free download 78 travel guides written by experts

150 de tone de hrana pentru animalele afectate de inundatii, in Serbia si Bosnia

Echipa VIER PFOTEN acţionează în continuare în regiune

Echipa de salvare a VIER PFOTEN acționează de 3 săptămâni în zonele inundate din Serbia, ajutând mii de animale afectate de catastrofă și participând la eforturile de prevenire a epidemiilor. Până în prezent, VIER PFOTEN a furnizat hrană pentru 50.000 de animale.

Echipa de medici veterinari, îngrijitori și voluntari s-a deplasat cu bărcile pneumatice pentru a salva zeci de animale, multe dintre ele blocate multe zile la rând în casele sau în grajdurile inundate. În total, peste 150 de tone de hrană au fost distribuite pentru animalele de fermă, animalele de companie și câinii fără stăpân din regiune. În paralel, veterinarii VIER PFOTEN au tratat medical, au vaccinat și au deparazitat zeci de animale la bordul clinicii mobile staționate lângă orașul sârb Obranovac.

”Împreună cu autoritățile locale am reușit să ajutăm atât animalele cât și oamenii”, spune Dr. Amir Khalil, coordonatorul acțiunii VIER PFOTEN din Serbia. ”Primul ajutor într-o zonă afectată de catastrofă înseamnă mai mult decât a salva animale de fermă, adică sursa de supraviețuire a fermierilor locali. Aspectul psihologic este vital. Când au venit inundațiile, mulți oameni și-au lăsat animalele de companie în urmă și au fost extrem de afectați de acest lucru. Faptul că VIER PFOTEN a venit în sprijinul acestor animale le-a dat oamenilor speranță. În unele cazuri am avut posibilitatea să reunim stăpâni cu animalele lor, ceea ce ne-a adus multă bucurie în mijlocul acestor momente dificile”.

Un bun exemplu este Fleki, o cățelușă găsită de echipa VIER PFOTEN la primul etaj al unei case inundate din Obranovac. Veterinarii au tratat animalul slăbit și i-au postat o fotografie pe Facebook. Nu a durat mult până să apară stăpâna ei, Daniela, are a pierdut totul la inundații, însă familia ei și Fleki au supraviețuit. ”Mi-era atât de teamă pentru Fleki și aș fi făcut orice ca s-o am înapoi. Mulțumesc tuturor celor care au ajutat-o!”.

Și fermierul Milanko Grebic poate privi cu mai multă speranță înainte. Ferma acestuia, de lângă Jamena, a fost complet acoperită de ape. ”Până la sfârșitul săptămânii trecute am fost complet rupți de restul lumii. N-am văzut pe nimeni săptămâni la rândul. Din fericire am reușit să scot la timp toți porcii, oile și câinii din apă, însă hrana s-a terminat repede, iar o parte din animale s-au și îmbolnăvit. Primii care m-au ajutat au fost cei de la VIER PFOTEN. Ne-au hrănit animalele și le-au tratat medical. Le sunt extraordinar de recunoscător”, spune Milanko Grebic.

De duminică, VIER PFOTEN acționează și în Bijeljina, nord-estul Bosniei, după ce primarul orașului ne-a solicitat ajutorul. ”Apele se retrag, iar oamenii revin încetul cu încetul la casele lor, însă mai sunt multe de făcut. Vom trimite în continuare hrană și medicamente în zonele afectate. Autoritățile locale vor continua ce am început noi”, explică Dr. Amir Khalil.

Belgrad / Bucuresti, 10.06.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *