodată cu adevărat nazist. Cei care erau înclinați să îl creadă, erau de părere că Howard i-a ajutat pe germani, dar, în egală măsură, și pe americani. După cinsperzece ani de viață în New York, un ziar rasist publică o poveste despre Campbell, iar în 1961 scriitorul se trezește în spatele gratiilor și, fiind considerat criminal de război, își așteaptă procesul.

MY NAME IS BRUCE
Mă cheamă Bruce

Comedie, SUA, 2007
R: Bruce Campbell
D: Bruce Campbell, Grace Thorsen, Taylor Sharpe, Ted Raimi, Ben Mccain

În această comedie horror, Bruce Campbell este, în egală măsură, personaj și actor, căci se interpretează sine. În orășelul Gold Lick, urmează să se întâmple ceva îngrozitor. Guan-di, protectorul chinez al morții, a fost trezit de un adolescent nesăbuit, iar prin cruciada sângeroasă pe care o pornește vrea să-i nimicească pe toți locuitorii. Singurul care poate opri măcelul este Bruce Campbell, dar povestea se complică în clipa în care o femeie foarte frumoasă îi apare în cale și îi distrage atenția de la misiune. Cu toatea acestea, în clipa în care trebuie să înfrunte creatura malefica, se dezlănțuie Infernul.

NATIONAL LAMPOON’S ANIMAL HOUSE
Animal House

Comedie, SUA, 1978
R: John Landis
D: John Belushi, Tim Matheson, Tom Hulce, Stephen Furst, Donald Sutherland

“National Lampoon’s Animal House” este o comedie care a avut un succes fabulos la box office, John Landis reușind să realizeze cu un buget restrâns un film care a adus năucitoarea sumă de 62 de milioane de dolari!

Nu ratați petrecerea, deoarece, ceea ce urmează este o comedie spumoasă, o parodie a vieții de colegiu. Acțiunea peliculei este plastă în 1962, în campusul colegiului Faber. Odată ajunși aici, primul lucru care ne sare în ochi este statuia lui Emil Faber, fondatorul, pe care stă inscripționat ceva foarte, foarte… deștept, chiar profund și motivant: “Knowledge Is Good”. Povestea începe cu doi nou-veniți, Larry “Pinto” Kroger (Tom Hulce) și Kent “Flounder” Dorfman (Stephen Furst), care nu sunt acceptați în pretențioasa frăție Omega. Aceasta era frăția bună, o organizație cu reguli stricte și membri bogați aleși pe-o sprânceană. Dar exista și o alta, cea care funcționa exact pe dos, iar aici cei nou-veniți sunt primiți cu brațele deschise și așa începe adevărata nebunie.

NEVANDO VOY (AKA. UNDER THE SNOW)
Sub zăpadă

Dramă, Spania, 2008
R: Candela Figueira, Maitena Muruzabal
D: Laura De Pedro, Xabier Yárnoz, Gabriel Latorre, Asun Aguinaco, Marta Juaniz

Oare prietenia a patru colegi care ajung să se cunoască cândva în apropierea iernii va supraviețui și după ce zăpada se va fi topit?

“Sub zăpadă“ este povestea unei prietenii neobișnuite ai cărei protagoniști sunt patru colegi de vârste diferite care se află în etape diferite ale existenței lor. Pelicula ne prezintă viața dintr-o fabrică dintr-un unghi mai rar întâlnit.

Iarna se apropie cu pași repezi, iar la secția unde se ambalează lanțuri antiderapante comenzile sunt tot mai mari. În această situație, supervisor-ul Javier (Gabriel Latorre) și timidul lui asistent, Jairo (Xabi Yarnoz), angajează două colaboratoare, este vorba despre Karmentxu (Asun Aguinaco) și Angela (Laura De Pedro). Zile întregi, ei nu fac decât să ambaleze lanțuri, fără să vorbească între ei. Asta până în momentul în care Angela încalcă regula, munca lor devine un joc, iar încăperea gri în care lucrau ajunge să fie terenul lor de joacă. Acesta este începutul unei prietenii adevărate, fiecare dintre ei fiind provocat să se întrebe ce își dorește de la viață. În mod cert, prietenia celor patru va exista atâta vreme cât afară este zăpadă. Însă, ce se va întâmpla cu ei după ce zăpada se va topi?

PAPER LION
Leul de hârtie

Dramă, SUA, 1968
R: Alex March
D: Alan Alda, Lauren Hutton, Alex Karras, Frank Gifford, Vincent Lombardi

Pelicula se inspiră dintr-o întâmplare reală, este vorba despre experiențele pe care le-a trăit scriitorul George Plimpton.

În comedia regizată de Alex March veți remarca mult haos, iar debandada care face legea, crează situații de un umor incredibil. George Plimpton (Alan Alda) este jurnalist de profesie. El nu se mulțumește cu statul de ziarist sportiv de mare succes, ci este decis să treacă de partea cealaltă a baricadei. Astfel, Plimpton alege viața de jucător într-o echipă de fotbal profesionist. De fapt, decizia sa este dictată de dorința jurnalistului de a vedea și înțelege viața și din cealaltă perspectivă. Pelicula se inspiră dintr-o întâmplare reală, este vorba despre experiențele pe care le-a trăit faimosul jurnalist George Plimpton.

Realizat în 1968, "Leul de hârtie" a primit o nominalizare le premiile Globurile de Aur la categoria cel mai promițător debut mascuin (Alan Alda).

PARASOMNIA
Parasomnia

Horror, SUA, 2008
R: William Malone
D: Dylan Purcell, Cherilyn Wilson, Patrick Kilpatrick, Jeffrey Combs, Timothy Bottoms

"Parasomnia" lui William Malone ("House on Haunted Hill", "Masters of Horror") poate fi privită ca o reinterpretare sinistră a legendarei povești “Frumoasa din Pădurea Adormită”. Laura Baxter (Cherilyn Wilson) este o tânără care suferă de ceea ce specialiștii numesc parasomnia. Danny Sloan (Dylan Purcell), care este student la Arte, se îndrăgostește de Laura, neștiind că Byron Volpe (Patrick Kilpatrick) le va încurca viața cu planurile sale diabolice. Evident, Sloan va fi cel care va încerca să o ajute pe Laura să scape din spital, însă nimic nu este ceea ce pare în această poveste horror în care situația se schimbă, complicîndu-se de la o secunda la alta.

PASCALI’S ISLAND
Insula lui Pascali

Dramă, Marea Britanie, 1988
R: James Dearden
D: Ben Kingsley, Charles Dance, Helen Mirren, Kevork Malikyan, George Murcell

Suntem în anul 1908 și, după secole de dominație, Imperiul Otoman se prăbușește. Cu toate acestea, Basil Pascall (Ben Kingsley), unul dintre spionii sultanului, se află pe o insulă în Grecia și continuă să trimită rapoarte la Istanbul. Conștiinciozitatea acestuia nu este deloc răsplătită, deoarece nimeni nu citește notele informative pe care acesta le furnizează. În această situație, nu este de mirare că, deși trimite o cerere de mărire de salariu, nu se obosește cineva să-i trimită un răspuns. De fapt, dincolo de asta, Basil are un plan secret.

PRIDE AND GLORY
Mândrie şi glorie

Acțiune, SUA, 2008
R: Gavin O’Connor
D: Edward Norton, Colin Farrell, Jon Voight, Noah Emmerich, Jennifer Ehle

Oare care este răspunsul pentru întrebare: “Ce înseamnă loialitatea?”

Un detectiv din New York primește misiunea de a face investigații într-o circumscripție condusă de fratele său, care este cercetat pentru corupție.

Acțiune acestui thriller încărcat de suspans este plasată în New York, unde detectivul Ray Tierney (Eduartd Norton) primește o misiunea foarte delicată. El trebuie să facă investigații în circumscripția condusă de fratele său mai mare (Noah Emmerich), care ar putea fi unul dintre cei corupți. Povestea nu se oprește aici, căci Jimmy Egan (Farrell), cel mai bun prieten al lui Ray, este și el polițist în aceeași circumscripție și nu este deloc străin de faptele fratelui mai mare al detectivului. Pe măsură ce ancheta avansează, Ray găsește probe care dovedesc implicare celor doi în cazul pe care îl cercetaeză. Mai mult, este foarte posibil ca prietenul lor, polițistul, să fie omul care a orchestrat multe dintre crimele pe care el le investighează.

PSYCHO (AKA. WIMPY)
Psycho

Horror, SUA, 1960
R: Alfred Hitchcock
D: Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles, John Gavin, Martin Balsam

În anul 1960, când a realizat “Psycho”, Alfred Hitchcock era deja faimos fiind recunoscut drept maestru al suspansului și unul dintre cei mai buni regizori de film din lume. Pelicula care i-a determinat pe oameni să se gândească de două ori înainte de a intra sub duș rămâne una dintre cele mai șocante și înspăimântătoare din toate timpurile. Aveți ocazia să îl urmăriți pe Anthony Perkins care realizează un personaj uluitor, interpretîndu-l pe agitatul proprietar al motelului Bates. Din păcate, problemele pe care le are cu mama sa și obsesia pentru una dintre frumoasele care se opresc la hotelul său îl vor conduce la crimă.

“Psycho”, în regia lui Alfred Hitchcock este unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile, a obținut trei nominalizări la Oscar, i-a adus lui Janet Leigh premiul Globul de Aur pentru cea mai bună actriță în rol secundar și a fost nominalizat la Writers Guild of America.

REAL TIME
Timp real

Comedie, Canada, 2008
R: Randall Cole
D: Randy Quaid, Jay Baruchel, Jayne Eastwood, Lucy Filippone, Jeff Pustil

“Timp real” este o comedie în care îi veți putea vedea pe Randy Quaid și Jay Baruchel, peliculă al cărui erou principal este un cartofor înrăit.

Andy (Baruchel) este un cartofor înrăit care ajunge să fie plin de datorii. Din acest motiv, în peisaj își face apariția Reuban (Randy Quaid), un ucigaș plătit să îl omoare pe datornic. Prima reacție a celui vizat este aceea de a nu crede o vorbă din ceea ce îi spune asasinul plătit că urmează să i se întâmple. Însă, destul de repede, devine evident că acesta nu glumește, iar Andy
conștientizează că mai are de trăit mai puțin de șaizeci de minute, așa că încearcă să condenseze în aceste ultime clipe tot ceea ce-și dorea. Reuban este puțin surprins de felul în care alege Andy să încheie socotelile. Însă, pe măsură ce se apropie termenul, vom avea parte de unele surprize…

RESIDENT EVIL: DEGENERATION
Resident Evil: Decăderea

Animație, Japonia, 2008
R: Makoto Kamiya
Voci: Alyson Court, Paul Mercier, Laura Bailey, Roger Craig Smith, Crispin Freeman, Michelle Ruff

Incidentul din Raccon City s-a terminat după ce virusul mortal a fost eradicat. După ce operațiune la nivel global a fost suspenadate, acțiunile corporației Umbrella au scăzut brusc, iar asta a dus la disoluția sa. După șapte ani, undeva într-un aeroport din Statele Unite, într-o toamnă care părea ca oricare alta, un zombie este eliberat, iar acesta, croindu-și calea către Harvardville atacă tot ce îi iese în cale. Și uite-așa se dezlănțuie Infernul. Din nou!

ROCKY
Rocky

Dramă, SUA, 1976
R: John G. Avildsen
D: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young, Carl Weathers, Burgess Meredith

“Rocky”, o producție de cincinci stele, un film de Oscar care spune povestea unui sportiv oarecare, un om obișnuit care reușește să o ia de la capăt, devenind una dintre legendele americane.

Pelicula a obținut nominalizări și premii la ceremonia decernării premiilor Oscar, ajungînd să fie o producție de referință. Filmul regizat de John G. Avildsen spune povestea de succes a unui om oarecare care reușește să cunoască gloria, în ciuda tuturor obstacolelor care i-au ieșit în cale. Eroul peliculei este Rocky Balboa (Sylvester Stallone), un boxer amator din Philadelphia. Dacă la început părea că va avea o carieră promițătoare ca pugilist, o accidentare pusese căpăt visului. Acum, viața lui profesională se află în declin, deoarece Ricky întră în ring, dar în lupte ilegale. Pănă și omul care îl susținuse cel mai mult, antrenorul său, Mickey (Burgess Meredith), îl abandonase. Totuși, zarurile nu par a fi fost aruncate, deoarece, viața lui se va schimba complet. Istoria începe să se scrie pentru Rocky din clipa în care Apollo Creed (Carl Weathers), un boxer de talia lui Muhammad Ali, decide să facă spectacol pe 4 iulie. Și, pentru că vrea să riște nimic, Creed are nevoie de un adversar mai slab în ring, un necunoscut pe care mulțimea să îl ovaționeze câteva minute, înainte ca el să îl pună la pământ. Astfel, Balboa are din nou șansa să intre în ring, luptînd la categoria grea, iar antrenorul său îl supune unui antrenament cu reguli draconice. Deși este mai greu decât și-ar fi închipuit, Rocky realizează că aceasta este șansa vieții sale, ocazia unică în care poate să se transforme din “nimeni” în “cineva”.

Pelicula care l-a făcut celebru pe Sylvester Stallone a obținut șapte nominalizări și trei premii la ceremonia decernării premiilor Oscar (cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun montaj), cinci nominalizări BAFTA, cinci nominalizări și un premiu la ceremonia decernării Globurilor de Aur, precum și o nominlaizare la premiile Grammy.

SATURDAY NIGHT AND SUNDAY MORNING
Sâmbătă noaptea, duminică dimineaţa

Dramă, Marea Britanie, 1960
R: Karel Reisz
D: Albert Finney, Shirley Anne Field, Rachel Roberts, Hylda Baker, Norman Rossington

“Tot ceea ce îmi doresc este să mă distrez. În rest, este propagandă”.

Aceasta este filozofia de viață a lui Arthur Seaton (Albert Finney), eroul principal al peliculei lui Karel Reisz. Este vorba despre un tânăr din clasa muncitoare care trage din greu în fabrică toată săptămâna, iar în weekend își face de cap, îmbătîndu-se cu bere și lichior, pescuind și culcîndu-se cu femei măritate, una dintre ele fiind chiar soția unui coleg de-al său. Astfel, obiectivul principal al existenței lui Arthur este acela de a supraviețui zilelor lucrătoare, pentru a se distra fără limite în weekend. Atunci când una dintre amantele sale rămâne însărcinată, el face eforturi pentru a-i asigura o întrerupere de sarcină fără complicații doar pentru ca viața lui de weekend să nu se schimbe în vreun fel. Plăcerea lui este întodeauna cea ce primează în momentul în care ia o decizie.

În ciuda distracțiilor de care se bucură la fiecare sfârșit de săptămână și a dorinței de a fugi de plictiseala rutinei zilelor de lucru, în cele din urmă, Arthur alege să se însoare cu o femeie din vecinătate.

Pelicula a avut la bază romanul cu același titlu al lui Alan Sillitoe, iar scenele de interior de la locul de muncă al eroului au fost filmate chiar în fabrica în care autorul cărții a lucrat în vremea războiului.

Trei nominalizări și trei premii BAFTA (cea mai bună actriță britanică – Rachel Roberts-, cel mai bun film britanic, cel mai promițător debut în rol principal- Albert Finney-).

SOUTH PARK: BIGGER, LONGER AND UNCUT
R: Trey Parker

D: Michael Blain-Rozgay, David Carradine, Michael Madsen

După ce Stan, Kyle, Kenny şi Cartman se strecoară la un film interzis minorilor, restul colegilor îi urmează.

Părinţii copiilor sunt revoltaţi de efectul pe care îl are filmul asupra micuţilor şi îşi fac nemulţumirile publice în orăşelul lor de munte. Furia acestora duce la cenzură; cenzura duce la război, iar în curând, copiii îşi riscă vieţile în numele libertăţii. Când lucrurile se liniştesc, iar Prinţul Întunecat pune stăpânire pe pământ, toţi au învăţat două lecţii foarte importante: comunicarea între părinţi şi copii este vitală şi lumea este un loc mai bun fără Saddam Hussein

SS DOOMTROOPER
Supersoldatul SS

SF, SUA, 2006
R: David Flores
D: Corin Nemec, Ben Cross, James Pomichter, Harry Van Gorkum, Marianne Filali

Cei care l-au creat au fost naziștii. Problema este că nimic și nimeni nu îl mai poate controla. Este vorba despre o armă mortală, un supersoldat SS uriaș.

În ultima fază a Celui De-al Doilea Război Mondial, o unitate militară de elită a trupelor americane se află pe urmele unui laborator secret al naziștilor localizat într-un oraș vechi din Franța. Experții se gândeau că acolo germanii lucrau la bomba atomică. Însă, ceea ce vor descoperi atunci când vor ajunge este chiar mai periculos decât se așteptau. Este vorba despre un supersoldat SS, o creatură de nestăpânit care este pe jumătate soldat și pe jumătate om. Din acest moment, trupele aliate au o misiune imposibilă, deoarece trebuie să doboare prototipul care pare indestructibil pentru a pătrunde în oraș si a distruge laboratorul. În cele din urmă, va fi nevoie de sacriciul suprem pentru a opri acest nou inamic și pentru a bătători calea omenirii către democrație.

STRANGER THAN PARADISE
Mai ciudat decât paradisul

Comedie, SUA, 1984
R: Jim Jarmusch
D: John Lurie, Eszter Balint, Richard Edson, Cecillia Stark, Danny Rosen

Povestea a doi veri din Ungaria care, de la o relație dominată de ostilitate și indiferență, ajung să țină unul la celălat.

Willie (John Lurie) este un tip pasionat de jocuri de noroc a cărui verișoară, Eva (Eszter Balint), intenționează să se mute din Europa de Est în America și îl informează că are nevoie să stea la el pentru zece zile. Deși nu este fericit să o știe pe verișoara sa prin zonă, după ce îi prezintă avantajele stilului de viață american, Eva fură ceva de la magazinul din colț, iar Willie este, în egală măsură surprins și impresionat. După ostilitatea și indiferența de la început, prejudecățile dispar, iar afecțiunea dintre cei doi exilați începe să crească. După ce Eva pleacă din New York, Willie reușește să își vadă verișoara așa cum este, adică oaia neagră a familiei, așa cum era considerat și el. Un an mai târziu, Willie și Eddie, cel mai bun preten al său, sunt prinși că trișează la un meci de pocker, așa că decid să închirieze o mașină și să meargă să o viziteze pe Eva. Aici, cei doi se plictisesc destul de repede, așa că decid să o “răpească” pe fată pentru a merge toți trei în Florida. După ce sosesc, totul începe să se prăbușească: cei doi pierd aproape toți banii la pocker, iar Willie începe să se poarte din nou urât cu Eva. Totul merge anapoda, iar Eva se găndește să se întoarcă în Europa, în vreme ce Eddie și Willie visează să își recupereze banii pierduți.

SUDDENLY (AKA. UNDERBARA ÄLSKADE)
Deodată

Dramă, Suedia, 2006
R: Johan Brisinger
D: Michael Nyqvist, Anastasios Soulis, Moa Gammel, Catherine Hansson, Sten Ljunggren

Existența unei familii fericite este curmată într-o secundă, într-un accient auto. Mama și fiul cel mic mor, iar tatăl și fiul lui adolescent scapă cu viață. Cum vor reuși supraviețuitorii acestei drame să meargă mai departe?

O familie fericită este lovită de o dramă cumplită. Mama și fiul cel mic mor într-un accident auto, iar tatăl și fiul adolescent supaviețuiesc tragediei. Înainte de reconcilierea relației dintre cei doi, supraviețuitorii trebuie să înțeleagă și să accepte ceea ce se întâmplase. Viața nu va fi deloc ușoară pentru ei, din rutina zilnică a recuperării nelipsind nici tentativa sinuciderii.

O dramă emoționantă, un film liniștit, în care nu vă vor speria bubuielile sau imaginile șocante, o poveste amară care este construită în tradiția europeană, cu sensibilitate și atenție la detaliu.

THE BOURNE IDENTITY
Identitatea lui Bourne

Acțiune, SUA, 2002
R: Doug Liman
D: Matt Damon, Franka Potente, Chris Cooper, Clive Owen, Brian Cox

Un bărbat mai mult mort decât viu este salvat din apele mării de un vas de pescari itallieni. El nu își amintește nimic depsre viața lui de până atunci și încearcă să înțeleagă de ce se află asasini pe urmele lui, cum de este atât de bun la arte marțiale și la ce i-a folosit în trecut faptul că vorbește fluent mai multe limbi.

Această peliculă de acțiune și suspans care s-a bucurat de un succes răsunător începe cu Jason Bourne (Matt Damon), un bărbat amnezic, care este salvat din Mediterana de echipajul unui vas de pescari italieni. El este aproape mort, iar singurele indicii desptre viața lui de până atunci sunt gloanțele din trupul lui și un cont bancar. El descoperă rapid că banii se află într-o bancă din Zurich și tot acolo îl așteaptă și o armă și acte de identitate. Imediat după, Bourne observă că este urmărit și înțelege că nu poate avea încredere în nimeni, așa că îi oferă unei femei, Marie (Franka Potente), 10.000 de dolari pentru a merge cu el la Paris. În ciuda reținerilor sale, femeia se urcă la volanul mașinii ei și pornește într-o călătorie care îi va schimba viața dramatic și pentru totdeauna. Pe măsură ce povestea avansează, iar tensiunea crește, Bourne descoperă că este foarte bun la arte marțiale, lupte, artă și limbi străine, iar asta poate fi o indicație în ceea ce privește ocupația sa din care nu își amintește nimic. Cu ajutorul lui Marie, el se apropie tot mai mult de adevăr, iar tensiunea devine de nesuportat.

Dincolo de succesul uriaș de care s-a bucurat în materie de încasări, “Identitatea lui Bourne” a primit numeroase nominalizări și premii la ASCAP Film and Television Music Awards, Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, American Choreography Awards, Art Directors Guild, Motion Picture Sound Editors și World Stunt Awards.

THE CALLER
Interlocutorul

Thriller, SUA, 2008
R: Richard Ledes
D: Frank Langella, Elliott Gould, Laura Harring, Anabel Sosa, Chandler Williams

Există vreo regulă într-un joc în care detectivul fusese angajat sub pretextul anonimatului chiar de către cel pe care trebuia să îl urmărească pas cu pas?

Jimmy Stevens (Frank Langella), un nume important la o companie internațională de energie, dorește să facă în așa fel încât să oprească practicile de corupție care aveau loc la birourile firmei din America Latină. Pentru că nu este un idealist naiv, el realizează că demersurile îi pot pune viața în pericol, așa că, sub acoperirea anonimatului, îl angajează pe Frank Turlotte (Elliott Gould), un detectiv particular care trebuia să îl urmărescă de la distanță. Pe măsură ce indiciile sunt mai multe, detectivul realizează că cel care l-a angajat este acela pe care îl urmărește. Surprins de această situație, Turlotte începe un joc de-a șoarecele și pisica cu Jimmy, iar New York-ul devine arena acestei competiții. Pe măsură ce cercetarea avansează, Frank adună amănunte tot mai interesante despre viața misterioasă și trecutul enigmatic al țintei/angajatorului său.

THE DECAMERON (AKA. IL DECAMERON)
Decameronul

Comedie, Italia, 1971
R: Pier Paolo Pasolini
D: Franco Citti, Ninetto Davoli, Silvana Mangano, Angela Luce, Pier Paolo Pasolini

O peliculă încărcată de erotism, care se inspiră din opera cu același titlu a lui Giovanni Boccaccio.

“Decameronul” este prima peliculă din “Trilogia vieții” realizată de Pier Paolo Pasolini, fiind urmată de “The Arabian Nights” și “The Canterbury Tales”. Pentru această peliculă inspirată de opera lui Giovanni Boccaccio, Pasolini a realizat scenariul, a regizat și a avut chiar și un rol secudar. Prin împletirea poveștilor el reușește să realizeze imaginea Italiei medievale, populată de artiști, preoți și magicieni. Accentul este pus pe sexualitate și pe satira la adresa bisericii.

THE HAUNTING HOUR: DON’T THINK ABOUT IT
Cartea groazei

Thriller, SUA, 2007
R: Alex Zamm
D: Emily Osment, Cody Linley, Brittany Curran, Alex Winzenread, Tobin Bell

După ce cumpără o carte pe care nu ar fi trebuit să o citească niciodată, viața unei adolescente și a celor din apropierea ei va deveni un infern.

Cassie (Emily Osment) este o adolescentă de treisprezece ani care se mută împeună cu familia sa într-o nouă casă. Încercînd să se adapteze la noua școală, ea se distrează punînd la cale farse, cei vizați fiind mai ales colegii care se bucură de popularitate și Max (Alex Winzenread), fratele ei. Viața nu est roz pentru Cassie, deoarece nu este prea fericită în acest loc ales de părinți săi și se simte respinsă de noii colegi. Frustrată, ea pune la cale un plan care ar trebui să îi înspăimânte pe colegi și pe fratele ei. Ideea îi vine în clipa în care se afla într-un magazin pentru a-și cumpăra materiale pentru următoarele farse. Aici, ea zărește o carte numită "The Evil Thing" și, deși nu ar fi trebuit să o citească, curiozitatea ei este mare. Max vrea și el să asculte povestea, iar din acest moment se dezlănțuie infernul.

THE INTERNATIONAL
The International: Puterea banului

Acțiune, SUA, 2009
R: Tom Tykwer
D: Clive Owen, Naomi Watts, Armin Mueller-Stahl, Ulrich Thomsen, Brian F. O’Byrne

Doi oameni sunt de neoprit în dorința de a reuși demascarea corupției la cel mai înalt nivel, acolo unde oamenii simpli sunt doar carne de tun, iar banii u puterea de a cumpără conștiințe.

Agentul Interpol Louis Salinger (Clive Owen) și avocata Eleanor Whitman (Naomi Watts) sunt deciși să dea în judecată una dintre cele mai mai importante banci. Pentru a dezvălui activitățile ilegale, Salinger și Whitman urmăresc traseul banilor de la Berlin către Milano, de la New York la Istanbul. Implicându-se în această urmărire de pe un continent pe altul, deși ajung să își riște viața, cei doi sunt de neoprit în a-i da în vileag pe cei care finanțează terorismul și războiul în lume.

THE JACKAL
Șacalul

Thriller, SUA, 1997
R: Michael Caton-Jones
D: Bruce Willis, Richard Gere, Sidney Poitier, Diane Venora, Mathilda May

Povestea începe la Moscova, după ce un director FBI și un ofițer KGB elimină o figură importantă a mafiei ruse, iar fratele acestuia amenință că se va răzbuna.

Povestea începe la Moscova, după ce Carter Preston (Sidney Poitier), director adjunct FBI și ofițerul KGB Valentina Koslova (Diane Venora) elimină o figură importantă a mafiei ruse. Cei doi sunt amenințați cu moartea de fratele mafiotului. Acesta promite să se răzbune, așa că angajează un asasin plătit, este vorba despre Jackal (Bruce Willis), care are misiunea de a ucide un important politician american. Asasinul cere 70 de milioane pentru acest job. Pentru a dejuca planul mafiotului, FBI apelează la un fost membru IRA, Declan Mulqueen (Richard Gere), care se află în închisoare și căruia îi promit că va obține achitarea în cazul în care operațiunea are succes. În acest joc sinistru acceptă să intre și Isabella (Mathilda May), fosta iubită a lui Declan, care știe foarte multe despre mișcările teroriste. Între timp, Jackal pune la punct ultimele detalii pentru marea lovitură.

THE LANDLORD
Proprietarul

Comedie, SUA, 1970
R: Hal Ashby
D: Beau Bridges, Lee Grant, Diana Sands, Pearl Bailey, Marki Bey

Pentru Hal Ashby, “The Landlord” marchiază debutul său regizoral. Pelicula este o satiră socială în care pe atunci tânărul Beau Bridges interpretează un bărbat înstărit care renunță la bani, alegând să își urmeze dragostea.

Elgar Enders (Bridges) este un tânăr bogat și plictisit care cumpără un imobil într-o zonă rău famată din Brooklyn. Planurile lui sunt acelea de a-i evacua pe cei care locuiesc acum acolo, pentru a renova clădirea. Însă, locatarii, majoritatea lor oameni de culoare, au alte planuri, iar acestea nu se potrivesc deloc cu ale lui Enders. Ceea ce îi va da peste cap strategia este faptul că Elgar începe să să se împrietenească cu cei care îi deveniseră chiriași, iar după ce îi cunoaște își schimbă atitudinea față de ei. În cele din urmă, el își va părăsi locuința, mutîndu-se în construcția din Brooklyn. Povestea devine chiar mai colorată, deoarece el se îndrăgostește de Lanie (Marki Bey), o femeie mulatră, dar are și o relație cu Fanny (Diana Sands), una dintre doamnele căsătorite din clădire, iar aceasta rămâne însărcinată. Dorind să se răzbune, bărbatul femeii pornește în căutarea proprietarului, dar povestea se încheie înainte de a se întâmpla ceva grav. Fanny se gândește să dea copilul spre adopție, însă Edgar are un plan mai bun în ceea ce-l privește pe micuț.

Pelicula a obținut o nominalizare la Oscar la categoria cea mai bună actriță în rol secundar (Lee Grant) și câte o nominalizare la Globurile de Aur și BAFTA.

THE LAST TEMPTATION OF CHRIST
Ultima ispită a lui Iisus

Dramă, SUA, 1988
R: Martin Scorsese
D: Willem Dafoe, Harvey Keitel, Barbara Hershey, Harry Dean Stanton, David Bowie

“Ultima ispită a lui Iisus” – blasfemie sau… blasfemie?

Este vorba despre un omagiu, o reverență sau o blasfemie? Este rândul tău să spui ceea ce crezi despre cel mai controversat film al anilor ’80. Dincolo de seria nesfârșită de dispute și controverse, pelicula “Ultima ispită a lui Iisus” i-a adus lui Scorsese o nominalizare pentru cel mai bun regizor. Cel care îl interpretează pe Iisus este Willem Dafoe. Inspirat de romanul lui Nikos Kazantzaki, filmul îi va pune pe gânduri atât pe cei care cred, cât și pe cei care afirmă detașat că istoria ce constituie baza creștinismului este o găselniță menită să sperie sau măcar să impresioneze sufletele slabe.

Coloana sonoră semnată de Peter Gabriel i-a adus artistului o nominalizare la Globurile de Aur și, la aceeași ceremonie, Barbara Hershey a fost nominalizată la categoria cea mai bună actriță în rol secundar. De asemenea, pelicula lui Scorsese a mai primit o nominalizare la Grammy, una la MTV Movie Awards și un premiu la Festivalul de Film de la Veneția.

THE SCAR CROW
Blestemul

Horror, Marea Britanie, 2009
R: Pete Benson, Andy Thompson
D: Kevyn Connett, Tim Major, Darren Mcilroy, Michael Walker, Anna Tolputt

Pentru niște băieți de oraș, cel mai negru coșmar ajunge să fie gri prin comparație cu ceea ce urmează să li se întâmple după ce le întâlnesc pe suroile Tanner!

Anno Domini 2009: patru băieți de oraș care lucrau la o companie de asigurări nu prea se lasă prinși în exercițile de team building. În schimb, în acest colț îndepărat din Anglia rurală, pe lângă jocul de fotbal și bere, au parte de o atracție specială: este vorba despre cele trei senzuale surori Tanner. Fetele sunt prietenoase, deschise și calde, dar ceea ce pare, nu este nici pe departe ceea ce se întâmpla de fapt. Astfel, în scurt timp, cei patru își vor dori să fi acordat mai multă atenție motivului prezenței lor acolo și să nu fi avut parte niciodată în viața lor de întâlnirea cu cele trei ispite.

Femeile ascund un secret întunecat.

Înapoi în timp, AD 1709: Cele trei surori Tanner sunt fiicele unei vrăjitoare condamnate, este vorba despre Elizabeth Tanner. Abuzate de tatăl lor, acestea îl omoară, ducînd cadavrul pe câmp, în loc de sperietoare de ciori. Ultimele cuvinte ale acestuia fuseseră un blestem, acela ca fetele să rămână la fermă pentru totdeauna! După atâția amar de ani la fermă, timp în care se transformaseră în ceea ce fuse cândva mama lor, surorile au, în sfârșit, șansa de a dezlega blestemul, iar cei patru sunt exact ceea ce le trebuia pentru asta!…

THE THOMAS CROWN AFFAIR (AKA. THE CROWN CAPER)
Afacerea Thomas Crown

Thriller, SUA, 1968
R: Norman Jewison
D: Steve Mcqueen, Faye Dunaway, Paul Burke, Jack Weston, Biff Mcguire

În acest film clasic realizat în 1968 de către Norman Jewison, cap de afiș sunt Steve McQueen, un milionar excentric, și Faye Dunaway, un agentul de asigurări care se află pe urmele lui. Situația devine mai mult decât complicată, deoarece femeia cade în mrejele seducătorului Thomas Crown.

Thomas Crown (Steve McQueen) este un excentric milionar din Boston care plănuiește să treacă la organizarea unui jaf într-o bancă pentru a protesta pentru că face parte din sistem. Plictisit de să tot fie vânat, el se gândește să pornească spre Rio. În acest scop el virează 3.000.000 de dolari într-un cont dintr-o bancă din Elveția. Eddy Malone (Paul Burke) este detectivul care o ajută pe agentul de asigurări Vicky Anderson (Faye Dunaway) să găsească creierul care a pus la cale jaful. Relația dintre cei doi trece într-o nouă fază, deoarece, în vreme ce colaborează cu firma de asigurări și cu poliția, Vicky încearcă să ajungă la o înțelegere și cu Thomas Crown.

TOKYO SONATA
Tokyo Sonata

Dramă, Japonia, 2008
R: Kiyoshi Kurosawa
D: Teruyuki Kagawa, Kyoko Koizumi, Yu Koyanagi, Kai Inowaki, Haruka Igawa

Viața unei familii japoneze intră pe alt făgaș din momentul în care stăpânul familiei își pierde slujba și se gândește că ar fi mai bine să nu le spună alor ceea ce se întâmplase.

“Tokyo Sonata” este portretul unei familii japoneze obișnuite. Stăpânul familiei își pierde brusc locul de muncă și încearcă să își menajeze familia, ascunzînd această veste devastatoare. Fiul cel mare se afla la colegiu și avea o viață a lui despre care ceilalți nu prea știau mare lucru, iar mezinul familiei lua lecții de pian, fără ca părinții lui să știe ceva despre asta. În această atmosferă, femeia și mama din casă, cea care știa bine că ei îi revine sarcina de a ține familia unită, nu prea are nici un chef să facă ceva în acest sens. Deși privită din exterior această familie pare una normală, fără probleme extraordinare, lucrurile nu stau deloc așa. De fapt, ceea ce se întâmplă este un proces clar și de neoprit de dezintegrare și înstrăinare.

TRAILER PARK OF TERROR
Rulotele terorii

Horror, SUA, 2008
R: Steven Goldmann
D: Nichole Hiltz, Lew Temple, Hayley Marie Norman, Ryan Carnes, Priscilla Barnes

Povestea unor liceeni care pornesc într-o excursie la munte și ajung să își găsească adăpost într-un parc de rulote abandonate, un loc în care nu și-ar fi dorit să ajungă vreodată.

Inspirîndu-se din seria “Imperium Comics”, pelicula “Trailer Park of Terror” vorbește niște șase elevi de liceu pornesc într-o excursie la munte. Cum se întâmplă lucrurile atunci când vrei să faci un film la care să nu se plictisească cei care plătesc biletul sau abonamentul HBO, are loc o furtună, iar autocarul puștilor nu mai vrea să meargă mai departe. Baiul este că defecțiunea se petrece undeva în pustiu. În această situație deloc amuzantă, adolescenții pornesc în căutarea unui loc unde să se adăpostească și așa ajung într-un parc unde se aflau rulote abandonate. Povestea devine una horror din clipa în care, o apariție care venea parcă dintr-un film de groază îi va face pe excursioniști să încremenească de spaimă.

ULTIMA PARADA 174 (AKA. LAST STOP 174)
Cap de linie

Dramă, Brazilia, 2008
R: Bruno Barreto
D: Michel De Souza Gomes, Cris Vianna, Marcello Melo Jr., Gabriela Luiz, Anna Cotrim

Povestea unui copil din Rio de Janeiro care, după o crimă îngrozitoare la care este martor când avea numai zece ani, ajunge să crească pe străzi și devine un delincvent care, în cele din urmă, va lua și ostatici.

Pelicula care se inspiră dintr-o întâmplare reală îl are în centrul său pe Sandro (Michel Gomes), personaj care este, în egală măsură, criminal, dar și victimă. După ce fusese martorul asasinării mamei sale când avea numai zece ani, el se alătură unei găști de copii ai străzii. După ce liderul lor îi amenință pe polițiști, forțele de ordine omoară sute de copii ai străzii în ceea ce a fost numit masacrul de la Candelaria. Sandro este unul dintre puținii supraviețuitori, dar ajunge la închisoare. Aici, el își face un prieten, este vorba despre Ale, împreună cu care reușește să evadeze. Însă, ajuns din nou în stradă, Sandro face eforturi disperate să se țină departe de necazuri. Totul merge bine până în momentul în care își surprinde iubita în pat cu Ale. Furios, el îl atacă pe Ale și pune mâna pe un autobuz, este vorba despre cel care rula pe linia 174, iar consecințele gestului său vor fi inimaginabile.

VACANCY 2: THE FIRST CUT
Motelul groazei 2

Horror, SUA, 2009
R: Eric Bross
D: Agnes Bruckner, David Moscow, Scott G. Anderson, Arjay Smith, Trevor Wright

Jessica, logodnicul acesteia, Caleb, și amicul lui, Tanner să cazează la motelul Meadow View Inn, care se află undeva în mijlocul pustiului. Cei trei nu aveau nici cea mai vagă idee că cel care conducea acest business era un maniac, un dezaxat sadic care omoara cu sânge rece prin tortură. Scelerarea merge până într-acolo încât scenele de tortură, asasinatele sunt filmate și apoi vândute, ceea ce înseamnă că cineva le și cumpără, ca filme snuff.

VINETA (AKA. VINETA – THE SECRET PROJECT)
Vineta – Proiectul secret

Dramă, Germania, 2006
R: Franziska Stünkel
D: Peter Lohmeyer, Ulrich Matthes, Justus Von Dohnányi, Matthias Brandt, Susanne Wolff

Sebastian Färber (Peter Lohmeyer), un arhitect de top a cărui pasiune pentru muncă frizează obsesia, este cooptat într-un proiect secret. Cei șase oameni care se întâlnesc la acest workshop vor să realizeze designul orașului futuristic perfect. De coordonarea proiectului se ocupă Dr. Leonhard (Ulrich Matthes) și asistenta lui, Nina (Susanne Wolff). Curând, Färber suspectează faptul că Dr. Leonhard are cu totul alte intenții.

WELCOME
Bine aţi venit!

Dramă, Franța, 2009
R: Philippe Lioret
D: Vincent Lindon, Firat Ayverdi, Audrey Dana, Derya Ayverdi, Thierry Godard

Un adolescent kurd este de neoprit în hotărârea lui de a se întâlni cu fata pe care o iubea, iar faptul că aceasta emigrase de curând în Marea Britanie împreună cu familia i se părea un amănunt neimportant. Așa că, pornește la drum.

Bilal are 17 ani și este un adolescent kurd din Irak. Curajos și dornic de aventură, el pornește într-o călătorie în Europa. Scopul lui este să ajungă în Marea Britanie pentru a o vedea pe fata de care este îndrăgostit și care emigrase de curând acolo împreună cu familia ei. În cele din urmă, el dă de urma lui Calais, dar se află în fața unei dileme: Cum să traverseze un canal de 32 de kilometri dacă el nu știe să înoate?… În scurt timp, el va realiza că drumul către fata pe care o iubea nu e așa de simplu cum își imaginase. Pentru că nu vrea să renunțe, Bilal merge să se antreneze la o piscină, iar aici îl cunoaște pe Simon, un antrenor de înot care se afla în mijlocul unui divorț. Pentru a-și impresiona soția și a-i recâștiga inima, el decide să riște totul, luându-l pe Bilal sub aripa lui.

WHY DO FOOLS FALL IN LOVE
Trei neveste pentru un bărbat

Dramă, SUA, 1998
R: Gregory Nava
D: Halle Berry, Vivica A. Fox, Lela Rochon, Larenz Tate, Paul Mazursky

Istoria a trei femei diferite care afirmă că au fost căsătorite cu Frankie Lymon și se întâlnesc pentru prima dată după moartea artistului. Astfel, pentru că toate se simt îndreptățite să fie moștenitoare ale averii, ele ajung în fața justiției. Totuși, cine a fost prima cu care el s-a căsătorit și cine dintre toate l-a iubit mai mult?

Povestea unui star al anilor ’50 care, deși a avut o viață scurtă, a trăit intens, iar existența sa a avut un sens, deoarece a lăsat în urmă ceva important. Eroul poveștii biografice a lui Gregory Nava este carismaticul artist Frankie Lymon, al cărui farmec a trecut dincolo de scenă, deoarece el a fost căsătorit cu trei femei (Halle Berry, Viveca A. Fox și Lele Rochon), dar nu a divorțat niciodată de primele două. Fiecare dintre nevestele sale are parte de alt Frankie Lymon: superstarul adolescent, dependentul de droguri care se află în cădere liberă și bărbatul liniștit ș tăcut. Cele trei s-au întâlnit numai după moartea artistului și atunci au descoperit că au iubit același bărbat al cărui stil muzical continuă să fie îndrăgit de oameni din întreaga lume.

WONDER WOMAN
Femeia fantastic

Animație, SUA, 2009
R: Lauren Montgomery
Voci: Keri Russell, Nathan Fillion, Alfred Molina, Rosario Dawson

Wonder Woman: O prințesă superbă, o luptătoare de temut, o supereroină legendară!

Femeia fantastică are forța lui Hercule, înțelepciunea Athenei, viteza lui Mercur și frumusețea Afroditei. Undeva pe o insulă mitică, o mândră luptătoare, o prințesă a Amazonului cu puteri neobișnuite încearcă să îl împiedice pe Zeul Războiului (Alfred Molina) să declanșeze un conflict care ar putea dura vreme de secole și ar duce la distrugerea rasei umane.

WRESTLING ERNEST HEMINGWAY
Walter și Frank

Dramă, SUA, 1993
R: Randa Haines
D: Robert Duvall, Richard Harris, Shirley MacLaine, Sandra Bullock, Piper Laurie

Doi pensionari foarte diferiți își duc împreună singurătatea vârstei pe care o au, iar prietenia lor crește în fiecare zi și fiecare are câte ceva de învățat de la celălat.

Cei care dau viață peronajelor principale ale acestei povești sunt Richard Harris și Robert Duvall. Frank (Harris) este un fost lup de mare, iar Walter (Duvall) e un fost bărbier cubanez. Cei doi pensionari nu puteau fi mai diferiți și totuși își duc împreună singurătatea vârstei pe care o au. Cel care pornește întodeauna o conversație atunci când se întâlnesc în parc este Frank. Prietenia lor crește în fiecare zi și fiecare are câte ceva de învățat de la celălat. În vreme ce unul se laudă că în tinerețe s-a încăierat cu Hemingway, celălat spune că și-a petrecut toată viața în Cuba. Totuși, pentru că sunt atât de diferiți, Frank și Walter ajung să se certe din ce în ce mai des, iar mărul discordiei este, cum altfel,… o femeie. Deși are vârsta unui bunic respectabil, Walter flirtează cu Elaine (Sandra Bullock), o chelneriță frumoasă de la barul la care mergea zilnic. Frank ține și el pasul, dar nu poate alege între Georgia (Piper Laurie) și Helen (Shirley MacLaine), așa că flirtează cu amândouă.

A NIGHTMARE ON ELM STREET 5: THE DREAM CHILD
Coşmarul de pe Elm Street 5: Copilul din vis

Horror, SUA, 1989
R: Stephen Hopkins
D: Robert Englund, Lisa Wilcox, Kelly Jo Minter, Danny Hassel, Erika Anderson

Freddy Krueger dă din nou lovitura, iar de această dată creatura malefică vrea să se folosească de un copil nenăscut pentru a se reîncarna.

Ți-ai putea închipui că există o creatură îngrozitoare care îi băntuie pe oameni în vis? Ei bine, puștii din Elm Street nu au nevoie de imaginație pentru asta, deoarece chiar sunt bântuiți atunci când visează. Monstruoasa creatură vrea să se răzbune cu orice preț, căci fusese desfigurată și omorâtă de părinții unui copil. Numele acestui coșmar este Freddy Krueger (Robert Englund), iar de această dată el întrevede posibilitatea de a se reîncarna. Alice (Lisa Wilcox) credea câ a scăpat pentru totdeauna de monstrul care îi făcuse viața un calvar, însă Freddy este acum interesat de copilul pe care ea acum îl poartă în pântece, așa că începe să îi bântuie din nou visele.

HAPPY NEW YEAR
La mulţi ani!

Comedie, SUA, 1987
R: John G. Avildsen
D: Peter Falk, Charles Durning, Wendy Hughes, Tom Courtenay, Joan Copeland

Doi hoți de bijuterii plănuiesc cu meticulozitate o lovitură în Florida, dar unul dintre ei se îndrăgostește, astfel încât fascinația pentru femeia care îi luase mințile face ca acțiunea îndelung pregătită să ajungă pe locul doi ca importanță.

“Happy New Year” este remake-ul în variantă americană a producție franceze cu același titlu din 1974. Nick (Peter Falk) și Charlie (Charles Durning) sunt doi hoți de bijuterii cam prăpădiți care pun la cale o lovitură în Florida. Ținta este un magazin de bijuterii al cărui manager este Tom Courtenay. Cei doi pregătesc totul cu meticulozitate și, de-a lungul drumului, adoptă mai multe identități false și poartă costumații care mai de care mai ciudate. Din păcate pentru eroii poveștii lui John G. Avildsen, în derularea evenimentului apare și neprevăzutul care răstoarnă într-o secundă toată situația. Este vorba depre faptul că Nick se îndrăgăstește de Caroline (Wendy Hughes), o femeie foarte frumoasă care avea un magazin de antichități care se află chiar lângă bijuteria pe care ei o vizau.

INTERVIEW (2007)
Interviu

Dramă, SUA, 2007
R: Steve Buscemi
D: Steve Buscemi, Sienna Miller, Michael Buscemi, Tara Elders, James Franco

După moartea tragică a lui Theo Van Gogh, producătorii Bruce Weiss și Gijs van de Westelaken decid să împlinească visul lui Teo de a realiza remake-uri pentru trei dintre filmele sale pe care le dorea în limba engleză și cu staruri de la Hollywood.

Așa a apărut “Interviu”, în regia lui Steve Buscemi, cel care îl interpretează și pe jurnalistul Pierre Peders. Reporterul de război care străbătuse lumea, ajugînd în locuri unde se aveau loc întâmplări înspăimîntătoare este pus într-o situație neașteptată. Neînfricatul trimis de război trebuie să o intevieveze pe Katya (Sienna Miller), cea mai iubită actriță de soap opera din America. Întâlnirea celor doi reprezintă ciocnirea a două lumi compolet diferite: lumea serioasă și gravă a lui Pierre și cea superficială, a celebrităților, din care face parte actrița de 25 de ani. Totuși, poate că ceea ce credeți că se întâmplă nu este ceea ce pare…

NEIGHBORS
Vecinii

Comedie, SUA, 1981
R: John G. Avildsen
D: John Belushi, Kathryn Walker, Cathy Moriarty, Dan Aykroyd, Igors Gavon

Liniștea vieții din suburbie devine o istorioară din trecutul îndepărtat pentru eroul principal al poveștii după ce în vecinătate se mută un cuplu ciudat.

Earl Keese (John Belushi) este un tip durduliu de vârstă mijlocie care are o familie normală și o existență confortabilă în casa lor din suburbie. Dar, lucrurile sunt pe cale să se schimbe, iar asta nu se va întâmpla în bine. Povestea începe din clipa în care Vic (Dan Aykroyd) și Ramona (Cathy Moriarty) devin vecinii familiei Keese. Acesta este clipa crucială în care viața liniștită a lui Earl este dată peste cap într-un mod pe care nu l-ar fi anticipat. Când Ramona încearcă să îl seducă, Earl este, în egală măsură, copleșit și înspăimântat. În seara următoare, nou-veniții sunt invitați la masă, iar Ramona este furioasă și îl acuză pe Earl că i-a făcut avansuri. După ce scandalul se mai domolește, Vic îi invită pe cei doi Keese în oraș. În scurt timp, Earl realizază că Vic are un plan în ceea ce-l privește.

Pelicula a avut premiera în SUA în ziua de 18 decembrie 1981, iar trei luni mai târziu John Belushi a murit din cauza unei supradoze.

SCARECROW
Sperietoarea

Dramă, SUA, 1973
R: Jerry Schatzberg
D: Gene Hackman, Al Pacino, Dorothy Tristan, Ann Wedgeworth, Richard Lynch

Doi oameni care se îndreaptă către o nouă etapă a vieții lor descoperă o prietenie care ajunge să fie mult mai importantă decât oricare dintre visele lor din trecut.

Max (Gene Hackman) tocmai a fost eliberat condiționat, iar acum călătorește către coasta de Est, unde dorește să deschidă o spălătorie auto. Așa îl întâlnește pe Lion (Pacino) care, după șase ani, se întoarce acasă și este nerăbdător să ajungă acasă pentru a-i vedea după atât de mult timp pe soția și pe fiul său, care se născuse în vreme ce el se afla pe mare. Cei doi se împrietenesc, iar Lion îl învață pe Max cum să-și înțeleagă și să își controleze furia. Max, la rândul său, remarcă fragilitatea noului său amic. Dar, în timp ce înțeleg și acceptă faptul că nu vor reuși niciodată să-și realizeze obiectivele, amândoi descoperă o prietenie care ajunge să fie mult mai importantă decât oricare dintre visele lor din trecut.

Pelicula lui Jerry Schatzberg a obținut premii la Bodil Awards, Festivalul de Film de la Cannes și Kinema Junpo Awards.

STARSHIP TROOPERS 3: MARAUDER
Infanteria stelară 3: Invadatorii

SF, SUA, 2008
R: Edward Neumeier
D: Casper Van Dien, Jolene Blalock, Stephen Hogan, Boris Kodjoe, Amanda Donohoe

Terifianta poveste a unor insecte maleficele care dețin o armă secretă și ameniță că vor distruge omenirea.

“Starship Troopers 3: Marauder” continuă acțiunea peliculei “Starship Troopers” din 1997. De această dată, eroul principal, Johnny Rico (Casper Van Dien), își conduce echipa într-o misiune secretă al cărui obiectiv este acela de a salva niște soldați care se aflau pe îndepărata planetă OM-1. Însă, povestea se complică mai mult decât v-ați aștepta, deoarece insectele războinice au și ele o armă secretă cu care amenință să distrugă omenirea. În plus, pentru a le înfringe pe maleficele creaturi, Rico și oamenii lui trebuie, mai întâi, să îl depisteze pe cel care a trădat, este vorba despre cineva din interiorul Federației.

TIAN TANG KOU (AKA. BLOOD BROTHERS)
Fraţi de sânge

Acțiune, Taiwan, 2007
R: Alexi Tan
D: Daniel Wu, Ye Liu, Qi Shu, Tony Yang, Chen Chang

Cândva în anii ’30, trei tineri inocenți îți încearcă norocul în Shanghai,dar, viața din marele oraș își va pune serios ampreta asupra relației dintre cei trei.

Suntem într-un oraș al decandenței, este vorba despre Shahghai-ul anilor ’30. Trei tineri inocenți descind în acest paradis promis, fiind în căutarea unei vieți mai bune, departe de orășelul în care se născuseră. Eroii poveștii sunt Kang (Ye Liu), fratele lui, Hu (Tony Yang), și cel mai bun prieten al lor, Fung (Daniel Wu). Însă, pe măsură ce vremea trece, cărările celor trei se despart, asta în ciuda faptului că toți trei ajung să se învârtă în medii dubioase, este vorba despre lumea interlopă. Curând, prietenii vor deveni dușmani, iar frații se vor întoarce unul împotriva celuilalt.

TO VERDENER (AKA. WORLDS APART)
Lumi paralele

Dramă, Danemarca, 2008
R: Niels Arden Oplev
D: Rosalinde Mynster, Pilou Asbaek, Jens Jørn Spottag, Sarah Boberg, Anders W. Berthelsen

Sara (Rosalinde Mynster) este o tânără de 17 ani. Ea și familia sa fac parte din grupul Martorilor lui Iehova. Așa se face că, în zona în care locuiesc, sunt cunoscuți ca mergând din ușă în ușă pentru a vorbi despre Ziua Judecății de Apoi și salvarea eternă a sufletului care este rezervată numai Martorilor lui Iehova. Povestea se complică din momentul în care Sara se îndrăgostește de Teis (Pilou Asbaek), iar tânăra trebuie să ia cea mai dificilă decizie din viața ei, deoarece Teis nu este Martor al lui Iehova. Cu toatea acestea, legătura dintre ei devine tot mai strânsă, iar dragostea lor nu se împiedică de acest amănunt. Totuși Sara este neliniștită, deoarece conștiința, credința și dragostea pentru Teis o determină să aleagă între dragoste și familie, deoarece acestea fac parte din două lumi diferite.

CINEMAX CARRYOVER MOVIES SEPTEMBRIE 2010

71 FRAGMENTS OF A CHRONOLOGY OF CHANCE
71 de fragmente dintr-o cronologie a unui incident

Dramă, Austria, 1994
R: Michael Haneke
D: Gabriel Cosmin Urdes, Lukas Miko, Otto Grünmandl, Anne Bennent, Udo Samel

În Noaptea de Ajun a lui 1993, fără nicio explicație, undeva într-o bancă din Viena, un student în vârstă de 19 ani omoară mai mulți oameni, iar apoi își pune și el capăt zilelor.

Această dramă încărcată de suspans a regizorului avangardist Michael Haneke, vă va rămâne în memorie multă vreme după ce filmul se va fi terminat. Povestea începe în Noaptea de Ajun a anului 1993, când, cu totul inexplicabil, un student în vârstă de 19 ani apasă trăgaciul unui revolver, omorînd mai mulți oameni, iar apoi își pune și el capăt zilelor. Tragedia are loc într-o bancă. Prin intermediul flash-back-urilor, ajungem în ziua de 12 octombrie, iar acțiunea progresează pas cu pas către terifianta noapte a crimelor. “71 de fragmente dintr-o cronologie a unui incident” este, de fapt, ultima parte a ceea ce Haneke numește a fi o trilogiei a “glaciației”, care începe cu “The Seventh Continent” (1989) și continuă cu una dintre cele mai controversate dintre peliculele sale, este vorba despre “Benny’s Video” (1992).

AMERICAN GANGSTER
Gangster american

Crimă, SUA, 2007
R: Ridley Scott
D: Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor, Cuba Gooding Jr., Josh Brolin

Eroii peliculei lui Ridley Scott sunt un polițist onest din New York și un dealer de droguri care voia să se impună în lumea mafiei din Harlem. Confruntarea dintre aceștia devine una foarte interesantă deoarece ei au ceva în comun, este vorba despre un cod riguros de etică, fapt ce îi diferențiază de ceilalți oportuniști din jurul lor.

Era o vreme în care nimeni nu-l observa pe rezervatul Lucas (Denzel Washington), dar situația se schimbă radical din clipa în care acesta decide că ar putea să profite de oportunitatea de a-și clădi propriul imperiu al crimei. În lunile care urmează, Lucas își consolidează statutul de cel mai îndrăzneț și inovator dealer de droguri din Harlem, venind cu un produs mult mai bun, dar și mai ieftin decât cel al concurenței. În vreme ce Lucas era atât de preocupat de imaginea sa în lumea interlopă, își face apariția în peisaj polițistul Ritchie Roberts (Russell Crowe), care începe să adulmece ceva în această zonă. În plus, Robert este unul dintre puținii oameni de ordine onești, așa că devine o amenințare reală pentru Lucas. Deși sunt plasați în tabere opuse, cei doi au ceva în comun, este vorba despre un cod riguros de etică, fapt ce îi diferențiază de ceilalți oportuniști din jurul lor. Pe măsură ce confruntarea dintre aceștia devine o certitudine, iar destinul fiecăruia dintre ei ajuge să fie foarte strâns legat de al celuilalt, devine evident că, din această luptă, numai unul poate câștiga.

BRONSON
Bronson

Biografic, Marea Britanie, 2009
R: Nicolas Winding Refn
D: Tom Hardy, Matt King, Hugh Ross, Juliet Oldfield, Jonathan Phillips

Teribila poveste a unui tânăr vârstă de 28 de ani care este condamnat la șapte ani de închisoare după ce jefuiește un oficiu poștal. După ispășirea pedepsei și alegerile pe care acesta le face, personalitatea protagonistului este suplinită de aceea a alter ego-ului său, Charles Bronson.

“Bronson” are la bază povestea unuia dintre cei mai violenți deținuți din Marea Britanie. Cea mai mare dorință a lui Charles Bronson este aceea de a deveni celebru, iar universul în care trăiește este unul în care violența, abuzurile și crimele sunt cele care fac legea. Bronson înțelege că pentru a-și atinge ținta cât mai repede în ciuda oportunităților limitate pe care le are, trebuie să fie atent și la cele mai mici detalii. Oare cine este, de fapt, adevăratul om, cel din spatele acestei entități fabricate cu bună știință?

Acțiunea peliculei lui Nicolas Winding Refn începe în 1974, când Michael Peterson, un tânăr de 19 ani, decide să își clădească o carieră de succes în lumea sumbră a delincvenților. Astfel, cu mintea plină de vise și speranțe, intră într-un oficiu poștal și, folosindu-se de o armă, încearcă să-l jefuiască. Planurile îi sunt dejucate rapid, iar el este reținut și condamnat la șapte ani de închisoare. Cu toate acestea, Peterson ajunge să stea în spatele gratiilor 34 de ani, dintre care 30 sunt petrecuți în detenție solitară. În acest răstimp, are loc o metamorfoză inimaginabilă, astfel încât cel care fusese un tânăr cu înclinații către încălcarea legii se pierde, dispare chiar, iar când cele trei decenii se vor fi terminat, supremația este luată de al său alter ego. Această transformare va avea o consecință dramatică, deoarece acel, Michael Petersen, tânărul teribilist cu mintea plină de ambiții, devine Charles Bronson, unul dintre cei mai periculoși infractori din Marea Britanie.

FAR AND AWAY
Departe, departe

Aventuri, SUA, 1992
R: Ron Howard
D: Tom Cruise, Nicole Kidman, Thomas Gibson, Robert Prosky, Barbara Babcock

Cu sute de ani în urmă, doi tineri din Irlanda pornesc la drum către America și, după ce femeia este jefuită pe vapor, ajung la Boston fără nici un ban. Deși prima lor grijă este aceea de a supraviețui într-o lume complet străină, ei nu uită nicio clipă că destinația lor finală trebuie să fie alta.

Povestea care îi are drept protagoniști pe Tom Cruise și Nicole Kidman este plasată în Irlanda anului 1892. În acea vreme, Joseph Donelly (Cruise), un fermier arendaș, suferă două pierderi imense, este vorba despre tatăl său și bucata de pământ pe care o avea și este decis să își facă dreptate împotriva moșierului opresiv. Însă, în loc să-și ducă planul la îndeplinire, se trezește în situația de a merge împreună cu fiica moșierului, Shannon (Kidman), în America. Din păcate, pe vas, Shannon este jefuită, iar cei doi ajung la Boston fără niciun ban. Abia de-aici începe povestea cu adevărat, deoarece protagoniștii sunt puși în situația de a se lupta pentru a supăraviețui într-o lume care le era complet străină. În acest context dramatic, deși la început Joseph este protector ca un frate, pe măsură ce timpul trece, cei doi se îndrăgostesc și devin de neoprit în dorința de a ajunge în Oklahoma, locul către care ținteau la începutul călătoriei lor.

FUNNY GAMES
Jocuri stranii

Thriller, Austria, 1997
R: Michael Haneke
D: Susanne Lothar, Ulrich Mühe, Frank Giering, Arno Frisch

O familie care visează să se bucure de liniște și de odihnă alege să meargă pentru câteva zile la reședința de vacanță, iar aici vor ajunge să trăiască cele mai negre clipe.

Urmăriți un thriller psihologic ai cărei eroi sunt cei trei membri ai unei inocente familii germane, oameni care, în loc să aibă parte de odihna la care visau, ajung să vadă și să simtă Infernul. Protagoniștii peliculei sunt Georg (Ulrich Mühe), Anna (Susanne Lothar), și fiul lor, Georgie (Stefan Clapczynski), este vorba despre o familie germană care, pentru a se bucura de odihnă, se retrage la reședința de vară aflată undeva pe marginea unui lac. În vreme ce tatăl și fiul se distrau, jucându-se de-a marinarii, la ușa lor își face apariția un tânăr, Peter (Frank Giering), care cere cu împrumut niște ouă. De fapt, din această clipă, liniștea familiei se va duce definitiv pe apa sâmbetei. Nepoftitul musafir este însoțit de Paul (Arno Frisch), un tânăr arogant și, în scurt timp, devine evident faptul că cei doi nu se prea grăbesc să plece. Când George se întoarce acasă, are o tentativă de a încearca să-i pună pe fugă, însă aceasta se dovedește a fi doar un pretext care determină izbucnirea violenței fizice, iar din acest moment familia ajunge să fie captiva celor doi intruși.

HAARAUTUVAN RAKKAUDEN TALO
(AKA. THE HOUSE OF BRANCHING LOVE)
Casa dragostei

Comedie, Finlanda, 2009
R: Mika Kaurismäki
D: Hannu-Pekka Björkman, Elina Knihtilä, Antti Reini, Anna Easteden, Tommi Eronen

Despățiți, dar împreună, asta este povestea autodistructivă, tragicomedia unor oameni care decid să pună capăt relației lor, dar refuză să se mute din casa aflată pe malul unui lac.

Juhani (Hannu-Pekka Bjorkman), un psihoterapeut familist și soția lui, Paula, convin să pună punct mariajului lor în cel mai civilizat mod cu putință. Problema este că ei locuiesc într-o casă aflată pe malul unui lac și niciunul dintre ei nu este dispus să se mute în altă parte. În această situație, soluția pe care o adoptă este aceea de a stabili reguli clare pentru a nu ajunge la conflict. Cum regulile sunt făcute pentru a fi încălcate, asta este ceea ce se întâmplă și în acest caz și fiecare dintre ei simte nevoia să se răzbune pe celălalt. Povestea se complică și mai mult pentru că și unul și celălalt implică alte persoane în povestea lor.

HE’S JUST NOT THAT INTO YOU
Despre bărbaţi şi nu numai…

Comedie, SUA, 2009
R: Ken Kwapis
D: Ben Affleck, Jennifer Aniston, Drew Barrymore, Jennifer Connelly, Kevin Connolly

O privire din mai multe unghiuri asupra relațiilor din zilele noastre, fără a neglija ceea ce se întâmplă dintotdeauna atunci când cei implicați nu înțeleg problemele celuilalt, ale celui de sex opus.

Adaptarea romanului de succes “He’s Just Not That Into You”, carte semnată de Greg Behrendt and Liz Tuccillo este realizată de Ken Kwapis și are în centrul său mai mulți indivizi din Baltimore. Gigi (Ginnifer Goodwin) este o tânără care încercă să înțeleagă semnalele amestecate pe care la primește de la omul cu care se întâlnește. Cel care este alături de ea în acest demers, sprijinind-o intens este proprietarul unui bar (Justin Long), cel care face eforturi el însuși în a desluși misterele când vine vorba despre întâlniri de dragoste. Colega lui Gigi, Janine (Jennifer Connelly), este foarte implicată într-un proiect de redecorare împreună cu soțul ei, Ben (Bradley Cooper), fără să știe că partenerul ei are o relație extraconjugală cu Anna (Scarlett Johansson), o femeie atrăgătoare care încearcă să-și clădească o carieră de succes în muzică. O altă prietenă de-a lui Gigi este Beth (Jennifer Aniston), care trăiește o poveste foarte frumoasă cu Neil (Ben Affleck), dar norii par să se strângă amenințător și deasupra lor, deoarece el nu pare a avea vreun gând să se căsătorească.

IL PAPA DI GIOVANNA (AKA. GIOVANNA’S FATHER)
Tatăl Giovannei

Dramă, Italia, 2008
R: Pupi Avati
D: Silvio Orlando, Francesca Neri, Ezio Greggio, Alba Rohrwacher, Serena Grandi

Dragostea unui tată poate fi salvatoare pentru fiica acestuia care, după ce își ucide o prietenă, ajunge să fie internată într-un spital destinat celor cu afecțiuni mentale.

Dragostea unui tată pentru fiica sa care are mari probleme poate fi singura cale de salvare a acesteia. În 1938, în Italia lui Benito Mussolini, Michele (Silvio Orlando) era profesor la un liceu din Bologna. El și soția lui, Delia (Francesca Neri), aveau o fiică adolescentă, pe Giovanna (Alba Rohrwacher), iar acesata este cea mai importantă făptură din lume pentru Michele. Din acest motiv, Delia își dorea ca soțul ei să-i fi fost și ei la fel de devotat precum îi era fiicei lor. Deși este atât de iubită, Giovanna are probleme foarte serioase, atât de serioase încât într-una dintre zile își omoară o prietenă. În cele din urmă, tânăra ajunge să fie internată într-un spital pentru cei care suferă de afecțiuni mentale. Chiar și în această situație, Michele rămâne lângă fiica lui, lăsînd-o pe Delia acasă.

IT’S MY PARTY
E petrecerea mea

Dramă, SUA, 1996
R: Randal Kleiser
D: Eric Roberts, Gregory Harrison, Lee Grant, Marlee Matlin, Paul Regina

Eric Roberts interpretează rolul unui arhitect de succes care decide să organizeze o petrecere de adio după ce află de la medicul său că zilele-i sunt numărate.

Nick Stark (Eric Roberts) este un arhitect din Los Angeles, un bărbat care arată bine, este plin de viață, are prieteni adevărați, o carieră înfloritoare și un simț al umorului cam obraznic. Cu toate acestea, de ceva vreme halucinațiile și durerile de cap care nu-I mai trec i-au cam întors viața pe dos. Deși pare un om sănătos, aceasta este doar o aparență, iar acum, chiar înainte de Crăciun, medicul său îl anunță că nu există remedii pentru starea lui și că scenariile probabile sunt două: fie va muri rapid, fie va ajunge în comă, fără nicio speranță de recuperare. În ceea ce privește coma, decizia lui Nick fusese luată cu mult timp în urmă, rugându-l pe prietenul lui, Tony, să-l ajute să moară cu demnitate. Deși veștile sunt teribile, Nick a știut întotdeauna cum să trăiască și asta dorește să facă și pentru timpul care i-a mai rămas. Astfel, el decide să le dăruiască celor dragi o petrecere de adio care să dureze două zile. Deși este devastată de cruzimea acestei situații, Amalia (Lee Grant), mama lui Nick, este principalul ajutor în organizarea acestei petreceri. Deși sunt în stare de șoc, familia și prietenii se strâng de peste tot pentru a participa. Aparenta stare de sănătate a lui Nick și umorul picant al acestuia fac și mai greu de crezut motivul pentru care se reuniseră.

MAN OVERBOARD
Om la apă!

Comedie, SUA, 2008
R: Oliver Robins
D: Matt Kaminsky, Mel Fair, Floyd Van Buskirk, Jeffry Stein, Graham Norris

Pelicula “Om la apă!“ are în centru său o mică ambarcațiune și pe cei câțiva marinari care sunt conduși de CJ Mason (Matt Kaminsky), un tânăr care își dorește o viață mai bună pentru familia sa. Angajații lui sunt trei pierde-vară care nu au niciun fel de tragere de inimă pentru ceea ce fac, sau mai bine zis pentru ceea ce ar trebui să facă, deoarece sunt apatici, leneși și nu au nicio motivație. Asta înseamnă că tot greul cade pe umerii lui CJ. Un alt personaj important al poveștii este Johnny Cross (Mel Fair), un marinar care îl convinge pe CJ să ia decizii cruciale care îi vor schimba viața.

MAX MANUS
Max Manus

Dramă, Norvegia, 2008
R: Joachim Roenning, Espen Sandberg
D: Aksel Hennie, Nicolai Cleve Broch, Agnes Kittelsen, Knut Joner, Christian Rubeck

Urmăriți o poveste din Cel De-al Doilea Război Mondial, al cărei erou principal este un patriot norvegian ce este de neoprit în dorința de a-i pune pe fugă pe naziștii care-i ocupaseră țara.

Pelicula este plasată între 9 aprilie 1940 – 8 mai 1945, adică perioada în care Norvegia s-a aflat sub ocupația Germaniei Naziste. Personajul central al peliculei este Max Manus (1914-1996), norvegianul care a pornit o adevărată cruciadă împotriva naziștilor. După ce luptase împotriva comuniștilor din Finlanda, Manus (Aksel Hennie) se întoarce în Norvegia care este ocupată de Germania nazistă și după ce se alătură celor din "Rognes Organization", (mișcarea de rezistență), este prins. Cu toate acestea, el izbutește să evadeze, mergînd în Anglia, unde ajunge agent special, reușind mai multe misiuni de sabotaj îndreptate împotriva naziștilor din Norvegia.

PRIMA PRIMAVERA
Prima primavera

Dramă, Ungaria, 2009
R: Janos Edelenyi
D: Andor Lukáts, Vesela Kazakova, Antonie Kamerling, Enikö Börcsök, Djoko Rosic

Un jaf dintr-o bancă schimbă pentru totdeauna viața eroului filmului, căci mama lui este asasinată, iar el este vânat, fiind unul dintre cei doi martori care-l pot identifica pe autor.

Viața lui Gabor, un bărbat între două vârste care are naivitatea unui copil, este dată peste cap definitiv după ce mama lui este victima unui jaf armat dintr-o bancă. În această dramă, el și Jolie, o prostituată, sunt singurii martori, adică cei care îl pot identifica pe asasin. Asta înseamnă că sunt foarte expuși, fiind în pericolul de a-ș pierde viața în orice clipă. Pendulînd înte realitatea crudă și imaginație, cei doi reușesc să supraviețuiască și, mai mult decât atât, reușesc să se împace unul cu celălat, cu lumea și, ceea ce este mai dificil decât orice, cu ei înșiși.

ROCKNROLLA
RocknRolla

Acțiune, SUA, 2008
R: Guy Ritchie
D: Gerard Butler, Tom Wilkinson, Thandie Newton, Mark Strong, Idris Elba

“RocknRolla” este o poveste din Londra despre sex, huligani și rock ‘n roll, este vorba despre o peliculă din care nu lipsesc umorul, acțiunea și în care îl veți recunoaște pe Guy Ritchie, cel care a regizat, printre altele, “Lock, Stock and Two Smoking Barrels” și “Snatch”.

Acțiunea peliculei are loc în zilele noastre, în capitala Marii Britanii, unde afacerile imobiliare au devenit mai importante decât traficul de droguri, iar delincvenții cu bani sunt cei mai entuziaști anteprenori. Astfel, în clipa în care un mafiot rus pune la cale o înșelătorie imobiliară, toți dubioșii din Londra vor să pună mâna pe acțiuni. Din acest moment, lăcomia devine limbajul universal, iar Lenny Cole (Tom Wilkinson), unul dintre șefii crimei, inteligentul One Two (Gerard Butler), Stella (Thandie Newton) și imprevizibilul Johnny Quid (Toby Kebbell), par să comunice fluent folosindu-l. Din clipa în care gloanțele încep să zboare, numai după ce fumul armelor de foc se va fi ridicat vom afla cine este cel care a scăpat cu viață și a câștigat și lozul cel mare.

SPEECHLESS
Fără vorbe

Comedie, SUA, 1994
R: Ron Underwood
D: Michael Keaton, Geena Davis, Christopher Reeve, Bonnie Bedelia, Ernie Hudson

O comedie romantică fascinantă în care coincidențele din viața a doi oameni sunt ocazia de a începe o relație în calea căreia vor apărea încercări dintre cele mai diverse.

Cei aleși de Ron Underwood pentru a fi protagoniștii acestei comedii romantice sunt Michael Keaton și Geena Davis. Kevin (Keaton) este un insomniac care o întâlnește pe Julia (Geena Davis) noaptea târziu, într-un magazin și, întâmplător sau poate că nu, amândoi își doresc același ultim flacon de medicamente pentru somn. După ce petrec o seară romantică împreună și, spre surprinderea amândurora, realizează că fiecare dintre ei scrie discursuri pentru candidații unei curse pentru Senat, dar se află în tabere opuse. Pe măsură ce Campania avansează, cei doi au dificultăți tot mai mari în a continua relația, dar nu abandonează. Însă, încercările sunt departe de a se fi încheiat pentru acest cuplu, deoarece Bob Freed (Christopher Reeve), fostul logodnic al Juliei, revine și-i cere acesteia să se împace.

THE COMFORT OF STRANGERS (AKA. CORTESIE PER GLI OSPITI)
Mângâieri străine

Thriller, SUA, 1991
R: Paul Schrader
D: Christopher Walken, Rupert Everett, Natasha Richardson, Helen Mirren, Manfredi Aliquo

Avînd la bază romanul scriitorului englez Ian McEwan, adaptarea lui Harold Pinter (“The Comfort of Strangers”) spune povestea unei călătorii în Veneția care se transformă într-un coșmar inimaginabil.

În încercarea de a readuce romantismul în relația lor, Colin și Mary (Rupert Everett și Natasha Richardson) decid să plece într-o vacanță în Venția. Fascinați de oraș și de canalele lui, aceștia se rătăcesc și, la un moment dat, devine clar pentru amândoi că sunt urmăriți de un misterios fotograf care face mai multe poze cu Colin. Pe măsură ce se lasă întunericul, cei doi sunt din ce în ce mai speriați și au toate motivele, deoarece această călătorie care ar fi trebuit să îi ajute să se regăsească va deveni cel mai mare coșmar al vieții lor. Din păcate, cursa nebună pentru supraviețuire se termină tragic.

THE OPEN DOOR
O uşă deschisă

Horror, SUA, 2008
R: Doc Duhame
D: Catherine Georges, Sarah Christine Smith, Ryan Doom, Daniel Booko, Mike Dunay

Ai grijă ce-ți dorești, căci s-ar putea să ți se împlinească!

Angelica are probleme mari cu mama ei. Desigur, cu două săptămâni în urmă, ea ajunsese acasă cu două ore mai târziu față de ora stabilită. De-atunci, ea este pedepsită și nu mai poate merge la niciuna dintre petrecerile de anul acesta și, ceea ce este mai greu de suportat este că nu se mai poate întâlni cu marea ei dragoste, Brad. Povestea devine chiar mai complicată de-atât, deorece cea mai bună prietenă a ei începe să se poarte ciudat. În vreme ce bodogănea în camera ei, fiind nefericită din cauza acestei situații, ascultă la radio o emisiune numită “The Open Door” (“O uşă deschisă”), în care se vorbește despre forțele cosmice care conspiră pentru a îndeplini cele mai arzătoare dorințe. Singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să ceri. Fără să stea prea mult pe gânduri, ca orice adolescent, spune “Aș vrea ca părinții să mă lase în pace!”, apoi “Aș vrea ca eu și Brad să fim împreună pentru totdeauna…” și tot așa. Vă gândiți probabil că sunt niște dorințe rezonabile, dar veți vedea în curând ce se întâmplă când acestea se vor împlini!

THE SEVENTH CONTINENT
Al şaptelea continent

Dramă, Austria, 1989
R: Michael Haneke
D: Birgit Doll, Dieter Berner, Leni Tanzer, Udo Samel, Silvia Fenz

Viața unei familii copleșite de faptul că nu se întâmplă nimic spectaculos, ci este vorba doar de tristețea nesfârșită a unei vieți care duce către nicăieri.

“The Seventh Continent” (“Der Siebente Kontinent”), pelicula de debut a reputatului regizor Michael Haneke, este inspirat de povestea reală a unei familii din clasa de mijloc, este vorba despre un cuplu și fiica acestora, oameni care vor recurge la suicid. Filmul prezintă ultimii ani din viața celor trei care, priviți din exterior nu par avea niciun fel de probleme. Nu se întâmplă nimic spectaculos, ci este vorba doar de tristețea nesfârșită a unei vieți care se îndreaptă către nicăieri. Georg și Anna realizează cât de monotonă și izolată este existența lor abia atunci când fiica lor, disperată să capteze atenția, pretinde dintr-o dată că este oarbă.

THE WHALES OF AUGUST
Dramă, SUA, 1987

R: Lindsay Anderson
D: Bette Davis, Lillian Gish, Vincent Price, Ann Sothern, Harry Carey Jr.

Povestea simplă și fermecătoare a două femei învârstă care, în timp ce așteaptă să vadă trecînd balenele migratoare, privesc înapoi, amintindu-și de trecut, dar continuă să își facă și planuri de viitor.

Libby Strong (Bette Davis) și Sarah Webber (Lillian Gish), sunt două văduve care se află în vacanță în Philadelphia pentru a serba cea de-a 60 vară de când vin aici. Libby este morocănoasă, tăcută și nu mai vede, în vreme ce Sarah este sănătoasă, grijulie și aproape enervant de bine-dispusă. Vecina ei, Tisha (Ann Sothern), încearcă să o convingă pe Sarah să o dea pe Libby în grija fiicei ei, dar aceasta nu poate uita suportul moral de care a avut parte din partea lui Libby atunci când îi murise soțul. Când Libby încearcă să saboteze relația romantică a lui Sarah, cea din urmp decide că a depășit orice limită. Cu toate acestea, ea nu reușește să meargă până la capăt.

TRUCKER
Viaţa în camion

Dramă, SUA, 2008
R: James Mottern
D: Michelle Monaghan, Nathan Fillion, Benjamin Bratt, Joey Lauren Adams, Jimmy Bennett

O mamă este căutată de fiul ei de 11 ani, după ce tatăl acestuia este internat în spital. Băiatul nu își mai văzuse mama de când era bebeluș și o dorește pe aceasta în viața lui la fel de mult precum îl dorea și ea, adică deloc.

Diane Ford (Michelle Monaghan), este un șofer de camion de succes care duce o viață fără griji cu legături de-o noapte și beții care durează toată noaptea. Asta până în clipa în care la ușa ei apare Peter (Jimmy Bennett), înstrăinatul său fiu de 11 ani. Băiatul nu își mai văzuse mama de când era bebeluș și o dorește pe Diane la fel de mult precum îl dorește și ea, adică deloc. Însă, Len (Benjamin Bratt), tatăl lui Peter era în spital, așa că cei doi nu prea au de ales.

ULEE’S GOLD
Comoara lui Ulee

Dramă, SUA, 1997
R: Victor Nunez
D: Peter Fonda, Patricia Richardson, Christine Dunford, Tom Wood, Jessica Biel

Un fost veteran de război care acum este apicultor solitar experimentează emoțiile și pericolul în vreme ce face eforturi să-și protejeze familia.

“Comoara lui Ulee” spune povestea lui Ulysses Jackson (Peter Fonda), un apicultor solitar din Florida. El este un veteran de război care fusese devastat de moartea soției și al cărui fiu, Jimmy (Tom Wood), se afla în închisoare, iar tot ce-și mai dorea acum era să se ocupe de apicultură. Cele două nepoate, Penny (Vanessa Zima) și Casey (Jessica Biel) Jackson se află în grija lui. Cei trei au o viață frumoasă și ordonată, dar asta numai până când primesc un telefon de la Jimmy, iar din acea clipă totul se schimbă dramatic.

VISION – AUS DEM LEBEN DER HILDEGARD VON BINGEN
Viziunea – Viaţa lui Hildegard von Bingen

Istoric, Germania, 2009
R: Margarethe Von Trotta
D: Barbara Sukowa, Heino Ferch, Hannah Herzsprung, Alexander Held, Lena Stolze

Pelicula lui Margarethe Von Trotta o are în centrul său pe About Hildegard von Bingen (circa 1098 – 1179) (Barbara Sukowa), una dintre cele mai importante femei din Evul Mediu. Margarethe Von Trotta a fost o poetă vizionară, vindecător naturalist și teolog. De asemenea, ea a fondat mănăstiri, a corespondat cu liderii laici și reprezentații bisericii și a lăsat în urma sa un număr impresionant de lucrări scrise.

Bucuresti, 16.08.2010

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *