free download 78 travel guides written by experts

Aurul, ultima reduta ramasa dupa caderea francului elvetian

Ole S. Hansen, Senior Client Advisor, Saxo Bank

Ieri, Banca Națională a Elveției a confirmat zvonurile care acoperiseră piața referitor la intenția de a impune un curs minim pentru francul elevețian în raport cu Euro, pentru a opri aprecierea dramatică a monedei naționale, apreciere ce începuse să afecteze economia elvețiană.

Anunțul unui curs minim de 1.200 EUR/CHF a luat totuși piața prin surprindere, venind la doar câteva zile după ce francul elvețian se consolidase în raport cu Euro, ajungând la aproape 1.10 Euro.

Cu încă un „liman” practic distrus, investitorii s-au orientat spre aur ca o ultimă redută, fapt ce a însemnat și că reacția reflexă de scădere la 1.862 care a urmat anunțului a atras rapid cumparătorii ce au dus valoarea aurului înapoi la 1.915.

Rămâne de văzut dacă acest lucru va accelera aprecierea aurului, care deocamdată se îndreaptă spre cel mai bun an al său din 1979. În ciuda noilor vârfuri valorice atinse, interesul investitorilor s-a redus în ultima lună, înregistrându-se o scădere cu 251 de tone metrice a rezervelor de aur din long futures bets și fonduri de schimb, care au ajuns la 2.865 tone.

Grijile în privința viitoarelor creșteri marginale ale aurului, ce ar putea obliga fondurile hedge să își reducă și mai mult expunerea, combinate cu vânzătorii care trebuie să își reducă pierderile de la alte investiții ar putea juca un rol, deși motivele fundamentale din spatele cursei lunare rămân.

Aurul are potențialul de a atinge valoarea de 1.970 în lunile următoare, dar după recenta corecție pe termen scurt de peste 200 de tone, jucătorii la bursă vor fi tentați să obțină profit mult mai rapid ca înainte. Acest lucru ar putea încetini trendul curent, dar nu îl va opri.

Ole Sltoh Hansen, Senior Client Advisor, Saxo Bank. Hansen este specialist în piața Futures, cu o experiență de peste 20 de ani în cumpărare și vânzăre.

Bucuresti, 07.09.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *