free download 78 travel guides written by experts

Acces Egal In Spatiul Public

ActiveWatch te invitã la un meci de baschet… altfel!

Vineri, 31 octombrie, începând cu ora 17:00, ActiveWatch, Motivation Romania și Light into Europe pregãtesc un eveniment special: un meci de baschet în scaune rulante – o competiție aparte între sportivii Motivation, jurnaliști și bloggeri, organizat în incinta AFI PALACE COTROCENI, București (în zona cinematografului). Aceastã întrecere sportivã specialã va fi comentatã live de Cristian Țopescu, care, prin intervențiile sale, va transforma meciul într-unul accesibil și persoanelor cu deficiențe de vedere prezente la eveniment.

Organizatori: ActiveWatch, Motivation Romania, Light into Europe, alături de More Than Pub
Partener oficial: Afi Palace Cotroceni
Parteneri media: Eva.ro, Avantaje, 121.ro

Accesibilizarea spațiului public este o problemă stringentă

Competiția sportivã care va avea loc vineri în Afi Palace Cotroceni face parte din campania ”FÃRà bordURÔ, campanie de conștientizare a necesitãții accesibilizãrii Bucureștiului pentru toți locuitorii sãi, inclusiv persoane cu dizabilitãți. Campania este derulatã în cadrul proiectului Acces egal în spațiul public, prin care, organizațiile ActiveWatch, Motivation Romania și Light into Europe își propun sã crescã gradul de accesibilizare a spațiului public pentru persoanele cu dizabilitãți în trei orașe mari din România – București, Arad și Râmnicu Vâlcea.

Capitala se confruntã cu o problemã realã în ceea ce privește gradul de accesibilizare a mediului fizic și informațional. ActiveWatch, prin acțiuni anterioare, a semnalat deja cã Bucureștiul este un oraș inaccesibil pentru persoanele cu dizabilitãți: trotuarele și stațiile de transport în comun de suprafațã nu au fost adaptate pentru a permite urcarea, respectiv coborârea persoanelor în scaune rulante, semafoarele nu sunt dotate cu avertizoare sonore în majoritatea intersecțiilor aglomerate etc. În plus, paginile web ale autoritãților publice nu au fost accesibilizate pânã în acest moment pentru a permite accesul la informații persoanelor cu deficiențe de vedere sau cu dizabilitãți psihosociale.

„Ne confruntãm cu o problemã foarte gravã – spațiul public din România este inaccesibil persoanelor cu dizabilitãți și îi condamnã pe mulți dintre concitadinii noștri la sãrãcie și izolare. Persoanele cu dizabilitãți nu pot sã participe pe deplin la viața socialã, nu pot merge la școalã, la serviciu, la teatru, nici la vot fãrã a depãși obstacole uriașe. Orașele noastre pot deveni mai prietenoase cu oamenii. De aceea, am inițiat proiectul Acces egal în spațiul public. Ne propunem sã lucrãm atât cu autoritãțile locale, cât și cu cetãțenii pentru a crea împreunã un mediu fizic și informațional care sã permitã o participare deplinã la viața socialã tuturor locuitorilor orașelor noastre, inclusiv persoanelor cu dizabilitãți”, a afirmat Adrian Szelmenczi, managerul proiectului Acces egal în spațiul public.

În luna iulie, în cadrul campaniei „FÃRà bordURÔ, ActiveWatch, alãturi de OPTAR și ONPHR, a organizat acțiunea ”Eroi pentru o zi” la stația de metrou Unirii și Marșul Oraș «accesibil» pentru oameni, care s-a derulat între Piața Universitãții și Piața Victoriei din București, ambele cu scopul de a atrage atenția asupra problemei lipsei de accesibilizare a spațiului public pentru persoanele cu dizabilitãți.

Bucuresti, 27.10.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *