free download 78 travel guides written by experts

ANCOM aplica Direct Post a treia amenda si suspenda temporar dreptul acestei companii de a presta

servicii postale

ANCOM a amendat compania S.C. DIRECT POST SERVICES S.R.L. cu suma de 40.000 de lei pentru furnizarea serviciilor poştale având ca obiect trimiteri de corespondenţă în greutate de până la 50 de grame la un tarif mai mic de 2 lei/trimitere, încălcând astfel dreptul rezervat exclusiv furnizorului de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale, Compania Naţională Poşta Română (CNPR).

Aceasta este cea de-a treia amendă contravenţională aplicată acestui furnizor de servicii poştale pentru încălcarea aceloraşi prevederi legale, furnizorul fiind sancţionat cu o amendă de 5.000 de lei în luna ianuarie 2012 şi una de 30.000 de lei în luna iunie 2012.

Pe lângă aplicarea acestor sancţiuni contravenţionale, Autoritatea a dispus şi suspendarea până la sfârşitul acestui an a dreptului de a furniza toate categoriile de servicii poştale pentru care compania Direct Post este autorizată.

Dreptul rezervat CNPR a fost dobândit la data de 26 aprilie 2009, în urma unei proceduri de desemnare a furnizorului de serviciu universal lansate de către ANCOM, la care au participat CNPR şi compania Poşta Atlassib Curier Rapid. În vederea asigurării dreptului utilizatorilor de acces la serviciul universal, CNPR beneficiază printre altele şi de dreptul exclusiv de a presta servicii poştale având ca obiect trimiteri de corespondenţă, indiferent dacă livrarea acestora este accelerată sau nu, cu o greutate mai mică de 50 g şi pentru care se percepe un tarif mai mic de 2 lei, constând în colectarea, sortarea, transportul şi livrarea trimiterilor de corespondenţă interne şi distribuirea trimiterilor de corespondenţă expediate din afara teritoriului României către o adresă aflată pe teritoriul acesteia.

La 31 decembrie 2012 expiră dreptul exclusiv al CNPR de a presta servicii poştale având ca obiect trimiteri de corespondenţă, indiferent dacă livrarea acestora este accelerată sau nu, a căror greutate este mai mică de 50 de grame şi al căror tarif este mai mic de 2 lei. După această dată, orice furnizor de servicii poştale va avea dreptul de a furniza acest tip de servicii. În acest sens, Autoritatea a supus consultării publice două proiecte de decizie care vor conduce către liberalizarea completă a pieţei serviciilor poştale.

Totodată, în această perioadă, ANCOM a mai aplicat pentru încălcarea dreptului rezervat CNPR o amendă de 5.000 de lei furnizorului PETROVAN FLOREA I.F. şi o amendă de 6.000 de lei furnizorului S.C. ADAT-ILCOM S.R.L.

În total, pe parcursul acestui an, pentru încâlcarea dreptului rezervat CNPR, ANCOM a aplicat 9 amenzi contravenţionale în cuantum 261.000 de lei.

Bucuresti, 15.10.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *