free download 78 travel guides written by experts

”Argentina” de Ilinca Stihi la Radio Romania Cultural

Teatrul Naţional Radiofonic prezintă miercuri, 30 noiembrie 2011, ora 23.00, la Radio România Cultural, spectacolul ”Argentina” de Ilinca Stihi. Ascultătorii au posibilitatea să urmărească montarea radiofonică în aceeaşi seară în care, la Barcelona, regizoarea Ilinca Stihi primeşte Marele Premiu la Premios Ondas – Secţiunea Internaţional, eveniment mass-media organizat de Societatea Spaniolă de Radiodifuziune şi Radio Barcelona, pentru ”Argentina” (detalii pe //premiosondas.com).

După spectacolul Maldoror – biografia sentimentală a unui criminal în serie – distins şi el, în 2010, cu Premiul Ex Aequo (Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic pentru Copii şi Tineret, Bratislava, Slovacia, noiembrie 2010) şi Premiul Marulic, la cele două importante festivaluri internaţionale, Argentina este cea de a doua parte a unui triptic în care Ilinca Stihi îşi construieşte ficţiunile pe urma emoţiilor transmise de lumi poetice pe care le simte vii şi corespondente prezentului. Autoarea spune o poveste în care Vlad Ţepeş (nu, nu acela din istoria noastră medievală!), un tânăr realizator de emisiuni de radio, îşi găseşte salvarea din platitudinile cotidiene într-un univers compensatoriu – o lume imaginară, dar şi posibilă -, în căutarea pasiunii, a aventurii şi a senzualităţii. Argentina devine obsesia călătoriilor, decorul fantasmărilor în culori tari, a sexualităţii violente.

Ilinca Stihi, care este şi regizorul artistic al spectacolului, elaborează împreună cu Mihnea Chelaru, sound design, şi Mădălin Cristescu, regie muzicală, un spectacol în care identitatea eroului se exprimă în registre sonore multiple, iar Marius Manole, în rolul principal, găseşte resurse actoriceşti să convingă.

De asemenea, spectacolul Argentina a obţinut Prix Marulic – Festivalul Internaţional de Spectacol Radiofonic, Ficţiune şi Documentar, Secţiunea Teatru Radiofonic, Hvar, Croaţia, mai 2011 (detalii pe //www.hrt.hr/prixmarulic/), precum şi nominalizarea la Prix Italia (Torino, septembrie 2011, cea de-a şaizeci şi treia ediţie), plasându-se pe primele trei locuri în competiţia organizată de RAI la categoria spectacole de teatru radiofonic după scenariu original.

MOTIVAŢIA JURIULUI

PREMIOS ONDAS 2011

“Juriul a decis să premieze producţia de teatru radiofonic realizată de Radio România deoarece prin intermediul unui scenariu de excepţie şi datorită unei abordări artistice a resurselor de sunet, a reuşit să capteze şi să implice publicul într-o poveste imaginată. “Argentina” e un exemplu de evoluţie a genului teatral radiofonic, prin care radioul a reuşit să-şi extindă frontierele şi să fie capabil de a capta interesul generaţiilor tinere. Este, în acelaşi timp, o piesă foarte adecvată la noile forme de ascultare a radioului, cum ar fi Radio la cerere / á la carte.”

Manifestare de prestigiu în spaţiul cultural iberic, dar care a reuşit să atragă interesul şi participarea mass-mediei internaţionale, incluzând şi instituţii de televiziune, Premios Ondas sunt organizate an de an, începând din 1953, de către Societatea Spaniolă de Radiodifuziune şi Radio Barcelona.

În distribuţie: Marius Manole, Ileana Stana Ionescu, Mădălina Anea, Alex Vasilache, Zoltan Octavian Butuc, Ion Haiduc, Ioana Sihota, Orodel Olaru, Daniela Ioniţă, s.a.
Textul în spaniolă şi cântecele a capella: Fabian Sanchez, Lucas Molina şi Ioana Sihota
Asistenţă înregistrări teren: Cătălin Coman şi Dragoş Niţă
Asistenţă montaj: Robert Vasiliţă şi Florina Istodor
Regia de studio: Milica Creiniceanu şi Janina Tudor
Regia muzicală şi înregistrări studio: Mădălin Cristescu

Bucuresti, 28.11.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *