metalshow

Baia Mare intră în familia marilor orașe ale României

Perkalaba Familia, la prima ediție Street Delivery din Baia Mare

Amestec de tradițional și avangardă, tehnici și non-conformiști, Orchestra Familia Perkalaba, staruri gipsy-ska-punk continentale, cântă la Street Delivery Baia Mare sâmbătă, 18 iunie, de la ora 20.00.

Cu artiști de prim rang, scriitori, muzicieni, meșteșugari sau makeri, Baia Mare se alătură, în premieră, celor mai mari orașe ale României în sarabanda Street Delivery, un eveniment itinerant, organizat în București, Iași, Cluj și Timișoara.


Reunind cele mai noi generații de makeri din industriile creative și cei mai buni meșteșugari, artiști, comercianți, manufacturieri sau chibiți, zilele Street Delivery de la Baia Mare, oraș cu aspirații la titlul de Capitală Europeană în 2021, vor fi găzduite de pietonala Podul Viilor, în perioada 17 – 19 iunie. Sub egida muticulturalismului și îmbinînd valori de azi cu cele de odinioară, Baia Mare inaugurează prima ediție Street Delivery cu un line-up remarcabil, avându-i pe greii ska ucranieni Familia Perkalaba printre head-lineri, alături de Felix Zenger, un beat-boxer din Finlanda care a depășit mai multe recorduri de măiestrie și popularitate, inclusiv pragul de 30 de milioane de vizualizări pe YouTube pentru un singur performance. I se alătură un faimos DJ din Maastricht, capitală informală a muzicii, dar și băimărenii Ska-nk, cu un concert unplugged, sau cei de la Kryptonite Sparks, care promit un «funk inspirat, gândit anume pentru timpane amorțite». Pentru cea mai mare demonstrație de arte și meserii organizată vreodată în oraș, sunt așteptați la Baia Mare sute de invitați cu culoare și tradiție, de la designeri de produs, de modă, ilustratori, arhitecți, artiști 3D sau programatori, până la meșteșugarii tradiționali – cizmari, ceasornicari, tâmplari, croitori, șelari sau ceaprazari. De la an la an mai vizionară în formularea politicilor culturale și în strategiile de implementare a acestora, Baia Mare își redescoperă și își afirmă potențialul și moștenirea culturală, reinventându-se ca un oraș deschis, gazdă bună pentru industrii creative și teren atractiv pentru artiști sau pentru operatorii culturali români și europeni.

CARNAVALUL MUZICAL FAMILIA PERKALABA. Excentrici ai soundurilor contemporane, favoriți ai festivalurilor europene și staruri în Estul inspirat, Orchestra Familia Perkalaba este un adevărat carnaval muzical strunit în cele mai fine linii electro actuale. Muzică balcanică în viziuni contemporane, o incredibilă explozie de energie, produsă de nouă artiști care și-au anunțat intențiile și stilul când au decis să-și împrumute numele de la un orășel ucrainian care găzduia prin anii ‘80 un cunoscut ospiciu. Faimos mai ales pentru pacienții săi, majoritatea oponenți ai regimului comunist, spitalul trata diverse generații de rebeli, de la dizidenți politici, până la poeți, pictori și alte tipuri de artiști, cu toții militanți hiperactivi dornici să trăiască eliberați de regulile vremii. Tocmai de aceea, spun membrii orchestrei, muzica lor poartă un mesaj pozitiv, lipsit de griji și bariere, e imprevizibilă și plină de energie. Muzicienii își testează imaginația într-un experiment acustic inedit, apropiindu-se de temele tradiționale, pentru a le explora în cele mai pure sunete ale vibului contemporan european.

Familia Perkalaba este un fascinant periplu prin diverse stiluri muzicale actuale, de la ska-hutsul – genul pe care l-au inventat și pe care-l consideră definitoriu, până la la punk, powerpop, ethno sau rock: trompetele sparg norii, persiflând ritmul arțăgos de trombon, o aventură acustică îndulcită în armonii de acordeon, care-și recapătă puterea în riffuri ascuțite de chitară, țâșnite de sub răpăieli bubuitoare de percuții.


Un adevărat performer carismatic, Sha Man, vocalul trupei, schimbă măști și costume, purtându-și audiența într-o călătorie ghidată de acutele îndrăznețe ale chitaristului Viktor Jr. Nowozhylow, o aventură doar aparent temperată de basistul Danylo Dobrovolskyi, care găsește noi orizonturi, alunecând pe roaller-coaster-ul tobelor lui Berezen. Dacă rămâne loc pentru și mai multă energie, aceasta depășește imaginația atunci când în scenă urcă Djadja Vita Stepanjuk cu trombonul sau când Vova Shchobak își încearcă, fie și doar în glumă, trompeta. Familia Perkalaba este proiectul bizar care a schimbat harta muzicală a Ucrainei și nu e de mirare că faima acestei orchestre a căpătat proporții continentale – spune critica, încercând să definească cum se cuvine o trupă cu 17 ani de istorie, răstimp în care s-au adunat în palmares șapte albume înregistrate pentru gramofon. Purtându-și prin lume mesajul vizionar și rebel, trupa ucrainiană, venită din Ivano Frankisk, oraș aflat în Carpați, la granița cu România, și înfrățit cu Baia Mare, va concerta la Street Delivery sâmbătă, în cea de-a doua zi de festival, începând de la ora 20.00.

● Street Delivery, un proiect inițiat în 2006 de Liga Română a Arhitecților și Fundația Cărturești, este un eveniment urban, organizat anual în București, Timișoara, Iași, Cuj-Napoca și Baia Mare.

● De-a lungul timpului, și-au căpătat identitate proprie două evenimente organizate sub această umbrelă, «Gara De Nord – Train Delivery» și «Rahova Delivery».

● În următorii ani, în acest circuit va fi cooptat și cartierul Ferentari din București, dar și o serie de alte orașe, de la Constanța, Alexandria, Făgăraș și Sinaia, până la Capitala Republicii Moldova, Chișinău

STREET DELIVERY LA BAIA MARE. Baia Mare renunță la gaze de eșapament și stres, pentru a reda străzile și caldarâmul stăpânilor lor de mai demult, micii comercianți cu tarabele pline de minuni îmbietoare, sau vizionarii, care-și pun la mezat marile iluzii. Spațiul public trebuie redat, măcar pentru câteva zile, comunității, trotuarele vor înceta să fie parcări auto improvizate, lăsând locul meșterițelor de la Săpânța, care sunt pregătite să țeasă ii și scoarțe chiar în Centrul Istoric. Li se alătură olari faimoși în nordul țării, care știu să rotească lutul gălbior, sau meșteri care croiesc viori din pântecele rotofei al lemnului. Recuceresc străzile cizmarii, ceasornicarii, meșterii care ascut cuțite și cei care fac șindrilă. Adunând maeștrii satelor, meșteșugarii îndrăgostiți de munca mâinilor lor, dar și tinerii vizionari, aflați în prima linie a industriilor creative, Street Delivery se va desfășura la Baia Mare într-un decor special, asigurat voluntar de arhitecți și firme de design locale.
 
În zona de performance se vor aduna actorii, diverse companii de teatru independent invitate, alături de muzicieni, care vor susține ateliere tematice, de la actorie, până la de percuție și dans. În zona de joc vor fi demonstrații de Tai Chi, Hackaton, zumba sau gaming, iar în zona de lounge, călătorul își poate trage sufletul în tihnă, căutând apă și vorbe line după atâta vacarm. Mai ales că urmează zona comercială, cu farmecul ei pestriț, și, mai apoi, zona de prezentare a antreprenorilor și a ONG-urilor, un spațiu generos dedicat nenumăraților activiști non-profit prin efortul cărora s-au schimbat atât de multe în ultimii ani în Baia Mare.

Baia Mare, un orășel cu puțin peste 135.000 de locuitori, a demonstrat în ultimii ani o incredibilă capacitate de regenerare prin cultură, schimbându-și sumbrul titlu de cel mai poluat oraș al Europei în renumele de cel mai dinamic oraș din nord vestul țării, reședință pentru cele mai importante ONG-uri ecologice și unul dintre cei mai importanți aspiranți la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Proiectele culturale organizate la Baia Mare pot aspira la dimensiuni regionale, având în vedere poziționarea geografică, un loc privilegiat care este el însuși o clară mărturie a modului în care o comunitate poate asimila conceptul de diversitate culturală. Un avantaj important pentru echipa care își propunea, în caietul de candidatură formulat pentru misiunea din 2021, să elaboreze strategii pentru reconectarea nordului țării la circuitul economic și cultural, atât național cât și european, prin dezvoltarea unui hub regional funcțional, dedicat industriilor creative. Aceasta va fi, probabil, una dintre principalele teme de anul acesta în zona de prezentare a ONG-urilor locale, una dintre cele șase zone tematice la această primă ediție Street Delivery.

RESTAURANTUL AMINTIRILOR. Timpul, un infinit domeniu de cercetare în artele conceptuale, poate fi întors către trecut, așa cum făcea cândva Proust, cu faimoasele sale madlene, prăjuturele care aduceau înapoi copilăria, cu tot cu aromele ei de fericire. V-ați imaginat vreodată un restaurant în care chelnerii să fie interesați de amintirile care vă leagă de felul de mâncare comandat, pentru ca mai apoi să recreeze acest crâmpei dintr-un trecut ideal, o adevărată operă de artă hibridă mutidisciplinară, în care arta gastronomică este îmbogățită cu videoproiecții, elemente de actorie, fragmente de performance și, nu în ultimul rând, încununată de vedeta ultimilor ani în arta conceptuală, și anume cuvântul? La Baia Mare va fi creată o adevărată mașină a timpului și, la finalul acestei cercetări, va fi prezentată cea din urmă versiune a amintirilor tuturor. Cu prilejul primei ediții Street Delivery Baia Mare, orașul a fost vizitat de Pierre Rubio, mentor și curator al Asociației A-PASS, instituție care gestionează, la Bruxelles, proiecte post-masterale și post-doctorale și programe de cercetare în domeniul artistic. Cu acest prilej a fost începută această temă de cercetare, care va fi finalizată în luna septembrie. Acest proiect va fi dezvoltat în colaborare cu Mana Constantinescu, designer alimentar, și Rareș Crăiuț, membru al echipei de scriere și implementare a proiectului Baia Mare Capitală Culturală Europeană 2021. Fost președinte al Fundației Ion Rațiu, Rareș Crăiuț a făcut parte din echipa de coordonare care a câștigat titlul de Capitală Culturală Europeană pentru orașul Sibiu în 2007. În prezent, Rareș Crăiuț este președinte al ECYC, Confederația Europeană a Cluburilor de Tineret. « Vorbim cu oamenii. Am fost prin piețele din Baia Mare, pe străzi, la cantinele sociale, iar mai apoi, aceste interviuri se vor transforma în feluri de mâncare, care vor fi prezentate mutimedia, cu proiecții, cu versuri, cu sunete. Proiectul se va numi What Are You Made Of… iar noi suntem făcuți din concentrarea de a spune aceste cuvinte, din privirea unui trecător, din zâmbete, din amintirile pe care le avem”, spune Pierre Rubio, curator A-PASS.

BAIA MARE, CAPITALĂ EUROPEANĂ A CULTURII ÎN 2021

PROIECTUL EUROPEAN. Baia Mare și-a anunțat încă de la începutul acestui an aspirația de a deveni, până în 2030, unul dintre cele mai importante centre industriale și culturale din centrul Europei și, totodată, o platformă regională din nordul României. Așezarea geografică, în imediata vecinătate a Ungariei și a Ucrainei, la mică distanță de Polonia, Slovacia și Moldova, îi permit inițiative curajoase și proiecte funcționale, gândite într-o dimensiune transfrontalieră și internațională. Eforturile din această perioadă vizează conectarea cu operatorii europeni, precum și cooptarea instituțiilor reprezentând diferite naționalități și etnii vecine. Cu un proiect de dezvoltare pe termen lung bine articulat, Baia Mare s-a calificat, în sesiunea care a avut loc la începutul acestui an, pe lista scurtă a orașelor aspirante la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, alături de București, Cluj și Timișoara. Recomandarea a fost făcută de 12 experți independenți, care au evaluat proiectele înaintate de 14 orașe din România. Nominalizarea pe lista scurtă are deja o uriașă importanță în procesul de selecție, orașele din această categorie urmănd să demonstreze, prin management și viziune, disponibilitatea de regenerare prin cultură și capacitatea de a articula infrastructura necesară pentru gestionarea proiectelor de amploare regională și europeană. Consiliul se va reuni din nou în luna seprembrie a acestui an, pentru a desemna candidatul în măsură să-și asume misiunea de Capitală Culturală a Europei în 2021. România va găzdui pentru a doua oară o capitală culturală, după ce acest proiect a fost derulat la Sibiu, în anul 2007. Câștigătoarea desemnată din România va împărți această titulatură în 2021 cu alte două orașe, unul din Grecia, și unul care va fi desemnat ulterior, probabil din una dintre țările aspirante la integrarea în Uniunea Europeană. Inițiat în 1985, sistemul Capitalelor Culturale anuale a devenit unul dintre cele mai mari și mai ambițioase proiecte culturale europene, și una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate activități în cadrul Uniunii. Obiectivul acestui proiect este promovarea diversității culturale europene, pentru a demonstra și a sprijini dezvoltarea și regenerarea orașelor prin intermediul culturii.

REGENERARE PRIN CULTURĂ. În ultimii zece ani, industriile creative au schimbat întreaga dinamică a orașului Baia Mare. Afaceri înfloritoare sau incipiente din toate domeniile, de la mass-media și IT&C, până la tipografie, publicitate, design interior, prelucrarea lemnului, producție de mobilă sau arhitectură au dus la crearea de noi piețe a locurilor de muncă și la formarea unei noi generații de public cultural. Orașului nu-i lipsesc early-adopterii, cosmopoliții și iubitorii de city-break-uri, activiștii de mediu sau cicliștii pasionați. Oferta culturală a urmat aceeași direcție – muzica și spectacolele live țin treaz Centrul Istoric pe timpul weekendului, ritmuri de jazz și vibrații electronice se aud de pe scene în timpul nopților de vară, festivaluri gastronomice și de modă celebrează fuziunea dintre vechi și nou. În acest an, tradiționala Sărbătoare a Castanelor s-a transformat într-un festival de o săptămână, aducând împreună pentru un public de peste 150.000 de oameni DJi și meșteșugari, pictori locali și trupe internaționale, expoziții de artă și premiere cinematografice. Structura urbană actuală a orașulului îl definește drept scenă pentru evenimente publice de toate tipurile de la concerte la instalații interactive; arhitectura locală valoroasă cu atrium-uri somptuase și curți generoase este adecvată expozițiilor sau spectacolelor; muzeele și reperele istorice pot fi integrate sau transformate cu ușurință în proiecte culturale sau tururi tematice; colecții private și ateliere care așteaptă să fie descoperite.

În weekendul 17-19 iunie, Baia Mare se alătură Clujului, Bucureștiului și Iașiului, prin organizarea evenimentului Street Delivery. Desfășurat în stradă, maratonul de artă, cultură, muzică, jocuri și meșteșuguri, oferă, gratuit, tuturor băimărenilor, acces la o experiență europeană autentică, un adevărat episod-pilot pentru proiectul Baia Mare Capitală Europeană a Culturii 2021.

Street Delivery presupune, în toate orașele din România, închiderea unei străzi pentru trafic și mașini și deschiderea ei pentru oameni, cultură și evenimente. Astfel:
· vom restricționa traficul auto pe strada Podul Viilor de vineri 17 iunie, ora 14:00, până duminică 19 iunie, ora 23:30.
· vom restricționa temporar, joi 16 iunie, de la ora 16:00, traficul pe aceeași stradă pentru montarea scenei de concerte.
· vom oferi spațiul pietonal meșterilor populari din Maramureș, tinerilor antreprenori din industriile creative, organizațiilor neguvernamentale și creativilor de toate tipurile.  

Am pregătit:
· muzică live, vineri, sâmbătă și duminică, începând cu ora 18:00 până la ora 23:00.
· meșteri populari,  sâmbătă și duminică, începând cu ora 10:00 până la ora 23:00.
· ONG-urile vin în stradă, sâmbătă și duminică, începând cu ora 10:00 până la ora 23:00.
· Zona de Gaming pentru copii și adulti, începând cu ora 10:00 până la ora 17:00.
· Zona de Wellness, sâmbătă și duminică, începând cu ora 10:00 până la ora 17:00.
· Zona de Lounge, sâmbătă și duminică, începând cu ora 10:00 până la ora 17:00.

Meșteșugari: Dan Leș (olar), Vasile Șușca (măști tradiționale), Maria Zapca (țesătoare, opincar), Dumitru Pop Tincu (sculptor cruci), Petru Codrea (scultptor lemn), Marchis Maria (artizan în semnele cusute ale iei), Miel Ileana (Artizan in semnele cusute ale iei), Pop Ioan (artizan de viori), George Duma (nodul dacic), tocilar, fierar, ceasornicar, pantofar.

Vă mulțumim pentru susținere și vă așteptăm alături de noi pentru a ne cunoaște mai bine. Baia Mare crește cu ajutorul dumneavoastră și devine, pas cu pas, o Capitală Europeană a Culturii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *