free download 78 travel guides written by experts

BCR a contractat un nou imprumut in valoare de 75 milioane euro de la BEI

pentru finantarea IMM-urilor

Banca Comercială Română (BCR) a semnat un nou acord de împrumut în valoare de 75 milioane euro cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru finanţarea proiectelor dezvoltate de IMM-uri, companii mid-cap şi sectorul public. Cele 75 milioane de euro reprezintă a doua tranşă a împrumutului pentru IMM-uri în valoare totală de 150 milioane euro, încheiat între BEI şi BCR în 2009.

„Companiile şi autorităţile din sectorul public au trecut prin momente dificile în ultimii doi ani. Numeroase proiecte de investiţii au fost blocate, ducând astfel la adâncirea crizei economice. În prezent, România iese treptat din recesiune. Clienţii trebuie să depăşească această lipsă de încredere şi să reînceapă să investească. Băncile trebuie să îşi adapteze strategiile şi să încerce să faciliteze accesul la finanţare. Iar BCR face exact acest lucru, alături de BEI: oferim finanţare accesibilă pentru a contribui la relansarea investiţiilor, creşterea productivităţii şi stimularea ocupării forţei de muncă,” a declarat Wolfgang Schoiswohl, Vicepreşedinte Corporate, BCR.

Finanţarea prin intermediul fondurilor BEI poate fi accesată de o categorie vastă de beneficiari care se încadrează în următoarele situaţii:
–    IMM-uri, companii mid-cap mici şi autorităţi din sectorul public care intenţionează să dezvolte proiecte în sectoare de activitate precum industrie, turism, servicii şi agricultură; clienţii vor putea solicita finanţare de până la 12,5 milioane euro pentru proiecte în valoare de până la 25 milioane euro;
–    companii mid-cap mari care doresc să finanţeze până la 50% din cheltuielile de proiect eligibile în valoare totală de minim 25 milioane euro şi maxim 50 milioane euro.

„Acordurile încheiate între BCR şi BEI se transformă în mod eficient în credite pentru economia reală. Am folosit fonduri BEI pentru finanţarea unor companii din domeniul agriculturii, producţie, turism, transport şi multe alte sectoare. Peste 75% din fondurile BEI sunt alocate proiectelor dezvoltate cu fonduri europene. Această cooperare de succes susţine dezvoltarea durabilă a IMM-urile în România şi absorbţia fondurilor europene," a declarat Ramona Ivan, Director Executiv, Direcţia Instituţii Financiare, BCR.

 În prezent, BCR este intermediarul financiar pentru două instrumente BEI:
–    linia de credit acordată de BEI (împrumut contractat în noiembrie 2006) în valoare de 50 milioane euro, din care au fost finanţate deja peste 100 de proiecte dezvoltate de întreprinderi mici şi mijlocii în România;
–    împrumutul BEI pentru IMM-uri contractat în decembrie 2009, în valoare de 75 milioane euro, din care au fost finanţate deja peste 80 de proiecte dezvoltate de întreprinderi mici şi mijlocii în România;

Începând cu anul 2000, BCR a contribuit la sprijinirea IMM-urilor româneşti pentru dezvoltarea proiectelor viabile cu ajutorul unor scheme de finanţare competitive, alături de parteneri externi, cum ar fi BEI, BERD, IFC etc. Până în prezent, BCR a finanţat peste 10.000 de astfel de proiecte a căror valoare totală de co-finanţare depăşeşte 1 miliard de euro.

Principala misiune a Băncii Europene de Investiţii (BEI), banca Uniunii Europene, este de a contribui la integrarea, dezvoltarea echilibrată şi coeziunea economică şi socială a statelor membre UE prin finanţarea investiţiilor solide.

Cu ajutorul liniilor de credit acordate instituţiilor financiare, proiectele finanţate cu fonduri BEI sunt de regulă aplicate de IMM-uri (întreprinderi cu mai puţin de 250 de angajaţi) şi de companii mid-cap sau municipalităţi. Pentru a facilita accesul IMM-urilor la finanţare pe termen lung, BEI se află într-o strânsă colaborare cu instituţiile financiare locale cu experienţă în piaţa locală, în special prin furnizarea de servicii companiilor prin intermediul unei reţele bine dezvoltate. Din anul 1990 până în prezent, BEI a acordat României împrumuturi în valoare de aproximativ 8,2 miliarde euro, din care aproape 780 milioane euro au fost utilizaţi pentru a oferi sprijin proiectelor dezvoltate de IMM-uri, inclusiv împrumutul actual.

Bucuresti, 01.04.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *