free download 78 travel guides written by experts

Ce putem vedea la TVR 1 in perioada 1-3 mai

Actori pe scena O dată-n viaţă

Magda Catone, Adriana Trandafir şi Silviu Biriş sunt invitaţi în ediţia din 1 mai a emisiunii găzduite de Iuliana Tudor la TVR 1 şi TVR+, de la ora 21.10

Iuliana Tudor aduce, în ediţia O dată-n viaţă din 1 mai, trei dintre cei mai apreciaţi actori români, care au ales ca, pentru o seară, să schimbe jocul de pe scenele teatrelor bucureştene cu jocul… popular. Alături de ei, aşa cum ne-am obişnuit, nume mari ale folclorului autohton. O dată-n viaţă poate fi urmărită vineri seară, de la ora 21.10, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

Adriana Trandafir şi Aneta Stan luptă pentru Dobrogea în emisiunea din 1 mai, în timp ce Silviu Biriş urcă pe scenă alături de Andrei şi Ştefan Petreuş, în susţinerea zonei Maramureşului. Magda Catone îmbracă portul popular din Ardeal, având-o ca parteneră de nădejde în reprezentarea acestei zone pe Mariana Anghel.

Ansamblul „Ţara Vrancei” din Focşani completează tabloul de vineri, asigurându-ne că vom vedea, şi în această ediţie, dansuri unul şi unul.

În ediţia de săptămâna trecută a emisiunii, Floarea îi explica lui Gheorghe cum urma „ţaţa Lixandrina” să încerce să intre în Cartea Recordurilor

Hernia de disc şi dependenţa de calculator, la Vreau să fiu sănătos

Sonia Argint Ionescu prezintă o nouă ediţie Vreau să fiu sănătos sâmbătă, 2 mai, de la ora 14.30, la TVR 1 şi TVR+.

În fiecare sâmbătă, de la 14.30, telespectatorii TVR 1 au întâlnire cu echipa emisiunii Vreau să fiu sănătos. Prezentatoarea Sonia Argint Ionescu şi realizatoarea Beatrice Cioba aduc în fiecare sâmbătă noutăţi din lumea medicală, cele mai recente tratamente şi terapii sau metode profilactice.

Pentru ediţia din 2 mai, echipa Vreau să fiu sănătos a pregătit noi subiecte de interes pentru telespectatori: hernia de disc, intoleranţele alimentare, consecinţele dependenţei de calculator, dar şi o poveste impresionantă de viaţă.

Cauzele herniei de disc sunt legate în principal de obişnuinţele generate de sedentarismul omului contemporan. Ce este hernia de disc, când trebuie operată şi când nu, în ce fel poate ajuta kinetoterapia vom afla de la dr. Sandra Ristache, medic primar balneofizioterapie la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi dr. Dan Teleanu, medic primar neurochirurg la acelaşi spital.

Copilul dumneavoastră nu se desparte de telefonul mobil sau de tabletă nici la masă? În loc să petreacă timp cu familia, preferă să se izoleze în faţa calculatorului? Atunci există o problemă. Una dintre cele mai periculoase adicţii este pe cale să se instaleze: dependenţa de calculator. Consilierul psihologic Andra Costin, Valentina Contanu, medic specialist ortopedie pediatrică, Andra Dinu, doctorand în medicină şi fiziokinetoterapeut ortoped vor discuta despre acest subiect şi vor oferi mai multe detalii pe acest subiect în materialul realizat de Cristina Andrei.

Intoleranţa alimentară este reacţia patologică ce se produce în cursul consumului anumitor alimente. Cele mai cunoscute forme de intoleranţă alimentară sunt cele la gluten şi la lactoză. Doctorul Ileana Stamate, medic specialist diabet, nutriţie, boli metabolice ne lămureşte cum trebuie abordate aceste intoleranţe la Vreau să fiu sănătos de sâmbătă, 2 mai.

Nu lipseşte din această ediţie nici povestea de viaţă unei tinere pe care mulţi ar avea motive să o invidieze. Din păcate, povestea ei include şi un episod sever de depresie, pe care veţi afla cum l-a depăşit tot în ediţia de sâmbătă a emisiunii prezentate de Sonia Argint Ionescu.

Programele Fundaţiei Principesa Margareta, la Ora Regelui de la TVR

Sâmbătă, 2 mai, de la ora 15.00, emisiunea pe teme istorice despre monarhie şi regii României vine cu noi subiecte la TVR 1 şi online, pe TVR+.

„Construim comunităţi puternice, Creăm punţi între generaţii, Investim în educaţie şi talent” sunt motto-uri ale Fundaţiei Principesa Margareta a României. În emisiunea Ora Regelui din 2 mai, telespectatorii TVR 1 vor putea urmări un interviu emoţionant cu o doamnă de 100 de ani, Maria Rodean, pentru care cuvintele „niciodată singur”, „flori pentru suflet” sau „frumuseţe de martie” nu înseamnă campanii sociale, ci o mulţime de prieteni care îi amintesc constant micile bucurii ale vieţii. Emisiunea Ora Regelui se difuzează, ca şi până acum, de la ora 15.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+, în fiecare sâmbătă.

Intrată în familia Fundaţiei Principesa Margareta a României în 2014, ca beneficiar al programului „Niciodată Singur”, Maria Rodean şi-a regăsit nu doar plăcerea de a primi ca oaspeţi pe voluntarii fundaţiei, ci şi curajul de a ieşi din casă, fie doar şi la evenimente festive. Programul „Niciodată singur” sprijină încă din anul 2006 vârstnici de peste 65 de ani, afectaţi de singurătate, sărăcie sau boală. Programul funcţionează în Bucureşti, Brăila, Constanţa şi Ploieşti. Voluntari de toate vârstele şi din toate categoriile sociale sunt pregătiţi, organizaţi şi motivaţi de Fundaţie pentru a se implica la nivel operaţional în derularea programului. Cu ajutorul lor, vârstnicii sunt asistaţi la domiciliu sau în centre de îngrijire şi beneficiază de un sprijin practic în viaţa de zi cu zi, activităţi de socializare, excursii, ateliere creative şi activităţi culturale. Conform unui studiu al Fundaţiei, peste 640.000 de persoane vârstnice din Romania sunt singure.

Tot la ediţia din 2 mai, producătorul Lidia Voicu şi realizatorul Ruxandra Ţuchel au mai pregătit un interviu cu istoricul Sergiu Iosipescu despre Regele Carol I şi Regina Elisabeta, un reportaj despre Muzeul Ţăranului Român, ctitorie regală, dar şi o selecţie de interviuri înregistrate de Marilena Rotaru cu Majestatea Sa Regele Mihai sub titlul Cuvântul Regelui. Şi tot atunci, la rubrica Memorii, telespectatorii vor mai urmări şi câteva mărturisiri ale furnizorului regal de peşte din Balcic, care acum a ajuns la vârsta de 97 de ani.

Din 28 martie, îndrăgita emisiune Ora Regelui a revenit la TVR 1 cu un nou sezon, în care telespectatorii pot afla informaţii despre monarhie şi regii României şi pot însoţi Familia Regală în cele mai importante momente ale existenţei sale.
Emisiunea poate fi urmărită şi online, pe www.tvrplus.ro, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android. De asemenea, Ora Regelui este difuzată la TVR Internaţional, tot sâmbătă, de la ora 16.30.

Exclusiv în România desluşeşte tainele ţinutului sihăstriilor

Cristian Tabără şi echipa emisiunii străbat în lung şi în lat judeţul Neamţ în ediţia din 2 mai, care se difuzează la ora 18.00, la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+.

Sâmbăta aceasta, echipa emisiunii Exclusiv în România străbate în lung şi-n lat judeţul Neamţ pentru a ne ajuta să înţelegem tainele acestui ţinut al sihăstriilor. Este regiunea cu cea mai mare densitate de aşezăminte monahale din întreaga Europă, o zonă care, deşi a mai fost bătută de echipa emisiunii, mai are de oferit încă unicate şi multe superlative. Exclusiv în România poate fi văzută sâmbătă, 2 mai, de la ora 18.00, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

Împreună cu jurnalista Denisa Anghel şi cu producătorii Cristina Madgearu şi Marin Găbudean vom vizita Mănăstirea Secu, vom descoperi că, dincolo de ameţitoarele Chei ale Bicazului, se găsesc alte chei, cele mai înguste pe care le-a săpat vreodată un pârâiaş în Europa – Cheile Şugăului. Vom ajunge şi la cel mai mare lac de baraj natural din ţara noastră, Lacul Cuejdel, plin şi el, ca Lacul Roşu, cu trunchiuri care răsar din apă. Apoi, vom trăi poveştile care bântuie Palatul Cnejilor din Ceahlău, vom vedea cum se fac bundiţele nemţene, unicat mondial şi vom afla reţeta savuroaselor plăcinte cu ghebe. Toate acestea, dar şi alte informaţii cel puţin la fel de interesante aflăm şi vedem la ediţia din 2 mai a emisiunii Exclusiv în România.

Locuri frumoase, unice, de legendă – toate împănate cu poveşti bine spuse, dar şi cu secrete gastronomice, se dezvăluie într-o nouă ediţie Exclusiv în România, ce poate fi urmărită, ca de obicei, sâmbătă, la TVR 1, TVR HD şi www.tvrplus.ro, de la ora 18.00. Exclusiv în România este şi pe www.tvr.ro şi www.tvrplus.ro/editie-exclusiv-in-romania, precum şi pe www.facebook.com/fanTVR1 şi https://www.facebook.com/ExclusivInRomania. TVR+ este disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

Adevăruri despre trecut la TVR 1: episodul 8 – Nicu Ceauşescu

Duminică, 3 mai, de la ora 14.35, la TVR 1 şi online, pe TVR+, telespectatorii află secretele unuia dintre cele mai controversate personaje ale epocii de aur: Nicu Ceauşescu

Seria Adevăruri despre trecut de continuă duminică la TVR 1 cu episodul 8, în care telespectatorii vor afla secretele unuia dintre cele mai controversate personaje ale epocii de aur. Pe scenariul scris de prof. univ. Lavinia Betea, realizatorul şi producătorul Raluca Rogojină propune un film portret, cu bune şi cu rele, al lui Nicu Ceauşescu, mezinul cuplului Ceauşescu. Seria Adevăruri despre trecut se difuzează în fiecare duminică, de la ora 14.35, la TVR 1 şi TVR+.

Unii i-au spus “playboy”, alţii „beizadea”, iar evenimentele din ‘89 l-au consacrat cu titlul de „prinţişor”. Fiul preaiubit al cuplului Ceauşescu, Nicu Ceauşescu, a fost privit deopotrivă cu simpatie şi cu ură. De-a lungul timpului, cei mai mulţi s-au rezumat la a-i număra sticlele de băutură consumate şi femeile „care i-au trecut prin cearşafuri”.

„Despre Nicu Ceauşescu s-a spus că a sechestrat şi a violat. Că a luat ostatici copii. Mulţi susţin că a fost mare galanton. Cert este că, la începutul anului 1989, rapoartele secţiei de cercetare de la Radio Europa Liberă îl creditau pe Nicu drept succesor al tatălui său. Iar părinţii îl împingeau şi ei spre Olimpul puterii. Cu mult înainte de evenimentele din ‘89, Nicu Ceauşescu făcuse cunoştinţă cu Ion Iliescu şi Petre Roman. Pe Iliescu îl ştia chiar bine. În zilele Revoluţiei a venit relaxat la Bucureşti. A fost înjunghiat, arătat la televizor şi apoi scos din sediul televiziunii înfăşurat în cearceafuri pe post de mort, ca să nu fie linşat de revoluţionari. În penitenciar i se punea la nesfârşit filmul cu execuţia părinţilor săi. Despre Nicu Ceauşescu au rămas multe lucruri nespuse… La Adevăruri despre trecut, facem portretul beizadelei epocii de aur. Cu bune şi cu rele”, ne invită Raluca Rogojină, realizatorul seriei Adevăruri despre trecut, să vizionăm documentarul TVR.

O ciorbă „de trezire” pentru Cotabiţă, după o noapte… albastră

Interpretul este invitatul lui Mircea Dinescu la Politică şi delicateţuri, duminică, 3 mai. Ediţia din această săptămână poate fi urmărită de la 15.20, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Difuzată în această duminică de la ora 15.20, Politică şi delicateţuri aduce un alt invitat la masa lui Mircea Dinescu, dar şi un nou regal culinar. Poetul îl aşteptă, în ediţia din 3 mai a emisiunii, pe Gabriel Cotabiţă, cu ingredientele pregătite pentru o masă bogată, căci gătitul este, pentru el, o formă de terapie. Politică şi delicateţuri poate fi urmărită la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

„În loc să te internezi la un sanatoriu de boli nervoase, mai bine găteşti”, declară gazda, cu umoru-i binecunoscut. Astfel că, pentru început, îi pregăteşte invitatului său o ciorbă din cap de somn de Dunăre, menită să înlocuiască ciorba de burtă – mai exact, o ciorbă „de trezire”, după o noapte de petrecere. Nu lipsesc din compoziţie: usturoiul, dragaveiul oltenesc, adică ştevia şi faimosul vin al lui Dinescu de la Cetate.

Încă de la început, Gabi Cotabiţă se declară un „consumator perfect” şi mărturiseşte că nu ştie să gătească: „În viaţă este bine să laşi oamenii care se pricep cel mai bine să facă lucrurile la care se pricep cel mai bine, iar eu pot să supravieţuiesc fierbându-mi un ou sau făcându-mi un grătar sau o salată”. În bucătărie, în schimb, se dovedeşte a fi un partener de discuţie fermecător.

În timp ce borşul de cap de peşte stă pe foc, Dinescu începe să gătească, spre mirarea invitatului său, un preparat pe cât de neobişnuit, pe atât de gustos: jumări din guşă de curcan! „Am făcut un experiment. M-am gândit că o să-l şochez un pic şi cu capul de somn, dar şi cu guşa de curcan, pentru că nu ştia despre ce e vorba”, spune amuzat poetul.

Discuţia din cramă, întreruptă din când în când de Taraful lui George Strugurel, curge lin şi firesc, iar la final, Cotabiţă concluzionează: „După întâlnirea de astăzi, am senzaţia că mi-am mai adăugat un element de antologie în existenţă”.

***

Gabriel Cotabiţă s-a născut pe 1 noiembrie 1955, la Craiova. A absolvit Institutul de Electrotehnică din oraşul natal, fiind de profesie inginer. În perioada 1967-1969, a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă din Craiova şi a debutat în muzica rock în anul 1975, alături de grupul Redivivus, devenind o vedetă a genului. În 1983, Holograf rămâne fără solist vocal şi-l solicită pe Gabriel Cotabiţă să intre în trupă. Împreună au scos în anul 1984 albumul „Holograf 1”. Despărţirea de Holograf se face din cauza vizei care îi este refuzată de două ori lui Gabriel Cotabiţă pentru o serie de turnee în străinătate.

A jucat în filmul muzical „În fiecare zi mi-e dor de tine”, în regia lui Gheorghe Vitanidis, muzica George Grigoriu şi Ionel Tudor. Figurează pe coloana sonoră a peliculei „Rezervă la start”, în regia lui Anghel Mora, muzica Adrian Enescu. În anul 1990 susţine primul recital pe scena Festivalului „Mamaia” iar în 1992, pe scena Festivalului Internaţional „Cerbul de aur”. În 1995 devine director muzical şi realizator de emisiuni la Tele 7abc. În 2002 formează alături de Mihai Pocorschi grupul VH 2. I se decernează Diploma de Onoare a Ministerului Culturii şi Cultelor în cadrul Galei muzicale „O zi printre stele”, mai, 2002.

Gabriel Cotabiţă are trei fete – Aela şi gemenele Eliza şi Milena.

Bucuresti, 30.04.2015
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *