Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

APEL pentru dezvoltarea unui parteneriat national extins in accesarea ajutoarelor de stat UE

pentru intreprinzatorii mici si mijlocii si alti beneficiari din sectorul privat/ONG ~ Incubatorul de Proiecte si Afaceri Europene – Bucuresti, 6 februarie 2009 ~

Peste 50 de reprezentanti ai sectorului IMM romanesti din toate domeniile – de la arhitectura la societati medicale, precum si alti reprezentanti ai beneficiarilor potentiali de finantare europeana din oficiile MIMMC, mediul academic, sectorul ONG – patronal si ai unor importante agentii de consultanta din mai multe zone ale tarii au participat recent la Bucuresti (vineri, 6 februarie 2009) la editia I a INCUBATORULUI de PROIECTE si AFACERI EUROPENE. Aceasta reuniune de lucru in sprijinul investitorilor si al expertilor care acorda asistenta tehnica si sprijin beneficiarilor de finantare din diverse programe UE i-a asezat fata in fata pe protagonistii mediului economic-social cu reprezentantii autoritatilor de management/organismelor intermediare in scopul unei actuliazari direct de la sursa a informatiilor legate de: stadiul actual al evaluarii diferitelor linii de finantare in derulare, prioritatile si mecanismele recomandate de accesare a banilor europeni, indeosebi prin noile scheme ale ajutoarelor de stat prevazute de Comisia Europeana pentru Romania.

INCUBATORUL in direct pus sa genereze rapid investitii si bani

In paralel, prin cooperarea initiata de Platforma “EU-RO Clearing Funds” cu alti importanti actori in domeniu – Knowledge Management Institute-Romania, afiliat la International Knowledge Management Institute, Asociatia de Stiinte Alternative din Romania si Centrul de Training ALERON, managerii, investitorii si liderii ONG prezenti au experimentat conceptul exclusiv si unificat de lucru pe proiecte de investitii care combina invatarea din mers (sau calificarea graduala prin achizitie de noi competente si abilitati) cu lucrul efectiv pe proiectele existente sau in curs de elaborare. Utilizand perspectiva de tip „management by objectives”, participantii s-au putut focaliza preponderent pe: anticiparea si evitarea erorilor precedente in formularea proiectelor; o mai buna organizare a echipei de lucru; prudenta si judicioasa selectare si colaborarea beneficiarului umar la umar cu consultantii si expertii tehnici pentru proiect; atragerea inteligenta a celor mai flexibile modalitati de co-finantare; caile optime de transfer a bunelor practici europene in stilul de lucru autohton; calibrarea obiectivelor si indicatorilor de verificabilitate, strict in functie de maximizarea impactului social-economic si, ulterior, de cerinta recuperarii banilor investitii in termen optim.

Participantii la INCUBATORUL de PROIECTE si AFACERI EUROPENE au devenit si membrii afiliati la programul neguvernamental mai amplu si de durata derulat sub genericul ATELIERUL INTER-ACTIV de IDEI, PROIECTE si INVESTITII INOVATIVE care permite accesarea unor pachete de beneficii complexe pentru membri, care sa le ofere un acces permanent, prompt si integrat la intreaga baza de resurse informationale prelucrate intern, la cele de indrumare metodologica, consiliere, asistenta concreta in redactare/implementare sau in medierea si rezolvarea eventualelor blocaje, crize sau litigii aparute in cursul lungului si anevoiosului proces de accesare/implementare al pachetelor financiare UE. Evenimentul s-a bucurat de participarea speciala a unui prestigios evaluator de proiecte al Comisiei Europene de la Bruxelles, Prof. Univ. Dr. Carmen COSTEA, a consultantului francez in dezvoltarea turismului si valorificarea PPP (parteneriatului public-privat) – Dl Jamil BENABDALLAH (Detente Consultants-Paris), Presedintelui Knowledge Mangement Institute-Romania, Dl. Octavian SERBAN, Certified Knowledge Consultant si a expertului Av. Ilie CIMPOIERU, specializat in aranjamente contractuale pentru investitii si afaceri din partea Societatii „Deleanu Vasile-Avocati”, membra Warwick Legal Network.

Propuneri de extindere a cadrului partenerial in vederea atragerii celor mai valoroase idei si proiecte de investitii

In scopul consolidarii formelor de advocacy si lobby la nivel national in favoarea absorbtiei mai rapide, eficiente si transparente, precum si pentru o transpunere mai coerenta in practica a Regulamentelor Consiliului European nr. 1083 si respectiv nr. 1081/2006 privind asigurarea si functionarea cadrului partenerial la nivelul proiectelor UE si la transpunerea sa, reprezentantii POS Dezvoltarea Resurselor Umane si ai organismului intermediar pentru cercetare-dezvoltare-inovare (ANCS) au invitat pe reprezentantii societatii civile grupati in jurul Platformei EU-RO Clearing Funds la extinderea si adancirea colaborarii pentru atragerea concertata a beneficiarilor potentiali, mai buna popularizare si explicare a oportunitatii oferite de aceste linii de finantare comunitara si la ridicarea – cu sprijinul Consortiului Parteneriatului Strategic (www.Portal.StructuralFunds.ro) – a inovativitatii si a calitatii proiectelor ce urmeaza a fi elaborate sau puse curand in practica.

Reuniunea evocata de la Bucuresti constitutuie doar o prima componenta din cadrul unui sir mai vast de reuniuni de afaceri si de lucru axate pe ridicarea competitivitatii economice si sociale, si pe sprijinirea unui acces mai prietenos si mai larg al tuturor solicitantilor indreptatiti la finantare europeana, propus de EUROLINK – House of Europe si sprijinit public cu ocazia Zilei Europene a Concurentei in Romania (noiembrie 2008), Dr. Econ. Andreea VASS, sustinator ferm al creerii Consiliului National al Competitivitatii in tara noastra.

Invitatie de ultima ora

Informam toate organizatiile si persoanele interesate ca va continua sa se desfasoare, in cooperare cu Universitatea Romana de Stiinte si Arte „Gheorghe CRISTEA”, Programul national de formare sistematica in cadrul caruia sunt deschise recent inscrierile pentru grupa a VIII-a a cursurilor on-line de tip post-universitar de formare a expertilor si consultantilor in managementul proiectelor cu Fonduri Europene, care realizeaza de aproape doi ani singura formare multi- si inter-disciplinara complexa in intampinarea absorbtiei fondurilor UE post-aderare pe componentele principale ale procesului: redactare propuneri de proiect, project management, mecanisme de monitorizare si evaluare interna/externa, strategia de relatii publice si comunicare, audit intern/extern, medierea, prevenirea si solutionarea crizelor. Cei interesati de mai multe detalii si inscrieri, pot consulta site-ul www.StructuralFunds.ro sau adresa intrebari la adresa de email eurolink@b.astral.ro.

Bucuresti, 09.02.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *