free download 78 travel guides written by experts

Cartea care a influentat vietile a milioane de cititori: “Zen si arta repararii motocicletei”

Peste 5.000.000 de exemplare vîndute • Cel mai răsunător bestseller cu cele mai multe respingeri de publicare primite din partea editurilor: 121 (Guinness Book of Records)

Zen şi arta reparării motocicletei de Robert M. Pirsig, una dintre cele mai importante cărţi din a doua jumătate a secolului XX, vîndută în peste 5.000.000 de exemplare pînă în prezent şi intrată în Guinness Book of Records ca fiind cel mai răsunător bestseller cu cele mai multe respingeri de publicare primite din partea editurilor (121), a apărut săptămîna aceasta în colecţia „Biblioteca Polirom. Actual”, şi în ediţie digitală, traducere din limba engleză de Bogdan Perdivară.

Zen şi arta reparării motocicletei, celebrul roman filosofic al lui Robert Pirsig, a influenţat vieţile a milioane de cititori, constituindu-se într-o meditaţie surprinzătoare asupra felului în care putem descoperi sensurile profunde ale existenţei într-o lume tot mai confuză.

Lungul periplu pe care un tată şi băiatul lui îl fac prin nord-vestul Americii devine o odisee personală, emoţionantă, în care repararea motocicletei ne va dezvălui cum măiestria şi imaginaţia pot îmblînzi în cele din urmă tehnologia. Cu condiţia să devenim, după cum ne învaţă filosofia Zen, una cu faptele noastre.

„Zen are ceva de spus despre plictiseală. Practica sa de bază, «meditaţia şezînd», e probabil cea mai plicticoasă activitate din lume – în afară, poate, de practica aceea hindusă a îngropatului de viu. Nu prea faci mare lucru: nu mişti, nu gîndeşti, nu-ţi pasă. Ce-ar putea fi mai plictisitor de-atît? Şi totuşi, în centrul acestei plictiseli e chiar lucrul pe care budismul Zen caută să-l propage. Care? Ce lucru e în mijlocul plictiselii şi nu-l vezi?” (Robert M. Pirsig)

„Pe măsură ce marea se apropie şi munţii îşi îmblînzesc crestele – iar tată şi fiu rămîn prinşi ca-ntr-o strînsoare fantasmagorică –, simţul rar al naraţiunii, economia perfectă de efecte înfruntă orice critică. Analogiile cu Moby Dick nu-şi puteau găsi o expresie mai pertinentă.” (The New Yorker)

„O carte importantă, plină de răspunsuri la cele mai încurcate dileme ale contemporaneităţii. Zen şi arta reparării motocicletei este una dintre cele mai rafinate plăceri ale spiritului.” (The New York Times)

Robert M. Pirsig s-a născut în 1928, la Minneapolis. Are trei copii, rodul a două căsătorii, şi un IQ de 170, datorită căruia intră la universitate la numai cincisprezece ani. Studiază filosofia, îşi continuă studiile în Benares, dar înainte de aceasta, în 1946, se înrolează în armată şi luptă în războiul din Coreea. În 1991, cînd primeşte o bursă Guggenheim, Pirsig îşi definitivează al doilea roman: Lila: An Inquiry into Morals, încă netradus în limba română.

Bucuresti, 21.06.2013
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *