Kinodiseea

Afla daca poti sa uiti o femeie din noul roman al lui Dan Lungu, aparut la Editura Polirom

Un roman despre iubire, uitare, dar şi despre „pocăiţi” şi lumea acestora

Cum să uiţi o femeie este cel mai recent roman al lui Dan Lungu • al treilea roman al unuia dintre scriitorii contemporani cu cele mai multe contracte de editare în străinătate • autorul este dublu nominalizat la ediţia din 2008 a prestigioaselor premii „Jean Monnet” din Franţa

Cum să uiţi o femeie de Dan Lungu se găseşte deja în librăriile din Bucureşti. La începutul săptămînii viitoare va putea fi cumpărat din librăriile din întreaga ţară. Romanul a fost publicat în colecţia „Fiction Ltd.” de la Polirom şi este una dintre cele mai aşteptate aparitii ale acestui început de an.

După succesul repurtat cu Sînt o babă comunistă!, autorul se reinventează în acest nou roman, renunţînd la temele legate de comunism şi adoptînd o perspectivă predominant psihologică. Aceasta duce la construcţia unor personaje vii, complexe, care, mai ales în a doua parte a cărţii, par a fi făcute 100% „din carne şi oase”: Marga, Andi, prezbiterul Set. Atenţia focalizată de autor pe psihologia personajelor face ca resorturile lor sufleteşti să poata fi mai uşor disecate, înţelese şi împărtăşite de către cititor.

Duplexul tematic al cărţii este generat de un singur nucleu: iubirea. Astfel, romanul este despre două tipuri de iubire: cea care leagă sau dezleagă un cuplu şi cea pentru Dumnezeu. Avatarurile dragostei terestre se împletesc cu frămîntările mistice, iar lumea „pocăiţilor” este surprinsă cu înţelegere şi amuzament. Problematizarea acestor două teme majore ne-ar putea face să credem că tonul cărţii este întrutotul grav, însă specialitatea lui Dan Lungu este de a vorbi relaxat şi pătrunzător despre lucrurile cu adevărat importante. Astfel, dincolo de gravitatea incontestabilă, romanul este învăluit de umor, (auto)ironie şi uneori maliţie.

Dan Lungu (n. 1969, Botoşani) este cel mai tradus scriitor din noua generaţie. A făcut studii postdoctorale de sociologie la Sorbona şi este redactor al revistei „Au Sud de l’Est” (Paris). În 1996, iniţiază la Iaşi grupul literar Club 8. Intre 2001 si 2002, redactor-şef al revistei de cultură Timpul. În 2005, face parte din grupul de scriitori români invitaţi la „Les belles étrangères”, Franţa. Romanul de debut, Raiul găinilor (2004; ediţia a II-a, 2007, Ed. Polirom), a fost patru luni în topul vînzărilor editurii franceze Jacqueline Chambon, iar ediţia germană a fost declarată, în decembrie 2007, cartea lunii în Germania. Cel de-al doilea roman, „Sînt o babă comunistă” (2007, Ed. Polirom), se află în curs de adaptare cinematografică în regia lui Stere Gulea, iar versiunea franceză a cărţii a fost dublu nominalizată la Premiile Jean Monnet (Franţa, 2008). Tot la Polirom a mai publicat două volume de proză scurtă, “Băieţi de gaşcă” (2005) şi„Proză cu amănuntul” (ediţia a II-a, 2008), iar alături de Radu Pavel Gheo a coordonat volumul colectiv „Tovarăşe de drum. Experienţa feminină în comunism” (2008). Cărţi ale sale au apărut ori sunt în curs de publicare în limbile franceză, germană, italiană, spaniolă, poloneză, slovenă, maghiară, bulgară şi greacă. Este distins cu Premiul Societăţii Junimea pentru activitatea literară pe 1993; Premiul Editurii Nemira pentru proză scurtă (1997); Premiul USR, filiala Dobrogea, pentru debut în proză (1999); Premiul Goethe Zentrum pentru promovarea originalităţii, ca reprezentant al Club-ului 8 (2001); Premiul USR, filiala Iaşi, pentru proză (2005), Premiul “V. Pogor”, al Primăriei Municipiului Iaşi, pentru activitate literară (2007). Membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Mai multe detalii despre carte găsiţi pe www.danlungu.eu sau pe www.polirom.ro. Comenzile se pot face la adresa sales@polirom.ro sau direct pe siteul editurii Polirom.

Bucuresti, 26.02.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *