PR Summit 2021

180 de milioane de oameni au acum in buzunar un Card european de asigurari sociale de sanatate

Cu ocazia apropierii aniversării a cinci ani de la lansarea iniţiativei Cardului european de asigurări sociale de sănătate (EHIC), Comisia Europeană a anunţat astăzi noi statistici, care arată că numărul de carduri puse în circulaţie a depăşit 180 de milioane. Numărul europenilor care deţin acest card a crescut de la un an la altul, de la introducerea programului în anul 2004. EHIC este un card gratuit, care asigură deţinătorilor săi acelaşi acces la sectorul de sănătate public (de ex. un medic, o farmacie, un spital sau un centru de sănătate) de care beneficiază şi rezidenţii ţării pe care o vizitează.

Statisticile dovedesc succesul iniţiativei

Cardul EHIC facilitează deţinătorilor săi obţinerea asistenţei medicale care le este necesară în caz de îmbolnăvire sau de accident în timpul unei vizite temporare în una dintre cele 31 de ţări participante.[1] În perioada iunie 2004 – decembrie 2005, cardul EHIC a fost introdus progresiv, pentru a înlocui formularul anterior de hârtie, intitulat „E111”.

Cardul se bucură de cel mai amplu nivel de deţinere în Liechtenstein, Elveţia şi Austria, unde 99%, 96% şi respectiv 96% din populaţie deţin un card EHIC. Aceste rate de circulaţie înalte pot fi puse pe seama faptului că EHIC se găseşte pe partea verso a cardurilor de sănătate ale ţărilor menţionate, astfel că, pentru aceşti rezidenţi, primirea cardului EHIC este automată.

Circulaţia mai redusă din unele ţări poate fi explicată parţial prin faptul că cetăţenii acestora efectuează, în general, mai puţine concedii în afara ţării de origine. De exemplu, cifrele Eurostat pe anul 2006 arată că numai 11% dintre concediile (de cel puţin patru nopţi) pentru care optează rezidenţii greci sunt către destinaţii din afara Greciei – şi numai 1% dintre greci deţin carduri EHIC. Cu toate acestea, cardul EHIC nu este valabil numai pentru călătoriile de concediu; el poate fi utilizat indiferent de scopul unei deplasări (muncă, studiu, concediu). Nedeţinătorii cardului riscă să întâmpine mai multe dificultăţi în achitarea costurilor asistenţei sanitare care le poate fi necesară în cadrul unei deplasări în străinătate, întrucât, în majoritatea cazurilor, li se va solicita plata pe loc.

Statisticile arată că gradul de utilizare a cardului EHIC a sporit şi el cu fiecare an, un alt semn că iniţiativa dă rezultate. Creşterea continuă a numărului de carduri aflate în circulaţie, cumulată cu creşterea indicatorilor utilizării, arată faptul că oamenii se familiarizează din ce în ce mai mult cu avantajele cardului.

[1]Cardul european de asigurări sociale de sănătate este disponibil pentru toate persoanele, indiferent de naţionalitate, care sunt acoperite de sistemul de sănătate publică în oricare dintre cele 27 de state UE, precum şi în Elveţia, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Cardul este de asemenea valabil pentru deplasarea în toate aceste state participante. Ţările UE sunt: Austria; Belgia; Bulgaria; Republica Cehă; Cipru; Danemarca; Estonia; Finlanda; Franţa; Germania; Grecia; Irlanda; Italia; Letonia; Lituania; Luxemburg; Malta; Olanda; Polonia; Portugalia; Regatul Unit; România; Slovacia; Slovenia; Spania; Suedia; Ungaria.
   
Birocraţia redusă înseamnă stres redus, pentru medic şi pacient deopotrivă

Cardul EHIC aduce beneficii atât deţinătorilor, în caz de accident sau îmbolnăvire în timpul unei călătorii în străinătate, cât şi furnizorilor de servicii de sănătate, prin minimizarea birocraţiei. Pe măsură ce tot mai mulţi călători devin deţinători de card, furnizorii de servicii de sănătate se familiarizează cu procedurile care trebuie efectuate pentru pacienţii străini: un număr din ce în ce mai mare de utilizatori şi cadre sanitare începe să îşi dea seama de avantajele cardului.

Designul european comun al cardului propriu-zis este unul dintre factorii care contribuie la succesul acestuia. Pentru a asigura recunoaşterea facilă a Cardului european de asigurări sociale de sănătate de către furnizorii de servicii de sănătate, toate ţările participante utilizează un design uniform. Aceleaşi date se regăsesc întotdeauna în aceeaşi poziţie pe card, ceea ce minimizează şansele de confuzie între informaţii – mai ales ţinând cont de deosebirile dintre limbi. Singura diferenţă o reprezintă durata de valabilitate: aceasta este stabilită de fiecare stat membru în parte.

Graţie informării şi educării cu succes a opiniei publice, precum şi avantajelor practice clare ale programului, tot mai mulţi europeni îşi procură acest card.

Bucuresti, 06.05.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *