free download 78 travel guides written by experts

BCR are noi norme de creditare

Banca Comerciala Romana (BCR) va aplica, incepand de luni 25 iunie a.c., noi norme de creditare pentru persoanele fizice, cu dobanzi incepand cu 5,8%/an.

Solicitantii de credit vor putea beneficia de un grad de indatorare de pana la 65% aplicat la venitul net eligibil al familiei. Gradul de indatorare admis pentru fiecare solicitant depinde de profilul de risc al clientilor (rezultat in urma analizei tip scoring) si de comportamentul de plata al acestuia (daca are sau a avut restante la plata).
Venitul eligibil al familiei este venitul net din care se scad cosul minim de subzistenta si alte rate (chirii, asigurari, etc.).

BCR urmeaza ca, in semestrul al doilea, sa introduca si posibilitatea contractarii de credite cu avans diferit (intre zero si 25%) in functie de tipul creditului.

Cosul minim de subzistenta (valabil in functie de numarul de membrii ai familiei) va fi diferentiat pe regiuni geografice si in functie de localitatea de domiciliu (resedinta de judet, alte orase, mediu rural).

Diferenta intre venituri si partea de cheltuieli (resursele disponibile) pot fi folosite pentru finantari suplimentare. Suma exacta ce poata fi imprumutata va fi stabilita pentru fiecare solicitant.

Familia este formata din sot, sotie si copii aflati in intretinere.

Pentru calculul capacitatii de rambursare, BCR va accepta sa ia in considerare si veniturile a pana la 4 coplatitori interni (persoane care locuiesc impreuna cu solicitantul si semneaza contractul de credit in calitate de coplatitori).

Pentru imprumuturile garantate cu garantii reale, BCR va accepta si pana la patru coplatitori externi (care nu locuiesc impreuna cu solicitantul).

Totodata, in noile norme BCR renunta la acoperirea cu garantii a creditului imobiliar in proportie de 133% si stabileste urmatoarele: in cazul creditelor de consum gradul de acoperire cu garantii poate varia intre zero si 100% iar in cazul imprumuturilor pentru investitii imobiliare, minimul acceptat de banca este de 80%.

Prin noile norme, BCR incurajeaza clientii care declara corect veniturile si care nu au restante la rambursarea creditelor.

BCR accepta la calculul venitului eligibil o serie larga de venituri certe probate cu documente.

De asemenea, BCR majoreaza la 15.000 EUR sau echivalent in lei suma maxima care poate fi contractata pentru un imprumut de nevoi personale fara ipoteca.

Bucuresti, 25.06.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *