free download 78 travel guides written by experts

Cazul “Caii de la Fierbinti”

Fundatia Vier Pfoten Romania, Asociatia GIA – Group Initiative for Animals si Consiliul Local Fierbinti-Targ au incheiat un protocol de colaborare prin care cele doua organizatii neguvernamentale asigura conditiile de bunastare necesare cabalinelor.

In luna noiembrie 2010, localnicii si autoritatile locale din Fierbinti-Targ au constatat ca la ferma din Fierbinti-Targ unde se afla herghelia de cai rasa Sagra si o bovina – proprietate a S.C. Dreams Cereals S.R.L., reprezentata prin asociat si administrator Dragoi I. Dorin Cristian – s-a produs moartea a doua cabaline; ulterior inca o cabalina a murit, toate cele trei animale decedand datorita stadiului avansat de malnutritie si degradare fizica. Animalele supravietuitoare (30 cabaline si o bovina) se aflau intr-o stare de mizerie acuta, emaciate, suferind de foame, sete si frig, dar si de alte afectiuni care se produc in lipsa unei ingrijiri elementare a animalelor.

La acel moment, organizatia neguvernamentala intitulata “Federatia Comisariatului Pentru Societatea Civila prin Inspectoratul General de Politie pentru Protectia Animalelor” a depus o cerere in vederea emiterii unei Ordonante Presedintiale, in contradictoriu cu Dragoi I. Dorin Cristian. In urma cererii, Instanta a stabilit ca pe o perioada de 6 luni, 30 de cabaline si o bovina (vaca) aflate in proprietatea S.C. Dreams Cereals S.R.L., reprezentata prin asociat si administrator Dragoi I. Dorin Cristian, sa fie transferate in adapostul pus la dispozitie de catre unitatea administrativ-teritoriala Fierbinti -Targ.

In fapt, animalele se aflau deja in acest adapost, care este chiar ferma din Fierbinti-Targ unde animalele au trait in ultimii ani. Transferul animalelor a fost realizat doar scriptic, transferul faptic fiind cel al custodiei animalelor catre Consiliul Local Fierbinti-Targ.

Intrucat autoritatile publice nu pot utiliza bani publici pentru sustinerea financiara a animalelor cu proprietar, in perioada imediat urmatoare membrii autoritatilor publice locale din Fierbinti-Targ au actionat pentru bunastarea animalelor in mod independent; in scurt timp, cazul cailor de la Fierbinti a fost intens mediatizat si astfel cabalinele si bovina au primit ajutor – donatii in bani si bunuri, provenite de la persoane fizice si juridice, romane si straine. Aceste ajutoare au degrevat Consiliul Local Fierbinti-Targ de cea mai mare parte a obligatiilor pe care nu le-a dorit (neavand sustinere financiara proprie) dar si le-a asumat, din dragoste si compasiune pentru aceste animale abandonate si maltratate.

Incepand cu luna noiembrie 2010, asociatia GIA – Group Initiative for Animals s-a implicat activ in ingrijirea acestor animale, organizand: un eveniment caritabil destinat

strangerii de fonduri pentru hrana si tratamentele medicale; vizite de lucru saptamanale sau bisaptamanale pentru furnizarea de ajutor medical dar si pentru socializarea animalelor aproape salbaticite datorita relelor tratamente si conditiilor mizere la care au fost supuse; ajutor specializat prin colaborarea cu echipa de potcovari a Fundatiei SPRiN (Olanda), care, in data de 30 decembrie 2010, s-a deplasat la Fierbinti-Targ; actiuni de curatenie a grajdurilor, cooptarea de voluntari din afara GIA etc.

Asociatia GIA impreuna cu Fundatia Vier Pfoten Romania – care are ca unic scop de activitate Protectia si Apararea Drepturilor Animalelor, si care s-a preocupat indeaproape de cazul cailor de la Fierbinti – au constatat inca din luna noiembrie 2010 ca grajul in care animalele traiau era total neadecvat si periclita in orice moment sanatatea si viata animalelor. Ca atare, in acordul Consiliului Local, cele doua organizatii neguvernamentale au cautat solutii de relocare a animalelor intr-un mediu adecvat. Acest mediu a fost identificat si, dupa incheierea tuturor procedurilor legale care se impun, Consiliul Local Fierbinti–Targ impreuna cu cele doua organizatii neguvernamentale au semnat un protocol de colaborare prin care caii de la Fierbinti au fost transferati in mod faptic si scriptic intr-o locatie detinata intretinerii optime a cailor, aflata in judetul Ilfov. Organizatiile si-au asumat responsabilitatea de asigura toate resursele necesare sanatatii fizice si psihice ale animalelor, pana la momentul cand situatia juridica cu privire la proprietatea cailor si transferul lor definitiv catre proprietar va fi decisa de catre o instanta de judecata printr-o hotarare definitiva si irevocabila, cu titlu executoriu.

Bucuresti, 04.03.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *