metalshow

301 de contracte au iesit din monitorizarea AVAS

în mai puţin de două luni

În primele şapte săptămâni ale anului 2007 Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a scos din monitorizare postprivatizare 301 de contracte, încheiate pentru societăţi comerciale din diferite domenii de activitate – de două ori mai mult decât contractele arhivate în tot anul 2005 şi de 15 ori mai mult decât în perioada similară a anului 2006. Procentual, sunt cu peste 100% mai multe contracte ieşite din monitorizare decât în tot anul 2005 şi cu peste 1500% mai multe decât numărul total de contracte arhivate de AVAS în perioada similară a anului 2006.

Volumul investiţional realizat prin contractele de privatizare asupra cărora a fost încetată monitorizarea postprivatizare în anul 2007 este de 7,81 mil. RON şi 236,75 mil. USD.

Scoaterea fiecărui contract din monitorizare postprivatizare s-a făcut în urma unei analize finale a acestuia, în condiţiile în care au fost respectate în totalitate clauzele asumate de către cumpărător şi i s-a comunicat descărcarea de obligaţii.

Printre contractele pentru care AVAS a încetat monitorizarea postprivatizare în anul 2007 se numără: Avicola Călăraşi, Comcereal Prahova, Someş Dej, Motel Camping Dumbrava Sibiu, Rompetrol Rafinare, Titan Maşini de Precizie Bucureşti, Ductil Buzău.

Majoritatea contractelor de privatizare pentru care s-a încetat monitorizarea postprivatizare sunt din perioada 1997 – 2000 (245 de contracte); din perioada 1994-1996 au fost închise 38 de contracte, 16 din perioada 2001-2004 şi două din 2006.

La 20 februarie 2007, AVAS mai avea în monitorizare postprivatizare un număr de 4.980 de contracte de vânzare-cumpărare acţiuni, încheiate pentru 4.245 societăţi comerciale.

În cadrul procesului de monitorizare postprivatizare, reprezentanţii AVAS urmăresc modul în care au fost respectate obligaţiile asumate de către cumpărători şi aplică sancţiunile prevăzute prin contract. Principalele tipuri de clauze monitorizate sunt:

·        realizarea angajamentelor privind investiţiile tehnologice, investiţiile pentru protecţia mediului, precum şi garantarea acestora;

·         respectarea obligaţiilor privind vânzarea restricţionată a activelor şi terenurilor societăţilor;

·        imobilizarea (gajarea) acţiunilor cumpărate de la AVAS în favoarea vânzătorului, până la încheierea obligaţiilor contractuale de către cumpărători;

·        clauze specifice privind asigurarea protecţiei sociale, păstrarea obiectului principal de activitate, realizarea cifrei de afaceri minime impuse, păstrarea numărului de salariaţi, păstrarea arhivei şi a mărcilor companiei.

Bucuresti, 22.2.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *