free download 78 travel guides written by experts

6 pasi esentiali pentru alegerea unui sistem informatic integrat potrivit

Succesul în afaceri se obţine numai cu ajutorul unui sistem informatic de management performant

Are organizaţia mea resursele necesare pentru un proiect de implementare ERP (Enterprise Resource Planning)? Cât de dispuşi sunt angajaţii să-şi schimbe stilul de lucru? Este soluţia la care ne-am gândit cea mai bună?

Acestea sunt doar câteva întrebări la care trebuie găsit răspunsul înainte de a alege o soluţie informatică integrată de succes.

Un sistem ERP este nu numai un instrument informaţional, ci şi o modalitate de a transforma o întreagă afacere. Alegerea lui îşi va pune amprenta asupra întregii activităţi viitoare şi de aceea necesită o analiză amănunţită.

“Soluţia perfectă pentru alegerea unui ERP este conturarea cu mult mai precaută şi mai precisă a cerinţelor de către client (mult prea adesea clienţii doresc implementări care să facă „totul”), întelegerea şi evaluarea realistă a soluţiilor propuse de către furnizor. Este important ca toate etapele să fie analizate şi aprobate cu toată atenţia, pentru că în lipsa unui proces de control riguros proiectul poate eşua cu uşurinţă” declară Robert Komartin, Senior Director, ERP & BI Business Unit din cadrul SIVECO Romania.

Organizaţiile care se decid să achiziţioneze un sistem ERP vor trebui să aibă în vedere mai multe aspecte. Specialiştii SIVECO vă dau următoarele îndrumări:

1. Trebuie să ştiţi ce soluţie v-ar ajuta cu adevărat
Sistemul ERP trebuie să se potrivească perfect nevoilor companiei. Acesta ar trebui să acopere toate activităţile societăţii, de la tipul afacerii, numărul de angajaţi, fluxurile de business. Dacă alegerea nu este făcută corect, apar problemele.

2. Informaţi-vă asupra standardului industriei în care activaţi
Soluţia pe care o alegeţi trebuie să fie compatibilă cu cerinţele de business, dar în acelaşi timp trebuie să ofere posibilitatea de extindere prin alte module sau funcţionalităţi, pentru a îndeplini nevoile viitoare, generate de dezvoltarea afacerii.

3. Adaptaţi-vă soluţia la cerinţele legislative ale ţării în care activaţi
Soluţia pe care o veţi selecta trebuie să fie de la bun început gândită pentru a lua în considerare cerinţele (legale, financiare, contabile, de gestiune etc.) la care compania trebuie să răspundă zilnic.

4. Obţineţi informaţia potrivită
Nicio decizie nu ar trebui luată înainte de a vedea sistemul la lucru. Pentru a fi siguri de alegerea făcută, demonstraţia produsului trebuie inclusă ca pas obligatoriu în procesul de selecţie, pentru a vedea produsul la capacitate maximă.

5. Nu puneţi preţul pe primul loc
Preţul rămâne, fără îndoială, unul dintre cele mai importante criterii, dar o achiziţie de această anvergură trebuie făcută cu multă grijă, respectând principii ca: maturitatea, şi flexibilitatea soluţiei şi întreţinerea pe termen lung. Nimeni nu doreşte să experimenteze pe pielea sa un produs fără garanţia unor implementări anterioare şi a suportului solid în viitor.

6. Alegeţi ce-i mai bun pe piaţă
Alegerea unui sistem ERP ar trebui să fie privită ca o decizie de afaceri, nu ca o decizie a departamentului IT. Alegeţi un leader care să se asigure că produsul îndeplineşte elementele esenţiale, care sunt necesare pentru succesul organizaţiei.

Departe de a fi o achiziţie facilă, alegerea sistemului informatic integrat este un proces strategic cu impact decisiv pentru organizaţia dumneavoastră, prin urmare trebuie să i se acorde întreaga atenţie începând cu nivelul executiv al companiei.

Bucuresti, 10.11.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *