free download 78 travel guides written by experts

Societatea Română de Diabet, Nutriţie si Boli Metabolice, cu ocazia Zilei Mondială de luptă împotriva Diabetului – 14 Noiembrie, lansează Campania de donaţii “Act Today to Change Tomorrow”

Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNBM) lansează campania de donaţii „Act Today to Change Tomorrow” în încercarea de a ajuta copiii bolnavi de diabet zaharat insulino-dependent, ca parte din noua strategie pentru combaterea diabetului zaharat şi a bolilor metabolice.

Desfăşurată sub sloganul Federaţiei Internaţionale de Diabet, Campania Act Today to Change Tomorrow lansată cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva Diabetului, are scopul de a aduce în atenția publică problematica copiilor cu diabet tip 1 şi de a găsi soluţii practice pentru îmbunătăţirea calității vieții acestora.


Având un regim de viaţă diferit, copii cu diabet tip 1 au nevoie de un tratament complex ce presupune:
a. insulinoterapie realizată prin 4-6 injecţii zilnice sau pompă de insulină, cu adaptarea la domiciliu a dozelor de insulină în funcţie de rezultatele autocontrolului glicemic;
b. alimentaţie specifică, echilibrată şi adaptată vârstei şi sexului, fracţionată în 5-6 mese/zi, al căror orar trebuie respectat cu stricteţe de la o zi la alta;
c. exerciţii fizice efectuate regulat, minim 3 reprize de câte 30 minute / săptămână ;
d. educaţie medicală specifică atât a copilului şi familiei acestuia cât şi a mediului social în care activează copilul (prieteni, şcoală etc);
e. monitorizarea permanentă a glicemiei şi stării de sănătate pentru a evita perioadele de dezechilibru ce pot afecta grav viaţa ulterioară a copilului.

Echilibrarea permanentă a diabetului zaharat sub toate aspectele sale este obiectivul central al monitorizării continue. Evitarea unor perioade de dezechilibru metabolic poate înseamnă în cea mai mare măsură evitarea complicaţiilor ulterioare ale bolii.

Proiectul pleacă de la obiectivul statutar al Societăţii acela de a „ameliora permanent  calitatea îngrijirii medicale şi calitatea vieţii persoanelor cu diabet zaharat şi/sau cu alte boli de nutriţie şi metabolism” şi are ca scop strângerea de fonduri necesare achiziţionării de sisteme de monitorizare continuă în timp real a glicemiei copiilor cu diabet insulino-dependent.

În România, conform datelor SRDNBM sunt aproximativ 3.000 de copii cu această afecţiune, copii al căror regim de viaţă impune, pe lângă restricţii alimentare și de activitate fizică, testarea zilnică (cu glucometru cu picătură de sânge), dezechilibre sociale, de adaptare, de integrare în colectivitate. Un copil diagnosticat cu diabet insulino-dependent are ca principală grijă găsirea unei stări de „normalitate” care să asigure echilibrul vieţii cu cel al afecțiunii sale. Minimum patru injectii de insulină şi şase înţepături pentru testele de măsurare a valorii glicemiei ne arată că în viata unui astfel de pacient unitatea de măsura a timpului devine numărul de înţepături pe an: peste 3.650.

Prin Campania “Act Today to Change Tomorrow”, Societatea caută soluţii de a rezolva parțial această problemă a copiilor prin oferirea de sisteme de monitorizare continuă, în timp real, a glicemiei, reducând astfel semnificativ numărul de înţepături zilnice ale unui copil cu diabet şi asigurând pe de altă parte un echilibru glicemic mult mai bun.

Dezechilibrul cronic al diabetului zaharat de tip 1 în anii copilăriei poate duce la complicaţii majore mai târziu: insuficienţă renală, orbire, amputaţii ale membrelor inferioare. Tocmai acesta este motivul pentru care SRDNBM face un pas înainte şi încercă prin acest program să ajute copiii cu diabet zaharat de tip 1 din România în lupta lor continuă pentru o viaţă cât mai aproape de normalitate.

SRDNBM şi-a stabilit ca obiective strategice pentru următorii ani, pe lângă ameliorarea calităţii îngrijirii medicale şi a calităţii vieţii persoanelor cu diabet zaharat şi asigurarea accesului pacienților români la medicamente de ultimă generație în tratamentul acestei boli. În acest sens, Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice va iniţia în perioada următoare o amplă campanie de informare şi susţinere în rândul tinerilor pacienţi a modalităţilor moderne de tratament: sisteme de monitorizare continuă în timp real a glicemiei şi sisteme de infuzie subcutanată continuă a insulinei (pompe de insulină).

Societatea spijinină orice iniţiativă legislativă care vine în sprijinul copiilor care suferă de această boală şi aduce modalităţi de tratament moderne, mai puţin invazive ce permit echilibrarea într-o măsură mult mai bună a bolii, redând astfel acestor copii bucuria copilăriei.

Toate fondurile strânse în urma acestei campanii vor fi direcţionate de către o comisie a SRDNBM – alcătuită din personalităţi marcante ale lumii academice din domeniu, pentru achiziţionarea, pentru cât mai mulţi copii a acestor sisteme. Ne propunem să redăm, cu ajutorul tuturor celor interesaţi libertatea copiilor suferinzi de diabet insulino-dependent.

Donaţiile se pot face accesând site-ul: www.changetomorrow.ro.

Vă mulţumim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *