free download 78 travel guides written by experts

Cai ale fericirii. Mitologie si transformare personala

Cai ale fericirii. Mitologie si transformare personalaJoseph Campbell
Editura Herald

Miturile sunt fascinante – dupa cum descopera cei care au timpul si rabdarea de a se dedica descoperirii/cercetarii lor. Joseph Campbell s-a ocupat, zeci de ani la rand, de studiul miturilor, iar despre ce a reusit sa faca James Hillman spunea: “Nimeni din secolul acesta – nici Freud, nici Thomas Mann, nici Levi Strauss – nu a reusit sa aduca la un asemenea nivel in constiinta de zi cu zi perspectiva mitica asupra lumii si figurile eterne ale acesteia.”.

„Lumea noastra de astazi ar putea fi numita o morena terminala a traditiilor mitologice sfaramate. Toate imaginile mitice ale omenirii ne sunt cunoscute din muzee si din alte locuri. Si vad ca oamenii sunt in cautare de simboluri – iau o imagine de la egipteni sau de la azteci sau din orice alta cultura si o folosesc drept baza de sprijin pentru propriul psihic.” (p. 171)

In lucrarea de fata David Kudler a reunit zeci de conferinte, interviuri si seminarii pe care le-a tinut Joseph Campbell intre anii 1962 si 1983. „Am reunit aici toate aceste conferinte, deoarece ilustreaza modul in care a explorat Campbell ideea de mitologie ca instrument pentru promovarea si intelegerea dezvoltarii psihologice a individului – ceea ce numea el cea de-a patra functie psihologica a mitului.” (p. 7)

Care este legatura dintre mit si fericire? Ei bine, este, in fapt foarte simplu. Miturile ne formeaza, ne „impun” anumite directii (de gandire, actionare), modalitati de percepere a lumii inca de la inceputul vietii. Asadar sunt foarte prezente in viata de zi cu zi, chiar daca ne dam sau nu seama. Modul in care se intampla acest lucru este infatisat pe larg in carte, va las sa descoperiti voi toate detaliile.

Cele mai puternice mituri ale lumii sustin calatoria eroica a individului catre fericire – fericire care trebuie inteleasa mai degraba ca implinire, dupa cum veti vedea. Iar „fericirea te poate indruma spre misterul transcendent, deoarece fericirea inseamna sa-ti extragi energia intelepciunii transcendente din launtrul tau.”.

Un volum foarte interesant, care ajuta orice cititor sa inteleaga puterea simbolurilor universale, sa gaseasca explicatii la intrebarea: cum de exista asemenea simboluri universale cand nu avem o singura religie/cultura?, care ofera un ghid catre implinire/fericire si care ii permite oricui sa inteleaga societatea de astazi, tipurile de gandire si abordare a vietii. Sunt infatisate atat elemente specifice Orientului, cat si cele specifice Occidentului, sunt incluse multe exemple si trimiteri bibliografice – astfel ca volumul devine unul cuprinzator si deosebit de interesant (si chiar revelator).

Bucuresti, 09.10.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *