free download 78 travel guides written by experts

Bilantul Zilei Mondiale a Sanatatii si Sigurantei la Locul de Munca

Sonae Sierra reduce rata absenteismului cauzat de accidentele de muncă şi înregistrează zero boli profesionale

• Absenteismul cauzat de accidentele de muncă redus cu 25% în 3 ani
• 10 centre comerciale au fost certificate în conformitate cu standardul OHSAS 18001în anul 2010
• Rata absenteismului ca urmare a accidentelor de muncă din cadrul centrelor comerciale aflate în construcţie a scăzut cu 64% în ultimii 4 ani

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii şi Siguranţei la locul de muncă, Sonae Sierra, specialistul internaţional în centre comerciale, a facut publice rezultatele obţinute în urma implementării Sistemului de Management al Sănătăţii şi Securităţii, rezultate care evidenţiază o reducere cu 25% a ratei absenteismului la locul de muncă ca urmare a accidentelor de muncă ori bolilor profesionale.

De asemenea, pentru cel de-al doilea an consecutiv, nu au fost înregistrate boli profesionale. Aceste rezultate au fost obţinute datorită eficienţei acţiunilor în ceea ce priveşte Sănătatea şi Siguranţa. Sistemul de Management – OHSAS 18001 – este certificat începând cu anul 2008 şi are ca principal obiectiv prevenirea accidentelor şi promovarea siguranţei a milioane de oameni care lucrează şi vizitează centrele sale comerciale.

Sonae Sierra a fost prima companie din acest sector care a obţinut această certificare iar în anul 2010 compania a obţinut certificarea pentru alte 10 centre comerciale: patru în Portugalia; trei în Spania, unul în Italia, unul în Germania şi unul în Brazilia.

Compania deţine în prezent 24 de centre comerciale certificate OHSAS 18001, o confirmare a gestionării eficiente a riscurilor privind Siguranţa, Igiena şi Sănătatea la locul de muncă în activităţile sale – prevenirea accidentelor, reducerea riscurilor şi bunăstarea angajaţilor, chiriaşilor, furnizorilor de servicii şi vizitatorilor.

Sonae Sierra a fost, de asemenea, prima companie din Europa care a dobândit certificarea OHSAS 18001 în ceea ce priveşte Siguranţa şi Sănătatea la locul de muncă pentru un centru comercial în construcţie – LeiriaShopping – căruia i s-a alăturat în 2010 centrul comercial Torre Ocidente.

În ultimii 4 ani, Sonae Sierra a înregistrat o reducere de 64% în ceea ce priveşte rata absenteismului angajaţilor ca urmare a accidentelor de muncă şi bolilor profesionale şi o reducere de 34% a accidentelor care au implicat zile de muncă pierdute, în aceste procente fiind incluşi si furnizorii de servicii.

Obiectivul nostru este "Zero Accidente"

"Zero Accidente" reprezintă obiectivul pe termen lung al Sonae Sierra, ce va fi atins prin intermediul practicilor de prevenire şi culturii de siguranţă, adoptate în întreaga organizaţie.

"Obiectivul zero accidente este rezultatul convingerii companiei că angajaţii constituie una dintre cele mai importante valori ale companiei, iar integritatea fizică, intelectuală şi psihică a acestora trebuie protejată. Această preocupare se extinde asupra chiriaşilor şi angajaţilor acestora, furnizorilor de servicii şi vizitatorilor. În acest sens, Sonae Sierra dezvoltă şi implementează constant acţiuni şi programe de conştientizare şi instruire pentru consolidarea cultului siguranţei şi prevenirii accidentelor în afara organizaţiei", a declarat Elsa Monteiro, Head of Sustainability Sonea Sierra.

Pentru anul 2011, obiectivul Sonae Sierra este perpetuarea succesului atins în ultimii ani. Astfel, obiectivele acestui an includ continuarea reducerii ratei absenteismului angajaţilor ca urmare a accidentelor de muncă şi bolilor profesionale; reducerea la 5% a ratei absenteismului ca urmare a accidentelor de muncă cu furnizorii de servicii; zero decese provocate de accidente pentru întreg portofoliul Sonae Sierra şi obţinerea certificării OHSAS 18001 pentru alte cinci centre comerciale.

Investiţia în Training

În cadrul companiei Sonae Sierra toţi angajaţii, furnizorii de servicii şi chiriaşii beneficiază de training pentru promovarea Siguranţei şi Sănătăţii în întreaga Companie.

Anul trecut, Sonae Sierra a efectuat 145.407 de ore de training în ceea ce priveşte Siguranţa şi Sănătatea, într-un total de 2.153 sesiuni, implicând 28.802 participanţi. În România, au fost efectuate 2493 ore de training.

În anul 2010, a fost testat un proiect pilot de e-learning în acest domeniu, cu 750 de angajaţi ai companiei. Prin intermediul acestei platforme, angajaţii au avut acces la training într-un mod mai confortabil şi flexibil, permiţându-le finalizarea pe etape a diferitelor module, în funcţie de disponibilitatea fiecăruia.

Principala misiune a Sistemului de Siguranţă şi Sănătate este aceea de a furnizara condiţii de muncă mai bune pentru angajaţi. Astfel, luna mai a anului 2010 a fost declarată ca fiind „Luna mediului sănătos la birou”. În cadrul acesteia au fost implementate 139 de activităţi, la care au participat 395 de angajaţi din ţările în care Sonae Sierra este prezentă. Acţiunile au vizat conştientizarea şi promovarea unui stil de viaţă sănătos, incluzând activităţi de grup (dans, fotbal, gimnastică la locul de muncă, etc.), practici Zen (pilates, yoga şi terapie prin masaj), distribuire de fructe şi activităţi şi materiale informative (nutriţie şi workshop-ul privind stilul de viaţă sănătos, prelegeri privind postura corpului, sfaturi privind somnul).

Sonae Sierra are, de asemenea, un sistem de Alertă privind Siguranţa, prin intermediul căruia, de fiecare dată când are loc un incident care se poate repeta în alt centru comercial sau la birourile companiei, emite o alertă, descriind evenimentul, cauzele sale şi recomandarea pentru evitarea recurenţei.

Mascota Wika transmite bune practici

Având 49 de centre operaţionale, 3 proiecte în curs de dezvoltare şi 11 birouri centrale în Europa şi Brazilia, Sonae Sierra este responsabilă pentru Siguranţa şi Sănătatea a milioane de oameni, incluzând 1.106 de angajaţi, vizitatori ai centrului comercial (în 2010 centrele noastre au primit mai mult de 415 milioane de vizite), furnizori de servicii şi chiriaşi. Prin urmare, Sonae Sierra dezvoltă şi implementează numeroase activităţi educaţionale şi de conştientizare, având ca temă siguranţa şi prevenirea accidentelor, pentru toate persoanele.

Sonae Sierra a creat, pentru prima dată în sectorul în care operează, o mascotă cu obiectivul de a asigura o bună transmitere şi înţelegere a mesajului din cadrul activităţilor de Siguranţă şi Sănătate: castorul Wika, un nume inspirat de moto-ul Sonae Sierra în ceea ce priveşte Siguranţa şi Sănătatea – „Ne pasă“. Mascota este utilizată în cadrul platformelor on-line ale centrelor comerciale, în cadrul jocurilor educaţionale pentru prevenirea accidentelor şi în cadrul campaniilor cu sfaturi, campanii dedicate copiilor dar care vizează şi angajaţii, chiriaşii, vizitatorii şi publicul larg.

Lisabona / Bucuresti, 27.04.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *