free download 78 travel guides written by experts

Aici e Radio Europa Libera. La microfon: Nestor Rates

Lumea şi noi, 18 martie, ora 14.30, la TVR INFO

Mihaela Crăciun aduce duminică, la Lumea şi noi, pe TVR INFO, un nou episod din seria Aici e Radio Europa Liberă. În această săptămână, la microfon… Nestor Rateş.

Jurnalistul se poate lăuda cu o carieră de 30 de ani la Europa Liberă, dintre care 20 de ani în calitate de corespondent la Washington al postului, iar 10 ani ca director al Departamentului Românesc (inclusiv în aproape întregul an de răscruce 1989). La sfârşitul carierei, a fost timp de câţiva ani consilier pentru politici editoriale al directorului general al întregului post Radio Europa Liberă / Radio Libertatea, care transmitea spre ţările comuniste din Estul Europei şi Uniunea Sovietică.

A absolvit facultatea de Filosofie – Jurnalistică a Universităţii din Bucureşti şi a fost repartizat să lucreze ca redactor de ştiri externe la agenţia română de presă Agerpres. Prin anii ’60, însă, se a început să cocheteze cu ideea de a pleca în străinătate. Ceea ce a şi reuşit să facă, la începutul anului 1973. A ajuns în America în luna mai a aceluiaşi an, iar în toamnă a fost angajat în calitate de corespondent la Washington al Europei Libere. I s-a îndeplinit visul de a face jurnalism adevărat, liber. În memoria lui a rămas cel mai pregnant sentimentul utilităţii, al serviciului în slujba unei cauze nobile, al realizării, al eficacităţii. Un jurnalist are nevoie de feedback, vrea să ştie dacă ce face are ecou. Această nevoie i-a fost satisfăcută pe deplin.

„De la München, s-auzim numai de bine”, ne spune Mihaela Crăciun în fiecare duminică, de la ora 14.30, la TVR INFO, alături de jurnalişti români de la Radio Europa Liberă.

Despre Lumea şi noi: Sub genericul Lumea şi noi, TVR INFO şi TVR Internaţional continuă difuzarea seriei Aici e Radio Europa Liberă. La microfon… Printre cei intervievaţi se numără Mircea Carp, Şerban Orescu, Neculai Constantin Munteanu, Gelu Ionescu, Pavel Chihaia, Mary Georgescu, Nicolae Stroescu Stănişoara, Anneli Ute Gabanyi, Carmen Pompey, Dinu Calcianu, Ioana Crişan, Ion Dumitru, Mihai Rusu etc. Unii dintre jurnaliştii cu care Mihaela Crăciun a stat de vorbă la Műnchen se apropie de aniversarea vârstei de 90 de ani. Sunt personalităţi care au participat la cruciada împotriva comunismului. Pe unii asta i-a costat viaţa.

Bucuresti, 16.03.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *