free download 78 travel guides written by experts

BERD lanseaza facilitatea de finantare a eficientei energetice in valoare de 60 milioane de euro

pentru IMM-urile din Romania

20 milioane de euro în domeniul eficienţei energetice pentru investiţii prin Banca Comercială Română

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) susţine întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) în vederea îmbunătăţirii eficienţei energetice printr-o noua facilitate de finanţare în valoare de 60 milioane de euro pentru investiţii în domeniul energiei durabile Fondurile vor fi canalizate către economia reală din România, prin intermediari financiari locali, precum bănci şi companii de leasing. 

Facilitatea de finanţare a energiei durabile pentru IMM-uri din România (RoSEFF) va ajuta companiile locale să-şi maximizeze eficienţa energetică şi să-şi îmbunătăţească competitivitatea, contribuind în acelaşi timp la reducerea intensităţii energetice a ţării.

BERD acordă primul împrumut în valoare de 20 milioane de euro în cadrul noii facilităţii, Băncii Comerciale Române, cea mai mare bancă comercială din România, parte a grupului austriac Erste.

Împrumutul va fi utilizat pentru finanţarea investiţiilor IMM-urilor în îmbunătăţirea operaţiunilor industriale şi a spaţiilor de activitate, înlocuirea echipamentelor, software-ului şi modernizarea generală care vizează reducerea consumului final de energie sau producerea de energie regenerabilă pe scară redusă. Împrumuturile către IMM-uri sunt limitate la suma de 1 milion de euro întrucât programul vizează în principal investiţiile de scară redusă.

Întreprinderile care vor obţine finanţare pentru investiţii în eficienţă energetică vor primi înapoi până la 10-15% din valoarea împrumutului respectiv, la finalizarea cu succes a lucrărilor. Valoarea subvenţiei rambursate va depinde de tehnologia şi economiile de energie obţinute în urma implementării proiectului.

„BERD susţine cu putere investiţiile în domeniul eficienţei energetice din România şi suntem încântaţi să lansăm această noua facilitate, care este destinată exclusiv întreprinderilor mici şi mijlocii. Acest proiect va încuraja intermedierea financiară în România, într-un moment în care accesul la finanţarea comercială rămâne limitat şi va ajuta economia României să îşi reducă gradul de intensitate energetica”, a declarat Claudia Pendred, Director BERD pentru România.

„Ne bucurăm că prin intermediul acestui parteneriat cu BERD putem consolida sprijinul nostru pentru economia românească şi contribui la creşterea competitivităţii. Investiţiile în proiecte de eficienţă energetică vor conduce la reducerea costurilor de producţie, creşterea profiturilor şi a competitivităţii, consumul sustenabil de energie şi un mediu înconjurător mai bun”, a declarat Wolfgang Schoiswohl, Vicepreşedinte Executiv BCR.

BERD are o colaborare de lungă durată cu BCR, furnizând până acum o serie de finanţări pentru creditarea întreprinderilor locale, inclusiv Facilitatea UE/ BERD de Finanţare pentru Eficienţă Energetică în valoare de 30 milioane de euro care se derulează în prezent. Din ianuarie 2008, BCR a sprijinit 25 de proiecte de investiţii în energie durabilă prin această facilitate.

Uniunea Europeană susţine implementarea RoSEFF printr-un grant în valoare de 12,05 millioane de euro. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru sprijinirea proiectelor de investiţii prin acordarea de asistenţă tehnică şi subvenţii de performanţă.

De la începutul activităţii sale în România, BERD a alocat peste 5 miliarde de euro diferitelor sectoare din economia ţării, atrăgând investiţii adiţionale de aproape 8 miliarde de euro din alte surse.

De la lansarea în 2006 a Iniţiativei BERD pentru Energie Durabilă, Banca a acordat peste 468 milioane de euro pentru investiţii în domeniul eficienţei energetice în România, cu o valoare totală a proiectelor de 1,8 miliarde de euro.

Bucuresti, 26.09.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *